Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123456789101112
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Daniel 6

1. Darius a gasit cu cale sa puna peste imparatie o suta douazeci de dregatori, care trebuiau sa fie raspanditi in toata imparatia;

2. a pus in fruntea lor trei capetenii, in numarul carora era si Daniel. Dregatorii acestia aveau sa le dea socoteala, ca imparatul sa nu sufere nicio paguba.

3. Daniel insa intrecea pe toate aceste capetenii si pe dregatori, pentru ca in el era un duh inalt; si imparatul se gandea sa-l puna peste toata imparatia.

4. Atunci capeteniile si dregatorii au cautat sa afle ceva asupra lui Daniel, ca sa-l parasca in ce privea treburile imparatiei. Dar n-au putut sa gaseasca nimic, niciun lucru vrednic de mustrare, pentru ca el era credincios si nu se gasea nicio greseala la el si niciun lucru rau.

5. Atunci oamenii acestia au zis: "Nu vom gasi niciun cuvant de plangere impotriva acestui Daniel, afara numai daca am gasi vreunul in Legea Dumnezeului lui!"

6. Apoi aceste capetenii si dregatorii acestia s-au dus cu mare zarva la imparat si i-au vorbit asa: "Sa traiesti vesnic, imparate Darius!

7. Toate capeteniile imparatiei, ingrijitorii, dregatorii, sfetnicii si carmuitorii sunt de parere sa se dea o porunca imparateasca, insotita de o aspra oprire, care sa spuna ca oricine va inalta, in timp de treizeci de zile, rugaciuni catre vreun dumnezeu sau catre vreun om, afara de tine, imparate, va fi aruncat in groapa cu lei.

8. Acum, imparate, intareste oprirea si iscaleste porunca aceasta, pentru ca sa nu se poata schimba, dupa legea mezilor si persilor, care, odata data, ramane neschimbata."

9. In urma celor de mai sus, imparatul Darius a scris porunca si oprirea.

10. Cand a aflat Daniel ca s-a iscalit porunca, a intrat in casa lui, unde ferestrele odaii de sus erau deschise inspre Ierusalim, si de trei ori pe zi ingenunchea, se ruga si lauda pe Dumnezeul lui, cum facea si mai inainte.

11. Atunci oamenii acestia au dat navala in casa si au gasit pe Daniel rugandu-se si chemand pe Dumnezeul lui.

12. Apoi s-au infatisat inaintea imparatului si i-au zis cu privire la oprirea imparateasca: "N-ai scris tu o oprire care spune ca oricine va inalta, timp de treizeci de zile, rugaciuni vreunui dumnezeu sau vreunui om, afara de tine, imparate, sa fie aruncat in groapa cu lei?" Imparatul a raspuns: "Lucrul acesta este adevarat, dupa legea mezilor si persilor, care nu se poate schimba!"

13. Ei au luat din nou cuvantul si au zis imparatului: "Daniel, unul din prinsii de razboi ai lui Iuda, nu tine deloc seama de tine, imparate, nici de oprirea pe care ai scris-o, si isi face rugaciunea de trei ori pe zi!"

14. Imparatul s-a mahnit foarte mult cand a auzit lucrul acesta; s-a gandit cum ar putea sa scape pe Daniel, si pana la asfintitul soarelui s-a trudit sa-l scape.

15. Dar oamenii aceia au staruit de imparat si i-au zis: "Sa stii, imparate, ca, dupa legea mezilor si persilor, orice oprire sau orice porunca intarita de imparat nu se poate schimba!"

16. Atunci imparatul a poruncit sa aduca pe Daniel si sa-l arunce in groapa cu lei. Imparatul a luat cuvantul si a zis lui Daniel: "Dumnezeul tau caruia necurmat Ii slujesti sa te scape!"

17. Au adus o piatra si au pus-o la gura gropii. Imparatul a pecetluit-o cu inelul lui si cu inelul mai marilor lui, ca sa nu se schimbe nimic cu privire la Daniel.

18. Imparatul s-a intors apoi in palatul sau, a petrecut noaptea fara sa manance, nu i s-a adus nicio tiitoare si n-a putut sa doarma.

19. In revarsatul zorilor insa imparatul s-a sculat si s-a dus in graba la groapa cu lei.

20. Si apropiindu-se de groapa, a chemat pe Daniel cu un glas plangator. Imparatul a luat cuvantul si a zis lui Daniel: "Daniele, robul Dumnezeului celui Viu, a putut Dumnezeul tau caruia Ii slujesti necurmat sa te scape de lei?"

21. Si Daniel a zis imparatului: "Vesnic sa traiesti, imparate!

22. Dumnezeul meu a trimis pe ingerul Sau si a inchis gura leilor, care nu mi-au facut niciun rau, pentru ca am fost gasit nevinovat inaintea Lui. Si nici inaintea ta, imparate, n-am facut nimic rau!"

23. Atunci imparatul s-a bucurat foarte mult si a poruncit sa scoata pe Daniel din groapa. Daniel a fost scos din groapa si nu s-a gasit nicio rana pe el, pentru ca avusese incredere in Dumnezeul sau.

24. Imparatul a poruncit sa aduca pe oamenii aceia care parasera pe Daniel. Si au fost aruncati in groapa cu lei, ei, copiii lor si nevestele lor; si, pana sa ajunga in fundul gropii, leii i-au si apucat si le-au faramitat oasele.

25. Dupa aceea, imparatul Darius a scris o scrisoare catre toate popoarele, catre toate neamurile, catre oamenii de toate limbile, care locuiau in toata imparatia: "Pacea sa va fie data din belsug!

26. Poruncesc ca, in toata intinderea imparatiei mele, oamenii sa se teama si sa se infricoseze de Dumnezeul lui Daniel. Caci El este Dumnezeul cel Viu si El dainuie vesnic; Imparatia Lui nu se va nimici niciodata, si stapanirea Lui nu va avea sfarsit.

27. El izbaveste si mantuieste, El face semne si minuni in ceruri si pe pamant. El a izbavit pe Daniel din ghearele leilor!"

28. Daniel a dus-o bine sub domnia lui Darius si sub domnia lui Cirus, persanul.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***