Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123456789101112
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Daniel 2

1. In al doilea an al domniei lui Nebucadnetar, Nebucadnetar a avut niste vise. Duhul ii era tulburat si i-a pierit somnul.

2. Imparatul a poruncit sa cheme pe vrajitori, pe cititorii in stele, pe descantatori si pe haldei ca sa-i spuna visele. Ei au venit si s-au infatisat inaintea imparatului.

3. Imparatul le-a zis: "Am visat un vis; duhul imi este tulburat si as vrea sa stiu visul acela."

4. Haldeii au raspuns imparatului in limba aramaica: "Vesnic sa traiesti, imparate! Spune robilor tai visul, si-ti vom arata talcuirea lui!"

5. Imparatul a luat iarasi cuvantul si a zis haldeilor: "Mi-a scapat din minte lucrul acela: daca nu-mi veti face cunoscut visul si talcuirea lui, veti fi facuti bucati, si casele voastre vor fi prefacute intr-un morman de murdarii.

6. Dar, daca-mi veti spune visul si talcuirea lui, veti primi de la mine daruri si rasplatiri, si mare cinste. De aceea, spuneti-mi visul si talmacirea lui!"

7. Ei au raspuns a doua oara: "Sa spuna imparatul robilor sai visul, si i-l vom talmaci!"

8. Imparatul a luat iarasi cuvantul si a zis: "Vad, cu adevarat, ca voiti sa castigati vreme, pentru ca vedeti ca lucrul mi-a scapat din minte.

9. Daca deci nu-mi veti spune visul, va asteapta pe toti aceeasi soarta, fiindca vreti sa va intelegeti ca sa-mi spuneti minciuni si neadevaruri, pana se vor schimba vremurile. De aceea, spuneti-mi visul, ca sa stiu daca sunteti in stare sa mi-l si talcuiti!"

10. Haldeii au raspuns imparatului: "Nu este nimeni pe pamant, care sa poata spune ce cere imparatul; de aceea niciodata niciun imparat, oricat de mare si puternic ar fi fost, n-a cerut asa ceva de la niciun vrajitor, cititor in stele sau haldeu!

11. Ce cere imparatul este greu; nu este nimeni care sa spuna lucrul acesta imparatului, afara de zei, a caror locuinta nu este printre muritori!"

12. La auzul acestor cuvinte, imparatul s-a maniat si s-a suparat foarte tare. A poruncit sa piarda pe toti inteleptii Babilonului.

13. Hotararea iesise, inteleptii incepusera sa fie omorati, si cautau si pe Daniel, si pe tovarasii lui, ca sa-i piarda.

14. Atunci Daniel a vorbit cu minte si cu judecata lui Arioc, capetenia strajerilor imparatului, care iesise sa omoare pe inteleptii Babilonului.

15. A luat cuvantul si a zis lui Arioc, capitanul imparatului: "Pentru ce a dat imparatul o porunca atat de aspra?" Arioc a spus lui Daniel cum stau lucrurile.

16. Si Daniel s-a dus la imparat si l-a rugat sa-i dea vreme ca sa dea imparatului talcuirea.

17. Apoi Daniel s-a dus in casa lui si a spus despre lucrul acesta tovarasilor sai, Hanania, Misael si Azaria,

18. rugandu-i sa ceara indurarea Dumnezeului cerurilor pentru aceasta taina, ca sa nu piara Daniel si tovarasii sai odata cu ceilalti intelepti ai Babilonului.

19. Dupa aceea, i s-a descoperit lui Daniel taina intr-o vedenie in timpul noptii. Si Daniel a binecuvantat pe Dumnezeul cerurilor.

20. Daniel a luat cuvantul si a zis: "Binecuvantat sa fie Numele lui Dumnezeu, din vesnicie in vesnicie! A Lui este intelepciunea si puterea.

21. El schimba vremurile si imprejurarile; El rastoarna si pune pe imparati; El da intelepciune inteleptilor si pricepere, celor priceputi!

22. El descopera ce este adanc si ascuns; El stie ce este in intuneric si la El locuieste lumina.

23. Pe Tine, Dumnezeul parintilor mei, Te slavesc si Te laud ca mi-ai dat intelepciune si putere si mi-ai facut cunoscut ce Ti-am cerut noi; caci ne-ai descoperit taina imparatului!"

24. Dupa aceea, Daniel s-a dus la Arioc, caruia ii poruncise imparatul sa piarda pe inteleptii Babilonului; s-a dus si i-a vorbit asa: "Nu pierde pe inteleptii Babilonului! Du-ma inaintea imparatului, si voi da imparatului talcuirea!"

25. Arioc a dus degraba pe Daniel inaintea imparatului si i-a vorbit asa: "Am gasit intre prinsii de razboi ai lui Iuda un om care va da imparatului talcuirea!"

26. Imparatul a luat cuvantul si a zis lui Daniel, care se numea Beltsatar: "Esti tu in stare sa-mi spui visul pe care l-am visat si talcuirea lui?"

27. Daniel a raspuns inaintea imparatului si a zis: "Ce cere imparatul este o taina pe care inteleptii, cititorii in stele, vrajitorii si ghicitorii nu sunt in stare s-o descopere imparatului.

28. Dar este in ceruri un Dumnezeu care descopera tainele si care face cunoscut imparatului Nebucadnetar ce se va intampla in vremurile de pe urma. Iata visul tau si vedeniile pe care le-ai avut in patul tau:

29. In patul tau, imparate, ti-au venit in minte ganduri cu privire la cele ce vor fi dupa aceste vremuri; si Cel ce descopera tainele ti-a facut cunoscut ce se va intampla.

30. Insa, daca mi s-a descoperit taina aceasta, nu inseamna ca este in mine o intelepciune mai mare decat a tuturor celor vii, ci pentru ca sa se dea imparatului talcuirea ei si sa afli ce-ti doreste inima sa stii.

31. Tu, imparate, te uitai, si iata ca ai vazut un chip mare. Chipul acesta era foarte mare si de o stralucire nemaipomenita. Statea in picioare inaintea ta, si infatisarea lui era infricosatoare.

32. Capul chipului acestuia era de aur curat; pieptul si bratele ii erau de argint; pantecele si coapsele ii erau de arama;

33. fluierele picioarelor, de fier; picioarele, parte de fier si parte de lut.

34. Tu te uitai la el, si s-a dezlipit o piatra fara ajutorul vreunei maini, a izbit picioarele de fier si de lut ale chipului si le-a facut bucati.

35. Atunci fierul, lutul, arama, argintul si aurul s-au sfaramat impreuna si s-au facut ca pleava din arie vara; le-a luat vantul, si nici urma nu s-a mai gasit din ele. Dar piatra care sfaramase chipul s-a facut un munte mare si a umplut tot pamantul.

36. Iata visul. Acum ii vom spune si talcuirea inaintea imparatului.

37. Tu, imparate, esti imparatul imparatilor, caci Dumnezeul cerurilor ti-a dat imparatie, putere, bogatie si slava.

38. El ti-a dat in maini, oriunde locuiesc ei, pe copiii oamenilor, fiarele campului si pasarile cerului si te-a facut stapan peste toate acestea: tu esti capul de aur!

39. Dupa tine se va ridica o alta imparatie, mai neinsemnata decat a ta; apoi o a treia imparatie, care va fi de arama si care va stapani peste tot pamantul.

40. Va fi o a patra imparatie, tare ca fierul; dupa cum fierul sfarama si rupe totul, si ea va sfarama si va rupe totul, ca fierul care face totul bucati.

41. Si dupa cum ai vazut picioarele si degetele picioarelor parte de lut de olar si parte de fier, tot asa si imparatia aceasta va fi impartita; dar va ramane in ea ceva din taria fierului, tocmai asa cum ai vazut fierul amestecat cu lutul.

42. Si dupa cum degetele de la picioare erau parte de fier si parte de lut, tot asa si imparatia aceasta va fi in parte tare si in parte plapanda.

43. Daca ai vazut fierul amestecat cu lutul, inseamna ca se vor amesteca prin legaturi omenesti de casatorie, dar nu vor fi lipiti unul de altul, dupa cum fierul nu se poate uni cu lutul.

44. Dar in vremea acestor imparati, Dumnezeul cerurilor va ridica o imparatie care nu va fi nimicita niciodata si care nu va trece sub stapanirea unui alt popor. Ea va sfarama si va nimici toate acele imparatii, si ea insasi va dainui vesnic.

45. Aceasta inseamna piatra pe care ai vazut-o dezlipindu-se din munte fara ajutorul vreunei maini si care a sfaramat fierul, arama, lutul, argintul si aurul. Dumnezeul cel mare a facut deci cunoscut imparatului ce are sa se intample dupa aceasta. Visul este adevarat, si talcuirea lui este temeinica."

46. Atunci imparatul Nebucadnetar a cazut cu fata la pamant si s-a inchinat inaintea lui Daniel, si a poruncit sa i se aduca jertfe de mancare si miresme.

47. Imparatul a vorbit lui Daniel si a zis: "Cu adevarat, Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor si Domnul imparatilor, si El descopera tainele, fiindca ai putut sa descoperi taina aceasta!"

48. Apoi imparatul a inaltat pe Daniel si i-a dat daruri multe si bogate; i-a dat stapanire peste tot tinutul Babilonului si l-a pus ca cea mai inalta capetenie a tuturor inteleptilor Babilonului.

49. Daniel a rugat pe imparat sa dea grija treburilor tinutului Babilonului in mana lui Sadrac, Mesac si Abed-Nego. Daniel insa a ramas la curtea imparatului.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***