Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123456789101112
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Daniel 11

1. "In anul dintai al lui Darius, medul, eram si eu la el, ca sa-l ajut si sa-l sprijin.

2. Acum, iti voi face cunoscut adevarul: Iata ca vor mai fi inca trei imparati in Persia. Cel de al patrulea va strange mai multa bogatie decat toti ceilalti; si cand se va simti puternic prin bogatiile lui, va rascula totul impotriva imparatiei Greciei.

3. Dar se va ridica un imparat viteaz, care va stapani cu o mare putere si va face ce va voi.

4. Si cum se va intari, asa se va si sfarama imparatia lui si va fi impartita in cele patru vanturi ale cerurilor, dar nu intre urmasii lui, si nici nu va fi tot atat de puternica pe cat era sub el, caci va fi facuta bucatele si va trece la altii, afara de acestia.

5. Imparatul de la miazazi va ajunge tare. Dar unul din mai marii lui va fi si mai tare decat el si va domni, intemeind o mare imparatie.

6. Dupa cativa ani, se vor uni, si fata imparatului de la miazazi va veni ca nevasta la imparatul de la miazanoapte, ca sa faca o invoiala. Dar aceste mijloace de ajutorare nu vor avea nicio putere si nici celelalte mijloace ale ei nu vor putea tine piept, ci ea va fi data la moarte impreuna cu alaiul ei, cu tatal ei si cu cel ce s-a legat cu ea.

7. In vremea aceea insa se va ridica in locul ei un lastar din aceeasi radacina cu ea si va veni impotriva ostirii Siriei, da, va intra in cetatuia imparatului de la miazanoapte, va face ce va voi cu ea si va fi biruitor.

8. Va ridica si va stramuta in Egipt, odata cu prinsii de razboi, chiar si pe dumnezeii si chipurile lor turnate, impreuna cu vasele lor scumpe de argint si de aur. Apoi va lasa cativa ani in pace pe imparatul de la miazanoapte.

9. Acesta va porni impotriva imparatiei imparatului de la miazazi, dar se va intoarce iarasi in tara sa.

10. Totusi fiii sai vor incepe iarasi razboiul si vor strange o mare multime de osti, care va inainta, se va revarsa ca un rau care iese din matca si-l vor impinge iarasi inapoi pana la cetatuie.

11. Imparatul de la miazazi, maniat de aceasta, va iesi si se va lupta cu imparatul de la miazanoapte; va ridica o mare ostire, dar ostile imparatului de la miazanoapte vor fi date in mainile lui si nimicite.

12. Atunci inima imparatului se va ingamfa, va dobori zece mii, dar tot nu va birui.

13. Caci imparatul de la miazanoapte se va intoarce si va strange o ostire mai mare decat cea dintai; si dupa catava vreme, dupa cativa ani, va porni in fruntea unei mari ostiri bine inarmate.

14. In vremea aceea, se vor ridica multi impotriva imparatului de la miazazi, si o ceata de derbedei din poporul tau se vor rascula, ca sa implineasca vedenia; dar vor cadea.

15. Imparatul de la miazanoapte va inainta, va ridica intarituri si va pune mana pe cetatile intarite. Ostile de la miazazi, nici chiar floarea oamenilor imparatului nu vor putea sa tina piept, nu vor avea putere sa se impotriveasca.

16. Cel ce va merge impotriva lui va face ce va voi, si nimeni nu i se va impotrivi; el se va opri in tara minunata, nimicind cu desavarsire tot ce-i va cadea in mana.

17. Isi va pune de gand sa ia in stapanire toata imparatia lui si, facandu-se ca are ganduri curate cu el, ii va da pe fiica sa de nevasta, cu gand sa-l piarda; dar lucrul acesta nu se va intampla si nu-i va izbandi.

18. Apoi isi va intoarce privirile inspre ostroave si va lua pe multe din ele; dar o capetenie va pune capat rusinii pe care voia el sa i-o aduca si o va intoarce asupra lui.

19. Apoi se va indrepta spre cetatuile tarii lui; dar se va poticni, va cadea si nu-l vor mai gasi.

20. Cel ce-i va lua locul va aduce un asupritor in cea mai frumoasa parte a imparatiei; dar in cateva zile va fi zdrobit, si anume nu prin manie, nici prin razboi.

21. In locul lui se va ridica un om dispretuit, fara sa aiba putere imparateasca; dar se va ridica deodata si va pune mana pe imparatie prin uneltire.

22. Ostile se vor revarsa ca un rau inaintea lui, dar vor fi nimicite impreuna cu o capetenie a legamantului.

23. Dupa ce se vor uni cu el, el va intrebuinta o viclenie; va porni si va birui cu putina lume.

24. Va intra pe neasteptate in locurile cele mai roditoare ale tinutului; va face ce nu facusera nici parintii lui, nici parintii parintilor lui: va imparti prada, jafurile si bogatiile; va urzi la planuri impotriva cetatuilor, si aceasta va tine o vreme.

25. Apoi va porni in fruntea unei mari ostiri, cu puterea si mania lui, impotriva imparatului de la miazazi. Si imparatul de la miazazi se va prinde la razboi cu o oaste mare si foarte puternica; dar nu va putea sa tina piept, caci se vor urzi planuri rele impotriva lui.

26. Cei ce vor manca bucate de la masa lui ii vor aduce pieirea; ostile lui se vor imprastia ca un rau, si mortii vor cadea in mare numar.

27. Cei doi imparati nu vor cauta decat sa-si faca rau unul altuia, vor sta la aceeasi masa si vor vorbi cu viclenie. Dar nu vor izbuti, caci sfarsitul nu va veni decat la vremea hotarata.

28. Cand se va intoarce in tara lui cu mari bogatii, in inima lui va fi vrajmas legamantului sfant, va lucra impotriva lui, si apoi se va intoarce in tara lui.

29. La o vreme hotarata, va porni din nou impotriva imparatului de miazazi; dar de data aceasta lucrurile nu vor mai merge ca mai inainte.

30. Ci niste corabii din Chitim vor inainta impotriva lui; iar el, deznadajduit, se va intoarce inapoi. Apoi, manios impotriva legamantului sfant, nu va sta cu mainile in san; ci, la intoarcere, se va intelege cu cei ce vor parasi legamantul sfant.

31. Niste osti trimise de el vor veni si vor spurca Sfantul Locas, cetatuia, vor face sa inceteze jertfa necurmata si vor aseza uraciunea pustiitorului. Va ademeni prin lingusiri pe cei ce rup legamantul.

32. Dar aceia din popor care vor cunoaste pe Dumnezeul lor vor ramane tari si vor face mari ispravi.

33. Inteleptii poporului vor invata pe multi. Unii vor cadea pentru o vreme, loviti de sabie si de flacara, de robie si de jaf.

34. Cand vor cadea, vor fi ajutati putin, si multi se vor uni cu ei din fatarnicie.

35. Chiar si din cei intelepti, multi vor cadea, ca sa fie incercati, curatati si albiti, pana la vremea sfarsitului, caci sfarsitul nu va fi decat la vremea hotarata.

36. Imparatul va face ce va voi; se va inalta, se va slavi mai presus de toti dumnezeii si va spune lucruri nemaiauzite impotriva Dumnezeului dumnezeilor; si va propasi pana va trece mania, caci ce este hotarat se va implini.

37. Nu va tine seama nici de dumnezeii parintilor sai, nici de dorinta femeilor; cu un cuvant, nu va tine seama de niciun dumnezeu, ci se va slavi pe sine mai presus de toti.

38. In schimb, va cinsti pe dumnezeul cetatuilor; acestui dumnezeu, pe care nu-l cunosteau parintii sai, ii va aduce cinste cu aur si argint, cu pietre scumpe si lucruri de pret.

39. Cu ajutorul acestui dumnezeu strain va lucra impotriva locurilor intarite; cui il va recunoaste, ii va da mare cinste, il va face sa domneasca peste multi si le va imparti mosii ca rasplata.

40. La vremea sfarsitului, imparatul de la miazazi se va impunge cu el. Si imparatul de la miazanoapte se va napusti ca o furtuna peste el, cu care si calareti, si cu multe corabii; va inainta asupra tarilor lui, se va revarsa ca un rau si le va ineca.

41. Va intra si in tara cea minunata, si zeci de mii vor cadea. Dar Edomul, Moabul si fruntasii copiilor lui Amon vor scapa din mana lui.

42. Isi va intinde mana peste felurite tari si nici tara Egiptului nu va scapa.

43. Ci se va face stapan pe vistieriile de aur si de argint si pe toate lucrurile scumpe ale Egiptului. Libienii si etiopienii vor veni in alai dupa el.

44. Dar niste zvonuri venite de la rasarit si de la miazanoapte il vor inspaimanta, si atunci va porni cu o mare manie ca sa prapadeasca si sa nimiceasca cu desavarsire pe multi.

45. Isi va intinde corturile palatului sau intre mare si muntele cel slavit si sfant. Apoi isi va ajunge sfarsitul, si nimeni nu-i va fi intr-ajutor.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***