Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123456789101112
Capitolul urmator

Daniel 1

1. In al treilea an al domniei lui Ioiachim, imparatul lui Iuda, Nebucadnetar, imparatul Babilonului, a venit impotriva Ierusalimului si l-a impresurat.

2. Domnul a dat in mainile lui pe Ioiachim, imparatul lui Iuda si o parte din vasele Casei lui Dumnezeu. Nebucadnetar a dus vasele in tara Sinear, in casa dumnezeului sau, le-a pus in casa vistieriei dumnezeului sau.

3. Imparatul a dat porunca lui Aspenaz, capetenia famenilor sai dregatori, sa-i aduca vreo cativa din copiii lui Israel de neam imparatesc si de vita boiereasca,

4. niste tineri fara vreun cusur trupesc, frumosi la chip, inzestrati cu intelepciune in orice ramura a stiintei, cu minte agera si pricepere, in stare sa slujeasca in casa imparatului si pe care sa-i invete scrierea si limba haldeilor.

5. Imparatul le-a randuit pe fiecare zi o parte din bucatele de la masa lui si din vinul de care bea el, vrand sa-i creasca timp de trei ani, dupa care aveau sa fie in slujba imparatului.

6. Printre ei erau, dintre copiii lui Iuda: Daniel, Hanania, Misael si Azaria.

7. Capetenia famenilor dregatori le-a pus insa alte nume, si anume: lui Daniel i-a pus numele Beltsatar, lui Hanania, Sadrac, lui Misael, Mesac, si lui Azaria, Abed-Nego.

8. Daniel s-a hotarat sa nu se spurce cu bucatele alese ale imparatului si cu vinul pe care-l bea imparatul si a rugat pe capetenia famenilor dregatori sa nu-l sileasca sa se spurce.

9. Dumnezeu a facut ca Daniel sa capete bunavointa si trecere inaintea capeteniei famenilor dregatori.

10. Capetenia famenilor a zis lui Daniel: "Ma tem numai de domnul meu, imparatul, care a hotarat ce trebuie sa mancati si sa beti, ca nu cumva sa vada fetele voastre mai triste decat ale celorlalti tineri de varsta voastra, si sa-mi puneti astfel capul in primejdie inaintea imparatului."

11. Atunci Daniel a zis ingrijitorului caruia ii incredintase capetenia famenilor privegherea asupra lui Daniel, Hanania, Misael si Azaria:

12. "Incearca pe robii tai zece zile si sa ni se dea de mancat zarzavaturi si apa de baut;

13. sa te uiti apoi la fata noastra si la a celorlalti tineri care mananca din bucatele imparatului si sa faci cu robii tai dupa cele ce vei vedea!"

14. El i-a ascultat in privinta aceasta si i-a incercat zece zile.

15. Dupa cele zece zile, ei erau mai bine la fata si mai grasi decat toti tinerii care mancau din bucatele imparatului.

16. Ingrijitorul lua bucatele si vinul care le erau randuite si le dadea zarzavaturi.

17. Dumnezeu a dat acestor patru tineri stiinta si pricepere pentru tot felul de scrieri, si intelepciune; mai ales insa a facut pe Daniel priceput in toate vedeniile si in toate visele.

18. La vremea sorocita de imparat ca sa-i aduca la el, capetenia famenilor i-a adus inaintea lui Nebucadnetar.

19. Imparatul a stat de vorba cu ei: dar intre toti tinerii aceia nu s-a gasit niciunul ca Daniel, Hanania, Misael si Azaria. De aceea, ei au fost primiti in slujba imparatului.

20. In toate lucrurile care cereau intelepciune si pricepere si despre care ii intreba imparatul, ii gasea de zece ori mai destoinici decat toti vrajitorii si cititorii in stele care erau in toata imparatia lui.

21. Asa a dus-o Daniel pana in anul dintai al imparatului Cirus.

Capitolul urmator
pixel
***