Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 9

1. Imparateasa din Seba a auzit de faima lui Solomon si a venit la Ierusalim ca sa-l incerce prin intrebari grele. Ea avea un alai foarte mare si camile incarcate cu mirodenii, aur mult de tot si pietre scumpe. S-a dus la Solomon si i-a spus tot ce avea pe inima.

2. Solomon i-a raspuns la toate intrebarile si n-a fost nimic pe care sa nu fi stiut Solomon sa i-l lamureasca.

3. Imparateasa din Seba a vazut intelepciunea lui Solomon si casa pe care o zidise,

4. si bucatele de la masa lui, si locuinta slujitorilor lui, si slujbele si hainele celor ce-i slujeau, si paharnicii lui si hainele lor, si treptele pe care se suia la Casa Domnului. Uimita,

5. ea a zis imparatului: "Era adevarat deci ce am auzit eu in tara mea despre faptele si intelepciunea ta!

6. Nu credeam tot ce se zicea, pana n-am venit si am vazut cu ochii mei. Si iata ca nu mi s-a istorisit nici jumatate din marirea si intelepciunea ta. Tu intreci faima pe care am auzit-o despre tine.

7. Ferice de oamenii tai, ferice de slujitorii tai, care sunt pururi inaintea ta si care aud intelepciunea ta!

8. Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul tau care S-a indurat de tine si te-a pus pe scaunul Lui de domnie ca imparat pentru Domnul Dumnezeul tau! Pentru ca Dumnezeul tau iubeste pe Israel si vrea sa-l faca sa ramana in picioare pe vecie, pentru aceea te-a pus imparat peste el, ca sa faci judecata si dreptate."

9. Ea a dat imparatului o suta douazeci de talanti de aur, foarte multe mirodenii si pietre scumpe. N-au mai fost mirodenii ca cele date imparatului Solomon de imparateasa din Seba.

10. Slujitorii lui Hiram si slujitorii lui Solomon, care au adus aur din Ofir, au adus si lemn mirositor si pietre scumpe.

11. Imparatul a facut cu lemnul mirositor scari pentru Casa Domnului si pentru casa imparatului si harpe si laute pentru cantareti. Nu se mai vazuse asa ceva in tara lui Iuda.

12. Imparatul Solomon a dat imparatesei din Seba tot ce a dorit ea, ce a cerut, mai mult decat adusese ea imparatului. Apoi s-a intors si s-a dus in tara ei, ea si slujitorii ei.

13. Greutatea aurului care venea pe fiecare an lui Solomon era de sase sute saizeci si sase de talanti de aur,

14. afara de ce lua de la negustorii cei mari si de la cei mici, de la toti imparatii Arabiei si de la dregatorii tarii, care aduceau aur si argint lui Solomon.

15. Imparatul Solomon a facut doua sute de scuturi mari de aur batut, si pentru fiecare din ele a intrebuintat sase sute de sicli de aur batut,

16. si alte trei sute de scuturi de aur batut, si pentru fiecare din ele a intrebuintat trei sute de sicli de aur; si imparatul le-a pus in casa Padurii Libanului.

17. Imparatul a facut un mare scaun de domnie de fildes si l-a acoperit cu aur curat.

18. Scaunul acesta de domnie avea sase trepte si un asternut pentru picioare de aur, care se tinea de scaunul de domnie; de fiecare parte a scaunului erau rezematori, langa rezematori erau doi lei,

19. si pe cele sase trepte, de o parte si de alta, erau doisprezece lei. Asa ceva nu s-a facut pentru nicio imparatie.

20. Toate paharele imparatului Solomon erau de aur si toate vasele din casa Padurii Libanului erau de aur curat. Nu era nimic de argint: argintului nu i se dadea niciun pret pe vremea lui Solomon.

21. Caci imparatul avea corabii din Tarsis care calatoreau cu slujitorii lui Hiram; si, la fiecare trei ani, veneau corabiile din Tarsis, aducand aur si argint, fildes, maimute si pauni.

22. Imparatul Solomon a intrecut pe toti imparatii pamantului prin bogatiile si intelepciunea lui.

23. Toti imparatii pamantului cautau sa vada pe Solomon, ca sa auda intelepciunea pe care o pusese Dumnezeu in inima lui.

24. Si fiecare din ei isi aducea darul lui, lucruri de argint si lucruri de aur, haine, arme, mirodenii, cai si catari; asa era in fiecare an.

25. Solomon avea patru mii de iesle pentru caii de la carele lui si douasprezece mii de calareti, pe care i-a asezat in cetatile unde isi tinea carele si la Ierusalim langa imparat.

26. El stapanea peste toti imparatii, de la Rau pana la tara filistenilor si pana la hotarul Egiptului.

27. Imparatul a facut argintul tot asa de obisnuit la Ierusalim ca pietrele, si cedrii, tot atat de multi ca smochinii salbatici care cresc pe campie.

28. Din Egipt si din toate tarile se aduceau cai pentru Solomon.

29. Celelalte fapte ale lui Solomon, cele dintai si cele de pe urma, nu sunt scrise oare in cartea prorocului Natan, in prorocia lui Ahia din Silo si in descoperirile prorocului Ieedo despre Ieroboam, fiul lui Nebat?

30. Solomon a domnit patruzeci de ani la Ierusalim peste tot Israelul.

31. Apoi Solomon a adormit cu parintii lui, si l-au ingropat in cetatea tatalui sau, David. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Roboam.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***