Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 6

1. Atunci Solomon a zis: "Domnul a zis ca vrea sa locuiasca in intuneric!

2. Si eu am zidit o Casa care-Ti va fi locuinta, un loc unde vei locui in veci!"

3. Imparatul si-a intors fata si a binecuvantat toata adunarea lui Israel. Si toata adunarea lui Israel statea in picioare.

4. Si el a zis: "Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul lui Israel care a vorbit cu gura Sa tatalui meu, David, si a implinit prin puterea Sa ce spusese, cand a zis:

5. "Din ziua cand am scos pe poporul Meu din tara Egiptului, n-am ales nicio cetate dintre toate semintiile lui Israel, ca sa se zideasca acolo o Casa in care sa locuiasca Numele Meu, si n-am ales pe niciun om, care sa fie capetenia poporului Meu, Israel.

6. Ci Ierusalimul l-am ales, pentru ca in el sa locuiasca Numele Meu, si pe David l-am ales, ca sa domneasca peste poporul Meu, Israel!"

7. Tatal meu, David, avea de gand sa zideasca o casa Numelui Domnului Dumnezeului lui Israel.

8. Si Domnul a zis tatalui meu, David: "Fiindca ai avut de gand sa zidesti o Casa Numelui Meu, bine ai facut ca ai avut gandul acesta.

9. Numai ca nu tu vei zidi Casa; ci fiul tau, iesit din tine, va zidi Numelui Meu o Casa."

10. Domnul a implinit cuvantul pe care-l spusese. Eu m-am ridicat in locul tatalui meu, David, si am sezut pe scaunul de domnie al lui Israel, cum vestise Domnul, si am zidit o Casa Numelui Domnului Dumnezeului lui Israel.

11. Am asezat in ea chivotul, in care este legamantul Domnului, legamantul pe care l-a facut El cu copiii lui Israel."

12. Solomon s-a asezat inaintea altarului Domnului, in fata intregii adunari a lui Israel, si a intins mainile.

13. Caci Solomon facuse o treapta de arama si o pusese in mijlocul curtii. Ea era lunga de cinci coti, lata de cinci coti si inalta de trei coti; a sezut pe ea, s-a asezat in genunchi in fata intregii adunari a lui Israel si a intins mainile spre cer.

14. Si a zis: "Doamne Dumnezeul lui Israel! Nu este Dumnezeu ca Tine, in ceruri si pe pamant: Tu tii legamantul si indurarea Ta fata de robii Tai care umbla inaintea Ta cu toata inima lor!

15. Astfel, Ti-ai tinut cuvantul dat robului Tau David, tatal meu; si ce ai spus cu gura Ta implinesti astazi prin puterea Ta.

16. Acum, Doamne Dumnezeul lui Israel, tine fagaduinta pe care ai facut-o tatalui meu, David, cand ai zis: "Niciodata nu vei fi lipsit inaintea Mea de un urmas care sa sada pe scaunul de domnie al lui Israel, numai fiii tai sa ia seama la calea lor si sa mearga in Legea Mea, cum ai mers tu inaintea Mea."

17. Implineasca-se, dar, Doamne Dumnezeul lui Israel, fagaduinta pe care ai facut-o robului Tau David!

18. Dar ce! Sa locuiasca Dumnezeu cu adevarat impreuna cu omul pe pamant? Iata ca cerurile si cerurile cerurilor nu Te pot cuprinde: cu cat mai putin aceasta Casa pe care am zidit-o eu!

19. Totusi, Doamne Dumnezeul meu, ia aminte la rugaciunea robului Tau si la cererea lui! Asculta strigatul si rugaciunea pe care Ti-o face robul Tau.

20. Ochii Tai sa fie zi si noapte deschisi peste Casa aceasta, peste locul despre care ai zis ca acolo va fi Numele Tau! Asculta rugaciunea pe care o face robul Tau in locul acesta!

21. Asculta cererile robului Tau si ale poporului Tau, Israel, cand se vor ruga in locul acesta! Asculta din locul locuintei Tale, din ceruri, asculta si iarta!

22. Daca va pacatui cineva impotriva aproapelui sau si se va pune peste el un juramant, ca sa-l faca sa jure, si daca va veni sa jure inaintea altarului Tau, in Casa aceasta -

23. asculta-l din ceruri, lucreaza si judeca pe robii Tai: osandeste pe cel vinovat si fa ca purtarea lui sa cada asupra capului lui; fa dreptate celui nevinovat si rasplateste-i dupa nevinovatia lui!

24. Cand poporul Tau, Israel, va fi batut de vrajmas, pentru ca a pacatuit impotriva Ta: daca se vor intoarce la Tine si vor da slava Numelui Tau, daca Iti vor face rugaciuni si cereri in Casa aceasta -

25. asculta-i din ceruri, iarta pacatul poporului Tau, Israel, si adu-i inapoi in tara pe care ai dat-o lor si parintilor lor.

26. Cand cerul va fi inchis si nu va fi ploaie, din pricina pacatelor lor impotriva Ta: daca se vor ruga in acest loc si vor da slava Numelui Tau, si daca se vor intoarce de la pacatele lor (pentru ca-i vei fi pedepsit),

27. asculta-i din ceruri, iarta pacatul robilor Tai si al poporului Tau, Israel, invata-i calea cea buna in care trebuie sa mearga si trimite ploaie pe pamantul pe care l-ai dat de mostenire poporului Tau!

28. Cand vor fi in tara foametea, ciuma, rugina in grau si malura, lacustele de un soi sau altul, cand vrajmasul va impresura pe poporul Tau, in tara lui, in cetatile lui, cand vor fi urgii sau boli de vreun fel:

29. daca un om, daca tot poporul Tau, Israel, va face rugaciuni si cereri, si fiecare isi va cunoaste rana si durerea si va intinde mainile spre Casa aceasta -

30. asculta-l din ceruri, din locul locuintei Tale, si iarta-l; rasplateste fiecaruia dupa caile lui, Tu, care cunosti inima fiecaruia - caci numai Tu cunosti inima copiilor oamenilor -

31. ca sa se teama de Tine si sa umble in caile Tale tot timpul cat vor trai in tara pe care ai dat-o parintilor nostri!

32. Cand strainul care nu este din poporul Tau, Israel, va veni dintr-o tara departata, din pricina Numelui Tau celui mare, din pricina mainii Tale celei tari si din pricina bratului Tau intins, cand va veni sa se roage in Casa acesta -

33. asculta-l din ceruri, din locul locuintei Tale, si da strainului aceluia tot ce-Ti va cere, pentru ca toate popoarele pamantului sa cunoasca Numele Tau, sa se teama de Tine ca poporul Tau, Israel, si sa stie ca Numele Tau este chemat peste Casa aceasta pe care am zidit-o!

34. Cand va iesi poporul Tau la lupta impotriva vrajmasilor lui, urmand calea pe care ii vei porunci s-o urmeze: daca Iti vor face rugaciuni cu privirile indreptate spre cetatea aceasta pe care ai ales-o si spre Casa pe care am zidit-o in Numele Tau -

35. asculta din ceruri rugaciunile si cererile lor si fa-le dreptate!

36. Cand vor pacatui impotriva Ta - caci nu este om care sa nu pacatuiasca - si cand vei fi maniat impotriva lor si-i vei da in mana vrajmasului, care-i va duce robi intr-o tara departata sau apropiata:

37. daca isi vor veni in fire in tara unde vor fi robi, daca se vor intoarce la Tine si Iti vor face cereri in tara robiei lor si vor zice: "Am pacatuit, am savarsit faradelegi, am facut rau!",

38. daca se vor intoarce la Tine din toata inima lor si din tot sufletul lor, in tara robiei lor, unde au fost dusi robi, daca-Ti vor face rugaciuni cu privirile intoarse spre tara lor, pe care ai dat-o parintilor lor, spre cetatea pe care ai ales-o si spre Casa pe care am zidit-o Numelui Tau -

39. asculta din ceruri, din locul locuintei Tale, rugaciunile si cererile lor si fa-le dreptate: iarta poporului Tau pacatele facute impotriva Ta!

40. Acum, Dumnezeule, ochii Tai sa fie deschisi, si urechile sa-Ti fie cu luare aminte la rugaciunea facuta in locul acesta!

41. Acum, Doamne Dumnezeule, scoala-Te, vino la locul Tau de odihna, Tu si chivotul maretiei Tale. Preotii Tai, Doamne Dumnezeule, sa fie imbracati cu mantuirea, si preaiubitii Tai sa se bucure de fericire!

42. Doamne Dumnezeule, nu indeparta pe unsul Tau, adu-Ti aminte de bunatatile fagaduite robului Tau David!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***