Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

2 Cronici 36

1. Poporul tarii a luat pe Ioahaz, fiul lui Iosia, si l-a pus imparat in locul tatalui sau la Ierusalim.

2. Ioahaz avea douazeci si trei de ani cand a ajuns imparat si a domnit trei luni la Ierusalim.

3. Imparatul Egiptului l-a dat jos de pe scaunul de domnie din Ierusalim si a pus peste tara un bir de o suta de talanti de argint si de un talant de aur.

4. Imparatul Egiptului a pus imparat peste Iuda si peste Ierusalim pe Eliachim, fratele lui Ioahaz, si i-a schimbat numele in Ioiachim. Neco a luat pe fratele sau Ioahaz si l-a dus in Egipt.

5. Ioiachim avea douazeci si cinci de ani cand a ajuns imparat si a domnit unsprezece ani la Ierusalim. El a facut ce este rau inaintea Domnului Dumnezeului sau.

6. Nebucadnetar, imparatul Babilonului, s-a suit impotriva lui si l-a legat cu lanturi de arama ca sa-l duca la Babilon.

7. Nebucadnetar a dus la Babilon unelte din Casa Domnului si le-a pus in casa lui in Babilon.

8. Celelalte fapte ale lui Ioiachim, uraciunile pe care le-a savarsit si raul ce se afla in el, sunt scrise in cartea imparatilor lui Israel si Iuda. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Ioiachin.

9. Ioiachin avea opt ani cand a ajuns imparat si a domnit trei luni si zece zile la Ierusalim. El a facut ce este rau inaintea Domnului.

10. In anul urmator, imparatul Nebucadnetar l-a dus la Babilon impreuna cu uneltele scumpe ale Casei Domnului. Si a pus imparat peste Iuda si peste Ierusalim pe Zedechia, fratele lui Ioiachin.

11. Zedechia avea douazeci si unu de ani cand a ajuns imparat si a domnit unsprezece ani la Ierusalim.

12. El a facut ce este rau inaintea Domnului Dumnezeului sau; si nu s-a smerit inaintea prorocului Ieremia, care-i vorbea din partea Domnului.

13. S-a rasculat chiar impotriva imparatului Nebucadnetar, care-l pusese sa jure pe Numele lui Dumnezeu. Si-a intepenit grumazul si si-a invartosat inima pana acolo incat nu s-a intors la Domnul Dumnezeul lui Israel.

14. Toate capeteniile preotilor si poporul au inmultit si ei faradelegile, dupa toate uraciunile neamurilor; si au pangarit Casa Domnului, pe care o sfintise El in Ierusalim.

15. Domnul Dumnezeul parintilor lor a dat din vreme trimisilor Sai insarcinarea sa-i instiinteze, caci voia sa crute pe poporul Sau si Locasul Sau.

16. Dar ei si-au batut joc de trimisii lui Dumnezeu, I-au nesocotit cuvintele si au ras de prorocii Lui, pana cand mania Domnului impotriva poporului Sau a ajuns fara leac.

17. Atunci Domnul a facut sa se suie impotriva lor imparatul haldeilor si a ucis cu sabia pe tinerii lor in casa Locasului lor celui Sfant. N-a crutat nici pe tanar, nici pe tanara, nici pe batran, nici pe omul garbov sub povara perilor albi, ci a dat totul in mana lui.

18. Nebucadnetar a dus la Babilon toate uneltele din Casa Domnului, mari si mici, vistieriile Casei Domnului si vistieriile imparatului si ale capeteniilor lui.

19. Au ars Casa lui Dumnezeu, au daramat zidurile Ierusalimului, au pus foc tuturor caselor lui si au nimicit toate lucrurile scumpe.

20. Pe cei ce au scapat de sabie, Nebucadnetar i-a dus prinsi la Babilon. Ei i-au fost supusi, lui si fiilor lui, pana la stapanirea imparatiei persilor,

21. ca sa se implineasca cuvantul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, pana ce tara si-a tinut Sabatele ei si s-a odihnit tot timpul cat a fost pustiita, pana la implinirea celor saptezeci de ani.

22. In cel dintai an al lui Cirus, imparatul persilor, ca sa se implineasca cuvantul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, Domnul a trezit duhul lui Cirus, imparatul persilor, care a pus sa se faca prin viu grai si prin scris aceasta vestire in toata imparatia lui:

23. "Asa vorbeste Cirus, imparatul persilor: "Domnul Dumnezeul cerurilor mi-a dat toate imparatiile pamantului si mi-a poruncit sa-I zidesc o Casa la Ierusalim in Iuda. Cine dintre voi este din poporul Lui? Domnul Dumnezeul lui sa fie cu el si sa plece!"

Capitolul precedent
pixel
***