Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 35

1. Iosia a praznuit Pastile in cinstea Domnului la Ierusalim si au jertfit pastile in a paisprezecea zi a lunii intai.

2. A pus pe preoti in slujbele lor si i-a imbarbatat la slujba Casei Domnului.

3. A zis levitilor, care invatau pe tot Israelul si care erau inchinati Domnului: "Puneti chivotul sfant in Casa pe care a zidit-o Solomon, fiul lui David, imparatul lui Israel. N-aveti sa-l mai purtati pe umeri. Slujiti acum Domnului Dumnezeului vostru si poporului Sau, Israel.

4. Pregatiti-va, dupa casele voastre parintesti, dupa cetele voastre, cum au randuit prin scris David, imparatul lui Israel, si fiul sau Solomon.

5. Luati-va locurile in Sfantul Locas, dupa feluritele case parintesti ale fratilor vostri, fiii poporului, si dupa insiruirea caselor parintesti ale levitilor.

6. Jertfiti pastile, sfintiti-va si pregatiti-le pentru fratii vostri, intocmai dupa cuvantul Domnului rostit prin Moise."

7. Iosia a dat oamenilor poporului, tuturor celor ce se aflau acolo, miei si capre in numar de treizeci de mii, toti pentru Pasti, si trei mii de boi. Acestia au fost luati din averile imparatului.

8. Capeteniile lui au facut de bunavoie un dar poporului, preotilor si levitilor. Hilchia, Zaharia si Iehiel, mai marii Casei lui Dumnezeu, au dat preotilor, pentru Pasti, doua mii sase sute de miei si trei sute de boi.

9. Conania, Semaia si Netaneel, fratii sai Hasabia, Ieiel si Iozabad, capii levitilor, au dat levitilor, pentru Pasti, cinci mii de miei si cinci sute de boi.

10. Astfel s-a intocmit slujba, si preotii si levitii si-au luat locul, dupa cetele lor, dupa porunca imparatului.

11. Au jertfit pastile. Preotii au stropit sangele pe care-l luau din mana levitilor, si levitii au jupuit vitele de piele.

12. Au pus deoparte arderile de tot, ca sa le dea cetelor caselor parintesti ale oamenilor din popor, ca sa le aduca Domnului, cum este scris in cartea lui Moise. Tot asa au facut si cu boii.

13. Au fiert pastile la foc, dupa oranduiala, si au fiert lucrurile sfinte in cazane, caldari si tigai. Si le-au impartit in graba la tot poporul.

14. Apoi au pregatit ce era pentru ei si pentru preoti, caci preotii, fiii lui Aaron, au avut treaba pana noaptea cu aducerea arderilor de tot si a grasimilor. De aceea au pregatit levitii pentru ei si pentru preoti, fiii lui Aaron.

15. Cantaretii, fiii lui Asaf, stateau la locul lor, dupa randuiala lui David, lui Asaf, lui Heman si lui Iedutun, vazatorul imparatului. Usierii de asemenea erau la fiecare usa. N-au avut nevoie sa se abata de la slujba lor, caci fratii lor, levitii, au pregatit ce era pentru ei.

16. Astfel a fost intocmita in ziua aceea toata slujba Domnului, ca sa praznuiasca Pastile si sa aduca arderile de tot pe altarul Domnului, dupa porunca imparatului Iosia.

17. Copiii lui Israel care se aflau acolo au praznuit Pastile in acelasi timp si sarbatoarea Azimelor sapte zile.

18. Nicio sarbatoare a Pastilor nu mai fusese praznuita ca aceasta in Israel din zilele prorocului Samuel. Si niciunul din imparatii lui Israel nu mai praznuise Pasti ca cel pe care l-au praznuit Iosia, preotii si levitii, tot Iuda si Israelul care se aflau acolo si locuitorii Ierusalimului.

19. In al optsprezecelea an al domniei lui Iosia a fost praznuit Pastile acesta.

20. Dupa toate aceste lucruri, dupa ce a dres Iosia Casa Domnului, Neco, imparatul Egiptului, s-a suit sa lupte impotriva Carchemisului pe Eufrat. Iosia i-a iesit inainte.

21. Si Neco i-a trimis soli sa-i spuna: "Ce am eu cu tine, imparatul lui Iuda? Nu impotriva ta vin astazi; ci impotriva unei case cu care sunt in razboi. Si Dumnezeu mi-a spus sa ma grabesc. Nu te impotrivi lui Dumnezeu, care este cu mine, ca sa nu te nimiceasca."

22. Dar Iosia nu s-a intors de la el, ci si-a schimbat hainele ca sa lupte impotriva lui, fara sa asculte cuvintele lui Neco care veneau din gura lui Dumnezeu. A inaintat la lupta in valea Meghido.

23. Arcasii au tras asupra imparatului Iosia, si imparatul a zis slujitorilor sai: "Luati-ma, caci sunt greu ranit."

24. Slujitorii l-au luat din car, l-au pus intr-un alt car al lui si l-au adus la Ierusalim. A murit si a fost ingropat in mormantul parintilor sai. Tot Iuda si Ierusalimul au plans pe Iosia.

25. Ieremia a facut un cantec de jale pentru Iosia. Toti cantaretii si toate cantaretele au vorbit de Iosia in cantecele lor de jale pana in ziua de azi si au ajuns o datina in Israel. Cantarile acestea sunt scrise in "Cantecele de jale".

26. Celelalte fapte ale lui Iosia si faptele lui evlavioase, facute asa cum porunceste Legea Domnului,

27. cele dintai si cele de pe urma fapte ale lui, sunt scrise in cartea imparatilor lui Israel si Iuda.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***