Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 34

1. Iosia avea opt ani cand a ajuns imparat si a domnit treizeci si unu de ani la Ierusalim.

2. El a facut ce este bine inaintea Domnului si a umblat in caile tatalui sau David: nu s-a abatut de la ele nici la dreapta, nici la stanga.

3. In al optulea an al domniei lui, pe cand era inca tanar, a inceput sa caute pe Dumnezeul tatalui sau David. Si in al doisprezecelea an, a inceput sa curete Iuda si Ierusalimul de inaltimi, de idolii Astarteii, de chipuri cioplite si de chipuri turnate.

4. Au daramat inaintea lui altarele Baalilor si au taiat stalpii inchinati soarelui care erau deasupra lor; a sfaramat idolii Astarteii, chipurile cioplite si chipurile turnate, le-a facut praf, a presarat praful pe mormintele celor ce le adusesera jertfe

5. si a ars oasele preotilor pe altarele lor. Astfel a curatat Iuda si Ierusalimul.

6. In cetatile lui Manase, lui Efraim, lui Simeon si chiar lui Neftali, pretutindeni, in mijlocul daramaturilor lor,

7. a daramat altarele, a facut bucati idolii Astarteii si chipurile cioplite, le-a facut praf si a taiat toti stalpii inchinati soarelui in toata tara lui Israel. Apoi s-a intors la Ierusalim.

8. In al optsprezecelea an al domniei lui, dupa ce a curatat tara si Casa, a trimis pe Safan, fiul lui Atalia, pe Maaseia, capetenia cetatii, si pe Ioah, fiul lui Ioahaz, arhivarul, sa dreaga Casa Domnului Dumnezeului sau.

9. S-au dus la marele preot, Hilchia, si au dat argintul adus in Casa lui Dumnezeu, pe care-l stransesera levitii pazitori ai pragului de la Manase si Efraim si de la toata cealalta parte a lui Israel, si de la tot Iuda si Beniamin, si de la locuitorii Ierusalimului.

10. L-au dat in mainile mesterilor insarcinati cu facerea lucrarii in Casa Domnului. Acestia l-au dat lucratorilor care munceau la dregerea Casei Domnului,

11. iar ei l-au dat tamplarilor si zidarilor ca sa cumpere pietre cioplite si lemne pentru grinzi si pentru captusitul cladirilor pe care le stricasera imparatii lui Iuda.

12. Oamenii acestia au lucrat cinstit in lucrul lor. Erau pusi sub privegherea lui Iahat si Obadia, leviti din fiii lui Merari, si a lui Zaharia si Mesulam, din fiii chehatitilor. Toti aceia dintre leviti care stiau sa cante bine

13. vegheau asupra lucrarilor si carmuiau pe toti lucratorii care aveau de facut felurite lucrari. Mai erau si alti leviti, logofeti, dregatori si usieri.

14. In clipa cand au scos argintul care fusese adus in Casa Domnului, preotul Hilchia a gasit cartea Legii Domnului data prin Moise.

15. Atunci Hilchia a luat cuvantul si a zis logofatului Safan: "Am gasit cartea Legii in Casa Domnului." Si Hilchia a dat lui Safan cartea.

16. Safan a adus imparatului cartea. Si, cand a dat socoteala imparatului, a zis: "Slujitorii tai au facut tot ce li s-a poruncit.

17. Au strans argintul care se afla in Casa Domnului si l-au dat in mainile priveghetorilor si lucratorilor."

18. Logofatul Safan a mai spus imparatului: "Preotul Hilchia mi-a dat o carte." Si Safan a citit-o inaintea imparatului.

19. Cand a auzit imparatul cuvintele Legii, si-a sfasiat hainele.

20. Si imparatul a dat urmatoarea porunca lui Hilchia, lui Ahicam, fiul lui Safan, lui Abdon, fiul lui Mica, lui Safan, logofatul, si lui Asaia, slujitorul imparatului:

21. "Duceti-va si intrebati pe Domnul pentru mine si pentru ramasita lui Israel si Iuda cu privire la cuvintele cartii acesteia care s-a gasit. Caci mare manie s-a varsat peste noi din partea Domnului, pentru ca parintii nostri n-au tinut cuvantul Domnului si n-au implinit tot ce este scris in cartea aceasta."

22. Hilchia si cei trimisi de imparat s-au dus la prorocita Hulda, nevasta lui Salum, fiul lui Tochehat, fiul lui Hasra, strajerul vesmintelor. Ea locuia la Ierusalim, in cealalta mahala a cetatii. Dupa ce au spus ce aveau de spus,

23. ea le-a raspuns: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: "Spuneti omului care v-a trimis la mine:

24. "Asa vorbeste Domnul: "Iata, voi trimite nenorociri peste locul acesta si peste locuitorii lui, si anume toate blestemele scrise in cartea care s-a citit inaintea imparatului lui Iuda.

25. Pentru ca M-au parasit si au adus tamaie altor dumnezei, maniindu-Ma prin toate lucrarile mainilor lor, mania Mea s-a varsat asupra acestui loc si nu se va stinge."

26. Dar sa spuneti imparatului lui Iuda care v-a trimis sa intrebati pe Domnul: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel cu privire la cuvintele pe care le-ai auzit:

27. "Pentru ca ti s-a induiosat inima, pentru ca te-ai smerit inaintea lui Dumnezeu, cand ai auzit cuvintele rostite de El impotriva acestui loc si impotriva locuitorilor lui, pentru ca te-ai smerit inaintea Mea, pentru ca ti-ai sfasiat hainele si ai plans inaintea Mea, si Eu am auzit - zice Domnul.

28. Iata, te voi strange langa parintii tai, vei fi adaugat in pace in mormantul tau si nu vei vedea cu ochii tai toate nenorocirile pe care le voi trimite peste locul acesta si peste locuitorii lui." Ei au adus imparatului raspunsul acesta.

29. Imparatul a strans pe toti batranii din Iuda si din Ierusalim.

30. Apoi s-a suit la Casa Domnului cu toti oamenii lui Iuda si cu locuitorii Ierusalimului, cu preotii si levitii si cu tot poporul, de la cel mai mare pana la cel mai mic. A citit inaintea lor toate cuvintele cartii legamantului care se gasise in Casa Domnului.

31. Imparatul statea pe scaunul lui imparatesc si a incheiat legamant inaintea Domnului, indatorandu-se sa urmeze pe Domnul si sa pazeasca poruncile Lui, invataturile Lui si legile Lui din toata inima si din tot sufletul lui si sa implineasca cuvintele legamantului scrise in cartea aceasta.

32. Si a facut sa intre in legamant toti cei ce se aflau la Ierusalim si in Beniamin. Si locuitorii Ierusalimului au lucrat dupa legamantul lui Dumnezeu, legamantul Dumnezeului parintilor lor.

33. Iosia a indepartat toate uraciunile din toate tarile copiilor lui Israel si a facut ca toti cei ce se aflau in Israel sa slujeasca Domnului Dumnezeului lor. In tot timpul vietii lui, nu s-au abatut de la Domnul Dumnezeul parintilor lor.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***