Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 32

1. Dupa aceste lucruri si dupa aceste fapte de credinciosie, a venit Sanherib, imparatul Asiriei, care a patruns in Iuda si a impresurat cetatile intarite, cu gand sa puna mana pe ele.

2. Ezechia, vazand ca a venit Sanherib si ca are de gand sa inceapa lupta impotriva Ierusalimului,

3. s-a sfatuit cu capeteniile sale si cu oamenii lui cei viteji ca sa astupe izvoarele de apa care erau afara din cetate. Si ei au fost de parerea lui.

4. S-au strans o multime de oameni si au astupat toate izvoarele si paraul care curge prin mijlocul tinutului aceluia. "Pentru ce", ziceau ei, "sa gaseasca imparatii Asiriei, la venirea lor, ape din belsug?"

5. Ezechia s-a imbarbatat; a zidit din nou zidul care era stricat si l-a ridicat pana la turnuri. A mai zidit un alt zid in afara, a intarit Milo in cetatea lui David si a pregatit o multime de arme si de scuturi.

6. A pus capetenii de razboi peste popor si i-a adunat la el pe locul deschis de la poarta cetatii. Vorbindu-le inimii a zis:

7. "Intariti-va si imbarbatati-va. Nu va temeti si nu va inspaimantati inaintea imparatului Asiriei si inaintea intregii multimi care este cu el; caci cu noi sunt mai multi decat cu el.

8. Cu el este un brat de carne, dar cu noi este Domnul Dumnezeul nostru care ne va ajuta si va lupta pentru noi." Poporul a avut incredere in cuvintele lui Ezechia, imparatul lui Iuda.

9. Dupa aceea, Sanherib, imparatul Asiriei, a trimis pe slujitorii sai la Ierusalim, pe cand era inaintea Lachisului cu toate puterile lui; i-a trimis la Ezechia, imparatul lui Iuda, si la toti cei din Iuda care erau la Ierusalim sa le spuna:

10. "Asa vorbeste Sanherib, imparatul Asiriei: "Pe ce se bizuie increderea voastra, de stati impresurati la Ierusalim?

11. Oare nu va amageste Ezechia, ca sa va dea mortii prin foamete si prin sete, cand zice: "Domnul Dumnezeul nostru ne va scapa din mana imparatului Asiriei"?

12. Oare nu Ezechia a indepartat inaltimile si altarele Domnului si a dat porunca aceasta lui Iuda si Ierusalimului: "Sa va inchinati numai unui altar si sa aduceti tamaie numai pe el"?

13. Nu stiti ce am facut noi, eu si parintii mei, tuturor popoarelor celorlalte tari? Dumnezeii neamurilor acestor tari au putut ei sa le izbaveasca tarile din mana mea?

14. Care dintre toti dumnezeii acestor neamuri, pe care le-au nimicit parintii mei, a putut sa izbaveasca pe poporul lui din mana mea, pentru ca sa va poata izbavi Dumnezeul vostru din mana mea?

15. Sa nu va amageasca Ezechia, dar, si sa nu va insele astfel; nu va incredeti in el! Caci dumnezeul niciunui neam, niciunei imparatii n-a putut sa izbaveasca pe poporul lui din mana mea si din mana parintilor mei: cu cat mai putin va va izbavi Dumnezeul vostru din mana mea!"

16. Slujitorii lui Sanherib au mai vorbit si alte lucruri impotriva Domnului Dumnezeu si impotriva robului Sau Ezechia.

17. Si a trimis o scrisoare batjocoritoare pentru Domnul Dumnezeul lui Israel, vorbind astfel impotriva Lui: "Dupa cum dumnezeii neamurilor celorlalte tari n-au putut sa izbaveasca pe poporul lor din mana mea, tot asa nici Dumnezeul lui Ezechia nu va izbavi pe poporul Sau din mana mea."

18. Slujitorii lui Sanherib au strigat cu glas tare in limba evreiasca, pentru ca sa arunce groaza si spaima in poporul din Ierusalim, care era pe zid, si sa poata pune astfel stapanire pe cetate.

19. Au vorbit despre Dumnezeul Ierusalimului ca despre dumnezeii popoarelor pamantului, care sunt lucrarea mainilor omenesti.

20. Imparatul Ezechia si prorocul Isaia, fiul lui Amot, au inceput sa se roage pentru lucrul acesta si au strigat catre cer.

21. Atunci Domnul a trimis un inger care a nimicit in tabara imparatului Asiriei pe toti vitejii, domnitorii si capeteniile. Si imparatul s-a intors rusinat in tara lui. A intrat in casa dumnezeului sau, si cei ce iesisera din coapsele lui l-au ucis acolo cu sabia.

22. Astfel a scapat Domnul pe Ezechia si pe locuitorii Ierusalimului din mana lui Sanherib, imparatul Asiriei, si din mana tuturor si i-a ocrotit impotriva celor ce-i impresurau.

23. Multi au adus Domnului daruri in Ierusalim si au adus daruri bogate lui Ezechia, imparatul lui Iuda, care de atunci s-a inaltat in ochii tuturor popoarelor.

24. In vremea aceea, Ezechia a fost bolnav de moarte. El a facut o rugaciune Domnului. Domnul i-a vorbit si i-a dat un semn.

25. Dar Ezechia n-a rasplatit binefacerea pe care a primit-o, caci i s-a ingamfat inima. Mania Domnului a venit peste el, peste Iuda si peste Ierusalim.

26. Atunci Ezechia s-a smerit din mandria lui, impreuna cu locuitorii Ierusalimului, si mania Domnului n-a venit peste ei in timpul vietii lui Ezechia.

27. Ezechia a avut multe bogatii si multa slava. Si-a facut vistierii de argint, de aur, de pietre scumpe, de mirodenii, de scuturi si de toate lucrurile care se pot dori;

28. hambare pentru roadele de grau, de must si de untdelemn, grajduri pentru tot felul de vite si staule pentru oi.

29. Si-a zidit cetati si a avut belsug de boi si de oi; caci Dumnezeu ii daduse multe avutii.

30. Tot Ezechia a astupat si gura de sus a apelor Ghihon si le-a adus in jos, spre apus de cetatea lui David. Ezechia a izbutit in toate lucrarile lui.

31. Insa, cand au trimis capeteniile Babilonului soli la el sa intrebe de minunea care avusese loc in tara, Dumnezeu l-a parasit ca sa-l incerce, pentru ca sa cunoasca tot ce era in inima lui.

32. Celelalte fapte ale lui Ezechia si faptele lui evlavioase sunt scrise in vedenia prorocului Isaia, fiul lui Amot, in cartea imparatilor lui Iuda si Israel.

33. Ezechia a adormit cu parintii sai si l-au ingropat in cel mai bun loc al mormintelor fiilor lui David. Tot Iuda si locuitorii Ierusalimului i-au dat cinste la moarte. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Manase.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***