Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 29

1. Ezechia a ajuns imparat la varsta de douazeci si cinci de ani si a domnit douazeci si noua de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Abia, fata lui Zaharia.

2. El a facut ce este bine inaintea Domnului, intocmai cum facuse tatal sau David.

3. In anul intai al domniei lui, in luna intai, a deschis usile Casei Domnului si le-a dres.

4. A adus pe preoti si pe leviti, pe care i-a strans in locul deschis dinspre rasarit,

5. si le-a zis: "Ascultati-ma, levitilor! Acum sfintiti-va, sfintiti Casa Domnului Dumnezeului parintilor vostri si scoateti afara din Sfantul Locas ce este necurat.

6. Caci parintii nostri au pacatuit, au facut ce este rau inaintea Domnului Dumnezeului nostru. L-au parasit, si-au abatut privirile de la Cortul Domnului si i-au intors spatele.

7. Au inchis chiar usile pridvorului si au stins candelele, si n-au adus Dumnezeului lui Israel nici tamaie, nici arderi de tot in Sfantul Locas.

8. De aceea mania Domnului a fost peste Iuda si peste Ierusalim si i-a facut de groaza, de spaima si de bataie de joc, cum vedeti cu ochii vostri.

9. Si din pricina aceasta au cazut parintii nostri ucisi de sabie, si fiii nostri, fiicele noastre si nevestele noastre sunt in robie.

10. Am de gand, dar, sa fac legamant cu Domnul Dumnezeul lui Israel, pentru ca mania Lui aprinsa sa se abata de la noi.

11. Acum, fiilor, nu mai stati nepasatori; caci voi ati fost alesi de Domnul ca sa stati in slujba inaintea Lui, sa fiti slujitorii Lui si sa-I aduceti tamaie."

12. Si levitii s-au sculat: Mahat, fiul lui Amasai, Ioel, fiul lui Azaria, din fiii chehatitilor; si din fiii meraritilor: Chis, fiul lui Abdi, Azaria, fiul lui Iehaleleel; si din ghersoniti: Ioah, fiul lui Zima, Eden, fiul lui Ioah;

13. si din fiii lui Elitafan: Simri si Ieiel; si din fiii lui Asaf: Zaharia si Matania;

14. si din fiii lui Heman: Iehiel si Simei; si din fiii lui Iedutun: Semaia si Uziel.

15. Au adunat pe fratii lor si, dupa ce s-au sfintit, au venit sa curete si Casa Domnului, dupa porunca imparatului si dupa cuvintele Domnului.

16. Preotii au intrat inauntrul Casei Domnului ca s-o curete; au scos toate necuratiile pe care le-au gasit in Templul Domnului si le-au pus in curtea Casei Domnului, unde le-au adunat levitii ca sa le duca afara in paraul Chedron.

17. Au inceput aceste curatari in ziua intai a lunii intai; in a opta zi a lunii au intrat in pridvorul Domnului, si opt zile au curatat Casa Domnului; in a saisprezecea zi a lunii intai ispravisera.

18. S-au dus apoi la imparatul Ezechia si au zis: "Am curatat toata Casa Domnului, altarul arderilor de tot cu toate uneltele lui si masa painilor pentru punerea inainte cu toate uneltele ei.

19. Am adus iarasi in stare buna si am curatat toate uneltele pe care le pangarise imparatul Ahaz in timpul domniei lui, cand cu faradelegile lui: sunt inaintea altarului Domnului."

20. Imparatul Ezechia s-a sculat dis-de-dimineata, a strans pe mai marii cetatii si s-a suit la Casa Domnului.

21. Au adus sapte vitei, sapte berbeci, sapte miei si sapte tapi, ca jertfa de ispasire pentru imparatie, pentru Sfantul Locas si pentru Iuda. Imparatul a poruncit preotilor, fiii lui Aaron, sa le aduca pe altarul Domnului.

22. Preotii au injunghiat boii si au strans sangele, pe care l-au stropit pe altar; au injunghiat berbecii si au stropit sangele pe altar; au injunghiat mieii si au stropit sangele pe altar.

23. Au adus apoi tapii ispasitori inaintea imparatului si inaintea adunarii, care si-au pus mainile peste ei.

24. Preotii i-au injunghiat si au turnat sangele la piciorul altarului, ca ispasire pentru pacatele intregului Israel; caci pentru tot Israelul poruncise imparatul sa se aduca arderea de tot si jertfa de ispasire.

25. A pus pe leviti in Casa Domnului cu chimvale, laute si harpe, dupa randuiala lui David, lui Gad, vazatorul imparatului, si prorocului Natan; caci astfel era porunca Domnului data prin prorocii Sai.

26. Levitii au luat loc cu instrumentele lui David, si preotii, cu trambitele.

27. Ezechia a poruncit sa aduca arderea de tot pe altar; si, in clipa cand a inceput arderea de tot, a inceput si cantarea Domnului, in sunetul trambitelor si instrumentelor lui David, imparatul lui Israel.

28. Toata adunarea s-a inchinat, au cantat cantarea si au sunat din trambite, pana s-a ispravit arderea de tot.

29. Si cand au ispravit de adus arderea de tot, imparatul si toti cei ce erau cu el au ingenuncheat si s-au inchinat.

30. Apoi imparatul Ezechia si capeteniile au zis levitilor sa laude pe Domnul cu cuvintele lui David si ale prorocului Asaf. L-au laudat cu bucurie si s-au plecat, si s-au inchinat.

31. Ezechia a luat atunci cuvantul si a zis: "Acum, dupa ce v-ati sfintit in slujba Domnului, apropiati-va, aduceti dobitoacele pentru jertfa si aduceti jertfe de multumire la Casa Domnului." Si adunarea a adus dobitoacele pentru jertfa si a adus jertfe de multumire; si toti cei pe care-i indemna inima au adus arderi de tot.

32. Numarul arderilor de tot aduse de adunare a fost de saptezeci de boi, o suta de berbeci si doua sute de miei; toate aceste vite au fost jertfite ca ardere de tot Domnului.

33. Si au mai inchinat Domnului sase sute de boi si trei mii de oi.

34. Dar preotii erau in numar mic si n-au putut sa despoaie toate arderile de tot; i-au ajutat fratii lor, levitii, pana s-a ispravit lucrarea si pana s-au sfintit si ceilalti preoti; caci levitii s-au sfintit mai degraba decat preotii.

35. De altfel erau foarte multe arderi de tot, cu grasimile jertfelor de multumire si cu jertfele de bautura ale arderilor de tot. Astfel a fost asezata din nou slujba Casei Domnului.

36. Ezechia si tot poporul s-au bucurat ca Dumnezeu facuse pe popor cu voie buna, caci lucrul s-a facut pe neasteptate.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***