Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 28

1. Ahaz avea douazeci de ani cand a ajuns imparat si a domnit saisprezece ani la Ierusalim. El n-a facut ce este bine inaintea Domnului, cum facuse tatal sau David.

2. A umblat in caile imparatilor lui Israel; si a facut chiar chipuri turnate pentru Baali,

3. a ars tamaie in valea fiilor lui Hinom si a trecut pe fiii sai prin foc, dupa uraciunile neamurilor pe care le izgonise Domnul dinaintea copiilor lui Israel.

4. Aducea jertfe si tamaie pe inaltimi, pe dealuri si sub orice copac verde.

5. Domnul Dumnezeul sau l-a dat in mainile imparatului Siriei. Sirienii l-au batut si i-au luat un mare numar de prinsi de razboi, pe care i-au dus la Damasc. A fost dat si in mainile imparatului lui Israel, care i-a pricinuit o mare infrangere.

6. Pecah, fiul lui Remalia, a ucis intr-o singura zi in Iuda o suta douazeci de mii de oameni, toti viteji, pentru ca parasisera pe Domnul Dumnezeul parintilor lor.

7. Zicri, un razboinic din Efraim, a ucis pe Maaseia, fiul imparatului, pe Azricam, capetenia casei imparatesti, si pe Elcana, care era al doilea dupa imparat.

8. Copiii lui Israel au luat dintre fratii lor doua sute de mii de prinsi de razboi, femei, fiii si fiice, si le-au luat multa prada, pe care au adus-o la Samaria.

9. Acolo era un proroc al Domnului, numit Oded. El a iesit inaintea ostirii care se intorcea la Samaria si le-a zis: "In mania Sa impotriva lui Iuda i-a dat Domnul Dumnezeul parintilor vostri in mainile voastre, si voi i-ati ucis cu o furie care s-a ridicat pana la ceruri.

10. Si credeti acum ca veti face din copiii lui Iuda si din Ierusalim robii si roabele voastre? Dar voi nu sunteti vinovati inaintea Domnului Dumnezeului vostru?

11. Ascultati-ma, dar, si dati drumul acestor prinsi pe care i-ati luat dintre fratii vostri; caci mania aprinsa a Domnului este peste voi!"

12. Unii dintre capii fiilor lui Efraim: Azaria, fiul lui Iohanan, Berechia, fiul lui Mesilemot, Ezechia, fiul lui Salum, si Amasa, fiul lui Hadlai, s-au ridicat impotriva celor ce se intorceau de la ostire

13. si le-au zis: "Sa nu aduceti aici pe acesti prinsi de razboi. Caci, dupa ce ca suntem vinovati inaintea Domnului, voi vreti sa mai si adaugati la pacatele si la greselile noastre. Suntem foarte vinovati, si mania aprinsa a Domnului este peste Israel."

14. Ostasii au lasat pe prinsii de razboi si prada inaintea capeteniilor si inaintea intregii adunari.

15. Si oamenii numiti pe nume pentru aceasta s-au sculat si au luat pe prinsii de razboi, au imbracat cu prada pe toti cei ce erau goi, le-au dat haine si incaltaminte, le-au dat sa manance si sa bea, i-au uns, au incalecat pe magari pe toti cei osteniti si i-au adus la Ierihon, cetatea finicilor, la fratii lor. Apoi s-au intors la Samaria.

16. Pe vremea aceea, imparatul Ahaz a trimis sa ceara ajutor de la imparatii Asiriei.

17. Edomitii au venit iarasi, au batut pe Iuda si le-au luat prinsi de razboi.

18. Filistenii au navalit in cetatile din campie si din partea de miazazi a lui Iuda; au luat Bet-Semesul, Aialonul, Ghederotul, Soco si satele lui, Timna si satele ei, Ghimzo si satele lui, si s-au asezat acolo.

19. Caci Domnul a smerit pe Iuda, din pricina lui Ahaz, imparatul lui Israel, care avusese o purtare fara frau in Iuda si pacatuise impotriva Domnului.

20. Tilgat-Pilneser, imparatul Asiriei, a venit impotriva lui, s-a purtat cu el cum s-ar purta cu un vrajmas si nu l-a ajutat.

21. Caci Ahaz a pradat Casa Domnului, casa imparatului si a mai marilor, ca sa faca daruri imparatului Asiriei; dar nu i-a ajutat la nimic.

22. Pe vremea aceea, chiar cand era la stramtorare, a pacatuit si mai mult impotriva Domnului, el, imparatul Ahaz.

23. A adus jertfa dumnezeilor Damascului, care-l batusera, si a zis: "Fiindca dumnezeii imparatilor Siriei le vin in ajutor, le voi aduce si eu jertfe, ca sa-mi ajute." Dar ei au fost prilejul caderii lui si a intregului Israel.

24. Ahaz a strans uneltele din Casa lui Dumnezeu si a facut bucati uneltele din Casa lui Dumnezeu. A inchis usile Casei Domnului, si-a facut altare in toate colturile Ierusalimului.

25. Si a ridicat inaltimi in fiecare cetate a lui Iuda, ca sa aduca tamaie altor dumnezei. Si a maniat astfel pe Domnul Dumnezeul parintilor sai.

26. Celelalte fapte ale lui si toate caile lui, cele dintai si cele de pe urma, sunt scrise in cartea imparatilor lui Iuda si Israel.

27. Ahaz a adormit cu parintii sai si a fost ingropat in cetatea Ierusalimului, caci nu l-au pus in mormintele imparatilor lui Israel. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Ezechia.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***