Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 26

1. Tot poporul din Iuda a luat pe Ozia, care era in varsta de saisprezece ani, si l-a pus imparat in locul tatalui sau, Amatia.

2. Ozia a intarit Elotul si l-a adus iarasi sub stapanirea lui Iuda, dupa ce a adormit imparatul cu parintii sai.

3. Ozia avea saisprezece ani cand a ajuns imparat si a domnit cincizeci si doi de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Iecolia din Ierusalim.

4. El a facut ce este bine inaintea Domnului, intocmai cum facuse tatal sau Amatia.

5. A cautat pe Dumnezeu in timpul vietii lui Zaharia, care pricepea vedeniile lui Dumnezeu. Si in timpul cand a cautat pe Domnul, Dumnezeu l-a facut sa propaseasca.

6. A pornit cu razboi impotriva filistenilor. A daramat zidurile Gatului, zidurile Iabnei si zidurile Asdodului si a zidit cetati in tinutul Asdodului si intre filisteni.

7. Dumnezeu l-a ajutat impotriva filistenilor, impotriva arabilor care locuiau la Gur-Baal si impotriva maonitilor.

8. Amonitii aduceau daruri lui Ozia, si faima lui s-a intins pana la hotarele Egiptului, caci a ajuns foarte puternic.

9. Ozia a zidit turnuri la Ierusalim, pe poarta unghiului, pe poarta vaii si pe unghi, si le-a intarit.

10. A zidit turnuri in pustiu si a sapat multe fantani, pentru ca avea multe turme in vai si in campie, si plugari si vieri in munti si la Carmel, caci ii placea lucrarea pamantului.

11. Ozia avea o oaste de ostasi care mergeau la razboi in cete, socotite dupa numaratoarea facuta de logofatul Ieiel si dregatorul Maaseia si puse sub poruncile lui Hanania, una din capeteniile imparatului.

12. Tot numarul capilor caselor parintesti, al vitejilor, era de doua mii sase sute.

13. Ei porunceau peste o oaste de trei sute sapte mii cinci sute de ostasi in stare sa ajute pe imparat impotriva vrajmasului.

14. Ozia le-a dat pentru toata ostirea scuturi, sulite, coifuri, platose, arcuri si prastii.

15. A facut la Ierusalim masini iscodite de un mester, care aveau sa fie asezate pe turnuri si pe unghiuri ca sa arunce sageti si pietre mari. Faima lui s-a intins pana departe, caci a fost ajutat in chip minunat pana ce a ajuns foarte puternic.

16. Dar cand a ajuns puternic, inima i s-a inaltat si l-a dus la pieire. A pacatuit impotriva Domnului Dumnezeului sau, intrand in Templul Domnului ca sa arda tamaie pe altarul tamaierii.

17. Preotul Azaria a intrat dupa el cu optzeci de preoti ai Domnului, oameni de inima

18. care s-au impotrivit imparatului Ozia si i-au zis: "N-ai drept, Ozia, sa aduci tamaie Domnului! Dreptul acesta il au preotii, fiii lui Aaron, care au fost sfintiti ca s-o aduca. Iesi din Sfantul Locas, caci faci un pacat! Si lucrul acesta nu-ti va face cinste inaintea Domnului Dumnezeu."

19. Ozia s-a maniat. In mana avea o cadelnita. Si, cum s-a maniat pe preoti, i-a izbucnit lepra pe frunte, in fata preotilor, in Casa Domnului, langa altarul tamaierii.

20. Marele preot Azaria si toti preotii si-au indreptat privirile spre el, si iata ca era plin de lepra pe frunte. L-au scos repede afara, si el insusi s-a grabit sa iasa, pentru ca Domnul il lovise.

21. Imparatul Ozia a fost lepros pana in ziua mortii si a locuit intr-o casa deosebita ca lepros, caci a fost izgonit din Casa Domnului. Si fiul sau Iotam era in fruntea casei imparatului si judeca poporul tarii.

22. Celelalte fapte ale lui Ozia, cele dintai si cele de pe urma, au fost scrise de Isaia, fiul lui Amot, prorocul.

23. Ozia a adormit cu parintii sai. Si l-au ingropat cu parintii sai in ogorul de inmormantare al imparatilor, caci ziceau: "Este lepros." In locul lui a domnit fiul sau Iotam.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***