Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 25

1. Amatia a ajuns imparat la varsta de douazeci si cinci de ani si a domnit douazeci si noua de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Ioadan din Ierusalim.

2. El a facut ce este bine inaintea Domnului, dar cu o inima care nu era in totul data Lui.

3. Cand s-a intarit domnia in mainile lui, a omorat pe slujitorii care ucisesera pe imparatul, tatal sau.

4. Dar n-a omorat pe fiii lor, caci a lucrat potrivit cu ceea ce este scris in Lege, in cartea lui Moise, unde Domnul da porunca aceasta: "Sa nu se omoare parintii pentru copii, si sa nu se omoare copiii pentru parinti; ci fiecare sa fie omorat pentru pacatul lui."

5. Amatia a strans pe oamenii din Iuda si i-a pus dupa casele parintesti, capetenii peste mii si capetenii peste sute, pentru tot Iuda si Beniamin. Le-a facut numaratoarea de la varsta de douazeci de ani in sus si a gasit trei sute de mii de oameni alesi, in stare sa poarte armele, manuind sulita si scutul.

6. A mai tocmit cu plata din Israel o suta de mii de viteji, cu o suta de talanti de argint.

7. Un om al lui Dumnezeu a venit la el si a zis: "Imparate, sa nu mearga cu tine oastea lui Israel, caci Domnul nu este cu Israel, nu este cu toti acesti fii ai lui Efraim.

8. Daca mergi cu ei, chiar daca ai face la lupta fapte de vitejie, sa stii ca Dumnezeu te va face sa cazi inaintea vrajmasului. Caci Dumnezeu are putere sa te ajute si sa te faca sa cazi."

9. Amatia a zis omului lui Dumnezeu: "Dar ce sa fac cu cei o suta de talanti pe care i-am dat ostii lui Israel?" Omul lui Dumnezeu a raspuns: "Domnul poate sa-ti dea mult mai mult decat atat."

10. Atunci Amatia a despartit ceata care-i venise din Efraim si a poruncit ca oamenii acestia sa se intoarca acasa. Dar ei s-au maniat foarte tare pe Iuda si au plecat acasa cu mare furie.

11. Amatia s-a imbarbatat si si-a dus poporul in Valea Sarii, unde a batut zece mii de oameni din fiii lui Seir.

12. Si fiii lui Iuda au prins din ei zece mii de insi vii, pe care i-au dus pe varful unei stanci, de unde i-au pravalit in vale, asa incat toti au fost zdrobiti.

13. Insa oamenii din ceata careia ii daduse drumul ca sa nu mearga la razboi cu el au navalit in cetatile lui Iuda, de la Samaria pana la Bet-Horon, au ucis acolo trei mii de insi si au luat multe prazi.

14. Cand s-a intors Amatia de la infrangerea edomitilor, a adus pe dumnezeii fiilor lui Seir si i-a pus dumnezei pentru el; s-a inchinat inaintea lor si le-a adus tamaie.

15. Atunci Domnul S-a aprins de manie impotriva lui Amatia si a trimis la el pe un proroc, care i-a zis: "Pentru ce ai cautat pe dumnezeii poporului acestuia, cand ei n-au putut sa-si izbaveasca poporul din mana ta?"

16. Pe cand vorbea el, Amatia i-a zis: "Oare te-am facut sfetnic al imparatului? Pleaca! Pentru ce vrei sa fii lovit?" Prorocul a plecat, zicand: "Stiu acum ca Dumnezeu a hotarat sa te nimiceasca, pentru ca ai facut lucrul acesta si n-ai ascultat sfatul meu."

17. Dupa ce s-a sfatuit, Amatia, imparatul lui Iuda, a trimis sa spuna lui Ioas, fiul lui Ioahaz, fiul lui Iehu, imparatul lui Israel: "Vino, sa ne vedem fata in fata!"

18. Si Ioas, imparatul lui Israel, a trimis sa spuna lui Amatia, imparatul lui Iuda: "Spinul din Liban a trimis sa spuna cedrului din Liban: "Da pe fiica ta de nevasta fiului meu!" Si fiarele salbatice din Liban au trecut si au calcat in picioare spinul.

19. Tu te gandesti ca ai batut pe edomiti, si de aceea ti se inalta inima ca sa te mandresti. Acum stai mai bine acasa. Pentru ce sa starnesti un rau care ti-ar aduce pieirea ta si a lui Iuda?"

20. Dar Amatia nu l-a ascultat, fiindca Dumnezeu hotarase sa-i dea in mainile vrajmasului, caci cautasera pe dumnezeii Edomului.

21. Si Ioas, imparatul lui Israel, s-a suit; si s-au vazut in fata, el si Amatia, imparatul lui Iuda, la Bet-Semesul lui Iuda.

22. Iuda a fost batut de Israel, si fiecare a fugit in cortul lui.

23. Ioas, imparatul lui Israel, a luat la Bet-Semes pe Amatia, imparatul lui Iuda, fiul lui Ioas, fiul lui Ioahaz. L-a adus la Ierusalim si a facut o spartura de patru sute de coti in zidul Ierusalimului, de la poarta lui Efraim pana la poarta unghiului.

24. A luat tot aurul si argintul, si toate vasele care se aflau in Casa lui Dumnezeu, la Obed-Edom, si vistieriile casei imparatului. A luat si ostatici si s-a intors la Samaria.

25. Amatia, fiul lui Ioas, imparatul lui Iuda, a trait cincisprezece ani dupa moartea lui Ioas, fiul lui Ioahaz, imparatul lui Israel.

26. Celelalte fapte ale lui Amatia, cele dintai si cele de pe urma, nu sunt scrise oare in cartea imparatilor lui Iuda si Israel?

27. De cand s-a abatut Amatia de la Domnul, s-a facut impotriva lui o uneltire la Ierusalim, si el a fugit la Lachis. Dar l-au urmarit la Lachis si l-au omorat.

28. L-au adus pe cai si l-au ingropat cu parintii sai in cetatea lui Iuda.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***