Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 24

1. Ioas avea sapte ani cand a ajuns imparat si a domnit patruzeci de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Tibia din Beer-Seba.

2. Ioas a facut ce este bine inaintea Domnului in tot timpul vietii preotului Iehoiada.

3. Iehoiada a luat pentru Ioas doua neveste, si Ioas a nascut fii si fiice.

4. Dupa aceea, Ioas si-a pus de gand sa dreaga Casa Domnului.

5. A strans pe preoti si pe leviti si le-a zis: "Duceti-va prin cetatile lui Iuda si strangeti bani din tot Israelul, pe fiecare an, pentru dregerea Casei Dumnezeului vostru. Si grabiti-va cu lucrul acesta." Dar levitii nu s-au grabit.

6. Imparatul a chemat pe marele preot Iehoiada si i-a zis: "Pentru ce n-ai vegheat ca levitii sa stranga din Iuda si din Ierusalim darea poruncita de Moise, robul Domnului, si pusa pe adunarea lui Israel pentru Cortul marturiei?

7. Caci nelegiuita aceea de Atalia si fiii ei au pustiit Casa lui Dumnezeu si au intrebuintat in slujba Baalilor toate lucrurile inchinate Casei Domnului."

8. Atunci imparatul a poruncit sa se faca o lada si sa se puna afara la poarta Casei Domnului.

9. Si s-a dat de veste in Iuda si in Ierusalim ca sa se aduca Domnului darea pusa de Moise, robul Domnului, pe Israel in pustiu.

10. Toate capeteniile si tot poporul s-au bucurat de lucrul acesta si au adus si au aruncat in lada tot ce aveau de platit.

11. Cand vedeau levitii ca e mult argint in lada si ca era vremea ca s-o dea in mainile dregatorilor imparatului, venea logofatul imparatului si slujbasul marelui preot si goleau lada. Apoi o luau si o puneau iarasi la loc. Asa faceau in fiecare zi, si au strans mult argint.

12. Imparatul si Iehoiada il dadeau mesterilor insarcinati cu facerea lucrarii in Casa Domnului, care tocmeau cioplitori de piatra si tamplari, ca sa dreaga Casa Domnului, precum si lucratori in fier si arama, ca sa dreaga Casa Domnului.

13. Lucratorii s-au apucat de lucru si au ispravit ce era de dres; au pus Casa lui Dumnezeu iarasi in stare buna si au intarit-o.

14. Cand au ispravit, au adus inaintea imparatului si inaintea lui Iehoiada argintul care mai ramasese. Si cu el au facut unelte pentru Casa Domnului, unelte pentru slujba si pentru arderile de tot, pahare si alte scule de aur si de argint. Si, in tot timpul vietii lui Iehoiada, au adus necurmat arderi de tot in Casa Domnului.

15. Iehoiada a murit batran si satul de zile. La moarte, avea o suta treizeci de ani.

16. L-au ingropat in cetatea lui David la un loc cu imparatii, pentru ca facuse bine in Israel si fata de Dumnezeu, si fata de Casa Lui.

17. Dupa moartea lui Iehoiada, capeteniile lui Iuda au venit si s-au inchinat inaintea imparatului. Atunci imparatul i-a ascultat.

18. Si au parasit Casa Domnului Dumnezeului parintilor lor si au slujit Astarteilor si idolilor. Mania Domnului a venit asupra lui Iuda si asupra Ierusalimului, pentru ca se facusera vinovati in felul acesta.

19. Domnul a trimis la ei proroci sa-i intoarca inapoi la El, dar n-au ascultat de instiintarile pe care le-au primit.

20. Zaharia, fiul preotului Iehoiada, a fost imbracat cu Duhul lui Dumnezeu. El s-a infatisat inaintea poporului si i-a zis: "Asa vorbeste Dumnezeu: "Pentru ce calcati poruncile Domnului? Nu veti propasi. Pentru ca ati parasit pe Domnul, si El va va parasi."

21. Si au uneltit impotriva lui si l-au ucis cu pietre, din porunca imparatului, in curtea Casei Domnului.

22. Imparatul Ioas nu si-a adus aminte de bunavointa pe care o avusese fata de el Iehoiada, tatal lui Zaharia, si a omorat pe fiul lui. Zaharia a zis cand a murit: "Domnul sa vada si sa judece!"

23. Dupa trecerea anului, oastea sirienilor s-a suit impotriva lui Ioas si a venit in Iuda si la Ierusalim. Au omorat din popor pe toate capeteniile poporului si au trimis imparatului toata prada la Damasc.

24. Oastea sirienilor a venit cu un mic numar de oameni. Totusi Domnul a dat in mainile lor o oaste foarte insemnata, pentru ca parasisera pe Domnul Dumnezeul parintilor lor. Astfel au pedepsit sirienii pe Ioas.

25. Cand au plecat de la el, dupa ce-l lasasera in mari suferinte, slujitorii lui au uneltit impotriva lui din pricina sangelui fiului preotului Iehoiada. L-au omorat in patul lui, si a murit. L-au ingropat in cetatea lui David, dar nu l-au ingropat in mormintele imparatilor.

26. Iata pe cei ce au uneltit impotriva lui: Zabad, fiul Simeatei, o femeie amonita, si Iozabad, fiul Simritei, o femeie moabita.

27. Cat despre fiii lui, despre marele numar de prorocii facute cu privire la el si despre dregerea Casei lui Dumnezeu, toate acestea sunt scrise in istoria din cartea imparatilor. In locul lui a domnit fiul sau Amatia.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***