Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 20

1. Dupa aceea, fiii lui Moab si fiii lui Amon si cu ei niste maoniti au pornit cu razboi impotriva lui Iosafat.

2. Au venit si au dat de stire lui Iosafat, zicand: "O mare multime inainteaza impotriva ta de dincolo de mare, din Siria, si sunt la Hataton-Tamar, adica En-Ghedi."

3. In spaima sa, Iosafat si-a indreptat fata sa caute pe Domnul si a vestit un post pentru tot Iuda.

4. Iuda s-a adunat sa cheme pe Domnul si au venit din toate cetatile lui Iuda sa caute pe Domnul.

5. Iosafat a venit in mijlocul adunarii lui Iuda si a Ierusalimului, in Casa Domnului, inaintea curtii celei noi.

6. Si a zis: "Doamne Dumnezeul parintilor nostri, nu esti Tu Dumnezeu in ceruri si nu stapanesti Tu peste toate imparatiile neamurilor? Oare n-ai Tu in mana taria si puterea, asa ca nimeni nu Ti se poate impotrivi?

7. Oare n-ai izgonit Tu, Dumnezeul nostru, pe locuitorii tarii acesteia dinaintea poporului Tau, Israel, si n-ai dat-o Tu pentru totdeauna de mostenire semintei lui Avraam care Te iubea?

8. Ei au locuit-o si Ti-au zidit in ea un Locas Sfant pentru Numele Tau, zicand:

9. "Daca va veni peste noi vreo nenorocire, sabia, judecata, ciuma sau foametea, ne vom infatisa inaintea Casei acesteia si inaintea Ta, caci Numele Tau este in Casa aceasta; vom striga catre Tine din mijlocul stramtorarii noastre, si Tu ne vei asculta si ne vei mantui!"

10. Acum iata, fiii lui Amon si ai lui Moab si cei din muntele Seir, la care n-ai ingaduit lui Israel sa intre cand venea din tara Egiptului - caci s-a abatut de la ei si nu i-a nimicit -

11. iata-i cum ne rasplatesc acum, venind sa ne izgoneasca din mostenirea Ta, pe care ne-ai dat-o in stapanire!

12. O, Dumnezeul nostru, nu-i vei judeca Tu pe ei? Caci noi suntem fara putere inaintea acestei mari multimi care inainteaza impotriva noastra si nu stim ce sa facem, dar ochii nostri sunt indreptati spre Tine!"

13. Tot Iuda statea in picioare inaintea Domnului, cu pruncii, nevestele si fiii lor.

14. Atunci Duhul Domnului a venit in mijlocul adunarii peste Iahaziel, fiul lui Zaharia, fiul lui Benaia, fiul lui Ieiel, fiul lui Matania, levitul, dintre fiii lui Asaf.

15. Si Iahaziel a zis: "Ascultati, tot Iuda si locuitorii din Ierusalim, si tu, imparate Iosafat! Asa va vorbeste Domnul: "Nu va temeti si nu va inspaimantati dinaintea acestei mari multumi, caci nu voi veti lupta, ci Dumnezeu.

16. Maine coborati-va impotriva lor. Ei se vor sui pe dealul Tit, si-i veti gasi la capatul vaii, in fata pustiului Ieruel.

17. Nu veti avea de luptat in lupta aceasta: asezati-va, stati acolo si veti vedea izbavirea pe care v-o va da Domnul. Iuda si Ierusalim, nu va temeti si nu va inspaimantati; maine, iesiti-le inainte, si Domnul va fi cu voi!"

18. Iosafat s-a plecat cu fata la pamant, si tot Iuda si locuitorii Ierusalimului s-au aruncat inaintea Domnului sa se inchine inaintea Lui.

19. Levitii dintre fiii chehatitilor si dintre fiii coreitilor s-au sculat si au laudat cu glas tare si puternic pe Domnul Dumnezeul lui Israel.

20. A doua zi, au pornit dis-de-dimineata spre pustiul Tecoa. La plecarea lor, Iosafat a venit si a zis: "Ascultati-ma, Iuda si locuitorii Ierusalimului! Incredeti-va in Domnul Dumnezeul vostru, si veti fi intariti; incredeti-va in prorocii Lui, si veti izbuti."

21. Apoi, in invoire cu poporul, a numit niste cantareti care, imbracati cu podoabe sfinte si mergand inaintea ostirii, laudau pe Domnul si ziceau: "Laudati pe Domnul, caci indurarea Lui tine in veac!"

22. In clipa cand au inceput cantarile si laudele, Domnul a pus o panda impotriva fiilor lui Amon si ai lui Moab si impotriva celor din muntele Seir, care venisera impotriva lui Iuda. Si au fost batuti.

23. Fiii lui Amon si ai lui Moab s-au aruncat asupra locuitorilor din muntele Seir ca sa-i nimiceasca cu desavarsire si sa-i prapadeasca. Si, dupa ce au ispravit cu locuitorii din Seir, s-au ajutat unii pe altii sa se nimiceasca.

24. Cand a ajuns Iuda pe inaltimea de unde se zareste pustiul, s-au uitat inspre multime, si iata ca ei erau niste trupuri moarte intinse pe pamant, si nimeni nu scapase.

25. Iosafat si poporul sau s-au dus sa ia prazile; au gasit printre trupuri multe bogatii si lucruri scumpe si au luat atat de multe ca n-au putut sa le duca pe toate. Trei zile au pradat, caci era multa prada.

26. A patra zi, s-au strans in valea Beraca unde au binecuvantat pe Domnul; de aceea au numit locul acesta valea Beraca, nume care i-a ramas pana in ziua de azi.

27. Toti oamenii din Iuda si din Ierusalim, in frunte cu Iosafat, au plecat veseli si s-au intors la Ierusalim, caci Domnul ii umpluse de bucurie, izbavindu-i de vrajmasii lor.

28. Au intrat in Ierusalim si in Casa Domnului in sunete de laute si de harpe si trambite.

29. Groaza Domnului a apucat toate imparatiile celorlalte tari, cand au auzit ca Domnul luptase impotriva vrajmasilor lui Israel.

30. Si imparatia lui Iosafat a fost linistita, si Dumnezeul lui i-a dat pace de jur imprejur.

31. Iosafat a domnit peste Iuda. Avea treizeci si cinci de ani cand a ajuns imparat si a domnit douazeci si cinci de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Azuba, fata lui Silhi.

32. El a mers pe calea tatalui sau, Asa, si nu s-a abatut deloc, facand ce este bine inaintea Domnului.

33. Numai ca inaltimile n-au fost indepartate, si poporul tot n-avea inima strans lipita de Dumnezeul parintilor sai.

34. Celelalte fapte ale lui Iosafat, cele dintai si cele de pe urma, sunt scrise in istoria lui Iehu, fiul lui Hanani, care este cuprinsa in cartea imparatilor lui Israel.

35. Dupa aceea, Iosafat, imparatul lui Iuda, s-a unit cu imparatul lui Israel, Ahazia, a carui purtare era nelegiuita.

36. S-a unit cu el ca sa zideasca niste corabii, care sa mearga la Tarsis, si au facut corabii la Etion-Gheber.

37. Atunci Eliezer, fiul lui Dodava din Maresa, a prorocit impotriva lui Iosafat si a zis: "Pentru ca te-ai unit cu Ahazia, Domnul iti nimiceste lucrarea." Si corabiile au fost sfaramate si n-au putut sa se duca la Tarsis.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***