Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 18

1. Iosafat a avut bogatii si slava din belsug si s-a incuscrit cu Ahab.

2. Dupa cativa ani s-a coborat la Ahab in Samaria. Ahab a taiat, pentru el si pentru poporul care era cu el, un mare numar de oi si boi si l-a rugat sa se suie la Ramot din Galaad.

3. Ahab, imparatul lui Israel, a zis lui Iosafat, imparatul lui Iuda: "Vrei sa vii cu mine la Ramot in Galaad?" Iosafat i-a raspuns: "Eu ca tine, si poporul meu ca poporul tau, vom merge la lupta impotriva lui cu tine."

4. Apoi Iosafat a zis imparatului lui Israel: "Intreaba acum, te rog, cuvantul Domnului."

5. Imparatul lui Israel a strans pe proroci, in numar de patru sute, si le-a zis: "Sa ne ducem la lupta impotriva Ramotului din Galaad sau sa-mi vad de treaba?" Si ei au raspuns: "Suie-te, si Dumnezeu o va da in mainile imparatului."

6. Dar Iosafat a zis: "Nu mai este aici niciun proroc al Domnului prin care sa-L putem intreba?"

7. Imparatul lui Israel a raspuns lui Iosafat: "Mai este un om prin care am putea sa intrebam pe Domnul; dar il urasc, caci nu-mi proroceste nimic bun, nu proroceste niciodata decat rau: este Mica, fiul lui Imla." Si Iosafat a zis: "Sa nu vorbeasca asa imparatul!"

8. Atunci imparatul lui Israel a chemat un dregator si i-a zis: "Trimite sa vina indata Mica, fiul lui Imla."

9. Imparatul lui Israel si Iosafat, imparatul lui Iuda, sedeau fiecare pe scaunul lui de domnie, imbracati cu hainele lor imparatesti; sedeau in locul de la intrarea portii Samariei. Si toti prorocii proroceau inaintea lor.

10. Zedechia, fiul lui Chenaana, isi facuse niste coarne de fier si a zis: "Asa vorbeste Domnul: "Cu aceste coarne vei bate pe sirieni pana ii vei nimici."

11. Si toti prorocii au prorocit la fel, zicand: "Suie-te la Ramot in Galaad, caci vei avea izbanda, si Domnul o va da in mainile imparatului."

12. Solul care se dusese sa cheme pe Mica i-a vorbit asa: "Iata, prorocii cu un gand prorocesc de bine imparatului; cuvantul tau sa fie, dar, ca si cuvantul fiecaruia din ei! Vesteste de bine!"

13. Mica a raspuns: "Viu este Domnul ca voi vesti ce va spune Dumnezeul meu."

14. Cand a venit la imparat, imparatul i-a zis: "Mica, sa ne ducem la lupta impotriva Ramotului din Galaad sau sa-mi vad de treaba?" El a raspuns: "Suiti-va! Caci veti avea izbanda, si vor fi dati in mainile voastre."

15. Si imparatul i-a zis: "De cate ori va trebui sa te pun sa juri ca nu-mi vei spune decat adevarul in Numele Domnului?"

16. Mica a raspuns: "Vad tot Israelul risipit pe munti ca niste oi care n-au pastor; si Domnul a zis: "Oamenii acestia n-au stapan, fiecare sa se intoarca in pace acasa!"

17. Imparatul lui Israel a zis lui Iosafat: "Nu ti-am spus eu? El nu-mi proroceste nimic bun, nu-mi proroceste decat rau."

18. Si Mica a zis: "Ascultati, dar, cuvantul Domnului! Am vazut pe Domnul stand pe scaunul Sau de domnie, si toata oastea cerurilor stand la dreapta si la stanga Lui.

19. Si Domnul a zis: "Cine va amagi pe Ahab, imparatul lui Israel, ca sa se suie la Ramot in Galaad si sa piara acolo?" Au raspuns unul intr-un fel, altul, intr-altul.

20. Si un duh a venit si s-a infatisat inaintea Domnului, si a zis: "Eu il voi amagi." Domnul i-a zis: "Cum?"

21. "Voi iesi", a raspuns el, "si voi fi un duh de minciuna in gura tuturor prorocilor lui." Domnul a zis: "Il vei amagi si vei izbuti; iesi si fa asa."

22. Si acum, iata ca Domnul a pus un duh de minciuna in gura prorocilor tai care sunt de fata. Dar Domnul a vorbit rau impotriva ta."

23. Atunci Zedechia, fiul lui Chenaana, apropiindu-se, a lovit pe Mica peste obraz si a zis: "Pe ce drum a iesit Duhul Domnului din mine ca sa-ti vorbeasca?"

24. Mica a raspuns: "Vei vedea in ziua cand vei umbla din odaie in odaie ca sa te ascunzi."

25. Imparatul lui Israel a zis: "Luati pe Mica si duceti-l la Amon, capetenia cetatii, si la Ioas, fiul imparatului.

26. Si spuneti: "Asa vorbeste imparatul: "Bagati pe omul acesta in temnita si hraniti-l cu painea si cu apa intristarii, pana ma voi intoarce in pace."

27. Si Mica a zis: "Daca te vei intoarce in pace, n-a vorbit Domnul prin mine!" Apoi a mai zis: "Voi, toate popoarele, auziti!"

28. Imparatul lui Israel si Iosafat, imparatul lui Iuda, s-au suit la Ramot in Galaad.

29. Imparatul lui Israel a zis lui Iosafat: "Vreau sa-mi schimb hainele, ca sa ma duc la lupta; dar tu, imbraca-te cu hainele tale." Si imparatul lui Israel si-a schimbat hainele, si s-au dus la lupta.

30. Imparatul Siriei daduse urmatoarea porunca mai marilor peste carele lui: "Sa nu va luptati nici cu cel mic, nici cu cel mare, ci sa va luptati numai cu imparatul lui Israel."

31. Cand au zarit mai marii carelor pe Iosafat, au zis: "Este imparatul lui Israel." Si l-au inconjurat ca sa lupte cu el. Iosafat a scos un tipat. Domnul l-a ajutat, si Dumnezeu i-a indepartat de la el.

32. Mai marii carelor, vazand ca nu era imparatul lui Israel, s-au departat de el.

33. Atunci un om a tras cu arcul la intamplare si a lovit pe imparatul lui Israel intre incheieturile armaturii. Imparatul a zis celui ce-i mana carul: "Intoarce si scoate-ma din campul de bataie, caci sunt ranit."

34. Lupta a fost inversunata in ziua aceea. Imparatul lui Israel a stat in car, in fata sirienilor, pana seara, si a murit pe la apusul soarelui.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***