Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 13

1. In al optsprezecelea an al domniei lui Ieroboam, peste Iuda a inceput sa domneasca Abia.

2. El a domnit trei ani la Ierusalim. Mama sa se numea Micaia, fata lui Uriel din Ghibeea. Intre Abia si Ieroboam a fost razboi.

3. Abia a inceput lupta cu o oaste de razboinici viteji, patru sute de mii de oameni alesi; si Ieroboam s-a insiruit de bataie impotriva lui cu opt sute de mii de oameni alesi, razboinici viteji.

4. De pe varful muntelui Temaraim, care face parte din muntele lui Efraim, Abia s-a sculat si a zis: "Asculta-ma, Ieroboame, si tot Israelul!

5. Nu trebuie oare sa stiti ca Domnul Dumnezeul lui Israel a dat pe vecie domnia peste Israel lui David si fiilor lui printr-un legamant care nu se poate calca?

6. Dar Ieroboam, fiul lui Nebat, slujitorul lui Solomon, fiul lui David, s-a sculat si s-a razvratit impotriva stapanului sau.

7. Niste oameni de nimic, oameni rai, s-au strans la el si s-au impotrivit lui Roboam, fiul lui Solomon. Roboam era tanar si fricos si nu putea sa li se impotriveasca.

8. Si acum, voi credeti ca puteti iesi biruitori asupra imparatiei Domnului, care este in mainile fiilor lui David; si voi sunteti o mare multime si aveti cu voi viteii de aur pe care vi i-a facut Ieroboam ca dumnezei.

9. N-ati indepartat voi pe preotii Domnului, pe fiii lui Aaron si pe leviti, si nu v-ati facut voi preoti, ca si popoarele celorlalte tari? Oricine venea cu un vitel si sapte berbeci, ca sa fie sfintit, se facea preot al celui ce nu este Dumnezeu.

10. Dar cat despre noi, Domnul este Dumnezeul nostru, si noi nu L-am parasit, preotii din slujba Domnului sunt fii ai lui Aaron, si levitii stau si isi implinesc slujbele.

11. Noi aducem in fiecare dimineata si in fiecare seara arderi de tot Domnului, ardem tamaie mirositoare, punem painile pentru punerea inaintea Domnului pe masa cea curata si aprindem in fiecare seara sfesnicul de aur cu candelele lui; caci pazim poruncile Domnului Dumnezeului nostru. Dar voi L-ati parasit.

12. Iata ca Dumnezeu si preotii Lui sunt cu noi, in fruntea noastra, si avem si trambitele rasunatoare ca sa sunam din ele impotriva voastra. Copii ai lui Israel, nu faceti razboi impotriva Domnului Dumnezeului parintilor vostri, caci nu veti avea nicio izbanda!"

13. Ieroboam i-a luat pe dinapoi, cu ajutorul unor oameni pusi la panda, asa ca ostile lui erau in fata lui Iuda, iar cei ce stateau la panda erau inapoia lor.

14. Cei din Iuda, intorcandu-se, au avut de luptat inainte si inapoi. Au strigat catre Domnul, si preotii au sunat din trambite.

15. Oamenii lui Iuda au scos un strigat de razboi si, la strigatul de razboi al oamenilor lui Iuda, Domnul a lovit pe Ieroboam si pe tot Israelul dinaintea lui Abia si a lui Iuda.

16. Copiii lui Israel au fugit dinaintea lui Iuda, si Dumnezeu i-a dat in mainile lui.

17. Abia si poporul lui le-au pricinuit o mare infrangere, si cinci sute de mii de oameni alesi au cazut morti printre cei din Israel.

18. Copiii lui Israel au fost smeriti in vremea aceea, si copiii lui Iuda au castigat biruinta, pentru ca se sprijinisera pe Domnul Dumnezeul parintilor lor.

19. Abia a urmarit pe Ieroboam si i-a luat cetati: Betelul cu satele lui, Iesana cu satele ei si Efronul cu satele lui.

20. Ieroboam n-a mai avut putere pe vremea lui Abia, si Domnul l-a lovit, si a murit.

21. Dar Abia a ajuns puternic; a avut paisprezece neveste si a nascut douazeci si doi de fii si saisprezece fete.

22. Celelalte fapte ale lui Abia, ce a facut si ce a spus el, sunt scrise in cartea prorocului Ido.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***