Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Cronici 10

1. Roboam s-a dus la Sihem, caci tot Israelul venise la Sihem sa-l faca imparat.

2. Cand a auzit lucrul acesta, Ieroboam, fiul lui Nebat, era in Egipt, unde fugise de imparatul Solomon; si s-a intors din Egipt.

3. Au trimis sa-l cheme. Atunci Ieroboam si tot Israelul au venit la Roboam si i-au vorbit asa:

4. "Tatal tau ne-a ingreuiat jugul: acum usureaza aceasta aspra robie si jugul greu pe care l-a pus peste noi tatal tau. Si iti vom sluji."

5. El le-a zis: "Intoarceti-va la mine dupa trei zile." Si poporul a plecat.

6. Imparatul Roboam a intrebat pe batranii care fusesera cu tatal sau, Solomon, in timpul vietii lui, si a zis: "Ce ma sfatuiti sa raspund poporului acestuia?"

7. Si iata ce i-au zis ei: "Daca vei fi bun cu poporul acesta, daca-i vei primi bine si daca le vei vorbi cu bunavointa, iti vor sluji pe vecie."

8. Dar Roboam a lasat sfatul pe care i-l dadeau batranii si a intrebat pe tinerii care crescusera cu el si care-l inconjurau.

9. El le-a zis: "Ce ma sfatuiti sa raspund poporului acestuia care-mi vorbeste astfel: "Usureaza jugul pe care l-a pus tatal tau peste noi"?"

10. Si iata ce i-au zis tinerii care crescusera cu el: "Asa sa vorbesti poporului acestuia care ti-a vorbit asa: "Tatal tau ne-a ingreuiat jugul, iar tu usureaza-ni-l!", sa le vorbesti asa: "Degetul meu cel mic este mai gros decat coapsele tatalui meu.

11. Acum, tatal meu a pus peste voi un jug greu, dar eu il voi face si mai greu: tatal meu v-a pedepsit cu bice, dar eu va voi pedepsi cu scorpioni."

12. Ieroboam si tot poporul au venit la Roboam a treia zi, dupa cum le spusese imparatul: "Intoarceti-va la mine peste trei zile."

13. Imparatul le-a raspuns aspru. Imparatul Roboam a lasat sfatul batranilor

14. si le-a vorbit asa, dupa sfatul tinerilor: "Tatal meu v-a ingreuiat jugul, dar eu il voi ingreuia si mai mult; tatal meu v-a pedepsit cu bice, dar eu va voi pedepsi cu scorpioni."

15. Astfel imparatul n-a ascultat pe popor; caci asa randuise Dumnezeu, in vederea implinirii cuvantului pe care-l spusese Domnul prin Ahia din Silo lui Ieroboam, fiul lui Nebat.

16. Cand a vazut tot Israelul ca imparatul nu-l asculta, poporul a raspuns imparatului: "Ce parte avem noi cu David? Noi n-avem nicio mostenire cu fiul lui Isai! La corturile tale, Israele! Acum, vezi-ti de casa, Davide!" Si tot Israelul s-a dus in corturile lui.

17. Copiii lui Israel care locuiau in cetatile lui Iuda au fost singurii peste care a domnit Roboam.

18. Atunci, imparatul Roboam a trimis pe Hadoram, care era mai mare peste dari. Hadoram a fost improscat cu pietre de copiii lui Israel si a murit. Si imparatul Roboam s-a grabit si s-a suit intr-un car ca sa fuga la Ierusalim.

19. Astfel s-a dezlipit Israel de casa lui David pana in ziua de azi.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***