Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

1 Cronici 29

1. Imparatul David a zis intregii adunari: "Fiul meu Solomon, singurul pe care l-a ales Dumnezeu, este tanar si plapand, si lucrarea este insemnata, caci Casa aceasta nu este pentru un om, ci este pentru Domnul Dumnezeu.

2. Mi-am intrebuintat toate puterile sa pregatesc pentru Casa Dumnezeului meu aur pentru ceea ce trebuie sa fie de aur, argint pentru ceea ce trebuie sa fie de argint, arama pentru ceea ce trebuie sa fie de arama, fier pentru ceea ce trebuie sa fie de fier si lemn pentru ceea ce trebuie sa fie de lemn, pietre de onix si pietre scumpe de legat, pietre stralucitoare si de felurite culori, tot felul de pietre scumpe si marmura alba multa.

3. Mai mult, in dragostea mea pentru Casa Dumnezeului meu, dau Casei Dumnezeului meu aurul si argintul pe care-l am, afara de tot ce am pregatit pentru casa Sfantului Locas:

4. trei mii de talanti de aur, de aur de Ofir, si sapte mii de talanti de argint curatat, pentru imbracarea peretilor cladirilor,

5. aurul pentru ceea ce trebuie sa fie de aur, si argintul pentru ceea ce trebuie sa fie de argint si pentru toate lucrarile pe care le vor face lucratorii. Cine vrea sa-si mai aduca de bunavoie astazi darurile inaintea Domnului?"

6. Capeteniile caselor parintesti, capeteniile semintiilor lui Israel, capeteniile peste mii si peste sute si ingrijitorii averii imparatului au adus daruri de bunavoie.

7. Au dat pentru slujba Casei lui Dumnezeu: cinci mii de talanti de aur, zece mii de darici, zece mii de talanti de argint, optsprezece mii de talanti de arama si o suta de mii de talanti de fier.

8. Cei ce aveau pietre scumpe le-au dat pentru vistieria Casei Domnului in mainile lui Iehiel, ghersonitul.

9. Poporul s-a bucurat de darurile lor de bunavoie, caci le dadeau cu draga inima Domnului; si imparatul David, de asemenea, s-a bucurat mult.

10. David a binecuvantat pe Domnul in fata intregii adunari. El a zis: "Binecuvantat sa fii Tu, din veac in veac, Doamne Dumnezeul parintelui nostru Israel!

11. A Ta este, Doamne, marirea, puterea si maretia, vesnicia si slava, caci tot ce este in cer si pe pamant este al Tau; a Ta, Doamne, este domnia, caci Tu Te inalti ca un stapan mai presus de orice!

12. De la Tine vine bogatia si slava, Tu stapanesti peste tot, in mana Ta este taria si puterea, si mana Ta poate sa mareasca si sa intareasca toate lucrurile.

13. Acum, Dumnezeul nostru, Te laudam si preamarim Numele Tau cel slavit.

14. Caci ce sunt eu si ce este poporul meu, ca sa putem sa-Ti aducem daruri de bunavoie? Totul vine de la Tine si din mana Ta primim ce-Ti aducem.

15. Inaintea Ta noi suntem niste straini si locuitori, ca toti parintii nostri. Zilele noastre pe pamant sunt ca umbra si fara nicio nadejde.

16. Doamne Dumnezeul nostru, din mana Ta vin toate aceste bogatii pe care le-am pregatit ca sa-Ti zidim o Casa Tie, Numelui Tau celui sfant, si ale Tale sunt toate.

17. Stiu, Dumnezeule, ca Tu cercetezi inima si ca iubesti curatia de inima; de aceea Ti-am adus toate aceste daruri de bunavoie in curatia inimii mele si am vazut acum cu bucurie pe poporul Tau care se afla aici, aducandu-Ti de bunavoie darurile lui.

18. Doamne Dumnezeul parintilor nostri Avraam, Isaac si Israel! Tine intotdeauna in inima poporului Tau aceste porniri si aceste ganduri si intareste-i inima in Tine.

19. Da fiului meu Solomon o inima buna, ca sa pazeasca poruncile Tale, invataturile Tale si legile Tale, ca sa implineasca toate aceste lucruri si sa zideasca el Casa pentru care am facut pregatiri."

20. David a zis intregii adunari: "Binecuvantati pe Domnul Dumnezeul vostru." Si toata adunarea a binecuvantat pe Domnul Dumnezeul parintilor lor. Ei s-au plecat si s-au inchinat inaintea Domnului si inaintea imparatului.

21. A doua zi dupa aceasta, au adus ca jertfa si ardere de tot Domnului o mie de vitei, o mie de berbeci si o mie de miei, impreuna cu jertfele de bautura obisnuite, si alte jertfe in mare numar pentru tot Israelul.

22. Au mancat si au baut in ziua aceea inaintea Domnului cu mare bucurie, au facut a doua oara imparat pe Solomon, fiul lui David, l-au uns inaintea Domnului ca domn si au uns pe Tadoc ca preot.

23. Solomon a sezut pe scaunul de domnie al Domnului ca imparat in locul tatalui sau, David. El a propasit, si tot Israelul l-a ascultat.

24. Toate capeteniile si vitejii, si chiar toti fiii imparatului David, s-au supus imparatului Solomon.

25. Domnul a inaltat tot mai mult pe Solomon, sub ochii intregului Israel, si i-a facut domnia mai stralucita decat a fost a oricarui imparat al lui Israel inaintea lui.

26. David, fiul lui Isai, a domnit peste tot Israelul.

27. Vremea cat a domnit peste Israel a fost de patruzeci de ani: la Hebron a domnit sapte ani, si la Ierusalim a domnit treizeci si trei de ani.

28. A murit la o batranete fericita, satul de zile, de bogatie si de slava. Si in locul lui a domnit fiul sau Solomon.

29. Faptele imparatului David, cele dintai si cele de pe urma, sunt scrise in cartea lui Samuel, vazatorul, si in cartea prorocului Natan, si in cartea prorocului Gad,

30. impreuna cu toata domnia si toate ispravile lui, precum si ce s-a petrecut pe vremea lui, fie in Israel, fie in toate imparatiile celorlalte tari.

Capitolul precedent
pixel
***