Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Zaharia 11

1 Deschide-ţi porţile, Libanule, ca să-ţi mănânce focul cedrii! 1 Deschide, Libane, portile tale, ca focul sa mistuie cedrii tai!
2 Vaită-te, chiparosule, căci cedrul a căzut, şi cei falnici sunt nimiciţi! Văitaţi-vă, stejari din Basan, căci pădurea cea nepătrunsă a fost dată jos! 2 Vaita-te, chiparosule, caci a cazut cedrul si cei mai falnici, s-au prabusit la pamant. Vaitati-va, stejari ai Vasanului, caci a cazut padurea cea deasa.
3 Păstorii scot strigăte de jale, pentru că li s-a nimicit fala; puii de lei mugesc, căci desişul Iordanului este nimicit. 3 Se aude vaietul pastorilor, caci mandrele lor pasuni au fost pustiite; se aude ragetul puilor de leu, caci bogatia desisurilor Iordanului a fost parjolita.
4 Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul meu: "Paşte oile de tăiat! 4 Asa zice Domnul Dumnezeul meu: "Paste oile de junghiat".
5 Căci cei ce le cumpără le taie şi nu se simt vinovaţi. Şi cel ce le vinde zice: "Binecuvântat să fie Domnul, căci mă îmbogăţesc!" Şi păstorii lor nu le cruţă. 5 Caci cei care le cumpara le junghie si nu au nici o vina, iar vanzatorul lor zice: "Binecuvantat sa fie Domnul, caci, iata, m-am imbogatit", si pastorii lor nu le cruta.
6 Căci nu mai am milă de locuitorii ţării - zice Domnul - ci, iată, dau pe oameni, pe unii în mâinile altora şi în mâinile împăratului lor; ei vor pustii ţara, şi n-o voi izbăvi din mâinile lor." 6 "Si Eu nu Ma voi mai indura de locuitorii tarii", zice Domnul. "Iata ca Eu voi da pe oameni, pe fiecare in mainile vecinului sau si ale regelui sau, si vor pustii tara si nu-i voi scapa din mainile lor".
7 Atunci m-am apucat să pasc oile de tăiat, în adevăr cele mai ticăloase din turmă. Am luat două toiege: pe unul l-am numit "Îndurare", iar pe celălalt l-am numit "Legământ". Şi am păscut oile. 7 Si m-am facut cioban peste oile de junghiat din pricina negutatorilor de oi. Si am luat doua toiege. Pe unul l-am numit "Indurare", iar pe celalalt "Legamant" si am inceput sa pasc turma.
8 Am nimicit cu desăvârşire pe cei trei păstori într-o lună: sufletul meu nu-i mai răbda şi se scârbise şi sufletul lor de mine. 8 Si intr-o luna am starpit pe cei trei pastori, caci sufletul Meu prinsese scarba de ei si sufletul lor nu Ma mai putea suferi pe Mine.
9 Şi am zis: "Nu vă mai pot paşte! Cea care are să moară să moară, cea care are să piară să piară, şi cele ce mai rămân să se mănânce unele pe altele! 9 Si am grait: "Nu va mai pasc! Cea care este de murit sa moara, cea de pierit sa piara, iar oile care vor mai ramane sa se sfasie intre ele!"
10 Mi-am luat toiagul "Îndurare" şi l-am rupt, ca să rup legământul meu pe care-l încheiasem cu toate popoarele. 10 Atunci am luat toiagul Meu "Indurare" si l-am frant, ca sa stric legamantul pe care l-am incheiat cu toate popoarele.
11 Şi când s-a rupt, în ziua aceea, nenorocitele acelea de oi care au luat seama la mine au cunoscut astfel că acesta era cuvântul Domnului. 11 El a fost stricat in acea zi, iar negutatorii de oi, care luau seama la Mine au inteles ca acesta a fost cuvantul Domnului.
12 Eu le-am zis: "Dacă găsiţi cu cale, daţi-mi plata; dacă nu, nu mi-o daţi!" Şi mi-au cântărit ca plată, treizeci de arginţi. 12 Si le-am zis: "Daca socotiti cu cale, dati-Mi simbria, iar daca nu, sa nu Mi-o platiti. Si Mi-au cantarit simbria Mea treizeci de arginti.
13 Dar Domnul mi-a zis: "Aruncă olarului preţul acesta scump cu care m-au preţuit!" Şi am luat cei treizeci de arginţi şi i-am aruncat în Casa Domnului pentru olar. 13 Atunci a grait Domnul catre Mine: "Arunca-l olarului pretul acela scump cu care Eu am fost pretuit de ei". Si am luat cei treizeci de arginti si i-am aruncat in vistieria templului Domnului, pentru olar.
14 Apoi mi-am rupt al doilea toiag "Legământ", ca să rup frăţia dintre Iuda şi Israel. 14 Apoi am rupt si toiagul cel de-al doilea, "Legamant", ca sa stric fratia dintre Iuda si Israel.
15 Domnul mi-a zis: "Ia şi uneltele unui păstor nebun! 15 Si a zis Domnul catre mine: "Ia lucrurile unui pastor nebun;
16 Căci iată că voi ridica în ţară un păstor căruia nu-i va păsa de oile care pier; nu se va duce să caute pe cele mai tinere, nu va vindeca pe cele rănite, nu va îngriji de cele sănătoase; ci va mânca din carnea celor mai grase şi nu le va mai lăsa decât copitele! 16 Caci, iata, Eu voi ridica un pastor nebun in aceasta tara care nu va umbla dupa oaia cea pierduta si care nu va cauta pe cea ratacita si pe cea ranita nu o va vindeca si nu va hrani pe cea sanatoasa, ci va manca pe cea grasa si ii va smulge unghiile.
17 Vai de păstorul de nimic care îşi părăseşte oile! Să cadă sabia pe braţul lui şi pe ochiul lui cel drept! Să i se usuce braţul de tot şi să i se stingă ochiul drept!" 17 Vai de ciobanul rau, care lasa turma in parasire! Sabia sa loveasca bratul lui si ochiul lui cel drept! Bratul lui sa se usuce cu totul, iar ochiul sa ramana orb de tot!"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***