Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 5

1 Toate seminţiile lui Israel au venit la David, în Hebron, şi au zis: "Iată că noi suntem os din oasele tale şi carne din carnea ta. 1 Atunci au venit toate triburile lui Israel la David in Hebron si au zis:
2 Chiar odinioară când Saul era împăratul nostru, tu povăţuiai şi strângeai pe Israel. Domnul ţi-a zis: "Tu vei paşte pe poporul Meu, Israel, şi vei fi căpetenia lui Israel." 2 "Iata, noi suntem oasele tale si carnea ta. Inca de pe cand Saul domnea peste noi, tu ai povatuit pe Israel si Domnul a zis catre tine: Tu vei paste pe poporul Meu Israel si tu vei fi povatuitorul lui Israel".
3 Astfel toţi bătrânii lui Israel au venit la împărat, în Hebron, şi împăratul David a făcut legământ cu ei la Hebron, înaintea Domnului. Şi au uns pe David împărat peste Israel. 3 Au venit toti batranii lui Israel la rege in Hebron si a incheiat cu ei regele David legamant in Hebron, inaintea Domnului; si au uns pe David rege peste tot Israelul.
4 David era în vârstă de treizeci de ani când s-a făcut împărat şi a domnit patruzeci de ani. 4 David insa era ca de treizeci de ani cand s-a facut rege si a domnit patruzeci de ani.
5 La Hebron a domnit peste Iuda şapte ani şi şase luni, şi la Ierusalim a domnit treizeci şi trei de ani peste tot Israelul şi Iuda. 5 in Hebron a domnit peste Iuda sapte ani si sase luni, iar in Ierusalim a domnit treizeci si trei de ani peste tot Israelul si peste Iuda.
6 Împăratul a mers cu oamenii lui asupra Ierusalimului, împotriva iebusiţilor, locuitorii ţării. Ei au zis lui David: "Să nu intri aici, căci şi orbii şi ologii ţi se vor împotrivi!" Prin aceasta voiau să spună că David nu va intra cu niciun chip aici. 6 Atunci au pornit regele si oamenii lui la Ierusalim, impotriva Iebuseilor, locuitorii tarii aceleia. Dar acestia au zis catre David: "Nu vei intra aici, caci te vor goni orbii si schiopii care zic: David nu va intra aici!"
7 Dar David a pus mâna pe cetăţuia Sionului: aceasta este cetatea lui David. 7 David insa a luat cetatea Sionului; aceasta este cetatea lui David.
8 David zisese în ziua aceea: "Oricine va bate pe iebusiţi să arunce în canal pe şchiopii şi pe orbii aceia care sunt vrăjmaşii lui David." - De aceea se zice: "Orbul şi şchiopul să nu intre în Casa Domnului." - 8 Si a zis David in ziua aceea: "Tot cel ce va ucide pe Iebusei sa loveasca cu lancea si pe schiopii si pe orbii care urasc sufletul lui David". De aceea se si zice: "Orbul si schiopul nu vor intra in casa Domnului!"
9 David s-a aşezat în cetăţuie, pe care a numit-o cetatea lui David. A făcut întărituri de jur împrejur, în afară şi înăuntrul lui Milo. 9 Atunci s-a mutat David in cetate si a numit-o cetatea lui David; si a facut intarituri de jur imprejur, de la Milo si pana inauntru.
10 David ajungea tot mai mare, şi Domnul Dumnezeul oştirilor era cu el. 10 Si a propasit David si s-a inaltat, si Domnul Dumnezeul Savaot era cu el.
11 Hiram, împăratul Tirului, a trimis soli lui David, şi lemn de cedru, şi tâmplari şi cioplitori de piatră, care au zidit o casă lui David. 11 In vremea aceea a trimis Hiram, regele Tirului, soli la David si lemn de cedru, tamplari, pietrari si zidari, si acestia au facut casa lui David.
12 David a cunoscut că Domnul îl întărea ca împărat al lui Israel şi că-i ridica împărăţia din pricina poporului Său, Israel. 12 Si a inteles David ca Domnul l-a intarit rege peste Israel si a inaltat regatul sau din pricina poporului sau Israel.
13 David şi-a mai luat ţiitoare şi neveste din Ierusalim, după ce a venit din Hebron, şi i s-au născut iarăşi fii şi fiice. 13 Si si-a mai luat David femei si concubine din Ierusalim, dupa ce a venit din Hebron.
14 Iată numele celor ce i s-au născut la Ierusalim: Şamua, Şobab, Natan, Solomon, 14 Si i s-au mai nascut lui David fii si fiice. Iata si numele celor ce i s-au nascut in Ierusalim: Samua si Sobab, Natan si Solomon;
15 Ibhar, Elişua, Nefeg, Iafia, 15 Ibhar si Elisua, Nefeg si Iafia;
16 Elişama, Eliada şi Elifelet. 16 Elisama, Eliada si Elifelet; Samae, Iesivat, Natan, Galamaan, Ievaar, Teisus, Elfalat, Naged, Nafec, Ionatan, Leasamis, Baalimat si Elifaat.
17 Filistenii au aflat că David fusese uns împărat peste Israel şi s-au suit toţi să-l caute. David, căruia i s-a dat de ştire, s-a coborât în cetăţuie. 17 Iar daca au auzit Filistenii ca David a fost uns rege peste Israel, s-au ridicat Filistenii cu totii sa caute pe David. Auzind insa David, s-a dus in cetate;
18 Filistenii au venit şi s-au răspândit în Valea Refaim. 18 Iar Filistenii au venit si s-au asezat in valea Refaim.
19 David a întrebat pe Domnul: "Să mă sui împotriva filistenilor? Îi vei da în mâinile mele?" Şi Domnul a zis lui David: "Suie-te, căci voi da pe filisteni în mâinile tale." 19 Si a intrebat David pe Domnul, zicand: "Sa ma duc oare impotriva Filistenilor? Ii vei da Tu, oare, in mainile mele?" "Du-te, a zis Domnul catre David, caci Eu voi da pe Filisteni in mainile tale!"
20 David a venit la Baal-Peraţim, unde i-a bătut. Apoi a zis: "Domnul a risipit pe vrăjmaşii mei dinaintea mea, ca nişte ape care se rup." De aceea s-a dat locului aceluia numele Baal-Peraţim. 20 Atunci s-a dus David la Baal-Peratim si i-a lovit acolo si a zis David: "Domnul a maturat pe vrajmasii mei dinaintea mea, ca si cum i-ar fi luat apa". Si de aceea s-a si dat locului aceluia numele de Baal-Peratim.
21 Ei şi-au lăsat idolii acolo, şi David şi oamenii lui i-au luat. 21 Filistenii insa si-au lasat acolo idolii lor, iar David si oamenii sai i-au luat si a poruncit sa-i arda cu foc.
22 Filistenii s-au suit din nou şi s-au răspândit în Valea Refaim. 22 Dar Filistenii au navalit iarasi si s-au asezat in valea Refaim.
23 David a întrebat pe Domnul. Şi Domnul a zis: "Să nu te sui; ci ia-i pe la spate şi mergi asupra lor în dreptul duzilor. 23 David a intrebat din nou pe Domnul, zicand: "Sa ma duc oare impotriva Filistenilor si ii vei da Tu oare in mainile mele?" "Sa nu iesi inaintea lor, i-a raspuns El, ci i-ai pe la spate si inainteaza spre ei dinspre dumbrava murelor;
24 Când vei auzi un vuiet de paşi în vârfurile duzilor, atunci să te grăbeşti, căci Domnul merge înaintea ta ca să bată oştirea filistenilor." 24 Si cand vei auzi un zgomot, ca si cum ar veni pe varful arborilor dumbravilor, atunci sa pornesti, caci atunci a pornit Domnul inaintea ta, ca sa loveasca ostirea Filistenilor".
25 David a făcut cum îi poruncise Domnul şi a bătut pe filisteni de la Gheba până la Ghezer. 25 Si a facut David cum i-a poruncit Domnul si a lovit pe Filisteni de la Ghibeon pana la Ghezer.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***