Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 3

1 Războiul a ţinut mult între casa lui Saul şi casa lui David. David era tot mai tare, şi casa lui Saul mergea slăbind. 1 Si a tinut multa vreme dusmania intre casa lui Saul si casa lui David. David insa se intarea mereu, iar casa lui Saul slabea din ce in ce mai mult.
2 Lui David i s-au născut fii la Hebron. Întâiul lui născut a fost Amnon, din Ahinoam din Izreel; 2 Lui David i s-au nascut sase fii in Hebron. Intaiul sau nascut a fost Amnon din Ahinoam, izreeliteanca.
3 al doilea, Chileab, din Abigail din Carmel, nevasta lui Nabal; al treilea, Absalom, fiul Maachei, fata lui Talmai, împăratul Gheşurului; 3 Al doilea fiu al lui a fost Chileab din Abigail carmeliteanca, fosta femeie a lui Nabal. Al treilea a fost Abesalom, fiul Maachei, fiica lui Talmai, regele Ghesurului.
4 al patrulea, Adonia, fiul Hagitei; al cincilea, Şefatia, fiul Abitalei; 4 Al patrulea a fost Adonia, fiul Haghitei. Al cincilea a fost Sefatia, fiul Abitalei.
5 şi al şaselea, Itream, din Egla, nevasta lui David. Aceştia i s-au născut lui David la Hebron. 5 Iar al saselea a fost Itream din Egla, femeia lui David. Acestia i s-au nascut lui David in Hebron.
6 În timpul războiului dintre casa lui Saul şi casa lui David, Abner a ţinut cu tărie la casa lui Saul. 6 Pe cand era dusmanie intre casa lui Saul si casa lui David, Abner tinea cu casa lui Saul.
7 Dar Saul avusese o ţiitoare, numită Riţpa, fata lui Aiia. Şi Iş-Boşet a zis lui Abner: "Pentru ce ai intrat la ţiitoarea tatălui meu?" 7 Saul avusese o concubina cu numele Ritpa, fiica lui Aia. Abner a intrat la ea, iar Isboset a zis catre Abner: "La ce ai intrat tu la concubina tatalui meu?"
8 Abner s-a mâniat foarte rău de cuvintele lui Iş-Boşet şi a răspuns: "Oare cap de câine sunt eu şi ţin cu Iuda? Eu dau astăzi dovadă de bunăvoinţă faţă de casa tatălui tău, Saul, faţă de fraţii şi prietenii lui, nu te-am dat în mâinile lui David, şi astăzi îmi bagi vină pentru un păcat făcut cu femeia aceasta? 8 Abner insa, maniindu-se strasnic de vorbele lui Isboset, a zis: "Au doara eu sunt cap de caine? Eu, impotriva casei lui Iuda, am aratat acum mila casei lui Saul, tatal tau, fratilor lui si prietenilor lui, si nu te-am dat in mainile lui David; iar tu imi gasesti acum vina pentru o femeie?
9 Dumnezeu să pedepsească cu toată asprimea pe Abner, dacă nu voi face cum a jurat Domnul lui David, 9 Asa si asa sa faca Dumnezeu lui Abner si inca si mar mult sa-i faca! Precum s-a jurat Domnul lui David, tocmai asa voi si face in ziua aceasta:
10 când i-a spus că împărăţia va fi luată de la casa lui Saul şi că scaunul de domnie al lui David va fi ridicat peste Israel şi peste Iuda, de la Dan până la Beer-Şeba." 10 Voi lua domnia de la casa lui Saul si voi pune tronul lui David peste cata lui Israel si peste Iuda, de la Dan pana la Beer-Seba".
11 Iş-Boşet n-a îndrăznit să mai răspundă o vorbă lui Abner, pentru că se temea de el. 11 Si n-a putut Isboset sa raspunda lui Abner nimic, caci se temea de el.
12 Abner a trimis soli la David, să-i spună din partea lui: "A cui este ţara? Fă legământ cu mine, şi mâna mea te va ajuta să întorci la tine pe tot Israelul." 12 Abner insa a trimis din partea sa vestitori la David in Hebron, unde se afla el, sa-i zica: "Al cui este pamantul acesta?", si sa-i mai zica inca: "Incheie legamant cu mine si mana mea va fi cu tine, ca sa intoarca la tine pe tot poporul lui Israel!"
13 El a răspuns: "Bine! voi face legământ cu tine, dar îţi cer un lucru: să nu-mi vezi faţa decât dacă-mi vei aduce mai întâi pe Mical, fata lui Saul, când vei veni la mine." 13 Iar David a raspuns: "Bine, voi incheia legamant cu tine; dar te rog un lucru anume: nu vei vedea fata mea, daca nu vei aduce cu tine si pe Micol, fiica lui Saul, cand vei veni sa te vezi cu mine".
14 Şi David a trimis soli lui Iş-Boşet, fiul lui Saul, să-i spună: "Dă-mi pe nevasta mea Mical, cu care m-am logodit pentru o sută de prepuţuri de la filisteni." 14 Apoi a trimis David soli la Isboset, fiul lui Saul, sa-i zica: "Da-mi pe femeia mea, Micol, pe care am luat-o de femeie pentru o suta de preputuri filistene".
15 Iş-Boşet a trimis s-o ia de la bărbatul ei, Paltiel, fiul lui Laiş. 15 Si a trimis Isboset si a luat-o de la barbatul ei, de la Paltiel, fiul lui Lais;
16 Şi bărbatul ei a mers după ea plângând până la Bahurim. Atunci Abner i-a zis: "Pleacă şi întoarce-te!" Şi el s-a întors. 16 Si s-a dus cu ea si barbatul ei si a petrecut-o cu plangere pana la Bahurim. Dar Abner a zis catre el: "Du-te inapoi!" Si acela s-a intors.
17 Abner a stat de vorbă cu bătrânii lui Israel şi le-a zis: "Odinioară voi doreaţi să aveţi împărat pe David; 17 Atunci s-a intors Abner catre batranii lui Israel si a zis: "Voi si ieri si alaltaieri ati dorit ca David sa fie rege peste voi;
18 puneţi-l acum, căci Domnul a zis despre el: "Prin robul Meu David voi izbăvi pe poporul Meu, Israel, din mâna filistenilor şi din mâna tuturor vrăjmaşilor lui." 18 Acum faceti aceasta, caci Domnul a zis catre David: Prin mana robului Meu David voi izbavi poporul Meu Israel din mana Filistenilor si din mana tuturor vrajmasilor lui".
19 Abner a vorbit şi lui Beniamin şi s-a dus să spună în auzul lui David la Hebron ce hotărâse Israel şi toată casa lui Beniamin. 19 La fel a grait Abner si Veniaminenilor. S-a dus apoi Abner la Hebron, ca sa spuna lui David tot ce dorea Israel si toata casa lui Veniamin.
20 A ajuns la David, în Hebron, însoţit de douăzeci de oameni; şi David a dat un ospăţ în cinstea lui Abner şi a celor care erau cu el. 20 Si a venit Abner la David in Hebron, si cu el au venit si douazeci de oameni, si a facut David ospat pentru Abner si pentru insotitorii lui.
21 Abner a zis lui David: "Mă voi scula şi voi pleca să strâng tot Israelul la domnul meu, împăratul, ca să facă legământ cu tine şi să domneşti în totul după dorinţa ta." David a dat drumul lui Abner, care a plecat în pace. 21 Abner a zis lui David: "Eu ma voi scula si ma voi duce si voi aduna la regele, stapanul meu, tot poporul lui Israel ca sa faca legamant cu tine si vei fi rege peste toti, dupa cum doreste sufletul tau". Iar David a dat drumul lui Abner si s-a dus cu pace.
22 Ioab şi oamenii lui David s-au întors de la urmărirea unei cete şi au adus cu ei o mare pradă. Abner nu mai era la David, în Hebron, căci David îi dăduse drumul şi plecase în pace. 22 Si iata slugile lui David cu Ioab au venit de la batalie si au adus cu ei prada multa. Dar Abner nu mai era cu David in Hebron, caci David ii daduse drumul si se dusese cu pace.
23 Când a venit Ioab cu toată ceata lui i s-a spus: "Abner, fiul lui Ner, a venit la împărat, care i-a dat drumul şi s-a dus în pace." 23 Si cand Ioab si toata ostirea lui au venit, i s-a spus lui Ioab: "Abner, fiul lui Ner, a venit la rege si acesta i-a dat drumul de s-a dus cu pace".
24 Ioab s-a dus la împărat şi a zis: "Ce ai făcut? Abner a venit la tine; pentru ce i-ai dat drumul şi l-ai lăsat să plece? 24 Atunci a venit Ioab la rege si a zis: "Ce ai facut? Iata a venit la tine Abner; de ce n-ai dat drumul sa plece?
25 Tu cunoşti pe Abner, fiul lui Ner! A venit să te înşele, ca să-ţi pândească paşii şi să ştie tot ce faci." 25 Tu stii pe Abner, fiul lui Ner; el a venit sa te insele si sa afle pe unde intri si pe unde iesi si sa cunoasca tot ceea ce faci tu".
26 Şi Ioab, după ce a plecat de la David, a trimis pe urmele lui Abner nişte soli care l-au adus înapoi de la fântâna fără apă, Sira: David nu ştia nimic. 26 Iesind apoi Ioab de la David, a trimis oameni dupa Abner si l-au intors acestia de la fantana Sira, fara stirea lui David.
27 Când s-a întors Abner la Hebron, Ioab l-a tras deoparte în mijlocul porţii, ca să-i vorbească în taină, şi l-a lovit acolo în pântece şi l-a omorât, ca să răzbune moartea fratelui său Asael. 27 Si cand Abner s-a intors la Hebron, Ioab l-a bagat pe poarta inauntru, ca si cum ar fi vrut sa vorbeasca cu el in taina, si acolo l-a lovit in pantece. Si a murit Abner pentru sangele lui Asael, fratele lui Ioab.
28 David a aflat apoi şi a zis: "Nevinovat sunt eu şi împărăţia mea pe vecie, înaintea Domnului, de sângele lui Abner, fiul lui Ner. 28 Auzind in urma David de aceasta, a zis: "Nevinovat sunt eu si regatul meu in veac inaintea Domnului de sangele lui Abner, fiul lui Ner; cada el pe capul lui Ioab si peste toata casa tatalui sau;
29 Sângele acesta să cadă asupra lui Ioab şi asupra întregii case a tatălui său! Întotdeauna să fie în casa lui Ioab cineva atins de o scurgere de sămânţă sau de lepră, sau care să se reazeme în cârjă, sau să cadă ucis de sabie, sau să ducă lipsă de pâine!" 29 Niciodata sa nu lipseasca din casa lui Ioab cei ce patimesc de scurgere, cei leprosi, cei ce merg in carji, cei omorati de sabie si cei lipsiti de paine".
30 Astfel Ioab şi fratele său Abişai au omorât pe Abner, pentru că omorâse pe fratele lor Asael în lupta de la Gabaon. 30 Ioab insa si fratele sau Abisai ucisesera pe Abner, pentru ca acesta omorase pe fratele lor Asael in lupta de la Ghibeon.
31 David a zis lui Ioab şi întregului popor care era cu el: "Rupeţi-vă hainele, încingeţi-vă cu saci şi bociţi-vă înaintea lui Abner!" Şi împăratul David mergea în urma sicriului. 31 David insa a zis catre Ioab si catre toti oamenii care erau cu el: "Rupeti-va hainele si va incingeti cu sac si jeliti pe Abner!"
32 Au îngropat pe Abner la Hebron. Împăratul a ridicat glasul şi a plâns la mormântul lui Abner, şi tot poporul plângea. 32 Apoi regele David a mers dupa sicriul lui si, cand a fost ingropat Abner in Hebron, regele a plans tare la mormantul lui Abner si a plans si tot poporul.
33 Împăratul a făcut următoarea cântare de jale pentru Abner şi a zis: "Să moară Abner cum moare un mişel? 33 Si a zis regele, cand plangea pe Abner:
34 N-aveai nici mâinile legate, nici picioarele puse în lanţuri. Ai căzut cum cade cineva înaintea celor răi!" Şi tot poporul a plâns şi mai mult după Abner. 34 "Cum sa moara Abner ca un rau? Mainile nu ti-au fost legate, nici picioarele nu-ti erau incatusate, ci ai cazut ca cei doborati de talhari!"
35 Tot poporul s-a apropiat de David ca să-l facă să mănânce ceva, cât era încă ziuă; dar David a jurat, zicând: "Să mă pedepsească Dumnezeu cu toată asprimea, dacă voi gusta pâine sau altceva înainte de apusul soarelui!" 35 Atunci tot poporul a inceput sa planga inca si mai tare dupa el. Si a venit tot poporul sa aduca lui David paine, cand inca era ziua; insa David s-a jurat, zicand: "Asa si asa sa faca Dumnezeu cu mine si inca si mai mult sa faca, de voi gusta paine sau altceva inainte de asfintitul soarelui".
36 Lucrul acesta a fost cunoscut şi plăcut la tot poporul; toţi au găsit că era bine ce făcuse împăratul. 36 Si a aflat de aceasta tot poporul si i-a placut aceasta, cum placea intregului popor tot ceea ce facea regele.
37 Tot poporul şi tot Israelul au înţeles în ziua aceea că Abner, fiul lui Ner, nu fusese ucis din porunca împăratului. 37 Si a aflat in ziua aceea tot poporul si tot Israelul ca nu din pricina regelui s-a savarsit uciderea lui Abner, fiul lui Ner.
38 Împăratul a zis slujitorilor săi: "Nu ştiţi că o căpetenie, un om mare, a căzut astăzi în Israel? 38 Si a zis regele catre slugile sale: "Stiti voi oare ca astazi a cazut in Israel un barbat si o capetenie mare?
39 Eu sunt încă slab, măcar că am primit ungerea împărătească; şi oamenii aceştia, fiii Ţeruiei, sunt prea puternici pentru mine. Domnul să răsplătească după răutatea lui celui ce a făcut răul!" 39 Eu astazi sunt inca slab, desi sunt uns rege; iar oamenii acestia, fiii Teruiei, sunt mai tari decat mine. Sa rasplateasca deci Domnul celui ce face rau dupa rautatea lui!"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***