Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 20

1 Acolo era un om de nimic, numit Şeba, fiul lui Bicri, beniamitul. El a sunat din trâmbiţă şi a zis: "Noi n-avem nicio parte cu David, nicio moştenire cu fiul lui Isai! Fiecare la cortul său, Israele!" 1 Din intamplare, se afla acolo un om netrebnic, anume Seba, fiul lui Bicri veniamineanul. Acesta a sunat din trambita si a zis: "Noi n-avem nici o impartasire cu David si nici o legatura cu fiul lui Iesei! Fiecare la cortul sau, Israele!"
2 Şi toţi bărbaţii lui Israel s-au depărtat de David şi au urmat pe Şeba, fiul lui Bicri. Dar bărbaţii lui Iuda au rămas credincioşi împăratului lor şi l-au însoţit de la Iordan până la Ierusalim. 2 Atunci s-au despartit de David toti Israelitii si s-au dus dupa Seba, fiul lui Bicri. Iudeii insa au ramas de partea regelui lor, de la Iordan, pana la Ierusalim.
3 David a intrat iarăşi în casa lui, la Ierusalim. Împăratul a luat cele zece ţiitoare pe care le lăsase pentru paza casei şi le-a pus într-o casă sub pază; a îngrijit de ele, dar n-a intrat la ele. Şi au fost închise până în ziua morţii lor, trăind în văduvie. 3 Ajungand apoi David la casa sa in Ierusalim, a luat regele pe cele zece concubine pe care le lasase sa aiba in grija casa si le-a pus intr-o casa deosebita, sub supraveghere si le purta de grija, dar nu se ducea la ele. Si au trait ele acolo pana la moartea lor, ca vaduve.
4 Împăratul a zis lui Amasa: "Cheamă-mi peste trei zile pe bărbaţii lui Iuda, şi tu să fii de faţă aici." 4 Apoi a zis David catre Amasa: "In timp de trei zile cheama pe Iudei la mine si sa vii si tu aici!"
5 Amasa a plecat să cheme pe Iuda; dar a zăbovit peste vremea pe care i-o hotărâse împăratul. 5 Si s-a dus Amasa sa cheme pe Iudei, dar a zabovit mai multa vreme decat i se daduse.
6 David a zis atunci lui Abişai: "Şeba, fiul lui Bicri, ne va face acum mai mult rău decât Absalom. Ia tu însuţi pe slujitorii stăpânului tău şi urmăreşte-l, ca nu cumva să găsească cetăţi întărite şi să se ascundă dinaintea noastră." 6 Atunci David a zis lui Abisai: "Acum Seba, fiul lui Bicri, are sa ne faca mai mult rau decat Abesalom. Ia tu slugile stapanului tau si urmareste-l, ca sa nu-si gaseasca cetati intarite si sa nu scape din ochii nostri!"
7 Şi Abişai a plecat, urmat de oamenii lui Ioab, de cheretiţi şi de peletiţi şi de toţi vitejii; au ieşit din Ierusalim, ca să urmărească pe Şeba, fiul lui Bicri. 7 Si a plecat Abisai, urmat de oamenii lui Ioab, de Cheretieni si Peletieni si de toti oamenii buni de lupta din Ierusalim, sa urmareasca pe Seba, fiul lui Bicri.
8 Când au fost lângă piatra cea mare care este la Gabaon, Amasa a ajuns înaintea lor. Ioab era încins cu o sabie pe deasupra hainelor de război, cu care era îmbrăcat; ea era legată la coapsă şi stătea în teacă, şi când a înaintat Ioab, sabia a alunecat. 8 Dar pe cand erau ei aproape de piatra cea mare, de langa Ghibeon, s-a intalnit cu ei Amasa. Ioab era imbracat cu hainele sale ostasesti si incins cu sabia care atarna la sold in teaca ei, in care intra si iesea foarte usor.
9 Ioab a zis lui Amasa: "Eşti sănătos, frate?" Şi cu mâna dreaptă a apucat pe Amasa de barbă să-l sărute. 9 "Esti sanatos, frate?" a zis Ioab catre Amasa. Apoi a apucat Ioab pe Amasa cu mana de barba, ca sa-l sarute.
10 Amasa n-a luat seamă la sabia care era în mâna lui Ioab; şi Ioab l-a lovit cu ea în pântece şi i-a vărsat măruntaiele pe pământ, fără să-i mai dea o a doua lovitură. Şi Amasa a murit. Ioab şi fratele său Abişai au urmărit pe Şeba, fiul lui Bicri. 10 Amasa insa nu s-a ferit de sabia care era in mana lui Ioab si acesta l-a lovit cu ea in pantece si i-a varsat maruntaiele jos si nu i-a mai dat alta lovitura. Si Amasa a murit. Apoi Ioab cu fratele sau Abisai au alergat dupa Seba, fiul lui Bicri.
11 Un bărbat dintre oamenii lui Ioab a rămas lângă Amasa şi zicea: "Cine vrea pe Ioab şi cine este pentru David? Să urmeze pe Ioab!" 11 Unul din oamenii lui Ioab insa a ramas langa Amasa si striga: "Cine vrea pe Ioab si cine este pentru David sa urmeze pe Ioab!"
12 Amasa se rostogolea în sânge în mijlocul drumului; şi omul acela, văzând că tot poporul se opreşte, a tras pe Amasa din drum pe un câmp şi a aruncat o haină pe el, când a văzut că toţi cei ce ajungeau lângă el se opreau. 12 Amasa insa zacea mort in sange, in mijlocul drumului. Dar vazand omul acela al lui Ioab ca tot poporul se opreste la trupul lui Amasa, l-a tarat pe acesta din drum in camp si a aruncat peste el o haina, deoarece vedea ca orice trecator se apropia de el.
13 După ce a fost luat din drum, fiecare a urmat pe Ioab, ca să urmărească pe Şeba, fiul lui Bicri. 13 Iar dupa ce a fost tarat din drum, tot poporul lui Israel s-a dus dupa Ioab, sa urmareasca pe Seba, fiul lui Bicri.
14 Ioab a străbătut toate seminţiile lui Israel înspre Abel-Bet-Maaca, şi toţi bărbaţii de seamă s-au strâns şi l-au urmat. 14 Ioab insa a trecut prin toate triburile israelite pana la Abel si Bet-Maaca si prin tot tinutul Berim si toti locuitorii cetatilor s-au adunat si au mers dupa el.
15 Au venit şi au împresurat pe Şeba în Abel-Bet-Maaca şi au ridicat împotriva cetăţii un val care atingea întăritura. Tot poporul care era cu Ioab săpa zidul ca să-l facă să cadă. 15 Venind apoi, au impresurat pe Seba in Abel si in Bet-Maaca si au ridicat un val imprejurul cetatii; si apropiindu-se de zid, toti cei ce erau cu Ioab se sileau sa sparga zidul.
16 Atunci o femeie înţeleaptă a început să strige din cetate: "Ascultaţi, ascultaţi! Spuneţi, vă rog, lui Ioab: "Apropie-te până aici, căci vreau să-ţi vorbesc!" 16 Atunci o femeie inteleapta a strigat de pe zidul cetatii: "Ascultati, ascultati, spuneti lui Ioab sa vina incoace, ca am sa-i vorbesc!"
17 El s-a apropiat de ea, şi femeia a zis: "Tu eşti Ioab?" El a răspuns: "Eu sunt." Şi ea i-a zis: "Ascultă vorbele roabei tale." El a răspuns: "Ascult." 17 Apropiindu-se Ioab, femeia a zis: "Tu esti Ioab?" "Eu!" a raspuns Ioab. "Asculta vorba roabei tale!" a zis, femeia. "Ascult!" a raspuns Ioab.
18 Şi ea a zis: "Odinioară era obiceiul să se spună: "Să întrebăm în Abel!" Şi totul se isprăvea astfel. 18 "Odinioara era obiceiul, a adaugat ea, sa se spuna: Sa se intrebe in Abel si in Dan, daca se mai pastreaza ceea ce au hotarat credinciosii din Israel
19 Eu sunt una din cetăţile liniştite şi credincioase din Israel; şi tu cauţi să pierzi o cetate care este o mamă în Israel! Pentru ce ai nimici tu moştenirea Domnului?" 19 Eu sunt din cetatile pasnice si credincioase ale lui Israel, si tu voiesti sa strici o cetate si inca mama cetatilor lui Israel. De ce sa strici tu mostenirea Domnului?"
20 Ioab a răspuns: "Departe, departe de mine gândul să nimicesc sau să dărâm! 20 "Departe, departe de mine gandul de a strica sau de a darama! a raspuns Ioab.
21 Nu este aşa! Dar un om din muntele lui Efraim, numit Şeba, fiul lui Bicri, a ridicat mâna împotriva împăratului David; daţi-l încoace numai pe el, şi mă voi depărta de cetate." Femeia a zis lui Ioab: "Iată, capul lui îţi va fi aruncat peste zid." 21 Lucrul nu era asa, ci un om din muntii lui Efraim, anume Seba, fiul lui Bicri, si-a ridicat mana asupra regelui David. Dati-mi-l numai pe el singur si ma voi departa de cetate". "Iata, a zis femeia catre Ioab, capul lui iti va fi aruncat peste zid!"
22 Şi femeia s-a dus şi a înduplecat pe tot poporul cu înţelepciunea ei; au tăiat capul lui Şeba, fiul lui Bicri, şi l-au aruncat lui Ioab. Ioab a sunat din trâmbiţă; s-au împrăştiat de lângă cetate şi fiecare s-a dus în cortul lui. Şi Ioab s-a întors la Ierusalim, la împărat. 22 Si s-a dus femeia cu vorba ei inteleapta la tot poporul si a spus la tot poporul ca sa taie capul lui Seba, fiul lui Bicri. Si au taiat capul lui Seba, fiul lui Bicri, si l-au aruncat lui Ioab. Atunci Ioab a sunat din trambita si toti oamenii s-au departat de cetate si s-au dus pe la casele lor. Iar Ioab s-a intors in Ierusalim la rege.
23 Ioab era mai mare peste toată oştirea lui Israel; Benaia, fiul lui Iehoiada, era în fruntea cheretiţilor şi a peletiţilor; 23 Si era Ioab peste toata ostirea Israelitilor, iar Benaia, fiul lui Iehoiada, era peste Cheretieni si Peletieni.
24 Adoram era mai mare peste dări; Iosafat, fiul lui Ahilud, era scriitor (arhivar); 24 Adoram era peste dari; Iosafat, fiul lui Ahilud, era cronicar;
25 Şeia era logofăt; Ţadoc şi Abiatar erau preoţi; 25 Siva era secretar; Tadoc si Abiatar erau preoti.
26 şi Ira din Iair era slujbaş de stat al lui David. 26 De asemenea si Ira din Iair era sfetnic apropiat al lui David.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***