Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 17

1 Ahitofel a zis lui Absalom: "Lasă-mă să aleg douăsprezece mii de oameni! Mă voi scula şi voi urmări pe David chiar în noaptea aceasta. 1 "Eu, a zis Ahitofel catre Abesalom, am sa aleg douasprezece mii de oameni si ma voi ridica sa ma duc noaptea asta in urmarirea lui David;
2 Îl voi lua pe neaşteptate, când va fi obosit şi va avea mâinile slăbite, îl voi înspăimânta, şi tot poporul care este cu el va fugi. Voi lovi numai pe împărat 2 Si voi navali asupra lui cand va fi ostenit si cu mainile slabanogite, si-l voi umple de groaza si toti oamenii care sunt cu el se vor imprastia si voi ucide numai pe rege,
3 şi voi aduce înapoi la tine pe tot poporul; moartea omului pe care-l urmăreşti va face ca toţi să se întoarcă, şi tot poporul va fi în pace." 3 Iar pe oameni ii voi intoarce pe toti la tine. Si cand nu va mai fi unul, al carui suflet il cauti tu, atunci tot poporul va fi in pace".
4 Cuvintele acestea au plăcut lui Absalom şi tuturor bătrânilor lui Israel. 4 Si a placut vorba aceasta lui Abesalom si tuturor batranilor lui Israel.
5 Dar Absalom a zis: "Chemaţi şi pe Huşai, architul, şi să auzim şi ce va zice el." 5 "Chemati pe Husai Archianul, a zis Abesalom, sa auzim ce zice el".
6 Huşai a venit la Absalom, şi Absalom i-a zis: "Iată cum a vorbit Ahitofel; trebuie să facem ce a zis el, sau nu? Spune tu!" 6 Atunci a venit Husai la Abesalom si Abesalom i-a zis: "Iata ce zice Ahitofel; sa facem oare cum zice el? Iar daca nu, spune-mi tu!"
7 Huşai a răspuns lui Absalom: "De data aceasta, sfatul pe care ţi l-a dat Ahitofel nu este bun." 7 "De data aceasta, a zis Husai catre Abesalom, nu este bun sfatul pe care l-a dat Ahitofel".
8 Şi Huşai a zis: "Tu cunoşti vitejia tatălui tău şi a oamenilor lui; sunt înfuriaţi ca o ursoaică de pe câmp, căreia i s-au răpit puii. Tatăl tău este un om de război şi nu va petrece noaptea cu poporul; 8 "Tu cunosti pe tatal tau si pe oamenii lui, urma mai departe Husai. Ei sunt viteji si foarte indarjiti, ca ursoaica pustiului cand i se rapesc puii si ca vierul salbatic din camp. Si apoi tatal tau este om razboinic; el nu sta sa ramana cu poporul.
9 iată, acum stă ascuns în vreo groapă sau în vreun alt loc. Şi dacă, de la început, vor cădea unii sub loviturile lor, se va auzi îndată şi se va zice: "Poporul care urma pe Absalom a fost înfrânt!" 9 Iata acum ei, de buna seama, se ascunde in vreo pestera sau in alt loc; si de cade cineva la cel dintai atac asupra lor, se va auzi si se va zice: "Au fost infranti oamenii care au urmat lui Abesalom".
10 Atunci cel mai viteaz, chiar dacă ar fi avut o inimă de leu, se va înspăimânta; căci tot Israelul ştie că tatăl tău este un viteaz şi că are nişte viteji cu el. 10 Atunci pana si cel mai viteaz care are inima ca de leu va cadea cu duhul; caci la tot Israelul este cunoscut cat de viteaz este tatal tau si cat de curajosi sunt cei ce se afla cu el.
11 Sfatul meu este, dar, ca tot Israelul să se strângă la tine, de la Dan până la Beer-Şeba, o mulţime ca nisipul de pe marginea mării. Şi tu însuţi să mergi la luptă. 11 De aceea eu va sfatuiesc: Sa se adune la tine tot Israelul de la Dan pana la Beerseba, la numar tocmai ca nisipul marii, si sa mergi tu insuti in mijlocul lor.
12 Dacă vom ajunge la el în vreun loc unde l-am găsi, vom cădea peste el cum cade roua pe pământ; şi nu va scăpa niciunul, nici el, nici vreunul din oamenii care sunt cu el. 12 Atunci vom merge asupra lui, in orice loc s-ar afla, si vom navali asupra lui, cum cade roua pe pamant, si nu-i va mai ramane pe langa el nici un om din cei ce se afla cu el.
13 Dacă va fugi într-o cetate, tot Israelul va duce funii la cetatea aceea, şi o vom trage în pârâu, până când nu va mai rămâne nicio piatră în ea." 13 Iar de va intra in vreo cetate, atunci tot Israelul va aduce franghii la cetatea aceea si o vom tari in rau, incat nu va ramane din ea nici pietricica".
14 Absalom şi toţi oamenii lui Israel au zis: "Sfatul lui Huşai, architul, este mai bun decât sfatul lui Ahitofel." Dar Domnul hotărâse să nimicească bunul sfat al lui Ahitofel, ca să aducă nenorocirea peste Absalom. 14 "Sfatul lui Husai Archianul, au zis atunci Abesalom si tot Israelul, e mai bun decat sfatul lui. Ahitofel". Asa a judecat Domnul sa strice sfatul cel mai bun al lui Ahitofel, ca sa aduca Domnul pieirea asupra lui Abesalom.
15 Huşai a zis preoţilor Ţadoc şi Abiatar: "Ahitofel a dat cutare şi cutare sfat lui Absalom şi bătrânilor lui Israel, şi eu i-am sfătuit cutare şi cutare lucru. 15 Apoi Husai a zis catre preotii Tadoc si Abiatar: "Asa si asa a sfatuit Ahitofel pe Abesalom si pe batranii lui Israel, iar eu i-am sfatuit asa si asa".
16 Acum trimiteţi îndată ştire lui David şi spuneţi-i: "Nu sta noaptea în câmpiile pustiului, ci du-te mai departe, ca nu cumva împăratul şi tot poporul care este cu el să fie în primejdie să piară." 16 Deci trimiteti acum repede sa spuna lui David asa: Tu, noaptea asta, sa nu ramai pe camp in pustiu, ci sa treci mai repede, ca sa nu piara regele si oamenii care sunt cu el".
17 Ionatan şi Ahimaaţ stăteau lângă fântâna Roguel. Slujnica venea şi le aducea ştiri, iar ei se duceau să dea de veste împăratului David; căci nu îndrăzneau să se arate şi să intre în cetate. 17 In vremea aceasta Ionatan si Ahimaat stateau la En-Roghel. Deci s-a dus o slujnica si le-a spus acestora, iar acestia s-au dus si au vestit pe regele David, caci ei nu se puteau arata in cetate.
18 Dar odată i-a zărit un tânăr şi a spus lui Absalom. Ei au plecat amândoi în grabă şi au ajuns la Bahurim, la casa unui om care avea o fântână în curte, şi s-au coborât în ea. 18 Dar i-a zarit un tanar si a spus lui Abesalom. Ei insa au plecat amandoi repede si s-au dus la Bahurim, in casa unui om, in ograda caruia se afla o fantana, si s-au ascuns in ea;
19 Femeia a luat o învelitoare, a întins-o peste gura fântânii şi a împrăştiat urluială pe ea, ca să nu dea nimic de bănuit. 19 Iar femeia omului a luat o patura si a intins-o pe gura fantanii, a pus pe ea niste grau pisat, asa incat nu se vedea nimic.
20 Slujitorii lui Absalom au intrat în casă la femeia aceasta şi au zis: "Unde sunt Ahimaaţ şi Ionatan?" Femeia le-a răspuns: "Au trecut pârâul." Au căutat, şi negăsindu-i, s-au întors la Ierusalim. 20 Si venind slujitorii lui Abesalom in casa la femeie, i-au zis: "Unde sunt Ahimaat si Ionatan?" "Au trecut paraul", le-a raspuns femeia. Si i-au cautat oamenii lui Abesalom, dar nu i-au gasit si s-au intors la Ierusalim.
21 După plecarea lor, Ahimaaţ şi Ionatan au ieşit din fântână şi s-au dus să dea de ştire împăratului David. Au zis lui David: "Sculaţi-vă şi grăbiţi-vă de treceţi apa, căci Ahitofel a plănuit cutare şi cutare lucru împotriva voastră." 21 Iar daca au plecat acestia, ei au iesit din fantana si s-au dus de au spus lui David: "Ridicati-va si treceti repede apa, caci acestea a sfatuit Ahitofel impotriva voastra".
22 David şi tot poporul care era cu el s-au sculat şi au trecut Iordanul; când se lumina de ziuă, nu rămăsese niciunul care să nu fi trecut Iordanul. 22 Atunci s-a ridicat David si toti oamenii care erau cu el si au trecut Iordanul si pana la ziua n-a ramas niciunul care sa nu fi trecut.
23 Ahitofel, când a văzut că sfatul lui n-a fost urmat, a pus şaua pe măgar şi a plecat acasă în cetatea lui. Şi-a pus casa în rânduială şi s-a spânzurat. Când a murit, l-au îngropat în mormântul tatălui său. 23 Ahitofel insa, vazand ca planul sau n-a fost urmat, a pus saua pe asin, a plecat si s-a dus la casa sa, in cetatea sa, si si-a facut testamentul in folosul casei sale, apoi s-a spanzurat si a murit si a fost inmormantat in cetatea tatalui sau.
24 David ajunsese la Mahanaim, când a trecut Absalom Iordanul, însoţit de toţi bărbaţii lui Israel. 24 David a venit dupa aceea la Mahanaim, iar Abesalom a trecut Iordanul si tot Israelul era cu el.
25 Absalom a pus pe Amasa în fruntea oştirii, în locul lui Ioab. Amasa era fiul unui om numit Itra, israelitul, care intrase la Abigail, fata lui Nahaş şi sora Ţeruiei, mama lui Ioab. 25 In locul lui Ioab, Abesalom a pus peste ostire pe Amasa. Amasa era fiul unui om cu numele Itra, din Israel, care intrase la Abigail, fiica lui Nahas, sora Teruiei, mama lui Ioab.
26 Israel şi Absalom au tăbărât în ţara Galaadului. 26 Israel cu Abesalom si-au asezat tabara in tinutul Galaad.
27 Când a ajuns David la Mahanaim, Şobi, fiul lui Nahaş, din Raba fiilor lui Amon, Machir, fiul lui Amiel, din Lodebar, şi Barzilai, galaaditul, din Roghelim, 27 Cand David a venit la Mahanaim, Sobi, fiul lui Nahas, din "Raba Amonitilor, Machir, fiul lui Amiel din Lodebar, si Barzilai Galaaditeanul, din Roghelim,
28 au adus paturi, lighene, vase de pământ, grâu, orz, făină, grâu prăjit, bob, linte, uscături, 28 Au adus zece paturi pregatite, zece talere, vase de lut, grau, orz, faina, graunte prajite, bob, linte si paine;
29 miere, unt, oi şi brânză de vacă. Au adus aceste lucruri lui David şi poporului care era cu el ca să mănânce; căci ziceau: "Poporul acesta trebuie să fi suferit de foame, de oboseală şi de sete, în pustiu." 29 Miere, unt, oi si branza de vaci si le-au dat lui David si oamenilor care erau cu el, caci zicea: "Poporul este flamand si ostenit si a suferit de sete in pustie".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***