Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 15

1 După aceea, Absalom şi-a pregătit care şi cai şi cincizeci de oameni care alergau înaintea lui. 1 Dupa aceasta Abesalom si-a injghebat care si cai si cincizeci de barbati, care mergeau inaintea sa.
2 Se scula dis-de-dimineaţă şi stătea la marginea drumului la poartă. Şi ori de câte ori avea cineva vreo neînţelegere şi se ducea la împărat la judecată, Absalom îl chema şi zicea: "Din ce cetate eşti?" După ce-i răspundea: "Sunt din cutare seminţie a lui Israel", 2 Si se scula Abesalom dis-de-dimineata, se oprea la poarta langa cale, si, cand venea cineva la rege sa se judece pentru vreo pricina, Abesalom il chema la sine si-l intreba: "Din ce cetate esti tu?" Si cand acela ii raspundea: "Robul tau este din cutare trib al lui Israel",
3 Absalom îi zicea: "Iată, pricina ta este bună şi dreaptă; dar nimeni din partea împăratului nu te va asculta." 3 Atunci Abesalom ii zicea: "Iata pricina ta este buna si dreapta, dar la rege n-are cine sa te asculte".
4 Absalom zicea: "De m-ar pune pe mine judecător în ţară! Orice om care ar avea o neînţelegere şi o judecată ar veni la mine, şi i-aş face dreptate." 4 Si mai zicea Abesalom: "O, de m-ar pune pe mine judecator in tara aceasta, ar veni la mine oricine ar avea neintelegeri si judecata si eu l-as judeca drept".
5 Şi când se apropia cineva să se închine înaintea lui, el îi întindea mâna, îl apuca şi-l săruta. 5 Si de se apropia cineva sa i se inchine, el isi intindea mana si-l imbratisa si-l saruta.
6 Absalom se purta aşa cu toţi aceia din Israel care se duceau la împărat să ceară dreptate. Şi Absalom câştiga inima oamenilor lui Israel. 6 Asa se purta Abesalom cu tot israelitul care venea pentru judecata la rege si a intrat Abesalom la inima Israelitilor.
7 După trecere de patruzeci de ani, Absalom a zis împăratului: "Dă-mi voie să mă duc la Hebron să împlinesc o juruinţă pe care am făcut-o Domnului. 7 Dupa patruzeci de ani de domnie a lui David, a zis Abesalom catre rege: "Ma duc la Hebron sa-mi implinesc o fagaduinta, pe care am facut-o Domnului,
8 Căci robul tău a făcut o juruinţă, când locuiam la Gheşur, în Siria; şi am zis: "Dacă mă va aduce Domnul înapoi la Ierusalim, voi da cinste Domnului." 8 Caci eu, robul tau, pe cand traiam la Ghesur in Siria, am facut fagaduinta aceasta: De ma va intoarce Domnul la Ierusalim, voi aduce jertfa Domnului".
9 Împăratul i-a zis: "Du-te în pace." Absalom s-a sculat şi a plecat la Hebron. 9 Si i-a zis regele: "Du-te cu pace!" Si el s-a sculat si s-a dus la Hebron.
10 Absalom a trimis iscoade în toate seminţiile lui Israel, să spună: "Când veţi auzi sunetul trâmbiţei, să ziceţi: "Absalom s-a făcut împărat la Hebron!" 10 Atunci a trimis Abesalom sapte fete la toate triburile lui Israel, zicand: "Cand veti auzi sunetul cornului, sa ziceti: Abesalom s-a facut rege in Hebron".
11 Două sute de oameni din Ierusalim, care fuseseră poftiţi, au însoţit pe Absalom; şi l-au însoţit în prostia lor, fără să ştie nimic. 11 Si s-au dus cu Abesalom doua sute de oameni din Ierusalim, care fusesera poftiti de el, dar s-au dus din nevinovatie, nestiind ce este la mijloc.
12 Pe când aducea Absalom jertfele, a trimis în cetatea Ghilo după Ahitofel, ghilonitul, sfetnicul lui David. Uneltirea căpăta putere, şi poporul se îndrepta în număr tot mai mare de partea lui Absalom. 12 In timpul jertfei, Abesalom a trimis si a chemat pe Ahitofel Ghiloneanul, sfetnicul lui David, din cetatea lui, Ghilo. Si s-a facut razvratire mare si curgea poporul si se inmultea imprejurul lui Abesalom.
13 Cineva a venit şi a dat de ştire lui David şi a zis: "Inima oamenilor lui Israel s-a întors spre Absalom." 13 Deci a venit un vestitor la David si a zis: "Inima Israelitilor a inclinat in partea lui Abesalom".
14 Şi David a zis tuturor slujitorilor lui care erau cu el la Ierusalim: "Sculaţi-vă să fugim, căci nu vom scăpa dinaintea lui Absalom. Grăbiţi-vă de plecare; altfel, nu va întârzia să ne ajungă şi va arunca nenorocirea peste noi şi va trece cetatea prin ascuţişul sabiei." 14 Iar David a zis catre toate slugile sale, care erau cu el in Ierusalim: "Sculati-va sa fugim, caci nu vom scapa de Abesalom. Grabiti-va sa plecam, ca sa nu ne ajunga si sa ne prinda, ca sa nu aduca necaz asupra noastra si sa strice cetatile cu sabia".
15 Slujitorii împăratului i-au zis: "Slujitorii tăi vor face tot ce va voi domnul nostru împăratul." 15 Si slugile regelui au zis catre rege: "La tot ce va voi regele, stapanul nostru, noi slugile tale suntem gata".
16 Împăratul a ieşit, şi toată casa lui mergea după el; şi a lăsat zece ţiitoare pentru paza casei. 16 Si a iesit regele pe jos si dupa el a mers toata casa lui. Regele insa a lasat zece femei din concubinele sale, ca sa pazeasca casa.
17 Împăratul a ieşit astfel, şi tot poporul îl urma. Şi s-au oprit la cea din urmă casă. 17 Si au plecat regele si tot poporul pe jos si s-au oprit la Bet-Merhac.
18 Toţi slujitorii lui, toţi cheretiţii şi toţi peletiţii, au trecut alături de el; şi toţi gatiţii, în număr de şase sute de oameni, veniţi din Gat, după el, au trecut înaintea împăratului. 18 Toate slugile lui mergeau pe langa el, iar toti Cheretienii si toti Peletienii si toti Gateienii, ca la sase sute de oameni, care venisera impreuna cu el din Gat, mergeau inaintea regelui.
19 Împăratul a zis lui Itai din Gat: "Pentru ce să vii şi tu cu noi? Întoarce-te şi rămâi cu împăratul, căci eşti străin şi ai fost luat chiar din ţara ta. 19 "Pentru ce mergi si tu cu noi? a zis regele catre Itai din Gat. Intoarce-te si ramai cu regele, caci tu esti strain si ai venit aici din tara ta.
20 De ieri ai venit, şi azi să te fac să rătăceşti cu noi încoace şi încolo, când nici eu însumi nu ştiu unde mă duc! Întoarce-te şi ia şi pe fraţii tăi cu tine. Domnul să Se poarte cu tine cu bunătate şi credincioşie!" 20 Ieri ai venit si astazi sa te silesc sa mergi cu noi? Eu ma duc unde se va intampla. Intoarce-te si intoarce si pe fratii tai cu tine. Domnul sa faca mila si dreptate cu tine".
21 Itai a răspuns împăratului şi a zis: "Viu este Domnul şi viu este domnul meu, împăratul, că în locul unde va fi domnul meu, împăratul, fie ca să moară, fie ca să trăiască, acolo va fi şi robul tău." 21 "Precum e adevarat ca Domnul este viu, a raspuns Itai regelui, si precum este viu regele, stapanul meu, tot asa este de adevarat ca oriunde va fi regele, stapanul meu, la viata si la moarte, acolo va fi si robul tau".
22 David a zis atunci lui Itai: "Du-te şi treci!" Şi Itai din Gat a trecut înainte, cu toţi oamenii lui şi toţi copiii care erau cu el. 22 "Atunci, a zis regele David catre Itai, vino si umbla cu mine". Si s-a dus Itai din Gat si toti oamenii lui si toti copiii care erau cu el.
23 Tot ţinutul plângea şi scoteau ţipete mari la trecerea întregului popor. Împăratul a trecut apoi şi el pârâul Chedron, şi tot poporul a apucat pe drumul care duce în pustiu. 23 Si a plans toata tara cu glas mare si tot poporul a trecut paraul Chedron si a trecut si regele paraul Chedron si s-a dus tot poporul cu regele pe calea spre pustiu.
24 Ţadoc era şi el acolo, şi cu el toţi leviţii, ducând chivotul legământului lui Dumnezeu; şi au aşezat jos chivotul lui Dumnezeu, şi Abiatar se suia, în timp ce tot poporul isprăvea de ieşit din cetate. 24 Si iata era acolo si Tadoc preotul, impreuna cu toti Levitii care duceau chivotul legamantului Domnului din Betar si au pus acolo chivotul lui Dumnezeu; iar Abiatar a stat pe un loc inalt pana ce a iesit tot poporul din cetate.
25 Împăratul a zis lui Ţadoc: "Du chivotul lui Dumnezeu înapoi în cetate. Dacă voi căpăta trecere înaintea Domnului, mă va aduce înapoi şi mă va face să văd chivotul şi Locaşul Lui. 25 "Intoarce chivotul lui Dumnezeu in cetate, a zis regele catre Tadoc, ca sa stea la locul lui. De voi afla mila in ochii Domnului, ma va intoarce si-mi va da sa-L vad pe El si locasul Lui.
26 Dar dacă va zice: "Nu-mi place de tine", iată-mă, să facă ce va crede cu mine." 26 Iar daca El imi va zice: "Nu mai este bunavointa Mea cu tine", atunci iata-ma, faca cu mine ce va binevoi".
27 Împăratul a mai zis preotului Ţadoc: "Înţelegi? Întoarce-te în pace în cetate, cu fiul tău Ahimaaţ şi cu Ionatan, fiul lui Abiatar, cei doi fii ai voştri. 27 "Intelegi tu? a mai zis regele catre Tadoc preotul, intoarce-te cu pace in cetate, cu Ahimaat, fiul tau si cu Ionatan, fiul lui Abiatar, amandoi fiii vostri.
28 Vedeţi, voi aştepta în câmpiile pustiului, până ce-mi vor veni veşti din partea voastră." 28 Sa stiti, eu am sa raman in campia din pustiu pana imi va veni veste de la voi".
29 Astfel Ţadoc şi Abiatar au dus înapoi chivotul lui Dumnezeu la Ierusalim şi au rămas acolo. 29 Atunci Tadoc si Abiatar au intors chivotul lui Dumnezeu in Ierusalim si au ramas acolo.
30 David a suit dealul măslinilor. Suia plângând şi cu capul acoperit şi mergea cu picioarele goale; şi toţi cei ce erau cu el şi-au acoperit şi ei capul şi suiau plângând. 30 Iar David s-a dus in Muntele Eleonului si, mergand, plangea; capul ii era acoperit si picioarele desculte. Si toti oamenii care erau cu el isi acoperisera fiecare capul si mergeau plangand.
31 Au venit şi au spus lui David: "Ahitofel este împreună cu Absalom printre uneltitori." Şi David a zis: "Doamne, nimiceşte sfaturile lui Ahitofel!" 31 Atunci s-a spus lui David: "Si Ahitofel este in numarul razvratitilor cu Abesalom". "Doamne, Dumnezeul meu, a zis atunci David, risipeste planurile lui Ahitofel!"
32 Când a ajuns David pe vârf, unde s-a închinat înaintea lui Dumnezeu, iată că Huşai, architul, a venit înaintea lui, cu haina sfâşiată şi capul acoperit cu ţărână. 32 Iar cand David a ajuns pe varful muntelui, unde s-a inchinat lui Dumnezeu, iata a venit in intampinarea lui Husai Archianul, cel mai bun prieten al lui David. Acesta avea haina sfasiata si pe cap cenusa.
33 David i-a zis: "Dacă vei veni cu mine, îmi vei fi o povară. 33 "De vei merge cu mine, i-a zis David, imi vei fi o povara.
34 Dimpotrivă, vei nimici pentru mine sfaturile lui Ahitofel, dacă te vei întoarce în cetate şi vei zice lui Absalom: "Împărate, eu voi fi robul tău; odinioară am fost robul tatălui tău, dar acum sunt robul tău." 34 Iar de te vei intoarce in cetate si vei zice lui Abesalom: "Rege, fratii tai au trecut; a trecut si regele, tatal tau, si acum eu sunt robul tau; iasa-ma cu viata. Pana acum am fast robul tatalui tau, iar acum sunt robul tau". Atunci vei strica planurile lui Ahitofel cele impotriva mea.
35 Preoţii Ţadoc şi Abiatar nu vor fi acolo cu tine? Tot ce vei afla din casa împăratului spune preoţilor Ţadoc şi Abiatar. 35 Iata este acolo cu tine Tadoc si Abiatar preotii si tot cuvantul ce vei auzi la casa regelui sa-l spui preotilor Tadoc si Abiatar.
36 Şi fiindcă ei au acolo la ei pe cei doi fii ai lor, pe Ahimaaţ, fiul lui Ţadoc, şi pe Ionatan, fiul lui Abiatar, prin ei îmi veţi trimite tot ce veţi afla." 36 Acolo sunt si cei doi fii ai lor: Ahimaat, fiul lui Tadoc si Ionatan, fiul lui Abiatar. Prin acestia sa trimiteti la mine orice veste veti auzi".
37 Huşai, prietenul lui David, s-a întors, dar, în cetate. Şi Absalom a intrat în Ierusalim. 37 Si a venit Husai, prietenul lui David, in cetate. Abesalom insa intra atunci in Ierusalim.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***