Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 11

1 În anul următor, pe vremea când porneau împăraţii la război, David a trimis pe Ioab, cu slujitorii lui şi tot Israelul, să pustiască ţara lui Amon şi să împresoare Raba. Dar David a rămas la Ierusalim. 1 Peste un an, pe vremea cand regii pornesc la razboi, David a trimis pe Ioab si slugile sale cu el si pe toti Israelitii si acestia au lovit pe Amoniti si au impresurat Raba;
2 Într-o după amiază spre seară, David s-a sculat de pe pat; şi pe când se plimba pe acoperişul casei împărăteşti, a zărit de acolo o femeie care se scălda şi care era foarte frumoasă la chip. 2 Dar David a ramas in Ierusalim. Odata, spre seara, sculandu-se David din pat si plimbandu-se pe acoperisul casei domnesti, a vazut de pe acoperis o femeie scaldandu-se, si femeia aceasta era foarte frumoasa.
3 David a întrebat cine este femeia aceasta, şi i-au spus: "Este Bat-Şeba, fata lui Eliam, nevasta lui Urie, hetitul." 3 Atunci a trimis David sa se cerceteze cine este acea femeie. Si i s-a spus ca este Batseba, fiica lui Eliam, femeia lui Urie Heteul.
4 Şi David a trimis nişte oameni s-o aducă. Ea a venit la el, şi el s-a culcat cu ea. După ce s-a curăţat de necurăţia ei, ea s-a întors acasă. 4 Apoi David a trimis slugile sa o ia; ea a venit la el si el s-a culcat cu ea. Iar daca s-a curatit ea de necuratia ei, s-a intors la casa sa.
5 Femeia a rămas însărcinată şi a trimis vorbă lui David, zicând: "Sunt însărcinată." 5 Femeia aceasta a ramas insarcinata si a trimis de s-a vestit lui David, zicand: "Eu sunt insarcinata".
6 Atunci David a trimis următoarea poruncă lui Ioab: "Trimite-mi pe Urie, hetitul." Şi Ioab a trimis pe Urie la David. 6 Atunci a trimis David sa se zica lui Ioab: "Trimite la mine pe Urie Heteul!" Si a trimis Ioab pe Urie la David.
7 Urie a venit la David, care l-a întrebat despre starea lui Ioab, despre starea poporului şi despre mersul războiului. 7 Venind Urie la David, acesta l-a intrebat de sanatatea lui Ioab, de starea poporului si de mersul razboiului.
8 Apoi David a zis lui Urie: "Coboară-te acasă şi spală-ţi picioarele." Urie a ieşit din casa împărătească şi a fost urmat de un dar din partea împăratului. 8 Apoi a zis David catre Urie: "Du-te acasa si-ti spala picioarele!" Iesind Urie din casa regelui, in urma lui i s-a trimis un dar de la masa regelui.
9 Dar Urie s-a culcat la poarta casei împărăteşti, cu toţi slujitorii stăpânului său, şi nu s-a coborât acasă la el. 9 Dar Urie a dormit la poarta casei regelui cu toate slugile stapanului sau si nu s-a dus la casa sa.
10 Au dat de ştire lui David despre aceasta şi i-au spus: "Urie nu s-a coborât la el acasă." Şi David a zis lui Urie: "Nu vii tu oare din călătorie? Pentru ce nu te-ai coborât acasă?" 10 Si i s-a spus lui David, zicand: "Urie nu s-a dus la casa sa". "Iata, a zis David catre Urie, tu ai venit de pe drum, de ce nu te-ai dus la casa ta?"
11 Urie a răspuns lui David: "Chivotul şi Israel şi Iuda locuiesc în corturi, domnul meu Ioab şi slujitorii domnului meu sunt tăbărâţi în câmp, şi eu să intru în casă să mănânc şi să beau şi să mă culc cu nevasta mea!? Viu eşti tu şi viu este sufletul tău, că nu voi face lucrul acesta." 11 Iar Urie a zis: "Chivotul Domnului si Israel si Iuda sunt in corturi; stapanul meu Ioab si robii domnului meu sunt in tabara, iar eu sa ma duc la casa mea sa mananc, sa beau si sa ma culc cu femeia mea? Ma jur pe viata ta si pe viata sufletului tau ca nu voi face aceasta".
12 David a zis lui Urie: "Mai rămâi şi astăzi aici, şi mâine îţi voi da drumul." Şi Urie a rămas la Ierusalim în ziua aceea şi a doua zi. 12 "Ramai aici si ziua aceasta, a zis David lui Urie, iar maine iti voi da drumul". Si a ramas Urie in Ierusalim in ziua aceea pana a doua zi.
13 David l-a poftit să mănânce şi să bea cu el şi l-a îmbătat; şi seara Urie a ieşit şi s-a culcat cu slujitorii stăpânului său, dar nu s-a coborât acasă. 13 Si l-a chemat David si a mancat Urie inaintea lui si a baut si David i-a aratat cinste. Dar seara Urie s-a dus sa se culce in patul sau cu robii stapanului sau, iar la casa sa nu s-a dus.
14 A doua zi dimineaţa, David a scris o scrisoare lui Ioab şi a trimis-o prin Urie. 14 Dimineata David a scris scrisoare lui Ioab si a trimis-o pe Urie.
15 În scrisoarea aceasta scria: "Puneţi pe Urie în locul cel mai greu al luptei şi trageţi-vă înapoi de la el, ca să fie lovit şi să moară." 15 In scrisoarea aceea el scria asa: "Puneti pe Urie unde va fi lupta mai crancena si retrageti-va de la el, ca sa fie lovit si ucis".
16 Ioab, împresurând cetatea, a pus pe Urie în locul pe care-l ştia apărat de ostaşi viteji. 16 De aceea, cand Ioab a impresurat cetatea, a pus pe Urie intr-un astfel de loc, de care stia ca este aparat de oameni viteji.
17 Oamenii din cetate au făcut o ieşire şi s-au bătut împotriva lui Ioab; au căzut mulţi din popor, din slujitorii lui David, şi a fost ucis şi Urie, hetitul. 17 Si au iesit oamenii din cetate si s-au luptat cu Ioab si au cazut cativa din popor, din slugile lui David. Acolo a fost ucis si Urie Heteul.
18 Ioab a trimis un sol să istorisească lui David tot ce se petrecuse în luptă. 18 Atunci a trimis Ioab sa se faca cunoscut lui David tot mersul luptei.
19 Şi a dat solului următoarea poruncă: "Când vei isprăvi de istorisit împăratului toate amănuntele luptei, 19 Si a poruncit trimisului si i-a zis: "Dupa ce vei povesti regelui tot mersul luptei,
20 poate că se va mânia şi va zice: "Pentru ce v-aţi apropiat de cetate să luptaţi împotriva ei? Nu ştiaţi că se aruncă săgeţi din vârful zidului? 20 Si vei vedea ca regele se manie si-ti zice: "De ce v-ati apropiat sa va luptati asa aproape de cetate? Nu stiati voi ca de pe zidurile cetatii pot sa arunce in voi?
21 Cine a omorât pe Abimelec, fiul lui Ierubeşet? Nu o femeie, care a aruncat peste el din vârful zidului o piatră de moară, şi n-a murit el la Tebeţ? Pentru ce v-aţi apropiat de zid?" Atunci să-i spui: "A murit şi robul tău Urie, hetitul." 21 Cine oare a ucis pe Abimelec, fiul lui Ierubaal? Au nu o femeie, care a aruncat in el de pe zid o bucata de rasnita si l-a lovit si el a murit in Tebet? De ce v-ati apropiat asa tare de cetate?" Atunci sa-i zici: "Si robul tau Urie Heteul a fost lovit si a murit".
22 Solul a plecat; şi, la sosire, a istorisit lui David tot ce-i poruncise Ioab. 22 S-a dus deci trimisul lui Ioab la rege in Ierusalim si, ajungand, a povestit lui David despre toate, pentru care fusese trimis de Ioab si de tot mersul luptei. Si s-a maniat David pe Ioab si a zis trimisului: "De ce v-ati apropiat asa tare de cetate sa va luptati? Nu stiati voi oare ca va pot lovi de pe zidurile cetatii? Cine a ucis pe Abimelec, fiul lui Ierubaal? Oare nu o femeie care a aruncat in el de pe zid cu o bucata de rasnita, si a murit in Tebet? De ce v-ati apropiat asa tare de zid?"
23 Solul a zis lui David: "Oamenii aceia au fost mai tari decât noi; făcuseră o ieşire împotriva noastră în câmp şi i-am dat înapoi până la intrarea porţii, 23 Atunci trimisul a spus lui David: "Acei oameni ne-au rapus pe noi si au iesit asupra noastra in camp, dar noi i-am alungat pana la poarta.
24 dar arcaşii au tras de pe vârful zidului asupra slujitorilor tăi, şi mulţi din slujitorii împăratului au fost ucişi, şi a murit şi robul tău Urie, hetitul." 24 Atunci au inceput a sageta arcasii de pe ziduri asupra robilor tai si au murit cativa din robii regelui; si a murit de asemenea si robul tau Urie Heteul".
25 David a zis solului: "Iată ce să spui lui Ioab: "Nu te munci pentru întâmplarea aceasta, căci sabia doboară când pe unul când pe altul; bate cetatea cu putere, dărâm-o. Şi tu îmbărbătează-l!" 25 Atunci David a zis: "Asa sa spui lui Ioab: Sa nu te tulbure lucrul acesta, caci sabia o data mananca pe unul, alta data mananca pe altul. Inteteste lupta impotriva cetatii si daram-o. Asa sa-l incurajezi".
26 Nevasta lui Urie a aflat că bărbatul ei murise şi a plâns pe bărbatul ei. 26 Si auzind femeia lui Urie ca a murit Urie, barbatul ei, a plans dupa el.
27 După ce au trecut zilele de jale, David a trimis s-o ia şi a primit-o în casa lui. Ea i-a fost nevastă şi i-a născut un fiu. Fapta lui David n-a plăcut Domnului. 27 Iar daca s-a ispravit vremea plangerii, a trimis David si a luat-o in casa sa si ea a ajuns femeia lui si i-a nascut un fiu. Fapta aceasta, pe care a facut-o David, a fost rea inaintea Domnului.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***