Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Samuel 10

1 După aceea, împăratul fiilor lui Amon a murit, şi în locul lui a domnit fiul său Hanun. 1 Trecand catava vreme, a murit regele Amonitilor, iar in locul lui s-a facut rege Hanun, fiul lui.
2 David a zis: "Voi arăta bunăvoinţă lui Hanun, fiul lui Nahaş, cum a arătat şi tatăl lui faţă de mine." Şi David a trimis pe slujitorii săi să-l mângâie pentru moartea tatălui său. Când au ajuns slujitorii lui David în ţara fiilor lui Amon, 2 Atunci a zis David: "Voi arata mila lui Hanun, fiul lui Nahas, pentru binefacerea ce mi-a aratat tatal sau". Apoi a trimis David pe slugile sale sa mangaie pe Hanun de moartea tatalui sau. Si au venit slugile lui David in tara Amonitilor.
3 căpeteniile fiilor lui Amon au zis stăpânului lor, Hanun: "Crezi că David îţi trimite oameni să te mângâie, ca să cinstească pe tatăl tău? Ori ca să cunoască şi să cerceteze cetatea, ca s-o nimicească îşi trimite el slujitorii la tine?" 3 Insa capeteniile Amonitilor au zis catre Hanun, domnul lor: "Socotiti, oare, ca David din dragoste catre tatal tau a trimis mangaietori la tine? Nu cumva a trimis David slugile sale la tine ca sa iscodeasca cetatea si sa vada ce este in ea si apoi s-o darame?
4 Atunci Hanun a luat pe slujitorii lui David, le-a ras barba pe jumătate şi le-a tăiat hainele pe jumătate până la coapse. Apoi le-a dat drumul. 4 Atunci a luat Hanun pe slugile lui David si a ras fiecaruia jumatate de barba si le-a taiat hainele pe jumatate, pana la solduri, si apoi le-a dat drumul.
5 David, înştiinţat de lucrul acesta, a trimis nişte oameni înaintea lor, căci oamenii aceia erau foarte batjocoriţi; şi împăratul a spus să le spună: "Rămâneţi la Ierihon până vă va creşte barba, şi pe urmă să vă întoarceţi." 5 Cand i s-a spus aceasta lui David, acesta a trimis inaintea lor, deoarece erau foarte batjocoriti. Si a poruncit regele sa li se spuna: "Ramaneti in Ierihon pana va vor creste barbile si atunci va veti intoarce".
6 Fiii lui Amon, văzând că se făcuseră urâţi lui David, au tocmit douăzeci de mii de pedeştri de la sirienii din Bet-Rehob şi de la sirienii din Ţoba, o mie de oameni de la împăratul din Maaca şi douăsprezece mii de oameni de la oamenii din Tob. 6 Amonitii insa, vazand ca s-au facut nesuferiti inaintea lui David, au trimis sa tocmeasca cu plata pe Sirienii din Bet-Rehov si pe Sirienii din Toba, douazeci de mii de pedestrasi, de la regele Amalecit din Maacha o mie de oameni si din Istov douasprezece mii de oameni.
7 La auzul acestei veşti, David a trimis împotriva lor pe Ioab şi toată oştirea, numai oameni viteji. 7 Cand a auzit de aceasta, David a trimis pe Ioab cu toata ostirea de viteji.
8 Fiii lui Amon au ieşit şi s-au aşezat în şiruri de bătaie la intrarea porţii; sirienii din Ţoba şi din Rehob şi oamenii din Tob şi din Maaca erau deoparte în câmpie. 8 Si iesind, Amonitii s-au asezat in randuri de lupta la poarta, iar Sirienii din Toba, din Rehov, din Istov si din Maacha au stat deoparte in camp.
9 Ioab a văzut că avea să lupte şi înainte şi înapoi. A ales atunci din toţi aleşii lui Israel o ceată, pe care a aşezat-o împotriva sirienilor; 9 Vazand Ioab ca ostirea dusmana era asezata impotriva lui si inainte si in urma, a ales ostenii cei mai de seama ai lui Israel si i-a pus in randuri de lupta impotriva Sirienilor.
10 şi a pus sub porunca fratelui său Abişai ce mai rămăsese din popor, ca să ţină piept fiilor lui Amon. 10 Iar cealalta parte de oameni a incredintat-o lui Abisai, fratele sau, ca sa-i puna in randuri de lupta impotriva Amalecitilor:
11 El a zis: "Dacă sirienii vor fi mai tari decât mine, să vii în ajutorul meu; şi dacă fiii lui Amon vor fi mai tari decât tine, voi veni eu să te ajut. 11 Apoi a zis Ioab: "Daca Sirienii ma vor birui pe mine, tu sa ma ajuti, iar daca Amonitii te vor birui pe tine, iti voi veni eu in ajutor.
12 Fii tare, şi să ne arătăm plini de bărbăţie pentru poporul nostru şi pentru cetăţile Dumnezeului nostru; şi Domnul să facă ce va crede!" 12 Fii curajos si sa ne tinem cu barbatie pentru poporul nostru si pentru cetatile Dumnezeului nostru, si Domnul va face ce va binevoi".
13 Ioab, cu poporul lui, a înaintat la luptă împotriva sirienilor, şi ei au luat-o la fugă dinaintea lui. 13 Dupa aceea a intrat Ioab si poporul ce era cu el in lupta cu Sirienii, dar acestia au fugit de el.
14 Şi când au văzut fiii lui Amon că sirienii o luaseră la fugă, au fugit şi ei dinaintea lui Abişai şi au intrat în cetate. Ioab a plecat de la fiii lui Amon şi s-a întors la Ierusalim. 14 Amonitii, vazand ca Sirienii pleaca, au fugit si ei de Abisai si s-au dus in cetate. Intorcandu-se Ioab de la Amoniti, a intrat in Ierusalim.
15 Sirienii, văzând că fuseseră bătuţi de Israel, şi-au strâns puterile. 15 Sirienii insa, vazand ca au fost biruiti de Israeliti, s-au adunat la un loc.
16 Hadarezer a trimis după sirienii care erau de cealaltă parte a Râului; şi au venit la Helam, în frunte cu Şobac, căpetenia oştirii lui Hadarezer. 16 Si a trimis Hadad-Ezer de au chemat pe Sirienii cei de peste raul Eufrat si acestia au venit la Helam, iar Sovac, capetenia ostirii lui Hadad-Ezer, ii conducea.
17 Au dat de veste lui David, care a strâns tot Israelul, a trecut Iordanul şi a venit la Helam; sirienii s-au pregătit de au ieşit înaintea lui David şi au început lupta cu el. 17 Cand s-a spus de aceasta lui David, acesta a adunat pe toti Israelitii si, trecand Iordanul, a venit la Helam. Sirienii s-au asezat impotriva lui David si s-au batut cu el.
18 Dar sirienii au fugit dinaintea lui Israel. Şi David le-a tăiat şapte sute de cai de trăsură şi patruzeci de mii de călăreţi; a lovit şi pe căpetenia oştirii lor, Şobac, care a murit pe loc. 18 Dar au fugit Sirienii de Israeliti si David a nimicit Sirienilor sapte sute de care si patruzeci de mii de calareti; ba a lovit si pe capetenia Sovac, care a si murit acolo.
19 Toţi împăraţii supuşi lui Hadarezer, văzându-se bătuţi de Israel, au făcut pace cu Israel şi i s-au supus. Şi sirienii n-au mai îndrăznit să ajute pe fiii lui Amon. 19 Si cand regii supusi lui Hadad-Ezer au vazut ca sunt invinsi de Israeliti, au incheiat pace cu Israelitii si s-au supus acestora. Iar Sirienii s-au temut sa mai dea ajutor Amonitilor.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***