Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 9

1 Era un om din Beniamin, numit Chis, fiul lui Abiel, fiul lui Ţeror, fiul lui Becorat, fiul lui Afiah, fiul unui beniamit, un om tare şi voinic. 1 In vremea aceea era unul din fiii lui Veniamin, cu numele Chis, fiul lui Abiel, fiul lui Teror, fiul lui Becorat, fiul lui Afia, fiul unui veniaminean, om de isprava.
2 El avea un fiu cu numele Saul, tânăr şi frumos, mai frumos decât oricare din copiii lui Israel. Şi-i întrecea pe toţi în înălţime, de la umăr în sus. 2 Acesta avea un fiu, cu numele Saul, tanar si frumos, incat nu mai era nimeni in Israel mai frumos ca el; acesta era de la umeri in sus mai inalt decat tot poporul.
3 Măgăriţele lui Chis, tatăl lui Saul, s-au rătăcit; şi Chis a zis fiului său Saul: "Ia cu tine o slugă, scoală-te şi du-te de caută măgăriţele." 3 O data s-au ratacit asinele lui Chis, tatal lui Saul, si a zis Chis catre Saul, fiul sau: "Ia cu tine pe unul din argati si, sculandu-te, du-te de cauta asinele!"
4 Saul a trecut prin muntele lui Efraim şi a străbătut ţara Şalişa fără să le găsească; au trecut prin ţara Şaalim, şi nu erau acolo; au străbătut ţara lui Beniamin, şi nu le-au găsit. 4 Si a suit acesta muntele lui Efraim si a strabatut tinutul Salisa, dar nu le-a gasit. Apoi a strabatut tinutul Saalim, si nici acolo nu le-a gasit. Apoi a strabatut si pamantul lui Veniamin si tot nu le-a gasit.
5 Ajunseseră în ţara Ţuf, când Saul a zis slugii care îl însoţea: "Haide să ne întoarcem, ca nu cumva tatăl meu, lăsând măgăriţele, să fie îngrijorat de noi." 5 Iar cand au ajuns in tinutul Tuf, a zis Saul catre sluga sa care era cu el: "Haidem inapoi, ca nu cumva tatal meu, lasand asinele, sa inceapa a fi nelinistit de noi".
6 Sluga i-a zis: "Iată că în cetatea aceasta este un om al lui Dumnezeu, un om cu vază; tot ce spune el nu se poate să nu se întâmple. Haidem la el dar; poate că ne va arăta drumul pe care trebuie să apucăm." 6 Sluga insa i-a zis: "Iata in cetatea aceasta este un om al lui Dumnezeu, om cinstit de toti si tot ce spune el se plineste. Sa mergem dar acolo; poate ne va arata si noua calea pe care sa apucam".
7 Saul a zis slugii sale: "Dar dacă mergem acolo, ce să aducem omului lui Dumnezeu? Căci nu mai avem merinde în saci şi n-avem niciun dar de adus omului lui Dumnezeu. Ce avem?" 7 A zis Saul catre sluga sa: "Haidem sa mergem, dar ce sa ducem noi omului aceluia? Caci painea s-a ispravit din traistele noastre si daruri nu avem ca sa ducem omului lui Dumnezeu. Ce avem noi?"
8 Sluga a luat din nou cuvântul şi a zis lui Saul: "Uite, eu am la mine un sfert de siclu de argint; îl voi da omului lui Dumnezeu, şi ne va arăta drumul." - 8 Sluga a raspuns iarasi si a zis: "Iata am in mana un sfert de siclu de argint; il voi da omului lui Dumnezeu si el ne va arata calea".
9 Odinioară în Israel, când se ducea cineva să întrebe pe Dumnezeu, zicea: "Haidem să mergem la văzător!" Căci acela care se numeşte azi proroc, se numea odinioară văzător. - 9 Inainte vreme in Israel, cand mergea cineva sa intrebe pe Dumnezeu, zicea asa: "Hai la vazatorul!" Caci acela care astazi se numeste prooroc, inainte se numea vazator.
10 Saul a zis slugii: "Ai dreptate; haidem să mergem!" Şi s-au dus în cetatea unde era omul lui Dumnezeu. 10 Si a zis Saul catre sluga sa: "Bine zici tu; hai sa mergem!" Si s-au dus in cetate, unde era omul lui Dumnezeu.
11 Pe când se suiau ei spre cetate, au întâlnit nişte fete care ieşiseră să scoată apă; şi le-au zis: "Aici este văzătorul?" 11 Dar cand se suiau ei la deal spre cetate, i-au intampinat niste fete care iesisera sa aduca apa si le-au zis acestora: "Aici este vazatorul?"
12 Ele le-au răspuns: "Da, iată-l înaintea ta; dar du-te repede, astăzi a venit în cetate, pentru că poporul aduce jertfă pe înălţime. 12 Iar acelea au raspuns si au zis: "Aici; iata-l inaintea ta; dar grabeste ca el astazi a venit in cetate, pentru ca astazi poporul axe jertfe pe deal.
13 Când veţi intra în cetate, îl veţi găsi înainte ca să se suie la locul înalt să mănânce; căci poporul nu mănâncă până nu vine el, fiindcă el trebuie să binecuvânteze jertfa; după aceea, mănâncă şi cei poftiţi. Suiţi-vă, dar, căci acum îl veţi găsi." 13 Cand veti ajunge in cetate, il veti gasi pana nu se duce pe acel deal la pranz; caci poporul nu incepe sa manance pana nu vine el; pentru ca el le binecuvanteaza jertfa si dupa aceea incepe sa manance. Duceti-va dar, ca-l veti apuca inca acasa".
14 Şi s-au suit în cetate. Tocmai când intrau pe poarta cetăţii, au fost întâlniţi de Samuel, care ieşea să se suie pe înălţime. 14 Si s-au dus ei in cetate. Dar cand au sosit in mijlocul cetatii, atunci iata si Samuel le iesi inainte, ca sa se duca pe deal.
15 Dar, cu o zi mai înainte de venirea lui Saul, Domnul înştiinţase pe Samuel şi-i zisese: 15 Domnul insa cu o zi inainte de sosirea lui Saul, ii descoperise lui Samuel si-i zisese:
16 "Mâine, la ceasul acesta, îţi voi trimite un om din ţara lui Beniamin, şi să-l ungi drept căpetenie a poporului Meu, Israel. El va scăpa poporul Meu din mâna filistenilor, căci am căutat cu îndurare spre poporul Meu, pentru că strigătul lui a ajuns până la Mine." 16 "Maine pe vremea asta voi trimite la tine pe un om din tinutul lui Veniamin si tu il vei unge carmuitor al poporului Meu Israel; acela va izbavi pe poporul Meu din mana Filistenilor, caci am cautat spre poporul Meu, deoarece strigatul lui a ajuns pana la Mine".
17 Când a zărit Samuel pe Saul, Domnul i-a zis: "Iată omul despre care ţi-am vorbit; el va domni peste poporul Meu." 17 Deci, cand a vazut Samuel pe Saul, atunci Domnul i-a zis: "Iata omul despre care ti-am vorbit Eu. Acesta va carmui pe poporul Meu!"
18 Saul s-a apropiat de Samuel la mijlocul porţii şi a zis: "Arată-mi, te rog, unde este casa văzătorului." 18 Si s-a apropiat Saul de Samuel la poarta si l-a intrebat: "Spune-mi unde este casa vazatorului?
19 Samuel a răspuns lui Saul: "Eu sunt văzătorul. Suie-te înaintea mea pe înălţime şi veţi mânca astăzi cu mine. Mâine te voi lăsa să pleci şi-ţi voi spune tot ce se petrece în inima ta. 19 Iar Samuel a raspuns lui Saul si a zis: "Eu sunt vazatorul; mergi inaintea mea pe deal, ca aveti sa pranziti cu mine astazi, iar dimineata te voi lasa sa pleci; si tot ce ai pe inima, iti voi spune.
20 Nu te nelinişti de măgăriţele pe care le-ai pierdut acum trei zile, căci s-au găsit. Şi pentru cine este păstrat tot ce este mai de preţ în Israel? Oare nu pentru tine şi pentru toată casa tatălui tău?" 20 Iar de asinele care ti s-au ratacit acum trei zile nu purta grija, caci s-au gasit. Si cui sunt oare pastrate cele mai scumpe lucruri in Israel, daca nu tie si la toata casa tatalui tau?"
21 Saul a răspuns: "Oare nu sunt eu beniamit, din una din cele mai mici seminţii ale lui Israel? Şi familia mea nu este cea mai mică dintre toate familiile din seminţia lui Beniamin? Pentru ce, dar, îmi vorbeşti astfel?" 21 Atunci a raspuns Saul si a zis: "Nu sunt eu oare fiul lui Veniamin, una din cele mai mici din semintiile lui Israel? Si familia mea oare nu este cea mai mica din toate familiile semintiei lui Veniamin? De ce dar imi vorbesti tu mie acestea?"
22 Samuel a luat pe Saul şi pe sluga lui i-a vârât în odaia de mâncare, le-a dat locul cei dintâi între cei poftiţi, care erau aproape treizeci de inşi. 22 Si a luat Samuel pe Saul si pe sluga lui si i-a dus in casa si le-a dat locul cel dintai intre oaspeti, care erau ca la treizeci de oameni.
23 Samuel a zis bucătarului: "Adu porţia pe care ţi-am dat-o, când ţi-am zis: "Pune-o deoparte." 23 Dupa aceea a zis Samuel catre bucatar: "Da-mi partea pe care ti-am dat-o si de care li-am zis: Pastreaz-o la tine!"
24 Bucătarul a dat spata şi ce era pe ea şi a pus-o înaintea lui Saul. Şi Samuel a zis: "Iată ce a fost păstrat, pune-o înainte şi mănâncă, fiindcă pentru tine s-a păstrat când am poftit poporul." Astfel Saul a mâncat cu Samuel în ziua aceea. 24 Si a luat bucatarul spata si cele ce erau cu ea si le-a pus inaintea lui Saul. Apoi a zis Samuel: "Iata aceasta este pastrata pentru tine; pune-ti-o dinainte si mananca, fiindca pentru vremea aceasta s-au pastrat acestea pentru tine, cand am adunat poporul!" Si a pranzit Saul cu Samuel in ziua aceea.
25 S-au coborât apoi de pe înălţime în cetate, şi Samuel a stat de vorbă cu Saul pe acoperişul casei. 25 Apoi s-au coborat de pe deal in cetate si a stat de vorba Samuel cu Saul in foisorul de sus al casei, unde i s-a asternut lui Saul si a dormit.
26 Apoi s-au sculat dis-de-dimineaţă; şi în revărsatul zorilor, Samuel a chemat pe Saul de pe acoperiş şi a zis: "Scoală-te, şi te voi însoţi." Saul s-a sculat, şi au ieşit amândoi, el şi Samuel. 26 Iar dimineata s-au sculat ei asa: la ivirea zorilor a strigat Samuel pe Saul din foisor si a zis: "Scoala si te voi petrece! Si s-a sculat Saul si au iesit amandoi din casa, el si Samuel.
27 Când s-au coborât la marginea cetăţii, Samuel a zis lui Saul: "Spune slugii tale să treacă înaintea noastră." Şi sluga a trecut înainte. "Opreşte-te acum", a zis iarăşi Samuel, "şi-ţi voi face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu." 27 Iar daca au ajuns ei la marginea cetatii, a zis Samuel catre Saul: "Spune-i slugii sa treaca inaintea noastra"; si a plecat acela inainte. Apoi a zis: "Tu insa opreste-te acum, ca am sa-ti descopar ceea ce a zis Dumnezeu".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***