Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 3

1 Tânărul Samuel slujea Domnului înaintea lui Eli. Cuvântul Domnului era rar în vremea aceea, şi vedeniile nu erau dese. 1 Si pruncul Samuel slujea Domnului sub povata preotului Eli. In zilele acelea cuvantul Domnului era rar si nici vedeniile nu erau dese.
2 Tot pe vremea aceea, Eli începea să aibă ochii tulburi şi nu mai putea să vadă. El stătea culcat la locul lui, 2 Si iata in vremea aceea, cand Eli statea culcat la locul sau si ochii lui incepusera a se inchide si nu mai putea sa vada;
3 iar candela lui Dumnezeu nu se stinsese încă; şi Samuel era culcat în Templul Domnului, unde era chivotul lui Dumnezeu. 3 Cand sfesnicul Domnului nu se stinsese inca si Samuel era culcat in cortul Domnului, unde era chivotul lui Dumnezeu,
4 Atunci Domnul a chemat pe Samuel. El a răspuns: "Iată-mă!" 4 A strigat Domnul catre Samuel: "Samuele, Samuele!" Iar el a raspuns: " Iata-ma! "
5 Şi a alergat la Eli şi a zis: "Iată-mă, căci m-ai chemat." Eli a răspuns: "Nu te-am chemat; întoarce-te şi te culcă." Şi s-a dus şi s-a culcat. 5 Si a alergat la Eli si a zis: "Iata-ma! La ce m-ai chemat?" Acela insa a raspuns: "Nu te-am chemat. Du-te si te culca!" Si s-a dus Samuel si s-a culcat.
6 Domnul a chemat din nou pe Samuel. Şi Samuel s-a sculat, s-a dus la Eli şi a zis: "Iată-mă, căci m-ai chemat." Eli a răspuns: "Nu te-am chemat, fiule, întoarce-te şi te culcă." 6 Iar Domnul a strigat a doua oara pe Samuel: "Samuele, Samuele!" si acesta s-a sculat si a venit iar la Eli si a zis: "Iata-ma! De ce m-ai chemat?" si acela i-a zis: "Nu te-am chemat, fiul meu! Du-te inapoi si te culca!"
7 Samuel nu cunoştea încă pe Domnul, şi cuvântul Domnului nu-i fusese încă descoperit. 7 Samuel nu cunostea atunci glasul Domnului si cuvantul Domnului nu i se descoperise inca.
8 Domnul a chemat din nou pe Samuel, pentru a treia oară. Şi Samuel s-a sculat, s-a dus la Eli şi a zis: "Iată-mă, căci m-ai chemat." Eli a înţeles că Domnul cheamă pe copil 8 Dar Domnul a strigat pe Samuel si a treia oara. Si s-a sculat acesta si a venit la Eli si a zis: "Iata-ma! La ce m-ai chemat?" Atunci a inteles Eli ca Domnul cheama pe copil.
9 şi a zis lui Samuel: "Du-te, de te culcă; şi dacă vei mai fi chemat, să spui: "Vorbeşte, Doamne, căci robul Tău ascultă." Şi Samuel s-a dus să se culce la locul lui. 9 Si a zis Eli catre Samuel: "Du-te inapoi si te culca si cand Cel ce te cheama te va mai chema, tu sa zici: "Vorbeste, Doamne, ca robul Tau asculta!" Si s-a dus Samuel si s-a culcat la locul sau.
10 Domnul a venit, S-a înfăţişat şi l-a chemat ca şi în celelalte dăţi: "Samuele, Samuele!" Şi Samuel a răspuns: "Vorbeşte, căci robul Tău ascultă." 10 Si a venit Domnul si a stat si a strigat ca intaia si ca a doua oara: "Samuele, Samuele!" Iar Samuel a zis: "Vorbeste, Doamne, ca robul Tau asculta!"
11 Atunci Domnul a zis lui Samuel: "Iată că voi face în Israel un lucru care va asurzi urechile oricui îl va auzi. 11 A zis Domnul catre Samuel: "Iata, am sa fac in Israel un lucru, incat cine va auzi de el, aceluia ii vor tiui amandoua urechile.
12 În ziua aceea voi împlini asupra lui Eli tot ce am rostit împotriva casei lui; voi începe şi voi isprăvi. 12 In ziua aceea voi face cu Eli toate cate am spus despre casa lui; toate le voi incepe si le voi sfarsi.
13 I-am spus că vreau să pedepsesc casa lui pentru totdeauna, din pricina fărădelegii de care are cunoştinţă şi prin care fiii lui s-au făcut vrednici de lepădat, fără ca el să-i fi oprit. 13 Eu i-am spus ca am sa pedepsesc casa lui pe veci pentru vina pe care el a stiut-o, si anume ca fiii fac nelegiuiri, dar nu i-a infranat.
14 De aceea jur casei lui Eli că niciodată fărădelegea casei lui Eli nu va fi ispăşită, nici prin jertfe, nici prin daruri de mâncare." 14 De aceea ma jur casei lui Eli ca vina casei lui Eli nu se va sterge, nici prin jertfe, nici prin prinoase de paine in veci".
15 Samuel a rămas culcat până dimineaţa, apoi a deschis uşile Casei Domnului. Samuel s-a temut să istorisească lui Eli vedenia aceea. 15 Dupa aceea a adormit Samuel pana dimineata, s-a sculat de noapte si a deschis usile casei Domnului. Dar Samuel s-a temut sa spuna lui Eli vedenia aceasta.
16 Dar Eli a chemat pe Samuel şi a zis: "Samuele, fiule!" El a răspuns: "Iată-mă!" 16 Eli insa a chemat pe Samuel si a zis: "Fiul meu Samuel! " Iar acesta a raspuns: "Iata-ma!"
17 Şi Eli a zis: "Care este cuvântul pe care ţi l-a vorbit Domnul? Nu-mi ascunde nimic. Dumnezeu să Se poarte cu tine cu toată asprimea, dacă-mi ascunzi ceva din tot ce ţi-a spus!" 17 A zis Eli: "Ce ti s-a spus? Sa nu ascunzi de mine! Dumnezeu sa se poarte cu tine cu toata asprimea, daca tu vei ascunde ceva de mine din toate cate ti s-au spus!"
18 Samuel i-a istorisit tot, fără să-i ascundă nimic. Şi Eli a zis: "Domnul este acesta, să facă ce va crede!" 18 Si i-a spus Samuel tot si n-a ascuns nimic de el. Atunci Eli a zis: "El este Domnul; faca dar ce va binevoi!"
19 Samuel creştea, Domnul era cu el şi n-a lăsat să cadă la pământ niciunul din cuvintele Sale. 19 Si a crescut Samuel si Domnul a fost cu el si n-a ramas neimplinit nici unul din cuvintele Lui.
20 Tot Israelul, de la Dan până la Beer-Şeba, a cunoscut că Domnul pusese pe Samuel proroc al Domnului. 20 Atunci a aflat tot Israelul, de la Dan pana la Beer-Seba, ca Samuel s-a invrednicit sa fie prooroc al Domnului.
21 Domnul nu înceta să Se arate în Silo; căci Domnul Se descoperea lui Samuel, în Silo, prin cuvântul Domnului. 21 Si a urmat Domnul a Se arata in Silo dupa ce Se aratase lui Samuel acolo prin cuvantul Sau. Si s-au incredintat toti in tot Israelul, de la o margine pana la cealalta margine a tarii, ca Samuel este proorocul Domnului. Iar Eli a ajuns foarte batran, si feciorii lui staruiau pe calea lor inaintea Domnului.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***