Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 24

1 Când s-a întors Saul de la urmărirea filistenilor, au venit şi i-au spus: "Iată că David este în pustiul En-Ghedi." 1 Iar dupa ce s-a intors Saul de la Filisteni, i s-a spus, zicandu-i-se: "Iata David este in pustiul Enghedi".
2 Saul a luat trei mii de oameni aleşi din tot Israelul şi s-a dus să caute pe David şi pe oamenii lui până pe stâncile ţapilor sălbatici. 2 Atunci a luat Saul trei mii de barbati alesi din tot Israelul si s-a dus sa caute pe David si oamenii lui pe stanci, unde locuiesc caprioarele;
3 A ajuns la nişte stâne de oi, care erau lângă drum; şi acolo era o peşteră în care a intrat să doarmă. David şi oamenii lui erau în fundul peşterii. 3 Si a mers pana la o stana de oi, care era langa drum; acolo era o pestera si Saul a intrat in ea pentru nevoile sale; David insa si oamenii lui sedeau in fundul pesterii.
4 Oamenii lui David i-au zis: "Iată ziua în care Domnul îţi zice: "Dau pe vrăjmaşul tău în mâinile tale; fă-i ce-ţi va plăcea." David s-a sculat şi a tăiat încet colţul hainei lui Saul. 4 Atunci au zis catre David oamenii lui: "Aceasta este ziua de care ii-a vorbit Domnul, zicand: "Iata Eu voi da pe vrajmasul tau in mainile tale si vei face cu el ce vei vrea".
5 După aceea, inima îi bătea, pentru că tăiase colţul hainei lui Saul. 5 David s-a sculat si a taiat incetisor poala hainei de deasupra a lui Saul.
6 Şi a zis oamenilor săi: "Să mă ferească Domnul să fac împotriva domnului meu, care este unsul Domnului, o aşa faptă ca să pun mâna pe el! Căci el este unsul Domnului." 6 Apoi a zis catre oamenii sai: "Sa ma fereasca Dumnezeu sa fac aceasta domnului meu, unsul Domnului, si sa-mi ridic mana mea asupra lui, caci este unsul Domnului".
7 Cu aceste cuvinte, David a oprit pe oamenii săi şi i-a împiedicat să se arunce asupra lui Saul. Apoi Saul s-a sculat să iasă din peşteră şi şi-a văzut înainte de drum. 7 Si asa a oprit David pe oamenii sai cu aceste cuvinte si nu i-a lasat sa se ridice asupra lui Saul. Iar Saul s-a sculat si a iesit din pestera la drum.
8 După aceea, David s-a sculat şi a ieşit din peşteră. El a început să strige atunci după Saul: "Împărate, domnul meu!" Saul s-a uitat înapoi, şi David s-a plecat cu faţa la pământ şi s-a închinat. 8 Apoi s-a sculat si David si, iesind din pestera, a strigat dupa Saul si a zis: "Domnul meu, rege!" Saul s-a uitat inapoi, iar David s-a aruncat cu fata la pamant si i s-a inchinat.
9 David a zis lui Saul: "De ce asculţi tu de vorbele oamenilor care zic: "David îţi vrea răul"? 9 Apoi a zis David catre Saul: "De ce asculti de vorbele oamenilor care zic: Iata David unelteste rele impotriva ta?
10 Vezi acum cu ochii tăi că Domnul te dăduse astăzi în mâinile mele în peşteră. Oamenii mei mă îndemnau să te omor; dar te-am cruţat şi am zis: "Nu voi pune mâna pe domnul meu, căci este unsul Domnului." 10 Iata, astazi vad ochii tai ca Domnul te-a dat acum in mainile mele, aici in pestera, si mie mi s-a zis sa te ucid; eu insa te-am crutat si am zis: Nu voi ridica mana asupra domnului meu, pentru ca este unsul Domnului.
11 Uite, părintele meu, uite colţul hainei tale în mâna mea. Fiindcă ţi-am tăiat colţul hainei şi nu te-am ucis, să ştii şi să vezi că în purtarea mea nu este nici răutate, nici răzvrătire şi că n-am păcătuit împotriva ta. Totuşi tu îmi întinzi curse ca să-mi iei viaţa. 11 Priveste, parintele meu, poala hainei tale in mainile mele; ti-am taiat poala hainei, dar de ucis nu te-am ucis. Afla dar si te incredinteaza ca nu este rau in mana mea, nici viclesug si n-am gresit cu nimic impotriva ta; tu insa cauti sufletul meu ca sa-l iei.
12 Judece Domnul între mine şi tine şi Domnul să mă răzbune pe tine; dar eu nu voi pune mâna pe tine. 12 Sa judece dar Domnul intre mine si intre tine si sa ma razbune impotriva ta; dar mana mea nu va fi asupra ta. Din nelegiuiti, nelegiuiti ies, dar mana mea nu va fi asupra ta.
13 Răul de la cei răi vine, zice vechea zicală. De aceea eu nu voi pune mâna pe tine. 13 Raul de la cel rau vine, zice vechea zicala. De aceea eu nu voi pune mana pe tine.
14 Împotriva cui a pornit împăratul lui Israel? Pe cine urmăreşti tu? Un câine mort, un purice. 14 Asupra cui a iesit regele lui Israel? Dupa cine alergi tu? Dupa un caine mort, dupa un purice.
15 Domnul va judeca şi va hotărî între mine şi tine, El va vedea. El îmi va apăra pricina şi El îmi va face dreptate, izbăvindu-mă din mâna ta." 15 Domnul sa fie judecator si sa ne judece pe amandoi. El va cerceta, va descurca pricina mea si ma va izbavi din mainile tale!"
16 Când a sfârşit David de spus aceste vorbe lui Saul, Saul a zis: "Glasul tău este, fiule David?" Şi Saul a ridicat glasul şi a plâns. 16 Dupa ce David a ispravit de vorbit cuvintele acestea catre Saul, Saul a zis: "Al tau e oare glasul acesta, fiul meu David? Si ridicandu-si glasul, a plans.
17 Şi a zis lui David: "Tu eşti mai bun decât mine; căci tu mi-ai făcut bine, iar eu ţi-am făcut rău. 17 Si a zis catre David: "Tu esti mai drept decat mine, caci mi-ai rasplatit cu bine, iar eu te-am rasplatit cu rau;
18 Tu îţi arăţi azi bunătatea cu care te porţi faţă de mine, căci Domnul mă dăduse în mâinile tale, şi nu m-ai omorât. 18 Tu astazi ai dovedit aceasta, purtandu-te cu mine milostiv; cand Domnul m-a dat in mainile tale, tu nu m-ai omorat.
19 Dacă întâlneşte cineva pe vrăjmaşul lui, îl lasă oare să-şi urmeze drumul în linişte? Domnul să-ţi răsplătească pentru ce mi-ai făcut în ziua aceasta! 19 Cine oare, prinzand pe vrajmasul sau, i-ar da drumul sa mearga cu bine? Domnul sa-ti rasplateasca cu bine pentru ceea cea ai facut tu astazi cu mine!
20 Acum iată, ştiu că tu vei domni şi că împărăţia lui Israel va rămâne în mâinile tale. 20 De acum stiu ca fara indoiala vei domni si regatul lui Israel va fi tare in mana ta.
21 Jură-mi, dar, pe Domnul că nu-mi vei nimici sămânţa mea după mine şi că nu-mi vei şterge numele din casa tatălui meu." 21 Asadar, jura-mi pe Domnul ca nu vei starpi pe urmasii mei si nu vei sterge numele meu din casa tatalui meu".
22 David a jurat lui Saul. Apoi Saul a plecat acasă, iar David şi oamenii lui s-au suit în locul întărit. 22 Si s-a jurat David lui Saul. Apoi Saul s-a dus la casa sa, iar David si oamenii sai s-au suit in niste locuri intarite.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***