Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 20

1 David a fugit din Naiot, de lângă Rama. S-a dus la Ionatan şi a zis: "Ce-am făcut eu? Care este nelegiuirea mea, care este păcatul meu înaintea tatălui tău, de vrea să-mi ia viaţa?" 1 Atunci David a fugit din Naiotul Ramei si venind a zis catre Ionatan: "Ce-am facut eu oare? Care este strambatatea mea si cu ce am gresit inaintea tatalui tau, de-mi cauta sufletul meu?"
2 Ionatan i-a răspuns: "Ferească Dumnezeu! Nu vei muri. Tatăl meu nu face niciun lucru, fie mare, fie mic, fără să-mi dea de ştire; pentru ce mi-ar ascunde el lucrul acesta? Nu este nimic." 2 Iar Ionatan i-a raspuns: "Nu, nu vei muri. Iata tatal meu nu face nici un lucru mare sau mic, fara sa-l descopere urechilor mele. Pentru ce dar ar ascunde tatal meu de mine lucrul acesta? Aceasta nu se poate".
3 David a zis iarăşi, jurând: "Tatăl tău ştie bine că am căpătat trecere înaintea ta şi va fi zis: "Să nu ştie Ionatan, căci s-ar întrista." Dar viu este Domnul şi viu este sufletul tău, că nu este decât un pas între mine şi moarte." 3 David insa s-a jurat si a zis: "Tatal tau stie bine ca eu am dobandit trecere la tine, si de aceea isi zice: "Nu trebuie sa stie de aceasta Ionatan, ca sa nu se amarasca. Dar viu este Domnul si viu este sufletul tau; intre mine si moarte n-a fost decat un pas".
4 Ionatan a zis lui David: "Pentru tine voi face tot ce vei vrea." 4 Atunci Ionatan a zis catre David: "Tot ce doreste sufletul tau voi face pentru tine".
5 Şi David i-a răspuns: "Iată că mâine este lună nouă şi ar trebui să şed să mănânc cu împăratul; lasă-mă să mă duc şi să mă ascund în câmpii până în seara zilei a treia. 5 Si David a zis catre Ionatan: "Iata maine este luna noua si eu trebuie sa stau cu regele la masa; dar lasa-ma sa ma ascund in camp pana poimaine seara.
6 Dacă tatăl tău va băga de seamă lipsa mea, să-i spui: "David m-a rugat să-l las să se ducă până la Betleem, în cetatea lui, pentru că acolo se aduce pentru toată familia o jertfă de peste an." 6 De va intreba tatal tau de mine, tu sa spui: "David s-a cerut de la mine sa se duca in cetatea sa Betleem, pentru ca acolo se face jertfa anuala pentru tot neamul sau".
7 Şi dacă va zice: "Bine!", atunci robul tău n-are nimic de temut; dar dacă-l va apuca mânia, să ştii că pieirea mea este lucru hotărât din partea lui. 7 Daca el la aceasta va raspunde: "Bine", atunci este semn de pace pentru robul tau, iar daca se va mania, atunci sa stii ca el a pus la cale lucru rau.
8 Arată-ţi, dar, dragostea pentru robul tău, căci ai făcut cu robul tău un legământ înaintea Domnului. Şi dacă este vreo nelegiuire în mine, ia-mi tu viaţa, de ce să mă mai duci până la tatăl tău?" 8 Tu insa sa faci mila cu robul tau, caci ai primit pe robul tau sa faca legamantul Domnului cu tine, si, de este vreo vina asupra mea, atunci ucide-ma tu; de ce sa ma mai duci la tatal tau?"
9 Ionatan i-a zis: "Departe de tine gândul să nu-ţi dau de ştire, dacă voi afla că pieirea ta este lucru hotărât din partea tatălui meu şi ameninţă să te ajungă!" 9 Ionatan insa a zis: "In nici un chip nu se va intampla aceasta cu tine; caci de voi afla ca in adevar tatal meu a hotarat sa-ti faca vreun lucru rau, nu te voi vesti eu oare despre aceasta?"
10 David a zis lui Ionatan: "Cine-mi va da de ştire dacă tatăl tău ţi-ar răspunde cu asprime?" 10 Si a zis David catre Ionatan: "Cine ma va vesti, daca tatal tau iti va raspunde aspru?"
11 Şi Ionatan a zis lui David: "Vino să ieşim pe câmp." Şi au ieşit amândoi pe câmp. 11 A zis Ionatan catre David: "Hai sa iesim la camp". Si au iesit amandoi la camp.
12 Ionatan a zis lui David: "Iau martor pe Domnul Dumnezeul lui Israel că voi cerceta de aproape pe tatăl meu mâine sau poimâine; şi de va gândi bine de David, 12 Acolo Ionatan a zis catre David: "Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, maine pe vremea aceasta sau poimaine, voi cauta sa aflu de la tatal meu, si daca el este binevoitor lui David si eu nu voi trimite la tine si nu voi descoperi aceasta urechilor tale,
13 Domnul să Se poarte cu Ionatan cu toată asprimea, dacă nu voi trimite pe nimeni să-ţi dea de ştire! Dacă tatăl meu va găsi cu cale să-ţi facă rău, iarăşi îţi voi da de ştire şi te voi lăsa să pleci, ca să te duci în pace; şi Domnul să fie cu tine, cum a fost cu tatăl meu! 13 Atunci asa si asa sa faca Domnul cu Ionatan si inca si mai mult sa faca. Daca insa tatal meu planuieste sa-ti faca rau, aceasta voi descoperi-o urechilor tale si-ti voi da drumul sa mergi in pace si sa fie Domnul cu tine, cum a fost cu tatal meu!
14 Dacă voi mai trăi, să te porţi faţă de mine cu o bunătate ca a Domnului; şi dacă voi muri, 14 Dar si tu, de voi mai fi in viata, sa-mi arati mila Domnului.
15 să nu îţi îndepărtezi niciodată bunătatea faţă de casa mea, nici chiar când Domnul va nimici pe fiecare din vrăjmaşii lui David de pe faţa pământului. 15 Iar de voi muri, sa nu-ti abati mila de la casa mea in veci, chiar si cand Domnul ar pierde de pe fata pamantului pe toti vrajmasii lui David".
16 Căci Ionatan a făcut legământ cu casa lui David! Domnul să Se răzbune pe vrăjmaşii lui David!" 16 Asa a incheiat Ionatan legamant cu casa lui David si a zis: "Sa pedepseasca Domnul pe vrajmasii lui David!"
17 Ionatan a întărit şi mai mult faţă de David dragostea pe care o avea pentru el, căci îl iubea ca pe sufletul lui. 17 Si iarasi s-a jurat Ionatan lui David pe iubirea sa cea catre el, caci il iubea ca pe sufletul sau.
18 Ionatan i-a zis: "Mâine este luna nouă; se va băga de seamă lipsa ta, căci locul tău va fi gol. 18 Si i-a zis Ionatan: "Maine este luna noua si se va intreba despre tine, caci locul tau va fi gol.
19 Să te cobori a treia zi până în fundul locului în care te ascunseseşi în ziua când cu întâmplarea aceea şi să rămâi lângă piatra Ezel. 19 De aceea poimaine pleaca si grabeste spre locul acela unde te-ai ascuns si inainte si sezi langa piatra Ezel;
20 Eu voi trage trei săgeţi înspre piatra aceasta, ca şi când aş lovi la ţintă. 20 Iar eu voi slobozi intr-acolo trei sageti, ca si cum as trage la tinta.
21 Şi voi trimite un tânăr şi-i voi zice: "Du-te de găseşte săgeţile!" Dacă-i voi zice: "Iată că săgeţile sunt dincoace de tine, ia-le!", atunci să vii, căci este pace pentru tine şi n-ai să te temi de nimic, viu este Domnul! 21 Apoi voi trimite un baiat si-i voi zice: "Du-te de cauta sagetile". Si de voi zice baiatului: "Iata sagetile sunt dincoace de tine, ia-le!", atunci sa vii la mine, ca este pace pentru tine, si viu este Domnul, nimic nu ti se va intampla.
22 Dar dacă voi zice tânărului: "Iată că săgeţile sunt dincolo de tine!", atunci să pleci, căci Domnul te trimite. 22 Daca insa voi zice baiatului asa: "Iata sagetile sunt dincolo de tine", atunci sa pleci, caci Domnul te libereaza.
23 Domnul este martor pe vecie pentru cuvântul pe care ni l-am dat unul altuia." 23 Iar la cele ce am grait eu cu tine, este martor Domnul intre mine si tine in veci! "
24 David s-a ascuns în câmp. A venit luna nouă, şi împăratul a luat loc la ospăţ ca să mănânce. 24 Si s-a ascuns David in camp si, venind luna noua, a iesit regele la masa.
25 Împăratul a şezut ca de obicei pe scaunul lui lângă perete. Ionatan s-a sculat, şi Abner a şezut lângă Saul; dar locul lui David a rămas gol. 25 Regele a stat la locul sau, ca de obicei, pe scaunul de la perete; Ionatan s-a sculat si Abner a stat langa Saul; iar locul lui David a ramas gol.
26 Saul n-a zis nimic în ziua aceea; "Căci", zicea el, "s-a întâmplat: el nu este curat, negreşit nu este curat." 26 In ziua aceea Saul nu a zis nimic, caci socotea ca aceasta este o intamplare, ca David nu este curat, nu s-a curatit.
27 A doua zi, ziua a doua a lunii noi, locul lui David era tot gol. Şi Saul a zis fiului său Ionatan: "Pentru ce n-a venit fiul lui Isai la masă nici ieri, nici azi?" 27 Dar a venit si ziua a doua dupa luna noua si locul lui David a ramas gol. Atunci a zis Saul catre fiul sau Ionatan: "Pentru ce fiul lui Iesei n-a venit la masa nici ieri, nici astazi?"
28 Ionatan a răspuns lui Saul: "David mi-a cerut voie să se ducă la Betleem. 28 Ionatan insa a raspuns lui Saul: "David s-a cerut la mine sa mearga la Betleem".
29 El a zis: "Dă-mi drumul, te rog, căci avem în cetate o jertfă de familie, şi fratele meu mi-a spus lucrul acesta; deci dacă am căpătat trecere înaintea ta, dă-mi voie să mă duc în grabă să-mi văd fraţii." Pentru aceea n-a venit la masa împăratului." 29 Si a zis: Da-mi voie sa ma duc, ca in cetatea noastra este jertfa pentru neamul nostru si m-a poftit fratele meu. Deci de am aflat bunavointa in ochii tai, ma duc sa ma vad cu fratii mei. De aceea n-a venit el la masa regelui".
30 Atunci Saul s-a aprins de mânie împotriva lui Ionatan şi i-a zis: "Fiu rău şi neascultător, nu ştiu eu că ţi-ai luat ca prieten pe fiul lui Isai, spre ruşinea ta şi spre ruşinea mamei tale? 30 Atunci regele s-a maniat strasnic pe Ionatan si i-a zis: "Fiu netrebnic si neascultator! Oare nu stiu eu ca te-ai imprietenit cu fiul lui Iesei, spre rusinea ta si spre batjocura mamei tale?
31 Căci câtă vreme va trăi fiul lui Isai pe pământ, nu va fi linişte nici pentru tine, nici pentru împărăţia ta. Şi acum trimite să-l caute şi să mi-l aducă, fiindcă este vrednic de moarte." 31 Caci atata vreme cat fiul lui Iesei va fi viu pe pamant, nu esti scutit de primejdie, nici tu, nici regatul tau. Trimite dar acum si adu-mi-l mie, ca este hotarat la moarte!"
32 Ionatan a răspuns tatălui său, Saul, şi i-a zis: "Pentru ce să fie omorât? Ce a făcut?" 32 A raspuns Ionatan lui Saul, tatal sau, si i-a zis: "De ce sa-l omori? Ce-a facut el?"
33 Şi Saul şi-a îndreptat suliţa spre el, ca să-l lovească. Ionatan a înţeles că era lucru hotărât din partea tatălui său să omoare pe David. 33 Atunci Saul a repezit sulita in el ca sa-l loveasca. Si a inteles Ionatan ca tatal sau este hotarat sa ucida pe David.
34 S-a sculat de la masă într-o mânie aprinsă şi n-a luat deloc parte la masă în ziua a doua a lunii noi; căci era mâhnit din pricina lui David, pentru că tatăl său îl ocărâse. 34 Deci s-a sculat Ionatan de la masa, prins de manie mare, si n-a mancat a doua zi dupa luna noua, pentru ca era trist dupa David si pentru ca-l ocarase tatal sau.
35 A doua zi de dimineaţă, Ionatan s-a dus pe câmp în locul în care se învoise cu David şi era însoţit de un băieţaş. 35 A doua zi dimineata a iesit Ionatan la camp, la vremea sorocita lui David, si un baiat mic a iesit cu el.
36 El i-a zis: "Dă fuga şi găseşte săgeţile pe care le voi trage." Băiatul a alergat, şi Ionatan a tras o săgeată care a trecut dincolo de el. 36 Si a zis el baiatului: "Fugi si cauta sagetile pe care am sa le slobod eu!" Si a alergat baiatul, iar el a slobozit sagetile, asa incat au cazut dincolo de baiat.
37 Când a ajuns băiatul la locul unde era săgeata pe care o trăsese Ionatan, Ionatan a strigat după el: "Iată că săgeata este dincolo de tine." 37 Si a alergat baiatul spre locul unde aruncase Ionatan sagetile. Iar Ionatan a strigat in urma lui si a zis: "Vezi ca sagetile sunt inaintea ta".
38 I-a strigat iarăşi: "Iute, grăbeşte-te, nu te opri!" Şi băiatul lui Ionatan a strâns săgeţile şi s-a întors la stăpânul lui. 38 Apoi iar a strigat Ionatan dupa baiat: "Umbla mai repede si nu te opri!" Baiatul a adunat sagetile lui Ionatan si a venit la stapanul sau.
39 Băiatul nu ştia nimic: numai Ionatan şi David înţelegeau lucrul acesta. 39 Baiatul insa nu stia nimic din toate acestea; numai Ionatan si David stiau de ce este vorba.
40 Ionatan a dat băiatului armele şi i-a zis: "Du-te şi du-le în cetate!" 40 Si a dat Ionatan arma baiatului, care era cu el, si i-a zis: "Du-te si o du in cetate".
41 După plecarea băiatului, David s-a sculat din partea de miazăzi, apoi s-a aruncat cu faţa la pământ şi s-a închinat de trei ori. Cei doi prieteni s-au îmbrăţişat şi au plâns împreună. David mai ales se prăpădea plângând. 41 Dupa ce s-a dus baiatul, David s-a ridicat din partea de miazazi a stancii si s-a inchinat de trei ori; apoi s-au sarutat ei unul pe altul si au plans amandoi, impreuna, iar David a plans mai tare.
42 Şi Ionatan a zis lui David: "Du-te în pace, acum când am jurat amândoi în Numele Domnului, zicând: "Domnul să fie pe vecie între mine şi tine, între sămânţa mea şi sămânţa ta!" David s-a sculat şi a plecat, iar Ionatan s-a întors în cetate. 42 Si a zis Ionatan catre David: "Mergi cu pace! Iar cele pentru care ne-am jurat noi amandoi pe numele Domnului zicand: "Domnul sa fie intre mine si tine si intre copiii mei si copiii tai, aceea sa fie pe veci". Si s-a sculat David si s-a dus, iar Ionatan s-a intors in cetate.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***