Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 18

1 David sfârşise de vorbit cu Saul. Şi de atunci sufletul lui Ionatan s-a alipit de sufletul lui David, şi Ionatan l-a iubit ca pe sufletul din el. 1 Dupa ce a ispravit David de vorbit cu Saul, sufletul lui Ionatan s-a lipit de sufletul lui si l-a iubit Ionatan, ca pe sufletul sau.
2 În aceeaşi zi, Saul a oprit pe David şi nu l-a lăsat să se întoarcă în casa tatălui său. 2 Iar Saul l-a luat in ziua aceea si nu l-a lasat sa se mai intoarca la casa tatalui lui.
3 Ionatan a făcut legământ cu David, pentru că-l iubea ca pe sufletul lui. 3 Si a incheiat Ionatan legatura cu David, pentru ca il iubea ca pe sufletul sau.
4 A scos mantaua pe care o purta, ca s-o dea lui David; şi i-a dat hainele sale, chiar sabia, arcul şi cingătoarea lui. 4 Si si-a dezbracat Ionatan haina sa cea de deasupra, pe care o avea pe el, si a dat-o lui David; de asemenea si celelalte haine ale sale, sabia sa, arcul sau si braul sau.
5 David se ducea şi izbutea oriunde-l trimitea Saul; a fost pus de Saul în fruntea oamenilor de război şi era plăcut întregului popor, chiar şi slujitorilor lui Saul. 5 David insa lucra cu pricepere peste tot, oriunde-l trimetea Saul; si Saul l-a facut capetenie peste osteni; iar aceasta a placut la tot poporul si slujitorilor lui Saul.
6 Pe când veneau ei, la întoarcerea lui David de la omorârea filisteanului, femeile au ieşit din toate cetăţile lui Israel înaintea împăratului Saul, cântând şi jucând, în sunetul timpanelor şi lăutelor şi scoţând strigăte de bucurie. 6 Dar cand se intorceau ei, dupa izbanda lui David asupra filisteanului, femeile din toate cetatile lui Israel ieseau in intampinarea regelui Saul cu cantari si jocuri, cu timpane de sarbatoare si cu chimvale;
7 Femeile care cântau îşi răspundeau unele altora şi ziceau: "Saul a bătut miile lui, iar David zecile lui de mii." 7 Si jucand, femeile strigau si ziceau: "Saul a biruit mii, iar David zeci de mii!"
8 Saul s-a mâniat foarte tare şi nu i-a plăcut vorba aceasta. El a zis: "Lui David îi dau zece mii şi mie-mi dau mii! Nu-i mai lipseşte decât împărăţia." 8 De aceea s-a maniat Saul foarte tare, neplacandu-i cuvintele acestea si a zis: "Lui David i s-au dat zeci de mii, iar mie numai mii; acum numai domnia ii mai lipseste".
9 Şi din ziua aceea, Saul a privit cu ochi răi pe David. 9 Si din ziua aceasta in tot timpul urmator, s-a uitat la David banuitor.
10 A doua zi, duhul cel rău, trimis de Dumnezeu, a apucat pe Saul, care s-a înfuriat în mijlocul casei. David cânta, ca şi în celelalte zile, şi Saul era cu suliţa în mână. 10 Iar a doua zi s-a intamplat de a cazut duhul cel rau de la Dumnezeu asupra lui Saul si acesta se indracea in casa sa, iar David canta cu mana sa pe strune, ca si in alte zile; Saul avea in mana o lance.
11 Saul a ridicat suliţa, zicându-şi în sine: "Voi pironi pe David de perete." Dar David s-a ferit de el de două ori. 11 Si a aruncat Saul lancea, cugetand: "Voi pironi pe David de perete!" Dar David s-a ferit de doua ori de Saul.
12 Saul se temea de David, pentru că Domnul era cu David şi Se depărtase de la el. 12 Si a inceput a se teme Saul de David, pentru ca Domnul era cu el, iar de Saul se departase.
13 L-a îndepărtat de lângă el şi l-a pus mai mare peste o mie de oameni. David ieşea şi intra în fruntea poporului; 13 De aceea Saul l-a indepartat de la sine si l-a pus capetenie peste o mie; si se ducea si se intorcea el in fruntea poporului.
14 izbutea în tot ce făcea, şi Domnul era cu el. 14 David in toate treburile sale se purta cu chibzuinta si Domnul era cu el.
15 Saul, văzând că izbutea întotdeauna, se temea de el; 15 Saul vedea ca este foarte chibzuit si se temea de el.
16 dar tot Israelul şi Iuda iubeau pe David, pentru că ieşea şi intra în fruntea lor. 16 Iar Israelul tot si Iuda iubea pe David, pentru ca el se ducea si se intorcea in fruntea lor.
17 Saul a zis lui David: "Iată, îţi voi da de nevastă pe fiica mea cea mai mare, Merab: numai să-mi slujeşti cu vitejie şi să porţi războaiele Domnului." Dar Saul îşi zicea: "Nu vreau să-mi pun mâna mea pe el, ci mâna filistenilor să fie asupra lui." 17 Deci a zis Saul catre David: "Iata fata mea cea mai mare, Merob, iti voi da-o de sotie, numai sa-mi fii viteaz si sa duci razboaiele Domnului". Caci Saul socotea: "Lasa, sa nu fie mana mea asupra lui, ci sa fie asupra lui mana Filistenilor".
18 David a răspuns lui Saul: "Cine sunt eu şi ce este viaţa mea, ce este familia tatălui meu în Israel, ca să fiu ginerele împăratului?" 18 David insa a zis catre Saul: "Cine sunt eu si ce este viata mea si neamul tatalui meu in Israel, ca sa fiu ginerele regelui?"
19 Venind vremea când Merab, fata lui Saul, avea să fie dată lui David, ea a fost dată de nevastă lui Adriel, din Mehola. 19 Iar cand a venit vremea sa dea pe Merob, fiica lui Saul, dupa David, ea a fost maritata cu Adriel din Mehola.
20 Mical, fata lui Saul, iubea pe David. Au spus lui Saul, şi lucrul i-a plăcut. 20 Pe David insa il iubea alta fata a lui Saul, Micol; si cand i s-a spus despre aceasta lui Saul, aceasta i-a placut;
21 El îşi zicea: "I-o voi da ca să-i fie o cursă şi să cadă sub mâna filistenilor." Şi Saul a zis lui David pentru a doua oară: "Astăzi îmi vei fi ginere." 21 Caci Saul cugeta: "Am s-o dau dupa el si ea are sa-i fie cursa si mana Filistenilor are sa fie asupra lui". Si a zis Saul catre David: "A doua oara te inrudesti acum cu mine".
22 Saul a dat slujitorilor săi următoarea poruncă: "Vorbiţi în taină lui David şi spuneţi-i: "Iată că împăratul e binevoitor faţă de tine şi toţi slujitorii lui te iubesc; fii acum ginerele împăratului." 22 Atunci a poruncit Saul slujitorilor sai: "Spuneti lui David: Iata regele este binevoitor catre tine si toti slujitorii lui te iubesc; fii dar ginerele meu!"
23 Slujitorii lui Saul au spus aceste lucruri la urechile lui David. Şi David a răspuns: "Credeţi că este uşor să fii ginerele împăratului? Eu sunt un om sărac şi de puţină însemnătate." 23 Si au vorbit slujitorii lui Saul in urechile lui David toate vorbele acestea. Iar David a zis: "Oare usor lucru vi se pare voua a fi ginerele regelui? Eu sunt un sarac si un neinsemnat".
24 Slujitorii lui Saul i-au spus ce răspunsese David. 24 Si au instiintat pe rege slugile sale si au zis: "Iata ce a spus David".
25 Saul a zis: "Aşa să vorbiţi lui David: "Împăratul nu cere nicio zestre; ci doreşte o sută de prepuţuri de ale filistenilor, ca să-şi răzbune pe vrăjmaşii lui." Saul avea de gând să facă pe David să cadă în mâinile filistenilor. 25 Iar Saul a zis: "Asa sa-i spuneti lui David: Regele nu voieste zestre decat numai o suta de preputuri filistene, ca razbunare impotriva vrajmasilor regelui". Caci Saul avea in gand sa piarda pe David prin mana Filistenilor.
26 Slujitorii lui Saul au spus aceste cuvinte lui David, şi David a primit ce i se ceruse, pentru ca să fie ginerele împăratului. Înainte de vremea hotărâtă, 26 Si slugile lui Saul au spus lui David cuvintele acestea si i-a placut lui David sa se faca ginerele regelui.
27 David s-a sculat, a plecat cu oamenii lui şi a ucis două sute de oameni dintre filisteni, le-a adus prepuţurile şi a dat împăratului numărul întreg, ca să fie ginerele împăratului. Atunci Saul i-a dat de nevastă pe fiica sa Mical. 27 Dar nu apucase inca sa vina ziua sorocita, cand David se scula si merse el insusi si oamenii lui si ucise 200 de Filisteni; si aduse David preputurile lor si le infatisa regelui numar deplin, ca sa se poata face ginerele regelui. Si a dat Saul dupa el pe Micol, fiica sa, de femeie.
28 Saul a văzut şi a înţeles că Domnul era cu David; şi fiica sa Mical iubea pe David. 28 Dar vazand si afland Saul ca Domnul este cu David si tot Israelul il iubeste si ca si fiica sa Micol il iubeste,
29 Saul s-a temut din ce în ce mai mult de David şi toată viaţa i-a fost vrăjmaş. 29 Incepu inca si mai mult sa se teama de David si s-a facut vrajmasul lui pe viata si pe moarte.
30 Domnitorii filistenilor ieşeau la luptă; şi ori de câte ori ieşeau, David avea mai multă izbândă decât toţi slujitorii lui Saul, şi numele lui a ajuns foarte vestit. 30 De aceea, cand au iesit la razboi capeteniile Filistenilor, David, chiar de la iesirea lor, lucra mai intelepteste decat toate slugile lui Saul si numele lui a ajuns foarte vestit.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***