Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 16

1 Domnul a zis lui Samuel: "Când vei înceta să plângi pe Saul, pentru că l-am lepădat, ca să nu mai domnească peste Israel? Umple-ţi cornul cu untdelemn şi du-te; te voi trimite la Isai, betleemitul, căci pe unul din fiii lui Mi l-am ales ca împărat." 1 Domnul a zis catre Samuel: "Pana cand te vei tangui tu pentru Saul, pe care l-am lepadat, ca sa nu mai fie rege peste Israel? Umple cornul tau cu mir si du-te, ca te trimit la Iesei Betleemitul, caci dintre fiii lui Mi-am ales rege".
2 Samuel a zis: "Cum să mă duc? Saul are să afle şi mă va ucide." Şi Domnul a zis: "Să iei cu tine un viţel şi să zici: "Vin să aduc o jertfă Domnului." 2 Samuel a zis: "Cum sa ma duc? Va auzi Saul si ma va ucide". Iar Domnul a zis: "Ia cu tine o junca din cireada si zi: Am venit sa aduc jertfa Domnului.
3 Să pofteşti pe Isai la jertfă; Eu îţi voi arăta ce trebuie să faci, şi Îmi vei unge pe acela pe care-ţi voi spune să-l ungi." 3 Si cheama pe Iesei si pe fiii lui la jertfa, si Eu iti voi arata ce sa faci si-Mi vei unge pe acela pe care iti voi spune Eu".
4 Samuel a făcut ce zisese Domnul, şi s-a dus la Betleem. Bătrânii cetăţii au alergat înspăimântaţi înaintea lui şi au zis: "Ce vesteşte venirea ta: ceva bun?" 4 Si a facut Samuel asa, cum i-a spus Domnul. Si cand a sosit el la Betleem, batranii poporului, tremurand, i-au iesit in intampinare si au zis: "Cu pace este venirea ta, vazatorule?"
5 El a răspuns: "Da; vin să aduc o jertfă Domnului. Sfinţiţi-vă şi veniţi cu mine la jertfă." A sfinţit şi pe Isai cu fiii lui şi i-a poftit la jertfă. 5 Iar el a raspuns: "Cu pace. Am venit sa aduc jertfa Domnului; sfintiti-va si veniti cu mine sa aducem jertfa!" Si a sfintit pe Iesei si pe fiii lui si i-a chemat la jertfa.
6 Când au intrat ei, Samuel, văzând pe Eliab, şi-a zis: "Negreşit, unsul Domnului este aici înaintea Lui." 6 Iar dupa ce au venit ei, vazand el pe Eliab, a zis: "De buna seama, acesta este inaintea Domnului unsul Lui".
7 Şi Domnul a zis lui Samuel: "Nu te uita la înfăţişarea şi înălţimea staturii lui, căci l-am lepădat. Domnul nu Se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul Se uită la inimă." 7 Dar Domnul a zis catre Samuel: "Nu te uita la infatisarea lui si la inaltimea staturii lui; Eu nu Ma uit ca omul; caci omul se uita la fata, iar Domnul se uita la inima".
8 Isai a chemat pe Abinadab şi l-a trecut pe dinaintea lui Samuel; şi Samuel a zis: "Nici pe acesta nu l-a ales Domnul." 8 Apoi a chemat Iesei pe Aminadab si l-a dus la Samuel, iar Samuel a zis: "Nici pe acesta nu l-a ales Domnul".
9 Isai a trecut pe Şama; şi Samuel a zis: "Nici pe acesta nu l-a ales Domnul." 9 Dupa aceea a adus Iesei pe Sama, si Samuel a zis: "Nici pe acesta nu l-a ales Domnul".
10 Şi aşa a trecut Isai pe cei şapte fii ai lui pe dinaintea lui Samuel; şi Samuel a zis lui Isai: "Domnul n-a ales pe niciunul din ei." 10 Si asa a adus Iesei pe sapte din fiii sai, dar Samuel a zis catre Iesei: "Pe nici unul din acestia nu l-a ales Domnul!"
11 Apoi Samuel a zis lui Isai: "Aceştia sunt toţi fiii tăi?" Şi el a răspuns: "A mai rămas cel mai tânăr, dar paşte oile." Atunci Samuel a zis lui Isai: "Trimite să-l aducă, fiindcă nu vom şedea la masă până nu va veni aici." 11 Dupa aceea a zis Samuel catre Iesei: "Oare toti fiii tai sunt aici?" Iar Iesei a raspuns: "Mai am unul mai mic. Acela paste oile". A zis Samuel: "Trimite sa-l aduca, pentru ca nu vom sedea sa pranzim pana nu vine acela".
12 Isai a trimis să-l aducă. Şi el era cu păr bălai, cu ochi frumoşi şi faţă frumoasă. Domnul a zis lui Samuel: "Scoală-te şi unge-l, căci el este!" 12 Si a trimis Iesei si l-au adus. Acela era balan, cu ochi frumosi si placut la fata. Atunci Domnul a zis: "Scoala de-l unge, caci acesta este!"
13 Samuel a luat cornul cu untdelemn şi l-a uns în mijlocul fraţilor lui. Duhul Domnului a venit peste David, începând din ziua aceea şi în cele următoare. Samuel s-a sculat şi s-a dus la Rama. 13 Si a luat Samuel cornul cu mir si l-a uns in mijlocul fratilor lui, si a odihnit Duhul Domnului asupra lui David din ziua aceea si dupa aceea. Iar Samuel s-a sculat si a plecat la Rama.
14 Duhul Domnului S-a depărtat de la Saul; şi a fost muncit de un duh rău care venea de la Domnul. 14 Atunci s-a departat de la Saul Duhul Domnului si-l tulbura un duh rau, trimis de Domnul.
15 Slujitorii lui Saul i-au zis: "Iată că un duh rău de la Dumnezeu te munceşte. 15 Si au zis slugile lui Saul: "Iata un duh rau trimis de Domnul te tulbura.
16 Poruncească numai domnul nostru! Robii tăi sunt înaintea ta. Ei vor căuta un om care să ştie să cânte cu harpa; şi, când duhul rău trimis de Dumnezeu va fi peste tine, el va cânta cu mâna, şi vei fi uşurat." 16 Sa porunceasca dar domnul nostru slugilor sale care sunt inaintea ta si sa caute un om iscusit la cantarea din harpa, si cand va veni asupra ta duhul cel rau trimis de la Dumnezeu, atunci acela, cantand cu mana sa, te va linisti".
17 Saul a răspuns slujitorilor săi: "Găsiţi-mi, dar, un om care să cânte bine şi aduceţi-l la mine." 17 Si a raspuns Saul slugilor sale: "Cautati-mi un om care canta bine si mi-l aduceti".
18 Unul din slujitori a luat cuvântul şi a zis: "Iată, am văzut pe un fiu al lui Isai, betleemitul, care ştie să cânte; el este şi un om tare şi voinic, un războinic, vorbeşte bine, este frumos la chip, şi Domnul este cu el." 18 Atunci unul din slujitorii lui a zis: "Iata eu am vazut la Iesei Betleemitul un fiu care stie sa cante, om voinic si razboinic, priceput la vorba si barbat chipes si Domnul este cu el".
19 Saul a trimis nişte oameni la Isai să-i spună: "Trimite-mi pe fiul tău David, care este cu oile." 19 A trimis deci Saul vestitori la Iesei si i-a spus: "Trimite la mine pe David, fiul tau cel de la turma".
20 Isai a luat un măgar, l-a încărcat cu pâine, cu un burduf cu vin şi cu un ied, şi a trimis lui Saul aceste lucruri, prin fiul său David. 20 Si a luat Iesei un asin incarcat cu paine si un burduf cu vin si un ied si le-a trimis cu David, fiul sau, la Saul.
21 David a ajuns la Saul şi s-a înfăţişat înaintea lui; i-a plăcut mult lui Saul, şi a fost pus să-i poarte armele. 21 Si a venit David la Saul, s-a infatisat inaintea lui si a placut acestuia foarte mult si l-a facut purtatorul sau de arme.
22 Saul a trimis vorbă lui Isai, zicând: "Te rog să laşi pe David în slujba mea, căci a căpătat trecere înaintea mea." 22 Dupa aceea a trimis Saul sa i se spuna lui Iesei: "Lasa pe David sa slujeasca la mine, ca a aflat el bunavointa in ochii mei! "
23 Şi când duhul trimis de Dumnezeu venea peste Saul, David lua harpa şi cânta cu mâna lui; Saul răsufla atunci mai uşor, se simţea uşurat, şi duhul cel rău pleca de la el. 23 Iar cand duhul cel trimis de Dumnezeu era peste Saul, David, luand harpa, canta si lui Saul ii era mai usor si mai bine si duhul cel rau se departa de el.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***