Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 14

1 Într-o zi, Ionatan, fiul lui Saul, a zis tânărului care-i purta armele: "Vino, şi să pătrundem până la straja filistenilor, care este dincolo de locul acesta." Şi n-a spus nimic tatălui său. 1 Intr-o zi Ionatan, fiul lui Saul, a zis catre tanarul care purta armele sale: "Hai sa trecem la ceata Filistenilor, care e dincolo", iar tatalui sau nu i-a spus de aceasta.
2 Saul stătea la marginea cetăţii Ghibeea, sub rodiul din Migron, şi poporul care era cu el era aproape şase sute de oameni. 2 Saul insa se afla la marginea Ghibeii, sub rodiul cel din Migron; cu el era o ceata ca de sase sute de oameni.
3 Ahia, fiul lui Ahitub, fratele lui I-Cabod, fiul lui Fineas, fiul lui Eli, preotul Domnului la Silo, purta efodul. Poporul nu ştia că Ionatan s-a dus. 3 Si Ahia, fiul lui Ahituv, fratele lui Icabod, fiul lui Finees, feciorul lui Eli, preotul Domnului din Silo, purta efodul. Poporul insa nu stia ca Ionatan plecase.
4 Între trecătorile prin care căuta Ionatan să ajungă la straja filistenilor, era un pisc de stâncă de o parte şi un pisc de stâncă de cealaltă parte; unul purta numele Boţeţ, şi celălalt Sene. 4 Stramtoarea prin care cauta Ionatan sa se strecoare spre ceata Filistenilor trecea printre niste stanci ascutite; numele uneia era Botet si numele alteia era Sene;
5 Unul din aceste piscuri este la miazănoapte, faţă în faţă cu Micmaş, şi celălalt la miazăzi, faţă în faţă cu Gheba. 5 O stanca se ridica la miazanoapte, spre Micmas; cealalta la miazazi, spre Ghibeea.
6 Ionatan a zis tânărului care-i purta armele: "Vino, şi să pătrundem până la straja acestor netăiaţi împrejur. Poate că Domnul va lucra pentru noi, căci nimic nu împiedică pe Domnul să dea izbăvire printr-un mic număr ca şi printr-un mare număr." 6 Atunci a zis Ionatan catre tanarul care purta armele sale: "Hai sa trecem la acesti netaiati imprejur; poate ne va ajuta Domnul, caci pentru Domnul nu e greu sa izbaveasca si prin putini, ca si prin multi".
7 Cel ce-i ducea armele i-a răspuns: "Fă tot ce ai în inimă, n-asculta decât de simţământul tău şi iată-mă cu tine, gata să te urmez oriunde." 7 Cel ce purta armele a raspuns: "Fa tot ce-ti spune inima; mergi unde vrei si iata eu sunt cu tine".
8 "Ei bine!", a zis Ionatan, "haidem la oamenii aceştia şi să ne arătăm lor. 8 Iar Ionatan a zis: "Bine, atunci hai la acei oameni si sa ne aratam catre ei.
9 Dacă ne vor zice: "Opriţi-vă până vom veni noi la voi!" vom rămâne pe loc şi nu ne vom sui la ei. 9 Daca ei ne vor zice: Stati pana vom veni la voi, vom ramane pe loc si nu ne vom sui la ei;
10 Dar dacă vor zice: "Suiţi-vă la noi!" ne vom sui, căci Domnul îi dă în mâinile noastre. Acesta să ne fie semnul." 10 Iar de ne vor zice: Suiti-va la noi, atunci ne vom sui, caci Domnul i-a dat in mainile noastre si acesta va fi semnul pentru noi".
11 S-au arătat amândoi străjii filistenilor, şi filistenii au zis: "Iată că evreii ies din găurile în care s-au ascuns." 11 Cand au aparut ei amandoi in vazul cetei Filistenilor, atunci Filistenii au zis: "Iata Evreii ies din pesterile in care s-au ascuns".
12 Şi oamenii care erau de strajă au vorbit astfel lui Ionatan şi celui ce-i ducea armele: "Suiţi-vă la noi, ca să vă arătăm ceva." Ionatan a zis celui ce-i ducea armele: "Suie-te după mine, căci Domnul îi dă în mâinile lui Israel." 12 Apoi oamenii din ceata Filistenilor au strigat catre Ionatan si catre cel ce-i purta armele sale si a zis: "Suiti-va la noi, ca avem sa va spunem ceva". Atunci Ionatan a zis catre purtatorul lui de arme: "Vino dupa mine, ca Domnul i-a dat in mainile lui Israel".
13 Şi Ionatan s-a suit ajutându-se cu mâinile şi picioarele, şi cel ce-i ducea armele a mers după el. Filistenii au căzut înaintea lui Ionatan, şi cel ce-i ducea armele arunca moartea în urma lui. 13 Si a inceput Ionatan sa se urce, catarandu-se cu mainile si cu picioarele, si cel ce-i purta armele se catara dupa el. Si au cazut Filistenii inaintea lui, iar cel ce purta armele in urma lui le da cele din urma lovituri.
14 În această întâi înfrângere, Ionatan şi cel ce-i ducea armele au ucis douăzeci de oameni, pe întindere de aproape o jumătate de pogon de pământ. 14 Si au cazut in acest atac dintai, savarsit de Ionatan si de purtatorul lui de arme ca la douazeci de oameni, pe o bucata de loc cat o jumatate de pogon, atat cat pot sa are doi boi intr-o zi.
15 A intrat groaza în tabără, în ţară şi în tot poporul; straja şi chiar şi prădătorii s-au înspăimântat; ţara s-a îngrozit. Era groaza lui Dumnezeu. 15 Atunci s-a facut invalmaseala in tabara din camp si in tot poporul; randurile dinainte ce pustiau tara s-au umplut de frica si nu voiau sa se lupte; toata tara s-a cutremurat si i-a cuprins frica mare de la Domnul.
16 Străjerii lui Saul, care erau la Ghibeea lui Beniamin, au văzut că mulţimea se împrăştie şi fuge în toate părţile. 16 Atunci strajile lui Saul din Ghibeea lui Veniamin au vazut ca multimea se imprastie si fuge incolo si incoace.
17 Atunci Saul a zis poporului care era cu el: "Număraţi, vă rog, şi vedeţi cine a plecat din mijlocul nostru." Au numărat, şi iată că lipsea Ionatan şi cel ce-i purta armele. 17 Saul a zis catre oamenii care erau cu el: "Cautati si vedeti care din ai nostri a plecat". Si au cautat si iata nu erau Ionatan si purtatorul lui de arme.
18 Şi Saul a zis lui Ahia: "Adu încoace chivotul lui Dumnezeu!" - Căci pe vremea aceea chivotul lui Dumnezeu era cu copiii lui Israel. - 18 A zis Saul catre Ahia: "Adu chivotul lui Dumnezeu", caci chivotul lui Dumnezeu in vremea aceea era cu fiii lui Israel.
19 Pe când vorbea Saul cu preotul, zarva în tabăra filistenilor se făcea tot mai mare; şi Saul a zis preotului: "Trage-ţi mâna!" 19 Si pe cand graia inca Saul cu preotul, tulburarea din tabara Filistenilor se latea si crestea din ce in ce mai mult. Atunci Saul a zis catre preot: "Incruciseaza-ti mainile!"
20 Apoi Saul şi tot poporul care era cu el s-au strâns şi au înaintat până la locul luptei; şi filistenii au întors sabia unii împotriva altora, şi învălmăşeala era nespus de mare. 20 Si a strigat Saul si tot poporul care era cu el si au venit la locul luptei si iata acolo sabia fiecaruia era ridicata asupra aproapelui sau si tulburarea era foarte mare.
21 Evreii care erau mai dinainte la filisteni şi care se suiseră cu ei în tabără de pe unde erau împrăştiaţi s-au unit cu israeliţii care erau cu Saul şi Ionatan. 21 Atunci si Evreii, care mai dinainte erau la Filisteni si care umblau pretutindeni in tabara lor, s-au unit cu Israelitii cei ce erau cu Saul si Ionatan;
22 Toţi bărbaţii lui Israel care se ascunseseră pe muntele lui Efraim, aflând că filistenii fugeau, au început să-i urmărească şi ei în bătaie. 22 Si toti Israelitii care se ascunsesera in muntele lui Efraim, auzind ca Filistenii au fugit, s-au unit de asemenea cu ai lor la lupta.
23 Domnul a izbăvit pe Israel în ziua aceea, şi lupta s-a întins până dincolo de Bet-Aven. 23 Si a izbavit Domnul in ziua aceea pe Israel; lupta se intinsese insa pana la Bet-Aven. Si tot poporul care era cu Saul era ca la zece mii de barbati; si se da razboi in toate cetatile din muntele lui Efraim.
24 Ziua aceea a fost obositoare pentru bărbaţii lui Israel. Saul pusese pe popor să jure, zicând: "Blestemat să fie omul care va mânca pâine până seara, până mă voi răzbuna pe vrăjmaşii mei!" Şi nimeni nu mâncase. 24 In ziua aceea s-au obosit oamenii din Israel. Iar Saul a pus poporul sa jure, zicand: "Blestemat tot cel ce va manca pana seara, pana cand eu imi voi razbuna pe vrajmasii mei". De aceea nimeni din popor n-a gustat hrana,
25 Tot poporul ajunsese într-o pădure, unde se găsea miere pe faţa pământului. 25 Ci s-a dus tot poporul in padure, si acolo intr-o poiana era miere.
26 Când a intrat poporul în pădure, a văzut mierea curgând; dar niciunul n-a dus mierea la gură, căci poporul ţinea jurământul. 26 Si a intrat poporul in padure si a zis: "Iata curge miere". Dar nimeni nu si-a dus mana spre gura sa, caci poporul se temea de blestem.
27 Ionatan nu ştia de jurământul pe care pusese tatăl său pe popor să-l facă; a întins vârful toiagului pe care-l avea în mână, l-a vârât într-un fagure de miere şi a dus mâna la gură; şi ochii i s-au luminat. 27 Ionatan insa nu auzise de juramantul pe care-l pusese tatal sau pe popor; si, intinzand varful toiagului ce-l avea in mana, l-a muiat intr-un fagure de miere si, intorcandu-l cu mana spre gura sa, i s-au luminat ochii.
28 Atunci cineva din popor, vorbindu-i, i-a zis: "Tatăl tău a pus pe popor să jure, zicând: "Blestemat să fie omul care va mânca astăzi!" Şi poporul era sleit de puteri. 28 Atunci unul din popor i-a spus: "Tatal tau a pus juramant asupra poporului, zicand: Blestemat sa fie cel ce va gusta astazi hrana, si de aceea poporul e istovit".
29 Şi Ionatan a zis: "Tatăl meu tulbură poporul; vedeţi, dar, cum mi s-au luminat ochii, pentru că am gustat puţin din mierea aceasta! 29 Dar Ionatan a zis: "Tatal meu a tulburat tara. Iata mie mi s-au luminat ochii cand am gustat putin din aceasta miere.
30 Negreşit, dacă poporul ar fi mâncat azi din prada pe care a găsit-o la vrăjmaşii lui, n-ar fi fost înfrângerea filistenilor mai mare?" 30 De ar fi mancat astazi poporul din prazile ce s-au gasit la vrajmasii lor, oare n-ar fi fost mai mare infrangerea Filistenilor?"
31 În ziua aceea au bătut pe filisteni de la Micmaş până la Aialon. Poporul era foarte obosit 31 In ziua aceea au batut pe Filisteni de la Micmas pana la Aialon, dar poporul se istovise peste masura.
32 şi s-a aruncat asupra prăzii. A luat oi, boi şi viţei, i-a înjunghiat pe pământ şi i-a mâncat cu sânge cu tot. 32 Si s-a aruncat poporul asupra prazilor si a luat oi si boi si vitei si au junghiat pe pamant si au mancat oamenii carne cu sange.
33 Au spus lucrul acesta lui Saul şi i-au zis: "Iată că poporul păcătuieşte împotriva Domnului, mâncând cu sânge." Saul a zis: "Voi faceţi o nelegiuire; rostogoliţi îndată o piatră mare încoace." 33 Si i s-a vestit lui Saul, zicandu-i-se: "Iata poporul a gresit inaintea Domnului, mancand carne cu sange". Atunci Saul a zis: "Voi ati gresit. Pravaliti acum aici spre mine o piatra mare".
34 Apoi a adăugat: "Împrăştiaţi-vă printre popor şi spuneţi fiecăruia să-şi aducă boul sau oaia şi să-l înjunghie aici. Apoi să mâncaţi şi nu păcătuiţi împotriva Domnului, mâncând cu sânge." Şi peste noapte, fiecare din popor şi-a adus boul cu mâna, ca să-l înjunghie pe piatră. 34 Apoi a zis Saul: "Treceti prin popor si ziceti-i: "Sa-si aduca fiecare la mine boul sau si oaia si sa injunghiati aici si sa mancati, si sa nu gresiti inaintea Domnului mancand carne cu sange". Si toti din popor si-au adus cu mana sa fiecare boul sau, noaptea, si l-au junghiat acolo.
35 Saul a zidit un altar Domnului: acesta a fost cel dintâi altar pe care l-a zidit Domnului. 35 Si a zidit Saul jertfelnic Domnului; acesta a fost cel dintai jertfelnic facut de el Domnului.
36 Saul a zis: "Să ne coborâm în noaptea aceasta după filisteni, să-i jefuim până la lumina zilei şi să nu lăsăm să rămână unul măcar." Ei au zis: "Fă tot ce vei crede." Atunci preotul a zis: "Să ne apropiem aici de Dumnezeu." 36 Atunci a zis Saul: "Hai dupa Filisteni noaptea aceasta si sa-i pradam pana dimineata si sa nu lasam din ei nici un om". Iar ei au zis: "Fa tot ce este bine in ochii tai". Preotul insa a zis: "Sa ne apropiem aici de Dumnezeu!"
37 Şi Saul a întrebat pe Dumnezeu: "Să mă cobor după filisteni? Îi vei da în mâinile lui Israel?" Dar în clipa aceea nu i-a dat niciun răspuns. 37 Si a intrebat Saul pe Dumnezeu: "Sa merg eu oare dupa Filisteni? Ii vei da, oare, pe ei in mainile lui Israel?" Dar El nu i-a raspuns in ziua aceea.
38 Saul a zis: "Apropiaţi-vă aici, toate căpeteniile poporului; căutaţi şi vedeţi de cine şi cum a fost săvârşit păcatul acesta astăzi. 38 Atunci Saul a zis: "Sa vina aici toate capeteniile poporului si voi cauta sa aflu asupra cui este pacatul acum.
39 Căci viu este Domnul, Izbăvitorul lui Israel: chiar dacă l-ar fi săvârşit fiul meu Ionatan, va muri." Şi nimeni din tot poporul nu i-a răspuns. 39 Ca viu este Domnul, Cel ce a izbavit pe Israel, ca de va fi chiar asupra lui Ionatan, fiul meu, apoi si el va muri. Dar nimeni din tot poporul nu i-a raspuns.
40 Atunci a zis întregului Israel: "Aşezaţi-vă voi de o parte; şi eu şi fiul meu Ionatan vom sta de cealaltă." Şi poporul a zis lui Saul: "Fă ce vei crede." 40 Si a zis Saul catre toti Israelitii: "Stati voi de o parte iar eu si Ionatan, fiul meu, vom sta de alta parte". Si a raspuns poporul lui Saul: "Fa ce este bine in ochii tai!" Apoi Saul a zis: "Doamne, Dumnezeul lui Israel, pentru ce n-ai raspuns Tu acum robului Tau? Daca vina este asupra mea sau asupra fiului meu Ionatan, Domnul Dumnezeul lui Israel, fa sa iasa Urim, daca vina este asupra poporului Tau Israel, fa sa iasa Tumim.
41 Saul a zis Domnului: "Dumnezeul lui Israel, arată adevărul." Sorţul a căzut pe Ionatan şi pe Saul, şi poporul a scăpat. 41 Si sortul a cazut pe Saul si pe Ionatan, iar poporul a iesit drept.
42 Saul a zis: "Aruncaţi sorţii între mine şi fiul meu Ionatan." Şi sorţul a căzut pe Ionatan. 42 Atunci Saul a zis: "Aruncati sorti asupra mea si asupra lui Ionatan, fiul meu, si pe cine-l va arata Domnul, acela sa moara". Poporul insa a zis: "Sa nu fie asa!" Dar Saul a staruit in hotararea sa, si au aruncat sorti asupra sa si a lui Ionatan, fiul lui, si a cazut sortul pe Ionatan.
43 Saul a zis lui Ionatan: "Spune-mi ce-ai făcut." Ionatan i-a spus şi a zis: "Am gustat puţină miere, cu vârful toiagului pe care-l aveam în mână: iată-mă, voi muri." 43 Atunci Saul a zis catre Ionatan: "Spune-mi ce ai facut?" Iar Ionatan i-a raspuns si a zis: "Doar am gustat putina miere cu varful toiagului pe care il aveam in mana si iata trebuie sa mor".
44 Şi Saul a zis: "Dumnezeu să Se poarte cu toată asprimea faţă de mine, dacă nu vei muri, Ionatane!" 44 Iar Saul a zis: "Asa si asa sa-mi faca mie Dumnezeu si inca si mai mult sa-mi faca, daca nu vei muri astazi, Ionatane!"
45 Poporul a zis lui Saul: "Ce! să moară Ionatan, el, care a făcut această mare izbăvire în Israel? Niciodată! Viu este Domnul, că un păr din capul lui nu va cădea la pământ, căci cu Dumnezeu a lucrat el în ziua aceasta." Astfel poporul a scăpat pe Ionatan de la moarte. 45 Dar poporul a zis catre Saul: "Sa moara oare Ionatan care a adus o izbavire asa de minunata poporului! Sa nu fie aceasta! Viu este Domnul, nici un par din capul lui nu va cadea, pentru ca el cu Dumnezeu a lucrat astazi!" Si a izbavit poporul pe Ionatan si el n-a murit.
46 Saul a încetat să mai urmărească pe filisteni, şi filistenii s-au dus acasă. 46 Si s-a intors Saul de la urmarirea Filistenilor, iar Filistenii s-au dus la locul lor.
47 După ce a luat Saul domnia peste Israel, a făcut război în toate părţile cu toţi vrăjmaşii lui: cu Moab, cu copiii lui Amon, cu Edom, cu împăraţii din Ţoba şi cu filistenii; şi oriîncotro se întorcea, era biruitor. 47 Astfel si-a intarit Saul domnia sa peste Israel si s-a luptat cu toti vrajmasii de primprejur: cu Moab si Amonitii, cu Edom, cu regii din Toba si cu Filistenii si pretutindeni, impotriva oricui a mers, a avut izbanda.
48 S-a arătat viteaz, a bătut pe Amalec şi a scăpat pe Israel din mâna celor ce-l jefuiau. 48 Si si-a randuit oaste, a batut pe Amalec si a izbavit pe Israel din mainile jefuitorilor sai.
49 Fiii lui Saul au fost: Ionatan, Işvi şi Malchişua. Cele două fete ale lui se numeau: cea mai mare Merab, iar cea mai mică Mical. 49 Fiii lui Saul erau: Ionatan, Iesui si Melchisua; iar numele celor doua fiice ale sale erau: Merob, numele celei mai mari, si Micol, numele celei mai mici.
50 Numele nevestei lui Saul era Ahinoam, fata lui Ahimaaţ. Numele căpeteniei oştirii lui era Abner, fiul lui Ner, unchiul lui Saul. 50 Iar numele femeii lui Saul era Ahinoam, fiica lui Ahimaat, iar numele capeteniei ostirii lui era Abner, fiul lui Ner, unchiul lui Saul.
51 Chis, tatăl lui Saul, şi Ner, tatăl lui Abner, erau fiii lui Abiel. 51 Chis era tatal lui Saul, Ner era tatal lui Abner, fiul lui Abiel.
52 În tot timpul vieţii lui Saul a fost un război înverşunat împotriva filistenilor; şi de îndată ce Saul zărea vreun om tare şi voinic, îl lua cu el. 52 In tot timpul domniei lui Saul s-au dus razboaie crancene cu Filistenii. Cand Saul vedea vreun om voinic si razboinic, il lua la el.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***