Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 11

1 Nahaş, amonitul, a venit şi a împresurat Iabesul din Galaad. Toţi locuitorii din Iabes au zis lui Nahaş: "Fă legământ cu noi, şi-ţi vom fi supuşi." 1 S-a intamplat insa, dupa vreo luna, sa vina Nahas Amoniteanul si sa impresoare cetatea Iabes din Galaad. Atunci toti locuitorii din Iabes au zis catre Nahas: "Incheie legamant cu noi si noi iti vom sluji tie".
2 Dar Nahaş, amonitul, le-a răspuns: "Voi face legământ cu voi, dacă mă lăsaţi să vă scot la toţi ochiul drept şi să arunc astfel o ocară asupra întregului Israel." 2 Dar Nahas Amoniteanul a zis catre ei: "Eu voi incheia cu voi legamant ca sa se scoata fiecaruia din voi ochiul drept si prin aceasta sa se arunce necinste asupra intregului Israel".
3 Bătrânii din Iabes i-au zis: "Dă-ne un răgaz de şapte zile, ca să trimitem soli în tot ţinutul lui Israel; şi dacă nu va fi nimeni să ne ajute, ne vom supune ţie." 3 Atunci batranii din Iabes au zis catre el: "Da-ne vreme de sapte zile, ca sa trimitem imputerniciti in toate hotarele lui Israel si de nu ne va ajuta nimeni, vom iesi la tine".
4 Solii au ajuns la Ghibeea, cetatea lui Saul, şi au spus aceste lucruri în auzul poporului. Şi tot poporul a ridicat glasul şi a plâns. 4 Au mers deci tinerii la Ghibeea lui Saul si au spus vorbele acestea in auzul poporului si tot poporul a ridicat glas si a plans.
5 Saul tocmai se întorcea de la câmp, în urma boilor, şi a întrebat: "Ce are poporul de plânge?" I-au istorisit ce spuseseră cei din Iabes. 5 Dar iata ca a venit Saul de la camp, in urma boilor si a zis: "Ce are poporul de plange?" Si i s-au spus vorbele locuitorilor din Iabes.
6 Cum a auzit Saul aceste lucruri, Duhul lui Dumnezeu a venit peste el, şi s-a mâniat foarte tare. 6 Atunci s-a coborat Duhul lui Dumnezeu asupra lui Saul, cand a auzit el cuvintele acestea si s-a aprins strasnic mania lui.
7 A luat o pereche de boi, i-a tăiat în bucăţi şi le-a trimis prin soli în tot ţinutul lui Israel, zicând: "Oricine nu va merge după Saul şi Samuel îşi va vedea boii tăiaţi la fel." Groaza Domnului a apucat pe popor, care a pornit ca un singur om. 7 Si a luat el o pereche de boi, i-a junghiat, i-a taiat bucati si a trimis in toate hotarele lui Israel prin imputernicitii aceia, spunand ca asa se va face cu boii aceluia care nu va merge dupa Saul si Samuel. Atunci a cazut frica Domnului peste popor si au iesit toti ca un singur om.
8 Saul le-a făcut numărătoarea la Bezec; copiii lui Israel erau trei sute de mii, şi bărbaţii lui Iuda treizeci de mii. 8 si i-a cercetat Saul in Bezec si s-au gasit din fiii lui Israel trei sute de mii, iar din Iuda treizeci de mii de oameni.
9 Ei au zis solilor care veniseră: "Aşa să vorbiţi locuitorilor Iabesului din Galaad: "Mâine, când va dogori soarele, veţi avea ajutor." Solii au dus vestea aceasta celor din Iabes, care s-au umplut de bucurie 9 Atunci s-a spus solilor veniti din Iabes: "Asa sa spuneti locuitorilor din Iabesul Galaadului: ;Maine, cand va incepe soarele sa incalzeasca, ajutorul va fi la voi". Au venit deci trimisii si au spus locuitorilor Iabesului si acestia s-au bucurat.
10 şi au zis amoniţilor: "Mâine ne vom supune vouă, şi ne veţi face ce vă va plăcea." 10 Apoi au zis locuitorii Iabesului catre Nahas: "Maine vom iesi la voi si veti face cu noi cum va va place".
11 A doua zi, Saul a împărţit poporul în trei cete. Au pătruns în tabăra amoniţilor în straja dimineţii şi i-au bătut până la căldura zilei. Cei ce au scăpat au fost risipiţi şi n-au mai rămas doi laolaltă dintre ei. 11 A doua zi Saul imparti poporul in trei tabere. Si acestea au patruns dis-de-dimineata in tabara Amonitilor si i-a macelarit pana la sosirea arsitei zilei; iar cati au ramas s-au risipit de n-au ramas doi la un loc.
12 Poporul a zis lui Samuel: "Cine zicea: "Saul să domnească peste noi?"? Daţi încoace pe oamenii aceia, ca să-i omorâm." 12 Atunci poporul a zis catre Samuel: "Cine a zis: Saul oare are sa domneasca peste noi? Dati-ne pe acesti nelegiuiti si-i vom omori!"
13 Dar Saul a zis: "Nimeni nu va fi omorât în ziua aceasta, căci astăzi Domnul a dat o izbăvire lui Israel." 13 Saul insa a zis: "Astazi nu trebuie sa fie ucis nimeni, caci astazi Domnul a savarsit izbavirea in Israel".
14 Şi Samuel a zis poporului: "Veniţi şi să mergem la Ghilgal, ca să întărim acolo împărăţia." 14 Iar Samuel a zis catre popor: "Sa mergem la Ghilgal si sa incepem acolo noua domnie!"
15 Tot poporul s-a dus la Ghilgal şi au pus pe Saul împărat, înaintea Domnului, la Ghilgal. Acolo au adus jertfe de mulţumire înaintea Domnului; şi Saul şi toţi oamenii lui Israel s-au înveselit foarte mult acolo. 15 Si s-a dus tot poporul la Ghilgal si au pus acolo pe Saul rege inaintea Domnului in Ghilgal si au adus acolo jertfe de impacare inaintea Domnului. Si s-a veselit foarte Saul acolo si toti Israelitii.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***