Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

1 Samuel 10

1 Samuel a luat sticluţa cu untdelemn şi a turnat-o pe capul lui Saul. Apoi l-a sărutat şi a zis: "Nu te-a uns Domnul ca să fii căpetenia moştenirii Lui? 1 Atunci, luand Samuel vasul cel cu untdelemn, a turnat pe capul lui Saul si l-a sarutat, zicand: "Iata Domnul te unge pe tine carmuitor al mostenirii Sale; vei domni peste poporul Domnului si-l vei izbavi din mana vrajmasilor celor dimprejurul lor. Iata care-ti va fi semnul ca Domnul te-a uns rege peste mostenirea Sa:
2 Astăzi, după ce mă vei părăsi, vei găsi doi oameni la mormântul Rahelei, în hotarul lui Beniamin, la Ţelţah. Ei îţi vor zice: "Măgăriţele pe care te-ai dus să le cauţi s-au găsit; şi iată că tatăl tău nu se mai gândeşte la măgăriţe, ci este îngrijorat de voi şi zice: "Ce să fac pentru fiul meu?" 2 Cand vei pleca acum de la mine, vei intalni doi oameni aproape de mormantul Rahilei, in hotarele lui Veniamin, la Teltah si aceia iti vor spune: S-au gasit asinele dupa care ai umblat si le-ai cautat si iata tatal tau, uitand de asine, este nelinistit pentru voi, zicand: "Ce este cu fiul meu?"
3 De acolo vei merge mai departe şi vei ajunge la stejarul din Tabor, unde vei fi întâmpinat de trei oameni suindu-se la Dumnezeu, în Betel, şi ducând unul trei iezi, altul trei turte de pâine, iar altul un burduf cu vin. 3 Mergand apoi de acolo mai departe si ajungand la dumbrava Tabor, te vor intampina acolo trei oameni, care merg la Dumnezeu in Betel: unul duce trei iezi, altul duce trei paini, iar al treilea duce un burduf cu vin.
4 Ei te vor întreba de sănătate şi-ţi vor da două pâini, pe care le vei lua din mâna lor. 4 Aceia, dupa ce te vor saluta, iti vor da doua paini si tu le vei lua din mainile lor.
5 După aceea, vei ajunge la Ghibeea Elohim, unde se află garnizoana filistenilor. Când vei intra în cetate, vei întâlni o ceată de proroci coborându-se de pe înălţimea pentru jertfă, cu lăute, timpane, fluiere şi cobze înainte, şi prorocind. 5 Dupa aceea vei ajunge la Ghibeea Elohim, unde se afla garda de paza a Filistenilor; acolo sunt capeteniile filistene. si cand vei intra in cetate, vei intalni o ceata de prooroci coborandu-se de pe inaltime, iar inaintea lor se canta din psaltire si din timpan si din fluier si din harpa, iar ei proorocesc.
6 Duhul Domnului va veni peste tine, vei proroci cu ei şi vei fi prefăcut într-alt om. 6 Atunci va veni peste tine Duhul Domnului si vei prooroci si tu cu ei si te vei face alt om.
7 Când ţi se vor împlini semnele acestea, fă ce vei găsi de făcut, căci Dumnezeu este cu tine. 7 Dupa ce se vor adeveri cu tine aceste semne, atunci sa faci ce vei putea, caci Dumnezeu este cu tine.
8 Apoi să te cobori înaintea mea la Ghilgal; şi eu mă voi coborî la tine, ca să aduc arderi de tot şi jertfe de mulţumire. Să mă aştepţi şapte zile acolo, până voi ajunge eu la tine şi-ţi voi spune ce ai să faci." 8 Dar sa te duci inainte de mine in Ghilgal, unde am sa vin si eu la tine, ca sa aducem arderi de tot si jertfe de impacare. Sa astepti sapte zile, pana voi veni la tine si atunci am sa-ti spun ce ai sa faci".
9 De îndată ce Saul a întors spatele ca să se despartă de Samuel, Dumnezeu i-a dat o altă inimă, şi toate semnele acestea s-au împlinit în aceeaşi zi. 9 Indata ce si-a intors spatele Saul, ca sa plece de la Samuel, ii dadu Dumnezeu alta inima si s-au implinit cu el toate acele semne in aceeasi zi.
10 Când au ajuns la Ghibeea, iată că i-a ieşit înainte o ceată de proroci. Duhul lui Dumnezeu a venit peste el şi el a prorocit în mijlocul lor. 10 Iar daca au ajuns ei la Ghibeea, iata i-a intampinat o ceata de prooroci si a venit peste el Duhul lui Dumnezeu si a proorocit si el in mijlocul lor.
11 Toţi cei ce-l cunoscuseră mai înainte au văzut că prorocea împreună cu prorocii şi îşi ziceau unul altuia în popor: "Ce s-a întâmplat cu fiul lui Chis? Oare şi Saul este între proroci?" 11 Toti cei ce-l cunosteau de mai inainte, vazand ca prooroceste cu proorocii, vorbeau prin popor unul catre altul: "Ce s-a intamplat cu fiul lui Chis? Au doara si Saul este printre prooroci?"
12 Cineva din Ghibeea a răspuns: "Şi cine este tatăl lor?" - De-acolo zicala: "Oare şi Saul este între proroci?" - 12 Iar unul din cei ce erau acolo a raspuns si a zis: "Dar tatal acelora cine este oare?" De atunci a ramas zicatoarea: "Au doara si Saul este printre prooroci?"
13 Când a sfârşit de prorocit, s-a dus pe înălţime. 13 Apoi a incetat el sa prooroceasca si s-a suit pe un deal.
14 Unchiul lui Saul a zis lui Saul şi slugii lui: "Unde v-aţi dus?" Saul a răspuns: "Să căutăm măgăriţele; dar când am văzut că nu le găsim, ne-am dus la Samuel." 14 Atunci a zis unchiul lui Saul catre acesta si catre sluga lui: "Unde ati fost voi?" si el a zis: "Am cautat asinele, dar, vazand ca nu le gasim, ne-am abatut pe la Samuel".
15 Unchiul lui Saul a zis din nou: "Istoriseşte-mi, dar, ce v-a spus Samuel." 15 Si a zis unchiul lui Saul: "Spune-mi ce v-a spus Samuel?"
16 Şi Saul a răspuns unchiului său: "Ne-a spus că măgăriţele s-au găsit." Şi nu i-a spus nimic despre împărăţia despre care vorbise Samuel. 16 Iar Saul a zis catre unchiul sau: "Ne-a spus ca asinele s-au gasit". Iar ceea ce ii spusese Samuel de domnie, nu i-a descoperit.
17 Samuel a chemat poporul înaintea Domnului, la Miţpa 17 Atunci a adunat Samuel poporul la Domnul, in Mitpa,
18 şi a zis copiilor lui Israel: "Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Israel: "Eu am scos din Egipt pe Israel şi v-am izbăvit din mâna egiptenilor şi din mâna tuturor împărăţiilor care vă apăsau. 18 Si a zis catre fiii lui Israel: "Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: "Eu am scos pe Israel din Egipt si v-am izbavit din mana Egiptenilor si din mana tuturor imparatiilor care va apasau.
19 Şi astăzi, voi lepădaţi pe Dumnezeul vostru, care v-a izbăvit din toate relele şi din toate suferinţele voastre, şi-I ziceţi: "Pune un împărat peste noi!" Înfăţişaţi-vă acum înaintea Domnului, după seminţiile voastre şi după miile voastre." 19 Dar voi acum ati lepadat pe Domnul Dumnezeul vostru, Care va scapa din toate necazurile si nevoile voastre si ati zis catre El: "Pune rege peste noi!" Infatisati-va dar inaintea Domnului, dupa semintiile voastre si dupa familiile voastre!"
20 Samuel a apropiat toate seminţiile lui Israel, şi a ieşit la sorţi seminţia lui Beniamin. 20 Si a poruncit Samuel tuturor semintiilor lui Israel sa se apropie si a fost aratata semintia lui Veniamin.
21 A apropiat seminţia lui Beniamin pe familii, şi a ieşit la sorţi familia lui Matri. Apoi a ieşit la sorţi Saul, fiul lui Chis. L-au căutat, dar nu l-au găsit. 21 Apoi a poruncit sa se apropie familiile din semintia lui Veniamin si a iesit la sorti familia lui Matri; dupa aceea au fost adusi barbatii din familia lui Matri si a iesit la sorti Saul, fiul lui Chis si l-au cautat, dar nu l-au gasit.
22 Au întrebat din nou pe Domnul: "A venit oare omul acesta aici?" Şi Domnul a zis: "Iată că este ascuns între vase." 22 Si au intrebat iarasi pe Domnul: "Va veni el oare aici?" Iar Domnul a zis: "Iata-l, se ascunde printre lucruri".
23 Au alergat şi l-au scos de acolo, şi el s-a înfăţişat în mijlocul poporului. Îi întrecea pe toţi în înălţime, de la umăr în sus. 23 Atunci au alergat si l-au luat de acolo si el a stat in mijlocul poporului si poporul ii venea numai pana la umeri.
24 Samuel a zis întregului popor: "Vedeţi pe cel pe care l-a ales Domnul? Nu este nimeni în tot poporul care să fie ca el." Şi tot poporul a strigat: "Trăiască împăratul!" 24 Si a zis Samuel catre tot poporul: "Vedeti pe cine a ales Domnul? Asemenea lui nu este in tot poporul". Atunci tot poporul a strigat si a zis: "Sa traiasca regele!"
25 Samuel a făcut cunoscut poporului dreptul împărăţiei şi l-a scris într-o carte, pe care a pus-o înaintea Domnului. Apoi a dat drumul întregului popor, trimiţând pe fiecare acasă. 25 Si a insirat Samuel poporului drepturile regelui, le-a scris in carte si le-a pus inaintea Domnului. Dupa aceea a dat drumul la tot poporul sa mearga fiecare la casa sa.
26 Şi Saul s-a dus acasă în Ghibeea, însoţit de o parte din ostaşi, a căror inimă o mişcase Dumnezeu. 26 De asemenea s-a dus si Saul la casa sa, in Ghibeea, si s-au dus cu el si vitejii a caror inima o atinsese Dumnezeu.
27 S-au găsit însă şi oameni răi, care ziceau: "Ce ne poate ajuta acesta?" Şi l-au dispreţuit şi nu i-au adus niciun dar. Dar Saul s-a făcut că nu-i aude. 27 Iar oamenii netrebnici ziceau: "Acesta oare ne va izbavi pe noi?" Si-l dispretuiau si nu i-au adus daruri. Dar el s-a facut ca nu-i aude.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***