Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

1234
Capitolul precedent

Rut 4

1 Boaz s-a suit la poarta cetăţii şi s-a oprit acolo. Şi iată că cel ce avea drept de răscumpărare, şi despre care vorbise Boaz, trecea. Boaz i-a zis: "Hei, cutare, apropie-te, stai aici." Şi el s-a apropiat şi s-a oprit. 1 In ziua aceea a iesit Booz la poarta cetatii si a sezut acolo. Si iata trecea pe acolo ruda de care graise Booz; si Booz i-a zis: "Vino incoace si sezi aici". Si acela s-a dus si a sezut.
2 Boaz a luat atunci zece oameni dintre bătrânii cetăţii şi a zis: "Şedeţi aici." Şi ei au şezut jos. 2 Si a luat Booz zece oameni dintre batranii cetatii si a zis: "Sedeti aici!" si ei au sezut.
3 Apoi a zis celui ce avea drept de răscumpărare: "Naomi, întorcându-se din ţara Moabului, a vândut bucata de pământ care era a fratelui nostru Elimelec. 3 Apoi a zis Booz catre ruda sa: "Noemina, intorcandu-se din sesul Moabitilor, vinde partea de tarina, cuvenita fratelui nostru Elimelec; si eu m-am hotarat sa fac cunoscut auzului tau si sa-ti spun: Cumpar-o in fata celor ce sed aici si in fata batranilor poporului meu.
4 Am crezut de datoria mea să te înştiinţez despre aceasta şi să-ţi spun: "Cumpără-o, în faţa locuitorilor şi în faţa bătrânilor poporului meu. Dacă vrei s-o răscumperi, răscumpăr-o; dar dacă nu vrei, spune-mi, ca să ştiu. Căci nu este nimeni înaintea ta care să aibă dreptul de răscumpărare, şi după tine, eu am dreptul acesta." Şi el a răspuns: "O voi răscumpăra." 4 De vrei s-o cumperi, cumpar-o, iar de nu vrei s-o cumperi, spune-mi, ca sa stiu si eu. Caci afara de tine n-are cine s-o cumpere, iar dupa tine vin eu". Si acela a zis: "O cumpar!"
5 Boaz a zis: "În ziua în care vei cumpăra ţarina din mâna Naomei, o vei cumpăra în acelaşi timp şi de la Rut, moabita, nevasta celui mort, ca să ridici numele mortului în moştenirea lui." 5 Raspuns-a Booz: "De cumperi tarina de la Noemina, atunci trebuie sa cumperi si pe Rut moabiteanca, femeia celui mort, si trebuie sa o iei de sotie, ca sa pastrezi numele celui mort in mostenirea lui".
6 Şi cel ce avea drept de răscumpărare a răspuns: "Nu pot s-o răscumpăr pe socoteala mea, de frică să nu-mi stric moştenirea mea; ia tu dreptul de răscumpărare, căci eu nu pot s-o răscumpăr." - 6 Iar ruda aceea a zis: "Nu pot sa o iau, ca sa nu-mi stric mostenirea mea; ia-o tu, caci eu nu pot sa o iau!"
7 Odinioară în Israel, pentru întărirea unei răscumpărări sau unui schimb, omul îşi scotea încălţămintea şi o dădea celuilalt: aceasta slujea ca mărturie în Israel. - 7 Inainte, la facerea unei cumparaturi sau a unui schimb, pentru intarirea lucrului, era in Israel obiceiul acesta: unul isi descalta sandaua sa si o da celuilalt, care primea dreptul de rudenie mai apropiata si aceasta era marturie in Israel.
8 Cel ce avea drept de răscumpărare a zis, dar, lui Boaz: "Cumpăr-o pe socoteala ta!" Şi şi-a scos încălţămintea. 8 Si a zis ruda aceea catre Booz: "Cumpar-o pentru tine!", si si-a descaltat sandaua sa si a dat-o acestuia.
9 Atunci Boaz a zis bătrânilor şi întregului popor: "Voi sunteţi martori azi că am cumpărat din mâna Naomei tot ce era al lui Elimelec, al lui Chilion şi al lui Mahlon, 9 Iar Booz a zis catre batrani si catre tot poporul: "Voi sunteti martori astazi, ca eu am cumparat de la Noemina toate ale lui Elimelec si toate ale lui Chilion si toate ale lui Mahlon.
10 şi că mi-am cumpărat de asemenea de nevastă pe Rut, moabita, nevasta lui Mahlon, ca să ridic numele mortului în moştenirea lui şi pentru ca numele mortului să nu fie şters dintre fraţii lui şi din poarta locului lui. Voi sunteţi martori azi despre aceasta!" 10 De asemenea si pe Rut moabiteanca, femeia lui Mahlon, o iau de sotie, ca sa pastrez numele celui mort in mostenirea lui si ca sa nu piara numele celui mort dintre fratii lui si din poarta locuintei lui; voi astazi sunteti martori la aceasta".
11 Tot poporul care era la poartă şi bătrânii au zis: "Suntem martori! Domnul să facă pe femeia care intră în casa ta ca Rahela şi ca Lea, care amândouă au zidit casa lui Israel! Arată-ţi puterea în Efrata şi fă-ţi un nume în Betleem! 11 Si tot poporul care era la poarta si batranii au zis: "Suntem martori! Sa faca Domnul pe femeia care intra in casa ta ca pe Rahila si ca pe Lia, care amandoua au ridicat casa lui Israel. Sa castigi avere in Efrata si numele tau sa fie marit in Betleem.
12 Sămânţa pe care ţi-o va da Domnul, prin această tânără femeie, să-ţi facă o casă asemenea casei lui Pereţ, care s-a născut lui Iuda din Tamar!" 12 Iar casa ta sa fie cum a fost casa lui Fares, pe care l-a nascut Tamara lui Iuda, si sa se slaveasca prin samanta ce ti-o va da Domnul din aceasta femeie tanara".
13 Boaz a luat pe Rut, care i-a fost nevastă, şi el a intrat la ea. Domnul a făcut-o să zămislească, şi ea a născut un fiu. 13 Si a luat Booz pe Rut si ea s-a facut sotia lui. Si intrand el la ea, Domnul i-a dat ei sarcina si a nascut un fiu.
14 Femeile au zis Naomei: "Binecuvântat să fie Domnul, care nu te-a lăsat lipsită azi de un bărbat cu drept de răscumpărare şi al cărui nume va fi lăudat în Israel! 14 Si ziceau femeile catre Noemina: "Binecuvantat este Domnul, ca nu te-a lasat fara mostenitor! Slavit sa fie numele lui Israel!
15 Copilul acesta îţi va înviora sufletul şi va fi sprijinul bătrâneţilor tale; căci l-a născut nora ta, care te iubeşte şi care face pentru tine mai mult decât şapte fii." 15 Acesta iti va fi bucurie si hranitor la batranetile tale, caci l-a nascut nora ta, care este mai buna pentru tine decat sapte fii".
16 Naomi a luat copilul, l-a ţinut în braţe şi a văzut de el. 16 Si a luat Noemina pe copilul acesta si l-a purtat in bratele sale si i-a fost doica.
17 Vecinele i-au pus nume, zicând: "Un fiu s-a născut Naomei!" Şi l-au numit Obed. Aceasta a fost tatăl lui Isai, tatăl lui David. 17 Iar vecinele i-au pus nume si au zis: "Noeminei i s-a nascut fiu si i s-a pus numele Obed". Acesta este parintele lui Iesei, tatal lui David.
18 Iată sămânţa lui Pereţ: Pereţ a fost tatăl lui Heţron; 18 Iata acum spita neamului lui Fares: lui Fares i s-a nascut Esron:
19 Heţron a fost tatăl lui Ram; Ram a fost tatăl lui Aminadab; 19 Lui Esron i s-a nascut Aram; lui Aram i s-a nascut Aminadab;
20 Aminadab a fost tatăl lui Nahşon; Nahşon a fost tatăl lui Salmon; 20 Lui Aminadab i s-a nascut Naason; lui Naason i s-a nascut Salmon;
21 Salmon a fost tatăl lui Boaz; Boaz a fost tatăl lui Obed; 21 Lui Salmon. i s-a nascut Booz; lui Booz i s-a nascut Obed; lui Obed i s-a nascut Iesei;
22 Obed a fost tatăl lui Isai; şi Isai a fost tatăl lui David. 22 Lui Iesei i s-a nascut David.
Capitolul precedent
pixel
***