Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

1234
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Rut 3

1 Soacra sa, Naomi, i-a zis: "Fiica mea, aş vrea să-ţi dau un loc de odihnă, ca să fii fericită. 1 Dupa aceea a zis catre ea Noemina, soacra sa: "Fiica mea, n-ar fi bine oare sa-ti cauti un adapost, ca sa-ti fie bine?
2 Şi acum Boaz, cu ale cărui slujnice ai fost, nu este el rudă cu noi? Iată, el are să vânture la noapte orzul în arie. 2 Iata Booz, cu ale carui slujnice ai fost, imi este ruda si iata el in noaptea aceasta treiera orzul la arie.
3 Spală-te şi unge-te, apoi îmbracă-te cu hainele tale şi coboară-te la arie. Să nu te faci cunoscută lui, până va isprăvi de mâncat şi de băut. 3 Spala-te si te unge, imbraca-ti hainele tale cele bune si du-tt. la arie, dar nu te arata lui pana nu va fi ispravit de mancat si de baut.
4 Şi când se va duce să se culce, însemnează-ţi locul unde se culcă. Apoi du-te, descoperă-i picioarele şi culcă-te. Şi el însuşi îţi va spune ce să faci." 4 Iar dupa ce se va culca sa doarma, afla locul unde este culcat si fa-ti loc la picioarele lui si te culca, si el iti va spune ce sa faci".
5 Ea i-a răspuns: "Voi face tot ce ai spus." 5 Atunci Rut a zis: "Voi face tot ce mi-ai grait".
6 Rut s-a coborât la arie şi a făcut tot ce poruncise soacra sa. 6 Ducandu-se deci la arie, a facut toate cum ii poruncise soacra sa.
7 Boaz a mâncat şi a băut, şi inima-i era veselă. S-a dus şi s-a culcat la marginea unui stog. Rut a venit atunci încet de tot, i-a descoperit picioarele şi s-a culcat. 7 Iar Booz a mancat, a baut, s-a veselit inima lui si s-a dus de s-a culcat langa un stog. Iar ea a venit incetisor, si-a facut loc la picioarele lui si s-a culcat acolo.
8 La miezul nopţii, omul s-a speriat; s-a plecat şi iată că o femeie era culcată la picioarele lui. 8 Pe la miezul noptii insa a tresarit el si s-a ridicat; si iata la picioarele lui o femeie culcata.
9 El a zis: "Cine eşti tu?" Ea a răspuns: "Eu sunt Rut, slujnica ta; întinde-ţi poala hainei peste slujnica ta, căci ai drept de răscumpărare." 9 Si a zis Booz catre ea: "Cine esti tu?" Iar ea a zis: "Eu sunt Rut, roaba ta. Intinde-ti aripa ta peste roaba ta, ca imi esti ruda!"
10 Şi el a zis: "Fii binecuvântată de Domnul, fiică! Această faptă de pe urmă mărturiseşte şi mai mult pentru tine decât cea dintâi, că n-ai umblat după tineri, săraci sau bogaţi. 10 Zis-a Booz: "Binecuvantata esti tu de Domnul Dumnezeu, fiica mea! Aceasta de pe urma fapta buna a ta este inca si mai frumoasa decat celelalte, caci nu te-ai dus sa cauti oameni tineri, saraci sau bogati.
11 Acum, fiică, nu te teme, îţi voi face tot ce vei zice, căci toată cetatea ştie că eşti o femeie cinstită. 11 Deci, fiica mea, nu te teme, iti voi face tot ce ai zis, caci in toate partile poporului meu se stie ca esti femeie vrednica.
12 Este adevărat că am drept de răscumpărare, dar este o altă rudă mai aproape decât mine. 12 Adevarat e ca iti sunt ruda, dar mai ai o ruda inca si mai aproape decat mine.
13 Rămâi în noaptea aceasta aici. Şi mâine, dacă vrea să te răscumpere, bine, să te răscumpere; dar dacă nu-i place să te răscumpere, te voi răscumpăra eu, viu este Domnul! Culcă-te aici până dimineaţă." 13 Ramai noaptea aceasta aici si maine, de va vrea acela sa te rascumpere, bine, sa te rascumpere; iar de nu va vrea sa te rascumpere el, te voi rascumpara eu; viu este Domnul! Dormi aici pana maine!"
14 Ea a rămas culcată la picioarele lui până dimineaţa şi s-a sculat mai înainte de a se putea cunoaşte unul pe altul. Boaz a zis: "Să nu ştie nimeni că a intrat o femeie în arie!" 14 Si a dormit ea la picioarele lui pana dimineata. Apoi s-a sculat inainte de a se fi putut ea cunoaste unul pe altul. Si a zis Booz: "Sa nu se stie ca a venit femeia la arie!"
15 Şi a adăugat: "Adu mantaua de pe tine şi ţine-o." Ea a ţinut-o, şi el a măsurat şase măsuri de orz şi le-a pus pe ea. Apoi a intrat în cetate. 15 Iar catre ea a zis: "Dezbraca-ti haina ta cea de deasupra si tine-o". Si ea a tinut-o, iar el i-a masurat sase masuri de orz si i le-a pus pe umar si s-a dus in cetate.
16 Rut s-a întors la soacra sa, şi Naomi a zis: "Tu eşti, fiica mea?" Rut i-a istorisit tot ce-i făcuse omul acela. 16 Atunci a venit Rut la soacra sa si i-a zis: "Ce e, fiica mea?" Si ea i-a povestit tot ce i-a facut omul acela si a zis:
17 Ea a zis: "Mi-a dat aceste şase măsuri de orz, zicând: "Să nu te întorci cu mâinile goale la soacra ta." 17 "Aceste sase masuri de orz mi le-a dat el, zicandu-mi: "Sa nu te duci la soacra ta cu mainile goale!"
18 Şi Naomi a zis: "Fii liniştită, fiica mea, până vei şti cum se va isprăvi lucrul acesta, căci omul acesta nu va avea odihnă până nu va sfârşi lucrul chiar astăzi." 18 Iar soacra a zis: "Ai rabdare fiica mea, pana vei afla cum se va ispravi lucrul acesta; caci omul acela nu se va linisti pana nu va ispravi chiar astazi lucrul acesta".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***