Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

1234
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Rut 2

1 Naomi avea o rudă după bărbat. Acesta era un om foarte bogat, din familia lui Elimelec, şi se numea Boaz. 1 Noemina avea ruda dupa barbatul sau pe un om foarte bogat, din neamul lui Elimelec, al carui nume era Booz.
2 Rut, moabita, a zis către Naomi: "Lasă-mă, te rog, să mă duc să strâng spice de pe câmpul aceluia înaintea căruia voi căpăta trecere." Ea i-a răspuns: "Du-te, fiica mea." 2 Si a zis Rut moabiteanca Noeminei: "Ma duc in tarina sa adun spice pe urma aceluia la care voi afla trecere". si aceasta a zis catre ea: "Du-te, fiica mea!"
3 Ea s-a dus într-un ogor să strângă spice pe urma secerătorilor. Şi s-a întâmplat că ogorul acela era al lui Boaz, care era din familia lui Elimelec. 3 Si plecand ea, s-a dus in tarina sa adune spice de pe urma seceratorilor. Si s-a intamplat ca acea parte de tarina era a lui Booz, din neamul lui Elimelec.
4 Şi iată că Boaz a venit din Betleem şi a zis secerătorilor: "Domnul să fie cu voi!" Ei au răspuns: "Domnul să te binecuvânteze!" 4 Si iata a venit Booz de la Betleem si a zis catre seceratori: "Domnul sa fie cu voi!" Iar acestia i-au raspuns: "Domnul sa te binecuvanteze!"
5 Şi Boaz a zis slujitorului însărcinat cu privegherea secerătorilor: "A cui este tânăra aceasta?" 5 Apoi a zis Booz catre sluga sa, care era pusa peste seceratori: Cine este aceasta femeie tanara?"
6 Slujitorul însărcinat cu privegherea secerătorilor a răspuns: "Este o tânără moabită, care s-a întors cu Naomi din ţara Moabului. 6 Iar sluga care era pusa peste seceratori a raspuns si a zis: "Aceasta femeie tanara este moabiteanca aceea care a venit cu Noemina din tara Moabitilor.
7 Ea a zis: "Dă-mi voie să strâng şi să culeg spice dintre snopi, rămase pe urma secerătorilor." Şi de azi dimineaţă, de când a venit, a stat în picioare până acum şi nu s-a odihnit decât o clipă în casă." 7 Ea m-a rugat: "Voi culege si voi aduna spice printre snopi pe urma seceratorilor. Si se afla aici de azi dimineata si acasa sade foarte putin".
8 Boaz a zis către Rut: "Ascultă, fiică, să nu te duci să culegi spice în alt ogor; să nu te depărtezi de aici şi rămâi cu slujnicele mele. 8 Atunci Booz a zis catre Rut: "Asculta, fiica mea, sa nu te duci sa strangi in alta tarina si sa nu te departezi de aici, ci ramai aici cu slujnicele mele;
9 Uită-te unde vor secera pe câmp şi du-te după ele. Am poruncit slugilor mele să nu se atingă de tine. Şi când îţi va fi sete, să te duci la vase şi să bei din ce vor scoate slugile." 9 Sa ai inaintea ochilor tai tarina unde secera ele si sa mergi dupa ele. Iata am poruncit slugilor mele sa nu te atinga. Cand vei vrea sa bei, mergi si bea de unde beau slugile mele".
10 Atunci ea s-a aruncat cu faţa la pământ şi i-a zis: "Cum am căpătat eu trecere înaintea ta, ca să te îngrijeşti de mine, o străină?" 10 Si a cazut ea cu fala la pamant si s-a inchinat pana la pamant si a zis catre el: "Cu ce am dobandit eu mila inaintea ta de ma primesti, cu toate ca sunt straina?"
11 Boaz i-a răspuns: "Mi s-a spus tot ce ai făcut pentru soacra ta, de la moartea bărbatului tău, şi cum ai părăsit pe tatăl tău şi pe mama ta şi ţara în care te-ai născut, ca să mergi la un popor pe care nu-l cunoşteai mai înainte. 11 Raspuns-a Booz si i-a zis: "Mie mi s-au spus toate cele ce ai facut tu cu soacra ta, dupa moartea barbatului tau, ca ti-ai lasat pe tatal tau si pe mama ta si tara ta de nastere si ai venit la poporul pe care nu l-ai cunoscut nici ieri, nici alaltaieri.
12 Domnul să-ţi răsplătească ce ai făcut, şi plata să-ţi fie deplină din partea Domnului Dumnezeului lui Israel sub ale cărui aripi ai venit să te adăposteşti!" 12 Sa-ti plateasca Domnul pentru aceasta fapta a ta si sa ai plata deplina de la Domnul Dumnezeul lui Israel, la care ai venit, ca sa te adapostesti sub aripile Lui!"
13 Şi ea a zis: "O! Să capăt trecere înaintea ta, domnul meu! Căci tu m-ai mângâiat, şi vorbele tale au mers la inima slujnicei tale. Şi totuşi eu nu sunt nici măcar ca una din slujnicele tale." 13 Iar ea a zis: "Domnul meu, fie sa am mila inaintea ochilor tai! Tu m-ai mangaiat si ai vorbit dupa inima roabei tale, desi nu sunt macar ca una din slujnicele tale!"
14 La vremea prânzului, Boaz a zis către Rut: "Apropie-te, mănâncă pâine şi înmoaie-ţi bucata în oţet." Ea a şezut lângă secerători. I-au dat grăunţe prăjite; a mâncat şi s-a săturat, şi ce a rămas a strâns. 14 Atunci Booz a zis catre ea: "E vremea pranzului; vino de mananca paine si-ti moaie bucatura in otet". si a sezut langa seceratori, iar el i-a dat paine si ea a mancat si sa saturat si i-a mai si ramas.
15 Apoi s-a sculat să culeagă spice. Boaz a dat următoarea poruncă slujitorilor săi: "Lăsaţi-o să culeagă spice şi între snopi şi să n-o opriţi; 15 Apoi s-a sculat si s-a apucat de strans. Iar Booz a dat porunca slugilor sale, zicand: "Lasati-o sa adune si printre snopi si sa nu o stanjeniti!
16 şi chiar voi să-i scoateţi din snopi câteva spice; s-o lăsaţi să culeagă spice şi să n-o înfruntaţi." 16 Ba si din snopi sa aruncati si sa lasati pentru ea; lasati-o sa adune si sa manance; sa n-o ocarati".
17 Ea a cules spice de pe câmp până seara şi a bătut ce culesese. A ieşit aproape o efă de orz. 17 Si asa a adunat ea in tarina pana seara si a batut cele adunate si i-a iesit aproape o efa de orz.
18 A luat-o şi a intrat în cetate, şi soacra sa a văzut ce culesese. Rut a scos şi rămăşiţele de la prânz şi i le-a dat. 18 Si luand aceasta, s-a dus in cetate si soacra sa a vazut ce adunase. Apoi a scos Rut din sin si i-a dat ceea ce-i ramasese dupa ce se saturase.
19 Soacra sa i-a zis: "Unde ai cules astăzi spice şi unde ai muncit? Binecuvântat să fie cel ce s-a îngrijit de tine!" Şi Rut a spus soacrei sale la cine muncise: "Omul la care am muncit azi", a zis ea, "se numeşte Boaz." 19 Si a zis soacra sa catre ea: "Unde ai adunat tu astazi si unde ai lucrat? Binecuvantat sa fie cel ce te-a primit! Si Rut a spus soacrei sale la cine a lucrat si a zis: "Pe omul acela, la care am lucrat astazi, il cheama Booz".
20 Naomi a zis nurorii sale: "Să fie binecuvântat de Domnul, care este plin de îndurare pentru cei vii, cum a fost şi pentru cei ce au murit. Omul acesta este rudă cu noi", i-a mai spus Naomi, "este din cei ce au drept de răscumpărare asupra noastră." 20 Si a zis Noemina catre nora sa: "Binecuvantat este el de Domnul, Ca re n-a lipsit de mila Sa nici pe cei vii, nici pe cei morti!" Apoi Noemina a adaugat: "Omul acela e aproape de noi, e una din rudeniile noastre".
21 Rut, moabita, a adăugat: "El mi-a mai zis: "Rămâi cu slugile mele până vor isprăvi de secerat." 21 Si a zis Rut moabiteanca soacrei sale: "El chiar mi-a zis: "Ramai cu slujnicele mele pana cand vor ispravi secerisul meu".
22 Şi Naomi a zis către nora sa, Rut: "Este bine, fiica mea, să ieşi cu slujnicele lui şi să nu te întâlnească cineva în alt ogor." 22 A zis Noemina catre nora sa Rut: "Este bine, fiica mea, ca ai sa umbli cu slujnicele lui si nu vei fi stanjenita, ca in alta tarina".
23 Ea s-a ţinut, dar, de slujnicele lui Boaz, ca să culeagă spice, până la sfârşitul seceratului orzului şi seceratului grâului. Şi locuia cu soacra sa. 23 Si asa a ramas ea cu slujnicele lui Booz si a adunat spice pana cand s-a ispravit secerisul orzului si secerisul griului. Traia insa la soacra sa.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***