Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Romani 10

1 Fraţilor, dorinţa inimii mele şi rugăciunea mea către Dumnezeu pentru israeliţi este să fie mântuiţi. 1 Fratilor, bunavointa inimii mele si rugaciunea mea catre Dumnezeu, pentru Israel, este spre mantuire.
2 Le mărturisesc că ei au râvnă pentru Dumnezeu, dar fără pricepere: 2 Caci le marturisesc ca au ravna pentru Dumnezeu, dar sunt fara cunostinta.
3 pentru că, întrucât n-au cunoscut neprihănirea pe care o dă Dumnezeu, au căutat să-şi pună înainte o neprihănire a lor înşişi şi nu s-au supus astfel neprihănirii pe care o dă Dumnezeu. 3 Deoarece, necunoscand dreptatea lui Dumnezeu si cautand sa statorniceasca dreptatea lor, dreptatii lui Dumnezeu ei nu s-au supus.
4 Căci Hristos este sfârşitul Legii, pentru ca oricine crede în El să poată căpăta neprihănirea. 4 Caci sfarsitul Legii este Hristos, spre dreptate tot celui ce crede.
5 În adevăr, Moise scrie că omul care împlineşte neprihănirea pe care o dă Legea va trăi prin ea. 5 Caci Moise scrie despre dreptatea care vine din lege, ca: "Omul care o va indeplini va trai prin ea".
6 Pe când iată cum vorbeşte neprihănirea pe care o dă credinţa: "Să nu zici în inima ta: "Cine se va sui în cer?" (Să coboare adică pe Hristos din cer.) 6 Iar dreptatea din credinta graieste asa: "Sa nu zici in inima ta: Cine se va sui la cer?", ca adica sa coboare pe Hristos!
7 Sau: "Cine se va coborî în Adânc?" (Să scoale adică pe Hristos din morţi.) 7 Sau: "Cine se va cobori intru adanc?", ca sa ridice pe Hristos din morti!
8 Ce zice ea deci? "Cuvântul este aproape de tine: în gura ta şi în inima ta." Şi cuvântul acesta este Cuvântul credinţei, pe care-l propovăduim noi. 8 Dar ce zice Scriptura? "Aproape este de tine cuvantul, in gura ta si in inima ta", - adica cuvantul credintei pe care-l propovaduim.
9 Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Isus ca Domn şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi mântuit. 9 Ca de vei marturisi cu gura ta ca Iisus este Domnul si vei crede in inima ta ca Dumnezeu L-a inviat pe El din morti, te vei mantui.
10 Căci prin credinţa din inimă se capătă neprihănirea, şi prin mărturisirea cu gura se ajunge la mântuire, 10 Caci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se marturiseste spre mantuire.
11 după cum zice Scriptura: "Oricine crede în El nu va fi dat de ruşine." 11 Caci zice Scriptura: "Tot cel ce crede in El nu se va rusina".
12 În adevăr, nu este nicio deosebire între iudeu şi grec; căci toţi au acelaşi Domn, care este bogat în îndurare pentru toţi cei ce-L cheamă. 12 Caci nu este deosebire intre iudeu si elin, pentru ca Acelasi este Domnul tuturor, Care imbogateste pe toti cei ce-L cheama pe El.
13 Fiindcă "oricine va chema Numele Domnului va fi mântuit." 13 Caci: "Oricine va chema numele Domnului se va mantui".
14 Dar cum vor chema pe Acela în care n-au crezut? Şi cum vor crede în Acela despre care n-au auzit? Şi cum vor auzi despre El fără propovăduitor? 14 Dar cum vor chema numele Aceluia in Care inca n-au crezut? Si cum vor crede in Acela de Care n-au auzit? Si cum vor auzi, fara propovaduitor?
15 Şi cum vor propovădui, dacă nu sunt trimişi? După cum este scris: "Cât de frumoase sunt picioarele celor ce vestesc pacea, ale celor ce vestesc Evanghelia!" 15 Si cum vor propovadui, de nu vor fi trimisi? Precum este scris: "Cat de frumoase sunt picioarele celor ce vestesc pacea, ale celor ce vestesc cele bune!"
16 Dar nu toţi au ascultat de Evanghelie. Căci Isaia zice: "Doamne, cine a crezut propovăduirea noastră?" 16 Dar nu toti s-au supus Evangheliei, caci Isaia zice: "Doamne, cine a crezut celor auzite de la noi?"
17 Astfel, credinţa vine în urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos. 17 Prin urmare, credinta este din auzire, iar auzirea prin cuvantul lui Hristos.
18 Dar eu întreb: "N-au auzit ei?" Ba da; căci "glasul lor a răsunat prin tot pământul, şi cuvintele lor au ajuns până la marginile lumii." 18 Dar intreb: Oare n-au auzit? Dimpotriva: "In tot pamantul a iesit vestirea lor si la marginile lumii cuvintele lor".
19 Dar întreb iarăşi: "N-a ştiut Israel lucrul acesta?" Ba da; căci Moise, cel dintâi, zice: "Vă voi întărâta la pizmă prin ceea ce nu este neam, vă voi aţâţa mânia printr-un neam fără pricepere." 19 Dar zic: Nu cumva Israel n-a inteles? Moise spune cel dintai: "Voi intarata ravna voastra prin cel ce nu este poporul (Meu) si voi atata mania voastra cu un popor nepriceput".
20 Şi Isaia merge cu îndrăzneala până acolo că zice: "Am fost găsit de cei ce nu Mă căutau; M-am făcut cunoscut celor ce nu întrebau de Mine." 20 Isaia indrazneste si zice: "Am fost aflat de cei ce nu Ma cautau si M-am facut aratat celor ce nu intrebau de Mine".
21 Pe când, despre Israel zice: "Toată ziua Mi-am întins mâinile spre un norod răzvrătit şi împotrivitor la vorbă." 21 Dar catre Israel zice: "Toata ziua intins-am mainile Mele catre un popor neascultator si impotriva graitor".
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***