Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 9

1 Prorocul Elisei a chemat pe unul din fiii prorocilor şi i-a zis: "Încinge-ţi mijlocul, ia cu tine sticluţa aceasta cu untdelemn şi du-te la Ramot în Galaad. 1 Atunci Elisei proorocul a chemat pe unul dintre fiii proorocilor si i-a zis: "Incingeti mijlocul si ia acest vas cu untdelemn in mana ta si du-te la Ramot in Galaad.
2 Când vei ajunge acolo, să cauţi să vezi pe Iehu, fiul lui Iosafat, fiul lui Nimşi. Să te duci să-l ridici din mijlocul fraţilor săi şi să-l aduci într-o odaie deoparte. 2 Iar daca vei ajunge acolo, cauta pe Iehu, fiul lui Iosafat, fiul lui Nimsi, si, apropiindu-te, porunceste-i sa iasa dintre fratii lui si du-l in camara cea mai dinauntru.
3 Să iei sticluţa cu untdelemn, să-l torni pe capul lui şi să zici: "Aşa zice Domnul: "Te ung împărat al lui Israel!" Apoi să deschizi uşa şi să fugi fără să te opreşti." 3 Apoi ia vasul cu untdelemn si toarna pe capul lui si zi: Asa zice Domnul: Iata te ung rege peste Israel. Dupa aceea deschide usa si fugi fara zabava".
4 Tânărul, slujitorul prorocului, a plecat în Ramot din Galaad. 4 Si s-a dus tanarul, sluga proorocului, la Ramot in Galaad.
5 Când a ajuns, căpeteniile oştirii şedeau jos. El a zis: "Căpetenie, am să-ţi spun o vorbă." Şi Iehu a zis: "Căruia dintre noi toţi?" El a răspuns: "Ţie, căpetenie." 5 Si ajungand acolo, a vazut pe capeteniile ostirii sezand si a zis: "Am un cuvant catre tine, capetenie!" Si a zis Iehu: "Catre care din noi toti?" Iar el a zis: "Catre tine, capetenie!"
6 Iehu s-a sculat şi a intrat în casă, şi tânărul i-a turnat untdelemnul pe cap, zicându-i: "Aşa zice Domnul, Dumnezeul lui Israel: "Te ung împărat al lui Israel, al poporului Domnului. 6 Atunci s-a sculat acesta si a intrat in casa. Iar tanarul a turnat untdelemn pe capul lui si i-a zis: "Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Te ung rege peste poporul Domnului, peste Israel.
7 Să nimiceşti casa stăpânului tău Ahab, şi voi răzbuna asupra Izabelei sângele robilor Mei, prorocii, şi sângele tuturor slujitorilor Domnului. 7 Tu vei nimici casa lui Ahab, stapanul tau, de la fata Mea si vei razbuna asupra Izabelei sangele robilor Mei, proorocii, si sangele tuturor slujitorilor Domnului.
8 Toată casa lui Ahab va pieri; voi nimici pe oricine ţine de Ahab, fie rob, fie slobod în Israel, 8 Toata casa lui Ahab va pieri si voi starpi din ai lui Ahab pe tot cel de parte barbateasca, pe cel rob si pe cel slobod in Israel;
9 şi voi face casa lui Ahab asemenea casei lui Ieroboam, fiul lui Nebat, şi casei lui Baeşa, fiul lui Ahia. 9 Voi face casa lui Ahab ca si casa lui Ieroboam, fiul lui Nabat si ca si casa lui Baesa, fiul lui Ahia.
10 Câinii vor mânca pe Izabela în ogorul din Izreel şi nu va fi cine s-o îngroape." Apoi tânărul a deschis uşa şi a fugit. 10 Iar pe Izabela, cainii o vor manca in campia lui Izreel si nimeni nu o va ingropa". Apoi tanarul a deschis usa si a fugit.
11 Când a ieşit Iehu la slujitorii stăpânului său, ei i-au zis: "Toate bune? Pentru ce a venit nebunul acesta la tine?" Iehu le-a răspuns: "Voi cunoaşteţi bine pe omul acesta şi ce poate spune." 11 Dupa aceea a iesit Iehu la slujitorii domnului sau si acestia i-au zis: "E pace? De ce a venit acest necunoscut la tine?" Si el i-a zis: "Voi cunoasteti pe acest om si de ce a venit". Iar ei au zis: "Nu este adevarat!
12 Dar ei au zis: "Minciună! Spune-ne, dar!" Şi el a zis: "Mi-a vorbit aşa şi aşa, zicând: "Aşa zice Domnul: "Te ung împărat al lui Israel." 12 Spune-ne!" Si el le-a zis: "Iata el mi-a spus: Asa graieste Domnul: Iata te ung rege peste Israel".
13 Îndată şi-au luat fiecare hainele şi le-au pus sub Iehu pe treptele goale. Apoi au sunat din trâmbiţă şi au zis: "Iehu este împărat!" 13 Atunci ei s-au grabit sa-si ia fiecare haina sa si i-au asternut-o pe trepte, au trambitat si au zis: "Iehu s-a facut rege!"
14 Astfel a uneltit Iehu, fiul lui Iosafat, fiul lui Nimşi, împotriva lui Ioram. - Şi Ioram şi tot Israelul apărau Ramotul din Galaad împotriva lui Hazael, împăratul Siriei. 14 S-a sculat deci Iehu; fiul lui Iosafat, fiul lui Nimsi, impotriva lui Ioram. Ioram insa fusese cu toti Israelitii la Ramot in Galaad si-l aparase impotriva lui Hazael, regele Siriei.
15 Dar împăratul Ioram se întorsese să se vindece la Izreel de rănile pe care i le făcuseră sirienii, când se bătea împotriva lui Hazael, împăratul Siriei. - Iehu a zis: "Dacă voiţi, să nu lăsaţi pe nimeni să scape din cetate, ca să se ducă să dea de veste la Izreel." 15 Iar acum regele Ioram se intorsese la Izreel, ca sa se vindece de ranile ce i le pricinuisera Sirienii, cand se luptase el cu Hazael, regele Siriei. Si a zis Iehu: "Daca sunteti de parerea mea, sa nu iasa nimeni din cetate, ca sa dea de veste la Izreel".
16 Şi Iehu s-a suit în carul lui şi a plecat la Izreel; căci Ioram era bolnav în pat acolo, şi Ahazia, împăratul lui Iuda, se coborâse să-l vadă. 16 Apoi a incalecat Iehu pe cal si s-a dus in Izreel, unde zacea Ioram, regele lui Israel si se ingrijea de ranile ce i le pricinuisera Sirienii la Ramot, in timpul luptei cu Hazael, regele Siriei, cel tare si puternic si unde venise Ohozia, regele Iudei, ca sa cerceteze pe Ioram.
17 Caraula pusă pe turnul lui Izreel a văzut ceata lui Iehu venind şi a zis: "Văd o ceată de oameni." Ioram a zis: "Ia un călăreţ şi trimite-l înaintea lor să întrebe dacă este pace." 17 In turnul din Izreel statea un ostas de straja. Vazand acesta ceata lui Iehu venind, a zis: "Vad o ceata!" Iar Ioram a zis: "Ia un calaret si trimite-l in intampinare, ca sa intrebe: Cu pace vii?"
18 Călăreţul s-a dus înaintea lui Iehu şi a zis: "Aşa zice împăratul: "Veniţi cu pace?" Şi Iehu a răspuns: "Ce-ţi pasă de pace? Treci înapoia mea." Caraula a dat de ştire şi a zis: "Solul s-a dus până la ei şi nu se mai întoarce." 18 Si s-a dus calaretul calare in intampinarea lui si a zis: "Cu pace vii?" Iar Iehu a zis: "Ce ai tu cu pacea? Treci in urma mea!" si straja a dat de veste, zicand: "A ajuns la ei, dar nu se intoarce":
19 Ioram a trimis un al doilea călăreţ, care a ajuns la ei şi a zis: "Aşa zice împăratul: "Veniţi cu pace?" Şi Iehu a răspuns: "Ce-ţi pasă de pace? Treci înapoia mea." 19 Si a trimis alt calaret si acesta s-a dus la ei si a zis: "Asa zice regele: Cu pace vii?" Iar Iehu a zis: "Ce ai tu cu pacea? Treci in urma mea!"
20 Caraula a dat de ştire şi a zis: "S-a dus până la ei şi nu se întoarce. Şi alaiul este ca al lui Iehu, fiul lui Nimşi, căci mână ca un nebun." 20 Si a vestit straja, zicand: "A ajuns la ei, dar nu se intoarce. Si mersul parc-ar fi al lui Iehu, fiul lui Nimsi, pentru ca merge nebuneste".
21 Atunci Ioram a zis: "Înhamă!" Şi au pus caii la car. Ioram, împăratul lui Israel, şi Ahazia, împăratul lui Iuda, au ieşit fiecare, în carul lui, înaintea lui Iehu; şi l-au întâlnit în ogorul lui Nabot din Izreel. 21 Atunci Ioram a zis: "Inhama!" Si au inhamat la carul lui: Si a iesit Ioram, regele lui Israel si Ohozia; regele Iudei, fiecare in carul sau, in intampinarea lui Iehu si s-au intalnit cu el in tarina lui Nabot Izreeliteanul.
22 Cum a văzut Ioram pe Iehu, a zis: "Pace, Iehu?" Iehu a răspuns: "Ce, pace! Câtă vreme dăinuiesc curviile mamei tale, Izabela, şi mulţimea vrăjitoriilor ei!" 22 Si cand a vazut Ioram pe Iehu, a zis: "Cu pace, Iehu? Iar el a zis: "Ce pace, cand sunt atatea desfranarile Izabelei, mama ta, si vrajitoriile ei?"
23 Ioram a sucit frânele şi a fugit, zicând lui Ahazia: "Vânzare, Ahazia!" 23 Si intorcandu-se Ioram sa fuga, a zis catre Ohozia: "Vanzare, Ohozia!
24 Dar Iehu a pus mâna pe arc şi a lovit pe Ioram între umeri. Săgeata a ieşit prin inimă, şi Ioram a căzut în car. 24 Iar Iehu si-a intins arcul cu mana sa si a lovit pe Ioram intre umeri si sageata a trecut prin inima lui si el a cazut in carul sau.
25 Iehu a zis căpeteniei sale Bidcar: "Ia-l şi aruncă-l în ogorul lui Nabot din Izreel; căci adu-ţi aminte că atunci când stăteam împreună, eu şi tu, călare pe cai înapoia tatălui său, Ahab, Domnul a rostit împotriva lui hotărârea aceasta: 25 Si a zis Iehu catre Bidcar, capetenia ostirii: "Ia-l si-l arunca in tarina lui Nabot Izreeliteanul, caci adu-ti aminte ca atunci cand mergeam eu si cu tine calari in urma lui Ahab, tatal sau, Domnul a rostit impotriva lui proorocia aceasta:
26 "Am văzut ieri sângele lui Nabot şi sângele fiilor lui", zice Domnul, "şi-ţi voi face la fel chiar în ogorul acesta", zice Domnul! Ia-l, dar, şi aruncă-l în ogor, după cuvântul Domnului." 26 Adevarat, am vazut ieri sangele fiilor lui, zice Domnul, si Ma voi razbuna pe tine in tarina aceasta. Deci ia-l si-l arunca in tarina, dupa cuvantul Domnului".
27 Ahazia, împăratul lui Iuda, când a văzut lucrul acesta, a fugit pe drumul care duce la casa din grădină. Iehu l-a urmărit şi a zis: "Loveşte-l şi pe el în car!" Şi l-au lovit la suişul Gur, lângă Ibleam. El a fugit la Meghido şi a murit acolo. 27 Iar Ohozia, regele lui Iuda, vazand aceasta, a fugit pe drum spre casa ce se afla in gradina. Dar Iehu a alergat dupa el, zicand: "Ucide-ti-l si pe el in car!" Si l-au lovit pe inaltimea Gur, care vine langa Ibleam. Si a fugit Ohozia la Moghido si a murit acolo.
28 Slujitorii lui l-au dus într-un car la Ierusalim şi l-au îngropat în mormântul lui, cu părinţii lui, în cetatea lui David. 28 Iar slujitorii lui l-au dus la Ierusalim, l-au ingropat in mormant cu parintii lui, in cetatea lui David.
29 Ahazia se făcuse împărat al lui Iuda în anul al unsprezecelea al lui Ioram, fiul lui Ahab. 29 Ohozia se facuse rege in Iuda in anul al unsprezecelea al lui Ioram, fiul lui Ahab.
30 Iehu a intrat în Izreel. Izabela, auzind lucrul acesta, şi-a uns sprâncenele, şi-a împodobit capul şi se uita pe fereastră. 30 Apoi Iehu a venit in Izreel. Iar Izabela, fiind instiintata de aceasta, si-a uns fata, si-a impodobit capul si privea de la fereastra.
31 Pe când intra Iehu pe poartă, ea a zis: "Pace, noule Zimri, ucigaşul stăpânului său?" 31 Iar cand a intrat Iehu pe poarta, ea a zis: "Zimri, ucigasul stapanului sau, va avea el oare pace?"
32 El a ridicat faţa spre fereastră şi a zis: "Cine este pentru mine? Cine?" Şi doi sau trei dregători s-au uitat la el, apropiindu-se de fereastră. 32 Si ridicandu-si el fata sa si privind spre fereastra, a zis: "Cine, cine este cu mine?" Atunci s-au plecat spre el doi sau trei eunuci;
33 El a zis: "Aruncaţi-o jos!" Ei au aruncat-o jos, şi i-a ţâşnit sângele pe zid şi pe cai. Iehu a călcat-o în picioare. 33 Si el le-a zis: "Aruncati-o jos!" Si au aruncat-o si a tasnit sangele ei pe zid si pe caii care au calcat-o in picioare.
34 Apoi a intrat, a mâncat şi a băut, şi a zis: "Duceţi-vă de vedeţi pe blestemata aceea şi îngropaţi-o, căci este fată de împărat." 34 Dupa aceea a venit Iehu de a mancat si a baut si a zis: "Cautati pe ticaloasa aceea si ingropati-o, caci e fiica de rege!"
35 S-au dus s-o îngroape; dar n-au găsit din ea decât ţeasta capului, picioarele şi palmele mâinilor. 35 Si s-au dus sa o ingroape, dar n-au mai gasit nimic din ea, decat numai teasta, picioarele si palmele mainilor.
36 S-au întors şi au spus lui Iehu, care a zis: "Aşa spusese Domnul prin robul său Ilie, tişbitul: "Câinii vor mânca în ogorul din Izreel carnea Izabelei; 36 Si s-au intors si i-au spus. Iar el a zis: "Asa a fost cuvantul Domnului, rostit prin robul Sau Ilie Tesviteanul, zicand: In tarina Izreel cainii vor manca trupul Izabelei;
37 şi hoitul Izabelei va fi ca gunoiul pe faţa ogoarelor, în ogorul din Izreel, aşa încât nu se va mai putea zice: "Aceasta este Izabela!" 37 Si va fi trupul Izabelei in tarina Izreel ca gunoiul pe ogor, incat nimeni nu va zice: Iata ea e Izabela!"
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***