Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 8

1 Elisei a zis femeii pe al cărei fiu îl înviase: "Scoală-te, du-te, tu şi casa ta, şi locuieşte pentru o vreme unde vei putea; căci Domnul va trimite o foamete de şapte ani peste ţară, şi foametea a şi început." 1 In vremea aceea a grait Elisei cu femeia careia ii inviase copilul si i-a zis: "Scoala si du-te de la casa ta si traieste unde vei putea, caci Domnul a chemat foametea si aceea va veni asupra pamantului pentru sapte ani".
2 Femeia s-a sculat şi a făcut după cuvântul omului lui Dumnezeu: a plecat, ea şi casa ei, şi a locuit şapte ani în ţara filistenilor. 2 Si s-a sculat femeia aceea si a facut dupa cuvantul omului lui Dumnezeu si s-a dus ea si casa sa si a trait in pamantul Filistenilor sapte ani.
3 După şapte ani, femeia s-a întors din ţara filistenilor şi s-a dus să roage pe împărat pentru casa şi ogorul ei. 3 Iar dupa trecerea celor sapte ani s-a intors femeia aceea din pamantul Filistenilor si a venit sa roage pe rege pentru casa sa si pentru tarina sa.
4 Împăratul stătea de vorbă cu Ghehazi, slujitorul omului lui Dumnezeu, şi zicea: "Istoriseşte-mi, te rog, toate lucrurile mari pe care le-a făcut Elisei." 4 Tocmai atunci regele vorbea cu Ghehazi, sluga omului lui Dumnezeu, si a zis: "Povesteste-mi tot ce este mai insemnat din cate a facut Elisei!"
5 Şi pe când istorisea împăratului cum înviase pe un mort, tocmai a venit femeia pe al cărei fiu îl înviase Elisei să roage pe împărat pentru casa şi ogorul ei. Ghehazi a zis: "Împărate, domnul meu, iată femeia şi iată fiul ei, pe care l-a înviat Elisei." 5 Si pe cand istorisea el regelui despre copilul inviat de Elisei, a rugat pe rege pentru casa sa si pentru tarina sa. Si a zis Ghehazi: "Stapanul meu rege, aceasta este chiar femeia aceea si el este acel fiul al ei pe care l-a inviat Elisei".
6 Împăratul a întrebat pe femeie, şi ea i-a istorisit faptul. Apoi împăratul i-a dat un dregător, căruia i-a zis: "Vezi să se dea înapoi tot ce este al femeii acesteia, cu toate veniturile ogorului, din ziua când a părăsit ţara şi până acum!" 6 Si a intrebat regele si pe femeie si i-a povestit si ea. Atunci regele i-a dat pe unul de la curte, zicand: "Sa i se intoarca toate cate sunt ale ei si toate veniturile tarinei din ziua cand ea a parasit tarina pana acum".
7 Elisei s-a întors la Damasc. Ben-Hadad, împăratul Siriei, era bolnav. Şi l-au înştiinţat, zicând: "Omul lui Dumnezeu a venit aici!" 7 Si a venit Elisei in Damasc, cand Benhadad, regele Siriei, era bolnav. Si i s-a spus acestuia si i s-a zis: "A venit aici omul lui Dumnezeu".
8 Împăratul a zis lui Hazael: "Ia cu tine un dar şi du-te înaintea omului lui Dumnezeu. Întreabă prin el pe Domnul şi zi: "Mă voi tămădui de boala aceasta?" 8 Iar regele a zis catre Hazael: "Ia in mana ta un dar si du-te in intampinarea omului lui Dumnezeu si intreaba pe Domnul prin el, zicand: Ma voi insanatosi eu, oare, de boala aceasta?"
9 Hazael s-a dus înaintea lui Elisei, luând cu el un dar, tot ce era mai bun în Damasc, patruzeci de cămile încărcate. Când a ajuns, s-a înfăţişat înaintea lui şi a zis: "Fiul tău Ben-Hadad, împăratul Siriei, mă trimite la tine să te întreb: "Mă voi tămădui de boala aceasta?" 9 Si s-a dus Hazael in intampinarea lui si a luat dar in mana sa din cele mai bune lucruri din Damasc cat pot duce patruzeci de camile si a venit si a stat inaintea fetei lui si a zis: "Benhadad, fiul tau, regele Siriei, m-a trimis la tine sa intreb: Ma voi insanatosi eu, oare, de. boala aceasta?"
10 Elisei i-a răspuns: "Du-te şi spune-i: "Te vei tămădui", măcar că Domnul mi-a descoperit că va muri." 10 Iar Elisei i-a zis: "Du-te si spune-i: "Te vei insanatosi!" Cu toate acestea, Domnul mi-a descoperit ca el va muri".
11 Omul lui Dumnezeu şi-a pironit privirea asupra lui Hazael şi s-a uitat ţintă la el multă vreme; apoi a plâns. 11 Si si-a indreptat Elisei privirile spre Hazael si l-a privit mult, apoi a plans omul lui Dumnezeu.
12 Hazael a zis: "Pentru ce plânge domnul meu?" Şi Elisei a răspuns: "Pentru că ştiu răul pe care-l vei face copiilor lui Israel; vei pune foc cetăţilor întărite ale lor; vei ucide cu sabia pe tinerii lor, vei zdrobi pe pruncii lor şi vei spinteca pântecele femeilor însărcinate." 12 Si a zis Hazael. "De ce plange domnul meu?" Si el a zis: "Pentru ca stiu ce rau ai sa faci tu fiilor lui Israel; taria lor o vei da focului, pe tinerii lor cu sabia ii vei ucide, pe copiii lor de san ii vei omori si pe cele insarcinate ale lor le vei taia".
13 Hazael a zis: "Dar ce este robul tău, câinele acesta, ca să facă lucruri aşa de mari?" Şi Elisei a zis: "Domnul mi-a descoperit că vei fi împărat al Siriei." 13 A zis Hazael: "Robul tau este caine ca sa faca asemenea lucru necugetat?" Si Elisei a zis: "Domnul mi-a aratat in tine pe regele Siriei".
14 Hazael a plecat de la Elisei şi s-a întors la stăpânul său, care i-a zis: "Ce ţi-a spus Elisei?" Şi el a răspuns: "Mi-a spus că te vei tămădui!" 14 Si s-a dus Hazael de la Elisei si a venit la domnul sau si acesta i-a zis: "Ce ti-a grait Elisei?" Iar el a zis: "Mi-a grait ca ai sa te faci sanatos".
15 A doua zi, Hazael a luat o învelitoare, pe care a înmuiat-o în apă şi a întins-o pe faţa împăratului, care a murit. Şi în locul lui a domnit Hazael. 15 A doua zi insa a luat o invelitoare, a udat-o cu apa, a pus-o pe fata lui si a murit regele. Si in locul lui s-a facut rege Hazael.
16 În al cincilea an al lui Ioram, fiul lui Ahab, împăratul lui Israel, a început să domnească Ioram, fiul lui Iosafat, împăratul lui Iuda. 16 In anul al cincilea al lui Ioram, fiul lui Ahab, regele lui Israel, in locul lui Iosafat, regele Iudei, s-a facut rege Ioram, fiul lui Iosafat, regele Iudei.
17 Avea treizeci şi doi de ani când s-a făcut împărat şi a domnit opt ani la Ierusalim. 17 Acesta era de treizeci si doi de ani cand s-a facut rege.
18 El a umblat în calea împăraţilor lui Israel, cum făcuse casa lui Ahab, căci avea de nevastă pe o fată a lui Ahab, şi a făcut ce este rău înaintea Domnului. 18 El a domnit in Ierusalim opt ani si a pasit pe urma regilor lui Israel, cum se purtase casa lui Ahab, pentru ca fata lui Ahab era sotia lui Iosafat si a facut lucruri rele in ochii Domnului.
19 Dar Domnul n-a voit să nimicească pe Iuda, din pricina robului Său David, după făgăduinţa pe care i-o făcuse că-i va da totdeauna o lumină printre fiii săi. 19 Cu toate acestea Domnul n-a vrut sa piarda pe Iuda pentru David, robul Sau, deoarece ii fagaduise ca ii va da totdeauna o faclie printre fiii sai.
20 Pe vremea sa, Edom s-a răsculat împotriva stăpânirii lui Iuda, şi au pus un împărat peste ei. 20 In zilele lui Ioram a iesit Edom de sub mana lui Iuda si ei si-au pus rege.
21 Ioram a trecut la Ţair, cu toate carele lui. Sculându-se noaptea, a bătut pe edomiţi, care-l înconjurau, şi pe căpeteniile carelor, şi poporul a fugit în corturi. 21 Si s-a dus Ioram la Tair si impreuna cu el s-au dus toate carele lui. Apoi s-a sculat el noaptea si a lovit pe Edomitii care-l impresurasera, si pe capeteniile carelor, dar poporul a fugit in corturile sale.
22 Răscoala Edomului împotriva stăpânirii lui Iuda a ţinut până în ziua de azi. Libna s-a răsculat tot în acelaşi timp. 22 Edom a iesit de sub mana lui Iuda si a ramas asa pana in ziua de astazi.
23 Celelalte fapte ale lui Ioram şi tot ce a făcut el nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Iuda? 23 Si tot atunci a iesit si Libna. Celelalte fapte pe care le-a facut Ioram, sunt scrise in cartea faptelor regilor lui Iuda.
24 Ioram a adormit cu părinţii săi şi a fost îngropat cu părinţii săi în cetatea lui David. Şi, în locul lui, a domnit fiul său Ahazia. 24 Si a raposat Ioram cu parintii sai si a fost ingropat cu parintii sai in cetatea lui David, iar in locul lui s-a facut rege Ohozia, fiul sau.
25 În al doisprezecelea an al lui Ioram, fiul lui Ahab, împăratul lui Israel, a început să domnească Ahazia, fiul lui Ioram, împăratul lui Iuda. 25 In anul al doisprezecelea al lui Ioram, fiul lui Ahab, regele lui Israel, s-a facut rege in Iuda Ohozia, fiul lui Ioram, regele Iudei.
26 Ahazia avea douăzeci şi doi de ani când a ajuns împărat şi a domnit un an la Ierusalim. Mama sa se chema Atalia, fata lui Omri, împăratul lui Israel. 26 Ohozia era de douazeci si doi de ani cand s-a facut rege si a domnit un an in Ierusalim. Numele mamei lui era Atalia, fiica lui Omri, regele lui Israel.
27 El a umblat în calea casei lui Ahab şi a făcut ce este rău înaintea Domnului, ca şi casa lui Ahab, căci era ginerele casei lui Ahab. 27 Ohozia a pasit pe urmele casei lui Ahab si a facut rele in ochii Domnului, ca si casa lui Ahab, pentru ca era inrudit cu casa lui Ahab.
28 El a mers cu Ioram, fiul lui Ahab, la război împotriva lui Hazael, împăratul Siriei, la Ramot din Galaad. Şi sirienii au rănit pe Ioram. 28 Si s-a dus el cu Ioram, fiul lui Ahab, la razboi impotriva lui Hazael, regele Siriei, la Ramot in Galaad. Atunci au ranit Sirienii pe Ioram.
29 Împăratul Ioram s-a întors să se tămăduiască la Izreel de rănile pe care i le făcuseră sirienii la Rama, când se bătea împotriva lui Hazael, împăratul Siriei. Ahazia, fiul lui Ioram, împăratul lui Iuda, s-a coborât să vadă pe Ioram, fiul lui Ahab, la Izreel, pentru că era bolnav. 29 Si regele Ioram s-a intors ca sa se vindece in Izreel de rana ce i-o pricinuisera Sirienii la Ramot cand se luptase cu Hazael, regele Siriei. Iar Ohozia, fiul lui Ioram, regele Iudei, a venit sa-l vada pe Ioram, fiul lui Ahab, in Izreel, caci acesta era bolnav.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***