Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 3

1 Ioram, fiul lui Ahab, a început să domnească peste Israel la Samaria, în al optsprezecelea an al lui Iosafat, împăratul lui Iuda. A domnit doisprezece ani. 1 Ioram, fiul lui Ahab, se facuse rege peste Israel in Samaria, in anul al optsprezecelea al lui Iosafat, regele Iudei, si a domnit doisprezece ani.
2 El a făcut ce este rău înaintea Domnului, totuşi nu ca tatăl său şi ca mama sa. A răsturnat stâlpii lui Baal, pe care-i făcuse tatăl său; 2 Acesta a facut lucruri netrebnice in ochii Domnului, dar nu asa cum facuse tatal sau si mama sa, caci el a departat stalpii cu pisanii facuti in cinstea lui Baal, pe care-i facuse tatal sau.
3 dar s-a dedat la păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care făcuse pe Israel să păcătuiască, şi nu s-a abătut de la ele. 3 Dar de pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nabat, care a dus pe Israel in ratacire, s-a tinut si el si nu s-a lasat de ele.
4 Meşa, împăratul Moabului, avea turme mari şi plătea împăratului lui Israel un bir de o sută de mii de miei şi de o sută de mii de berbeci cu lâna lor. 4 Mesa, regele Moabului, era bogat in vite si trimitea regelui lui Israel cate o suta de mii de miei si cate o suta de mii de berbeci netunsi.
5 La moartea lui Ahab, împăratul Moabului s-a răsculat împotriva împăratului lui Israel. 5 Dar cand a murit Ahab, regele Moabului s-a razvratit impotriva regelui lui Israel.
6 Împăratul Ioram a ieşit atunci din Samaria şi a numărat pe tot Israelul. 6 In vremea aceea a iesit regele Ioram din Samaria si a numarat tot Israelul;
7 A pornit şi a trimis să spună lui Iosafat, împăratul lui Iuda: "Împăratul Moabului s-a răsculat împotriva mea; vrei să vii cu mine să luptăm împotriva Moabului?" Iosafat a răspuns: "Voi merge, eu ca tine, poporul meu ca poporul tău, caii mei ca ai tăi." 7 Iar dupa aceea s-a dus la Iosafat, regele Iudei, sa-i zica: "Regele Moabului s-a razvratit asupra mea. Vrei sa mergi cu mine la razboi impotriva Moabului?" Iar acesta a zis: "Merg. Cum esti tu, asa sunt si eu; cum este poporul tau, asa este si al meu si cum sunt caii tai, asa sunt si ai mei!"
8 Şi a zis: "Pe care drum să ne suim?" Ioram a zis: "Pe drumul care duce în pustiul Edomului." 8 Apoi a zis: "Pe ce drum sa mergem?" Iar el a raspuns: "Pe calea pustiului Edomului".
9 Împăratul lui Israel, împăratul lui Iuda şi împăratul Edomului au plecat; şi, după un drum de şapte zile, n-au avut apă pentru oştire şi pentru vitele care veneau după ea. 9 Si a plecat regele lui Israel si regele Iudei si regele Edomului si au inconjurat cale de sapte zile; dar nu era apa pentru ostire si pentru vitele ce veneau in urma.
10 Atunci împăratul lui Israel a zis: "Vai! Domnul a chemat pe aceşti trei împăraţi ca să-i dea pe mâinile Moabului!" 10 Atunci a zis regele lui Israel: "Ah, iata a chemat Domnul pe acesti trei regi ca sa-i dea in mainile lui Moab".
11 Dar Iosafat a zis: "Nu este aici niciun proroc al Domnului, prin care să putem întreba pe Domnul?" Unul din slujitorii împăratului lui Israel a răspuns: "Este aici Elisei, fiul lui Şafat, care turna apă în mâinile lui Ilie." 11 Iar Iosafat a zis: "Nu este oare pe aici vreun prooroc al Domnului, ca sa intrebam pe Domnul prin el?" Si auzind, unul din slujitorii regelui lui Israel a zis: "Este aici Elisei, fiul lui Safat, care turna apa pe maini lui Ilie".
12 Şi Iosafat a zis: "Cuvântul Domnului este cu el." Împăratul lui Israel, Iosafat şi împăratul Edomului s-au coborât la el. 12 A zis Iosafat: "El are cuvantul Domnului". Si s-au dus la el regele lui Israel si regele Iudei si regele Edomului.
13 Elisei a zis împăratului lui Israel: "Ce am eu a face cu tine? Du-te la prorocii tatălui tău şi la prorocii mamei tale." Şi împăratul lui Israel i-a zis: "Nu! căci Domnul a chemat pe aceşti trei împăraţi ca să-i dea în mâinile Moabului!" 13 Atunci a zis Elisei catre regele lui Israel: "Ce poate fi intre mine si tine? Du-te la proorocii tatalui tau si la proorocii mamei tale!" Iar regele lui Israel a zis catre el: "Ba nu, caci Domnul a chemat aici pe acesti trei regi ca sa-i dea in mainile lui Moab".
14 Elisei a zis: "Viu este Domnul oştirilor, al cărui slujitor sunt, că, dacă n-aş avea în vedere pe Iosafat, împăratul lui Iuda, pe tine nu te-aş băga deloc în seamă şi nici nu m-aş uita la tine. 14 Iar Elisei a zis: "Pe cat este de adevarat ca Domnul Savaot, Caruia slujesc, este viu, tot asa este de adevarat ca de nu as cinsti pe Iosafat, regele Iudei, nici nu m-as uita la tine si nici nu te-as vedea!
15 Acum aduceţi-mi un cântăreţ cu harpa." Şi pe când cânta cântăreţul din harpă, mâna Domnului a fost peste Elisei. 15 Acum insa chemati-mi un cantaret!" si daca a inceput acesta a canta, s-a atins mana Domnului de Elisei
16 Şi a zis: "Aşa vorbeşte Domnul: "Faceţi gropi în valea aceasta, groapă lângă groapă!" 16 Si acesta a zis: "Asa graieste Domnul: Faceti in valea aceasta santuri.
17 Căci aşa vorbeşte Domnul: "Nu veţi vedea vânt şi nu veţi vedea ploaie, dar totuşi valea aceasta se va umple de apă şi veţi bea voi, turmele voastre şi vitele voastre. 17 Caci asa zice Domnul: Nu veti vedea vant, nici ploaie nu veti vedea, dar valea aceasta se va umplea de apa, din care veti bea si voi si vitele voastre cele mici si cele mari.
18 Dar aceasta este puţin lucru înaintea Domnului. El va da pe Moab în mâinile voastre; 18 Insa acesta este putin lucru in ochii Domnului. El si pe Moab il va da in mainile voastre;
19 veţi sfărâma toate cetăţile întărite şi toate cetăţile alese, veţi tăia toţi copacii cei buni, veţi astupa toate izvoarele de apă şi veţi strica cu pietre toate ogoarele cele mai bune." 19 Si veti bate toate cetatile cele intarite si toate cetatile insemnate, toti copacii cei mai buni ii veti taia si toate izvoarele de apa le veti astupa si toate ogoarele cele mai bune le veti strica cu pietre".
20 Şi dimineaţa, în clipa când se aducea jertfa, iată că a venit apa de pe drumul Edomului şi s-a umplut ţara de apă. 20 Dimineata insa, cand se inalta darul de paine, deodata s-a revarsat apa pe drumul dinspre Edom si s-a umplut pamantul de apa.
21 Însă, toţi moabiţii, auzind că împăraţii se suie să lupte împotriva lor, au chemat pe toţi cei în vârstă să poarte armele şi mai mari chiar şi au stat la hotar. 21 Si cand au auzit Moabitii ca vin regii sa se bata cu ei, s-au adunat toti care erau in stare sa poarte arme, ba si cei mai batrani si au stat da hotar.
22 S-au sculat dis-de-dimineaţă şi, când a strălucit soarele peste ape, moabiţii au văzut în faţa lor apele roşii ca sângele. 22 Iar dimineata s-au sculat de noapte si, cand a stralucit soarele deasupra apei, Moabitilor li s-a parut din departare ca apa aceea este rosie ca sangele.
23 Ei au zis: "Este sânge! Împăraţii au scos sabia între ei, s-au tăiat unii pe alţii; acum, la pradă, moabiţi!" 23 Si au zis: "Acela este sange. Regii aceia s-au luptat intre ei ranindu-se unul pe altul. Acum la prada, Moabe!"
24 Şi au mers împotriva taberei lui Israel. Dar Israel s-a sculat şi a bătut pe Moab, care a luat-o la fugă dinaintea lor. Au pătruns în ţară şi au bătut pe Moab. 24 Si au venit ei spre tabara israelita. Si s-au sculat Israelitii si au inceput a bate pe Moabiti si acestia au fugit de ai, iar ei i-au urmarit mereu si au batut pe Moabiti.
25 Au sfărâmat cetăţile, au aruncat fiecare pietre în toate ogoarele cele mai bune şi le-au umplut cu pietre, au astupat toate izvoarele de apă şi au tăiat toţi copacii cei buni; prăştiaşii au înconjurat şi au bătut Chir-Hareset, din care n-au lăsat decât pietrele. 25 Cetatile lor le-au daramat si in toate ogoarele cele mai bune au aruncat fiecare cu pietre si le-au umplut cu pietre; toate izvoarele de apa le-au astupat si toti copacii cei mai buni i-au taiat; apoi prastiasii au inconjurat Chir-Haresetul si l-au luat si n-au lasat decat numai pietrele.
26 Împăratul Moabului, văzând că fusese înfrânt în luptă, a luat cu el şapte sute de oameni, care scoteau sabia, să-şi croiască drum până la împăratul Edomului; dar n-au putut. 26 Atunci, vazand regele Moabului ca este biruit in razboi, a luat cu sine sapte sute de oameni, deprinsi la manuirea sabiei, ca sa patrunda la regele Edomului, dar n-a putut.
27 A luat atunci pe fiul său întâi născut, care trebuia să domnească în locul lui, şi l-a adus ca ardere de tot pe zid. Şi o mare mânie a cuprins pe Israel, care s-a depărtat de împăratul Moabului şi s-a întors în ţară. 27 Deci a luat pe fiul sau cel intai nascut, care trebuia sa domneasca in locul lui, si l-a adus ardere de tot pe zid. Aceasta a pricinuit o mare manie asupra Israelitilor si s-au dus de la el, intorcandu-se in tara lor.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***