Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 24

1 Pe vremea sa, Nebucadneţar, împăratul Babilonului, a pornit cu război. Ioiachim i-a fost supus trei ani; dar s-a răsculat din nou împotriva lui. 1 In zilele lui Ioiachim a venit cu razboi Nabucodonosor, regele Babilonului, si Ioiachim a ajuns supusul lui timp de trei ani, dar apoi s-a rasculat impotriva lui.
2 Atunci Domnul a trimis împotriva lui Ioiachim cete de haldei, cete de sirieni, cete de moabiţi şi cete de amoniţi; le-a trimis împotriva lui Iuda, ca să-l nimicească, după cuvântul pe care-l spusese Domnul prin robii Săi prorocii. 2 Atunci Domnul a trimis asupra lui cete de Caldei, cete de Sirieni, cete de Moabiti si cete de Amoniti; si le-a trimis asupra lui Iuda, ca sa-l piarda, dupa cuvantul Domnului pe care l-a rostit prin robii Sai, proorocii.
3 Lucrul acesta s-a întâmplat numai după porunca Domnului, care voia să lepede pe Iuda dinaintea Lui, din pricina tuturor păcatelor săvârşite de Manase 3 Aceasta s-a facut cu Iuda numai din porunca Domnului, ca sa fie lepadat de la fata Lui pentru pacatele lui Manase si pentru tot ce facuse acesta;
4 şi din pricina sângelui nevinovat pe care-l vărsase Manase şi de care umpluse Ierusalimul. De aceea, lucrul acesta Domnul n-a vrut să-l ierte. 4 Si pentru sangele nevinovat pe care-l varsase el, umpland tot Ierusalimul, Domnul n-a vrut sa-l ierte.
5 Celelalte fapte ale lui Ioiachim şi tot ce a făcut el nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Iuda? 5 Celelalte stiri despre Ioiachim si despre tot ce a facut el sunt scrise in cartea Cronicilor regilor lui Iuda.
6 Ioiachim a adormit cu părinţii săi. Şi, în locul lui, a domnit fiul său Ioiachin. 6 Ioiachim a raposat cu parintii sai, iar in locul lui s-a facut rege Iehonia, fiul sau.
7 Împăratul Egiptului n-a mai ieşit din ţara lui, căci împăratul Babilonului luase tot ce era al împăratului Egiptului, de la pârâul Egiptului până la râul Eufratului. 7 Regele Egiptului n-a mai iesit din tara sa, pentru ca regele Babilonului a luat regelui Egiptului tot ce avea acesta de la raul Egiptului pana la raul Eufratului.
8 Ioiachin avea optsprezece ani când a ajuns împărat şi a domnit trei luni la Ierusalim. Mama sa se chema Nehuşta, fata lui Elnatan, din Ierusalim. 8 Iehonia era de optsprezece ani cand s-a facut rege si a domnit in Ierusalim trei luni. Numele mamei lui era Nehusta, fiica lui Elnatan, din Ierusalim.
9 El a făcut ce este rău înaintea Domnului, întocmai cum făcuse tatăl său. 9 El a facut lucruri netrebnice in ochii Domnului, in toate, asa cum facuse tatal sau.
10 În vremea aceea, slujitorii lui Nebucadneţar, împăratul Babilonului, s-au suit împotriva Ierusalimului, şi cetatea a fost împresurată. 10 In vremea aceea slujitorii lui Nabucodonosor, regele Babilonului, au venit asupra Ierusalimului si au impresurat cetatea. Iar dupa ce slugile lui au inconjurat cetatea, a venit si regele Nabucodonosor.
11 Nebucadneţar, împăratul Babilonului, a venit înaintea cetăţii pe când o împresurau slujitorii lui. 11 Si a iesit Iehonia, regele lui Iuda, la regele Babilonului, impreuna cu mama sa, cu slujitorii sai, cu capeteniile si eunucii lui,
12 Atunci Ioiachin, împăratul lui Iuda, s-a dus la împăratul Babilonului, cu mama sa, cu slujitorii, căpeteniile şi dregătorii lui. Şi împăratul Babilonului l-a luat prins, în al optulea an al domniei lui. 12 Si l-a luat rob regele Babilonului in al optulea an al domniei sale;
13 A luat de acolo toate vistieriile Casei Domnului şi vistieriile casei împăratului; şi a sfărâmat toate vasele de aur pe care le făcuse Solomon, împăratul lui Israel, în Templul Domnului, cum spusese Domnul. 13 Si a scos toate comorile templului Domnului si comorile casei domnesti, si a sfaramat, dupa cum spusese Domnul, toate vasele cele de aur pe care le facuse Solomon, regele lui Israel, pentru templul Domnului, si ta dus in robie tot Ierusalimul,
14 A dus în robie tot Ierusalimul, toate căpeteniile şi toţi oamenii viteji, în număr de zece mii, cu toţi teslarii şi fierarii: n-a mai rămas decât poporul sărac al ţării. 14 Pe toti fruntasii si pe toti oamenii viteji, aproape zece mii de robi, cu toti dulgherii si fierarii, si n-a ramas nimeni decat numai poporul tarii cel sarac.
15 A strămutat pe Ioiachin la Babilon; şi a dus robi din Ierusalim la Babilon, pe mama împăratului, pe nevestele împăratului şi pe dregătorii lui şi pe mai marii ţării, 15 Si a dus si pe Iehonia la Babilon; de asemenea au dus robi din Ierusalim la Babilon pe mama si femeile regelui, pe eunucii lui si pe puternicii tarii;
16 pe toţi războinicii, în număr de şapte mii, şi pe teslari şi fierari, în număr de o mie, toţi numai oameni viteji şi buni pentru război. Împăratul Babilonului i-a luat robi în Babilon. 16 Toata ostirea in numar de sapte mii, teslarii, fierarii in numar de o mie, si toti oamenii varstnici si buni de ostire i-a dus regele Babilonului robi la Babilon.
17 Şi împăratul Babilonului a pus împărat, în locul lui Ioiachin, pe unchiul său Matania, căruia i-a schimbat numele în Zedechia. 17 Atunci regele Babilonului a pus rege in locul lui Iehonia, pe Matania, unchiul lui Iehonia, schimbandu-i numele in Sedechia.
18 Zedechia avea douăzeci şi unu de ani când a ajuns împărat şi a domnit unsprezece ani la Ierusalim. Mama sa se chema Hamutal, fata lui Ieremia, din Libna. 18 Sedechia era de douazeci si unu de ani cand s-a facut rege si a domnit in Ierusalim unsprezece ani. Numele mamei lui era Hamutal, fiica lui Ieremia din Libna.
19 El a făcut ce este rău înaintea Domnului, întocmai cum făcuse Ioiachim. 19 Si a facut si acesta lucruri netrebnice in ochii Domnului, in toate, asa cum facuse si Iehonia.
20 Şi lucrul acesta s-a întâmplat din pricina mâniei Domnului împotriva Ierusalimului şi împotriva lui Iuda, pe care voia să-i lepede dinaintea Lui. Şi Zedechia s-a răsculat împotriva împăratului Babilonului. 20 Si mania Domnului era peste Ierusalim si peste Iuda atat de mare, incat i-a lepadat de la fata Sa. Si s-a lepadat si Sedechia de regele Babilonului.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***