Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 20

1 În vremea aceea, Ezechia a fost bolnav pe moarte. Prorocul Isaia, fiul lui Amoţ, a venit la el şi i-a zis: "Aşa vorbeşte Domnul: "Rânduieşte ce ai de rânduit casei tale, căci vei muri şi nu vei mai trăi." 1 In zilele acelea s-a imbolnavit Iezechia de moarte si a venit la el Isaia proorocul, fiul lui Amos, si i-a zis: "Asa graieste Domnul: Fa testament pentru casa ta, caci nu te vei mai insanatosi, ci vei muri!"
2 Ezechia s-a întors cu faţa la perete şi a făcut Domnului următoarea rugăciune: 2 Atunci s-a intors Iezechia cu fata la perete si s-a rugat Domnului,
3 "Doamne, adu-Ţi aminte că am umblat înaintea feţei Tale cu credincioşie şi curăţie de inimă şi am făcut ce este bine înaintea Ta!" Şi Ezechia a vărsat multe lacrimi. 3 Zicand: "O, Doamne, adu-ti aminte ca am umblat inaintea fetei Tale cu credinta si cu inima dreapta si am facut cele placute in ochii Tai!" Si a plans Iezechia tare.
4 Isaia, care ieşise, n-ajunsese încă în curtea din mijloc, când cuvântul Domnului i-a vorbit astfel: 4 Isaia insa nu plecase inca din cetate, cand a fost cuvantul Domnului catre el si i-a zis:
5 "Întoarce-te şi spune lui Ezechia, căpetenia poporului Meu: "Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul tatălui tău David: "Ţi-am auzit rugăciunea şi ţi-am văzut lacrimile. Iată că te voi face sănătos; a treia zi, te vei sui la Casa Domnului. 5 "Intoarce-te si spune lui Iezechia, stapanul poporului Meu: Asa zice Domnul Dumnezeul lui David, stramosul tau: Am auzit rugaciunea ta si am vazut lacrimile tale; te vei vindeca si a treia zi te vei duce in templul Domnului;
6 Voi mai adăuga cincisprezece ani la zilele tale. Te voi izbăvi, pe tine şi cetatea aceasta, din mâna împăratului Asiriei şi voi ocroti cetatea aceasta, din pricina Mea şi din pricina robului Meu David." 6 Si voi mai adauga la zilele tale cincisprezece ani si din mana regelui Asiriei te voi izbavi pe tine si cetatea aceasta o voi apara pentru Mine si pentru David, robul Meu!"
7 Isaia a zis: "Luaţi o turtă de smochine." Au luat-o şi au pus-o pe umflătură. Şi Ezechia s-a vindecat. 7 Si a zis Isaia: "Luati o turta de smochine! Si au luat o turta de smochine si au pus-o pe rana si s-a insanatosit Iezechia.
8 Ezechia zisese lui Isaia: "După care semn voi cunoaşte că mă va vindeca Domnul şi că mă voi sui a treia zi la Casa Domnului?" 8 Si a zis catre Isaia: "Care este semnul ca Domnul ma va vindeca si ca ma voi duce a treia zi in templul Domnului?"
9 Şi Isaia a zis: "Iată, din partea Domnului, semnul după care vei cunoaşte că Domnul va împlini cuvântul pe care l-a rostit: "Cum vrei: să treacă umbra peste zece trepte înainte sau să dea înapoi cu zece trepte?" 9 Iar Isaia a zis: "Iata semn de la Domnul ca-si va implini Domnul cuvantul pe care l-a rostit: Vrei sa treaca umbra la ceasul de soare cu zece linii inainte sau sa se dea cu zece linii inapoi?"
10 Ezechia a răspuns: "Nu este mare lucru ca umbra să treacă înainte peste zece trepte; ci mai bine să se dea înapoi cu zece trepte." 10 Iezechia a zis: "E usor ca umbra sa se miste cu zece linii inainte. Nu, ci sa se dea umbra cu zece linii inapoi".
11 Atunci Isaia, prorocul, s-a rugat Domnului, şi Domnul a dat cu zece trepte înapoi umbra din locul în care se coborâse pe cadranul soarelui lui Ahaz. 11 Si a strigat Isaia proorocul catre Domnul si s-a dat inapoi cu zece linii.
12 În acelaşi timp, Berodac-Baladan, fiul lui Baladan, împăratul Babilonului, a trimis o scrisoare şi un dar lui Ezechia, căci auzise de boala lui Ezechia. 12 In vremea aceea Merodac Baladan, fiul lui Baladan, regele Babilonului, a trimis scrisoare si dar lui Iezechia caci auzise ca Iezechia a fost bolnav.
13 Ezechia a ascultat pe soli şi le-a arătat locul unde erau lucrurile lui de preţ, argintul şi aurul, mirodeniile şi untdelemnul cel scump, casa lui cu arme şi tot ce se afla în vistieriile lui: n-a fost nimic pe care să nu li-l fi arătat Ezechia în casa lui şi în toate moşiile lui. 13 Ascultand Iezechia pe trimisi, le-a aratat camarile sale, argintul, aurul, aromatele, mirurile cele scumpe si toata casa sa de arme si tot ce se afla in vistieriile sale; si nu a ramas nici un lucru din casa sa si din toata stapanirea sa pe care sa nu-l fi aratat lor Iezechia.
14 Prorocul Isaia a venit în urmă la împăratul Ezechia şi i-a zis: "Ce au zis oamenii aceia şi de unde au venit la tine?" Ezechia a răspuns: "Au venit dintr-o ţară depărtată, din Babilon." 14 Venind insa Isaia proorocul la regele Iezechia, a zis catre el: "Ce au zis oamenii acestia si de unde au venit la tine?" Iezechia a raspuns: "Dintr-o tara departata, au venit din Babilon".
15 Isaia a mai zis: "Ce au văzut în casa ta?" Ezechia a răspuns: "Au văzut tot ce este în casa mea: n-a fost nimic în vistieriile mele pe care să nu li-l fi arătat." 15 Isaia a zis: "Ce au vazut ei in casa ta?" Si Iezechia a zis: "Tot ce este in casa mea au vazut si n-a ramas nici un lucru din vistieriile mele pe care sa nu-l fi vazut".
16 Atunci Isaia a zis lui Ezechia: "Ascultă cuvântul Domnului! 16 Atunci Isaia a zis: "Asculta cuvantul Domnului: Iata vor veni zile cand vor fi luate toate cate sunt in casa ta si ce-au adunat parintii tai pana in ziua aceasta si vor fi duse la Babilon. Nimic nu va ramane, zice Domnul.
17 "Iată că vor veni vremuri când vor duce în Babilon tot ce este în casa ta şi ce au strâns părinţii tăi până în ziua de azi; nu va rămâne nimic - zice Domnul. - 17 Din fiii tai care vor rasari din tine si pe care ii vei naste tu,
18 Şi vor lua din fiii tăi, care vor ieşi din tine, pe care-i vei naşte, şi-i vor face fameni slujitori în casa împăratului Babilonului." 18 Se vor lua si vor fi eunuci in palatul regelui Babilonului".
19 Ezechia a răspuns lui Isaia: "Cuvântul Domnului, pe care l-ai rostit, este bun." Şi a adăugat: "Căci va fi pace şi linişte în timpul vieţii mele!" 19 Iezechia a raspuns lui Isaia: "Bun este cuvantul Domnului pe care l-ai rostit tu!" Apoi a adaugat: "Sa fie pace si liniste in zilele mele!"
20 Celelalte fapte ale lui Ezechia, toate isprăvile lui şi cum a făcut iazul şi canalul de apă şi a adus apele în cetate nu sunt scrise oare în cartea Cronicilor împăraţilor lui Iuda? 20 Celelalte fapte ale lui Iezechia, luptele lui si cum ca el a facut iazul si canalul pentru adus apa in cetate, sunt scrise in cartea faptelor regilor lui Iuda.
21 Ezechia a adormit cu părinţii săi. Şi în locul lui a domnit fiul său Manase. 21 Apoi a raposat Iezechia cu parintii sai si in locul lui s-a facut rege Manase, fiul sau.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***