Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 2

1 Când a voit Domnul să ridice pe Ilie la cer într-un vârtej de vânt, Ilie pleca din Ghilgal cu Elisei. 1 In vremea cand Domnul a vrut sa inalte pe Ilie in vartej de vant la cer Ilie a plecat cu Elisei din Ghilgal.
2 Ilie a zis lui Elisei: "Rămâi aici, te rog, căci Domnul mă trimite până la Betel." Elisei a răspuns: "Viu este Domnul şi viu este sufletul tău că nu te voi părăsi." Şi s-au coborât la Betel. 2 Si Ilie a zis catre Elisei: "Stai aici, caci Dumnezeu ma trimite la Betel. Iar Elisei a zis: "Cat este de adevarat ca Domnul este viu si cum este viu si sufletul tau, tot asa de adevarat este ca nu te voi lasa singur". si s-au dus amandoi la Betel.
3 Fiii prorocilor, care erau la Betel, au ieşit la Elisei şi i-au zis: "Ştii că Domnul răpeşte astăzi pe stăpânul tău deasupra capului tău?" Şi el a răspuns: "Ştiu şi eu, dar tăceţi." 3 Si au iesit fiii proorocilor cei din Betel la Elisei si au zis catre el: "Stii oare ca astazi Domnul va sa ridice pe stapanul tau deasupra capului tau?" Si el a zis: "Stiu si eu, dar taceti!"
4 Ilie i-a zis: "Eliseie, rămâi aici, te rog, căci Domnul mă trimite la Ierihon." El a răspuns: "Viu este Domnul şi viu este sufletul tău, că nu te voi părăsi!" Şi au ajuns la Ierihon. 4 Atunci Ilie a zis catre el: "Elisei, ramai aici, caci Domnul ma trimite la Ierihon". Iar Elisei a zis: "Cat este de adevarat ca Domnul este viu si viu este si sufletul tau, tot asa de adevarat este ca nu te voi lasa singur!"
5 Fiii prorocilor, care erau la Ierihon, s-au apropiat de Elisei şi i-au zis: "Ştii că Domnul răpeşte azi pe stăpânul tău deasupra capului tău?" Şi el a răspuns: "Ştiu şi eu; dar tăceţi." 5 Si au venit amandoi la Ierihon. Atunci s-au apropiat fiii proorocilor cei din Ierihon de Elisei si i-au zis: "Stii oare ca Domnul ia pe stapanul tau si-l inalta deasupra capului tau?" Si el a raspuns: "Stiu si eu, dar taceti!"
6 Ilie i-a zis: "Rămâi aici, te rog, căci Domnul mă trimite la Iordan." El a răspuns: "Viu este Domnul şi viu este sufletul tău, că nu te voi părăsi." Şi amândoi şi-au văzut de drum. 6 A zis Ilie: "Ramai aici, caci Domnul ma trimite la Iordan!" Iar Elisei a raspuns: "Cat este de adevarat ca Domnul este viu si cum este viu si sufletul tau, tot asa de adevarat este ca nu te voi lasa singur!"
7 Cincizeci de inşi dintre fiii prorocilor au sosit şi s-au oprit la o depărtare oarecare în faţa lor, şi ei amândoi s-au oprit pe malul Iordanului. 7 Si s-au dus amandoi; s-au dus si cincizeci din fiii proorocilor si au stat deoparte in fata lor, iar ei amandoi sedeau langa Iordan.
8 Atunci Ilie şi-a luat mantaua, a făcut-o sul şi a lovit cu ea apele, care s-au despărţit într-o parte şi într-alta, şi au trecut amândoi pe uscat. 8 Atunci, luand Ilie mantia sa si strangand-o valatuc, a lovit cu ea apa si aceasta s-a strans la dreapta si la stanga si au trecut ca pe uscat.
9 După ce au trecut, Ilie a zis lui Elisei: "Cere ce vrei să-ţi fac, înainte ca să fiu răpit de la tine." Elisei a răspuns: "Te rog să vină peste mine o îndoită măsură din duhul tău!" 9 Iar dupa ce au trecut, a zis Ilie catre Elisei: "Cere ce sa-ti fac, inainte de a fi luat de la tine". Iar Elisei a zis: "Duhul care este in tine sa fie indoit in mine!"
10 Ilie a zis: "Greu lucru ceri. Dar dacă mă vei vedea când voi fi răpit de la tine, aşa ţi se va întâmpla; dacă nu, nu ţi se va întâmpla aşa." 10 Raspuns-a Ilie: "Greu lucru ceri! Dar de ma vei vedea cand voi fi luat de la tine, va fi asa; iar de nu ma vei vedea, nu va fi".
11 Pe când mergeau ei vorbind, iată că un car de foc şi nişte cai de foc i-au despărţit pe unul de altul, şi Ilie s-a înălţat la cer într-un vârtej de vânt. 11 Pe cand mergeau ei asa pe drum si graiau, deodata s-a ivit un car si cai de foc si, despartindu-i pe unul de altul, a ridicat pe Ilie in vartej de vant la cer.
12 Elisei se uita şi striga: "Părinte! Părinte! Carul lui Israel şi călărimea lui!" Şi nu l-a mai văzut. Apucându-şi hainele, le-a sfâşiat în două bucăţi 12 Iar Elisei se uita si striga: "Parinte, parinte, carul lui Israel si caii lui!" Si apoi nu l-a mai vazut. Si apucandu-si hainele le-a sfasiat in doua.
13 şi a ridicat mantaua, căreia îi dăduse drumul Ilie. Apoi s-a întors şi s-a oprit pe malul Iordanului; 13 Apoi, apucand mantia lui Ilie, care cazuse de la acesta, s-a intors inapoi si s-a oprit pe malul Iordanului.
14 a luat mantaua, căreia îi dăduse Ilie drumul, şi a lovit apele cu ea şi a zis: "Unde este acum Domnul Dumnezeul lui Ilie?" Şi a lovit apele, care s-au despărţit într-o parte şi în alta, şi Elisei a trecut. 14 Si a luat mantia lui Ilie care cazuse de la acesta si a lovit apa cu ea, zicand: "Unde este Domnul Dumnezeul lui Ilie?" Si lovind, apa s-a tras la dreapta si la stanga si a trecut Elisei.
15 Fiii prorocilor care erau în faţa Ierihonului, când l-au văzut, au zis: "Duhul lui Ilie a venit peste Elisei." Şi i-au ieşit înainte şi s-au închinat până la pământ înaintea lui. 15 Iar fiii proorocilor cei din Ierihon, vazandu-l de departe, au zis: "Duhul lui Ilie s-a odihnit peste Elisei! Si au iesi t inaintea lui si i s-au plecat pana la pamant, zicandu-i:
16 Ei i-au zis: "Iată că între slujitorii tăi sunt cincizeci de oameni viteji; vrei să se ducă să caute pe stăpânul tău? Poate că Duhul Domnului l-a dus şi l-a aruncat pe vreun munte sau în vreo vale." El a răspuns: "Nu-i trimiteţi." 16 "Iata, la noi, robii tai, se afla cincizeci de oameni voinici; sa se duca sa caute pe stapanul tau, poate l-a dus Duhul Domnului si l-a aruncat pe vreun munte sau intr-o vale". Iar el a zis: "Sa nu-i trimiteti!"
17 Dar ei au stăruit multă vreme de el. Şi el a zis: "Trimiteţi-i." Au trimis pe cei cincizeci de oameni, care au căutat pe Ilie trei zile şi nu l-au găsit. 17 Ei insa au staruit mult pe langa el si el, vazand ca nu poate scapa de ei, le-a zis: "Trimiteti-i!" Si au trimis ei cincizeci de oameni si au cautat trei zile si nu l-au gasit;
18 Când s-au întors la Elisei, care era la Ierihon, el le-a zis: "Nu v-am spus să nu vă duceţi?" 18 Intorcandu-se apoi aceia la el in Ierihon, unde ramasese in vremea aceea, a zis catre ei Elisei: "Nu v-am spus eu sa nu va duceti?"
19 Oamenii din cetate au zis lui Elisei: "Iată, aşezarea cetăţii este bună, după cum vede domnul meu; dar apele sunt rele, şi ţara este stearpă." 19 Iar locuitorii cetatii aceleia au zis catre Elisei: "Iata asezarea cetatii acesteia este buna, dupa cum poate vedea si stapanul nostru, dar apa nu este buna si pamantul este neroditor".
20 El a zis: "Aduceţi-mi un blid nou şi puneţi sare în el." Şi i-au adus. 20 Si el a zis: "Aduceti-mi o oala noua si puneti sare in ea!"
21 Apoi s-a dus la izvorul apelor şi a aruncat sare în el şi a zis: "Aşa vorbeşte Domnul: "Vindec apele acestea; nu va mai veni din ele nici moarte, nici sterpiciune." 21 Si i-au adus si a iesit el la fantana de apa si, aruncand sarea in ea, a zis: "Asa zice Domnul: Iata am facut apa aceasta sanatoasa si nu va mai pricinui nici vatamare, nici moarte, nici nerodire".
22 Şi apele au fost vindecate până în ziua aceasta, după cuvântul pe care-l rostise Domnul. 22 Si s-a facut apa curata pana astazi, dupa cuvantul pe care l-a spus Elisei.
23 De acolo s-a suit la Betel. Şi pe când mergea pe drum, nişte băieţaşi au ieşit din cetate şi şi-au bătut joc de el. Ei îi ziceau: "Suie-te, pleşuvule! Suie-te, pleşuvule!" 23 De acolo s-a dus el la Betel. Si cum mergea pe drum, au iesit din cetate niste copii si s-au apucat sa rada de al zicand: "Hai, plesuvule, hai!"
24 El s-a întors să-i privească şi i-a blestemat în Numele Domnului. Atunci au ieşit doi urşi din pădure şi au sfâşiat patruzeci şi doi din aceşti copii. 24 Iar el, intorcandu-se si vazandu-i, i-a blestemat cu numele Domnului. Atunci, iesind din padure doi ursi, au sfasiat din ei patruzeci si doi de copii.
25 De acolo s-a dus pe muntele Carmel, de unde s-a întors la Samaria. 25 De aici Elisei s-a dus la muntele Carmelului, iar de acolo s-a intors in Samaria.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***