Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 19

1 Când a auzit împăratul Ezechia lucrul acesta, şi-a sfâşiat hainele, s-a acoperit cu un sac şi s-a dus în Casa Domnului. 1 Auzind acestea, regele Iezechia si-a rupt hainele sale, s-a imbracat cu sac si s-a dus in templul Domnului.
2 A trimis pe Eliachim, căpetenia casei împăratului, pe Şebna, logofătul, şi pe preoţii cei mai bătrâni, acoperiţi cu saci, la prorocul Isaia, fiul lui Amoţ. 2 Atunci a trimis pe Eliachim, capetenia curtii domnesti, pe Sebna scriitorul si pe preotii cei mai mari, imbracati in sac, la Isaia proorocul, fiul lui Amos,
3 Şi i-au zis: "Aşa vorbeşte Ezechia: "Ziua aceasta este o zi de necaz, de pedeapsă şi de ocară; căci copiii sunt aproape să iasă din pântecele mamei, şi nu este putere pentru naştere. 3 Si acestia au zis catre el: "Asa zice Iezechia: Zi de necaz, de pedeapsa si de rusine este ziua aceasta, caci pruncii sunt aproape sa iasa din pantecele mamelor si ele nu pot naste.
4 Poate că Domnul Dumnezeul tău a auzit toate cuvintele lui Rabşache, pe care l-a trimis împăratul Asiriei, stăpânul său, să batjocorească pe Dumnezeul cel Viu, şi poate că Domnul Dumnezeul tău îl va pedepsi pentru cuvintele pe care le-a auzit. Înalţă, dar, o rugăciune pentru ceilalţi care au mai rămas." 4 Poate va auzi Domnul Dumnezeul tau toate cuvintele lui Rabsache, pe care l-a trimis regele Asiriei, stapanul lui, sa defaime pe Dumnezeul cel viu si sa-L huleasca cu vorbele pe care le-a auzit Domnul Dumnezeul tau. Adu dar rugaciune pentru cei ce au ramas si se afla printre cei vii!"
5 Slujitorii împăratului Ezechia s-au dus, dar, la Isaia. 5 Si au venit slugile regelui Iezechia la Isaia,
6 Şi Isaia le-a zis: "Iată ce să spuneţi stăpânului vostru: "Aşa vorbeşte Domnul: "Nu te speria de cuvintele pe care le-ai auzit şi prin care M-au batjocorit slujitorii împăratului Asiriei. 6 Iar Isaia le-a zis: "Asa sa ziceti domnului vostru: Asa graieste Domnul: Nu te teme de vorbele ce le-ai auzit si cu care M-au hulit pe Mine slugile regelui Asiriei.
7 Voi pune în el un duh care îl va face ca, la auzul unei veşti pe care o va primi, să se întoarcă în ţara lui; şi-l voi face să cadă ucis de sabie în ţara lui." 7 Caci iata voi trimite in el duh si va auzi o veste si se va intoarce in tara sa, iar acolo il voi lovi cu sabia".
8 Rabşache, plecând, a găsit pe împăratul Asiriei luptând împotriva Libnei, căci aflase de plecarea lui din Lachis. 8 Atunci s-a intors Rabsache si a gasit pe regele Asiriei razboindu-se impotriva Libnei, caci auzise ca acesta a plecat din Lachis.
9 Atunci împăratul Asiriei a primit o veste cu privire la Tirhaca, împăratul Etiopiei. I s-a spus: "Iată că acela a pornit cu război împotriva ta." Şi împăratul Asiriei a trimis soli din nou lui Ezechia, zicând: 9 Si a auzit el de Tirhaca, regele Etiopiei, caci i s-a spus: "Iata vine sa se lupte cu tine". Si din nou a trimis soli la Iezechia sa-i spuna:
10 "Aşa să vorbiţi lui Ezechia, împăratul lui Iuda: "Să nu te înşele Dumnezeul tău în care te încrezi, zicând: "Ierusalimul nu va fi dat în mâinile împăratului Asiriei." 10 "Asa sa ziceti lui Iezechia, regele Iudei: Sa nu te insele Dumnezeul tau, in Care nadajduiesti tu, gandind: Nu va fi dat Ierusalimul in mainile regelui Asiriei!
11 Iată, ai auzit ce au făcut împăraţii Asiriei tuturor ţărilor şi cum le-au nimicit; şi tu, să fii izbăvit?! 11 Doar tu ai auzit ce a facut regele Asiriei cu toate tarile, aruncand asupra lor blestem. Si tu ai sa ramai?
12 Dumnezeii neamurilor pe care le-au nimicit părinţii mei au izbăvit ei pe Gozan, Haran, Reţef şi pe fiii lui Eden din Telasar? 12 Dumnezeii popoarelor pe care le-au ruinat parintii mei le-au izbavit ei oare?
13 Unde este împăratul Hamatului, împăratul Arpadului şi împăratul cetăţii Sefarvaimului, Henei şi Ivei?" 13 Unde este regele Hamatului, sau regele Arpadului, sau regele cetatii Sefarvaimului, Inei si Hevei?"
14 Ezechia a luat scrisoarea din mâna solilor şi a citit-o. Apoi s-a suit la Casa Domnului şi a întins-o înaintea Domnului, 14 Si a luat Iezechia scrisoarea din mana solilor si a citit-o; apoi s-a dus in templul Domnului si a deschis-o Iezechia inaintea felei Domnului.
15 căruia i-a făcut următoarea rugăciune: "Doamne Dumnezeul lui Israel care şezi pe heruvimi! Tu eşti singurul Dumnezeu al tuturor împărăţiilor pământului! Tu ai făcut cerurile şi pământul. 15 Si s-a rugat Iezechia inaintea fetei Domnului si a zis: "Doamne Dumnezeul lui Israel, Cel ce sezi pe heruvimi, numai Tu singur esti Dumnezeul tuturor regatelor pamantului, Tu ai facut cerul si pamantul!
16 Doamne, pleacă-Ţi urechea şi ascultă! Doamne, deschide-Ţi ochii şi priveşte. Auzi cuvintele lui Sanherib, care a trimis pe Rabşache să batjocorească pe Dumnezeul cel Viu. 16 Pleaca-ti, Doamne, urechea Ta si ma auzi! Deschide-ti, Doamne, ochii Tai si vezi si auzi cuvintele lui Senaherib, cel ce a trimis sa Te huleasca pe Tine, Dumnezeul cel viu!
17 Da, Doamne, este adevărat că împăraţii Asiriei au nimicit neamurile şi le-au pustiit ţările 17 Adevarat, o, Doamne, regii Asiriei au pustiit popoarele si tarile lor, au aruncat dumnezeii acestora in foc, dar aceia nu erau dumnezei, ci lucruri de maini omenesti, lemn si piatra, si de aceea i-a si nimicit pe ei.
18 şi că au aruncat în foc pe dumnezeii lor; dar ei nu erau dumnezei, ci erau lucrări făcute de mâna omului, erau lemn şi piatră; şi i-au nimicit. 18 Si acum, Doamne Dumnezeul nostru, izbaveste-ne din mana lui,
19 Acum, Doamne Dumnezeul nostru, izbăveşte-ne din mâna lui Sanherib, ca să ştie toate împărăţiile pământului că numai Tu eşti Dumnezeu, Doamne!" 19 Si vor afla toate regatele pamantului ca numai Tu, Doamne, esti Dumnezeu! "
20 Atunci Isaia, fiul lui Amoţ, a trimis să spună lui Ezechia: "Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Israel: "Am auzit rugăciunea pe care Mi-ai făcut-o cu privire la Sanherib, împăratul Asiriei. 20 Atunci a trimis Isaia, fiul lui Amos, la Iezechia sa-i spuna: "Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: Cele pentru care te-ai rugat tu Mie impotriva lui Senaherib, regele Asiriei, le-am auzit.
21 Iată cuvântul pe care l-a rostit Domnul împotriva lui: "Fecioara, fiica Sionului, te dispreţuieşte şi râde de tine; fata Ierusalimului dă din cap după tine. 21 Iata cuvantul pe care l-a rostit Domnul pentru el: Te dispretuieste si rade de tine fecioara, fiica Sionului, si clatina din cap, in urma ta, fiica Ierusalimului.
22 Pe cine ai batjocorit şi ai ocărât tu? Împotriva cui ai ridicat glasul? Şi împotriva cui ţi-ai ridicat ochii? Împotriva Sfântului lui Israel! 22 Pe cine insa ai mustrat si ai hulit tu? Si asupra cui ti-ai ridicat tu glasul si ti-ai inaltat asa de sus ochii tai? Asupra Sfantului lui Israel.
23 Prin solii tăi ai batjocorit pe Domnul şi ai zis: "Cu mulţimea carelor mele am suit vârful munţilor, coastele Libanului! Voi tăia cei mai înalţi cedri ai lui, cei mai frumoşi chiparoşi ai lui şi voi atinge creasta lui cea mai înaltă, pădurea lui care este ca o grădină de poame; 23 Prin trimisii tai tu ai infruntat pe Domnul si ai zis: Cu multimea carelor mele m-am urcat pe inaltimea muntilor, pe coastele Libanului, si am taiat cedrii cei falnici si chiparosii cei minunati ai lui, si am ajuns la cea din urma adapostire a lui, la gradina lui plina de pomi;
24 am săpat şi am băut ape străine, şi voi seca cu talpa picioarelor mele toate râurile Egiptului." 24 Si am sapat si am baut apa straina si cu talpile picioarelor mele voi seca raurile Egiptului.
25 N-ai auzit că Eu de mult am pregătit aceste lucruri şi că le-am hotărât din vremurile vechi? Acum însă am îngăduit să se împlinească şi să prefaci cetăţi întărite în mormane de dărâmături. 25 N-ai auzit tu, oare, ca aceasta Eu am facut-o de demult, din zilele cele de demult am hotarat-o? Acum insa am indeplinit-o prin aceea ca tu pustiesti si prefaci cetatile in daramaturi,
26 Locuitorii lor sunt neputincioşi, îngroziţi şi înmărmuriţi; au ajuns ca iarba de pe câmp şi ca verdeaţa fragedă, ca iarba de pe acoperişuri şi ca grâul care se usucă înainte de a-i da spicul. 26 Iar locuitorii lor au ajuns neputinciosi, tremura si raman rusinati; au ajuns ca iarba campului si ca verdeata cea frageda, ca buruienile de pe acoperisul casei si ca niste fire de grau uscate inainte de a da in spic.
27 Dar ştiu când stai jos, când ieşi şi când intri şi când eşti furios împotriva Mea. 27 De sezi, de intri, ori de iesi, Eu toate le stiu si stiu si obraznicia ta fata de Mine.
28 Pentru că eşti furios împotriva Mea şi pentru că trufia ta a ajuns până la urechile Mele, de aceea voi pune belciugul Meu în nările tale şi zăbala Mea între buzele tale, şi te voi face să te întorci pe drumul pe care ai venit. 28 Pentru obraznicia ta cea fata de Mine si pentru ca trufia ta a ajuns pana la urechile Mele, Imi voi pune veriga Mea in narile tale si in buzele tale belciugul Meu si te voi intoarce pe acelasi drum pe care ai venit.
29 Acesta să-ţi fie semnul: Anul acesta veţi mânca ce creşte de la sine, şi al doilea an ce va răsări din rădăcinile rămase; dar în al treilea an veţi semăna, veţi secera, veţi sădi vii şi veţi mânca din rodul lor. 29 Iar pentru tine, Iezechia, iata semn: Anul acesta veti manca din cele ce vor creste din semintele scuturate; in anul al doilea veti manca din cele ce vor creste de la sine, iar in anul al treilea veti semana si veri secera, veti sadi vii si veti manca roadele lor.
30 Rămăşiţa din casa lui Iuda, ce va mai rămâne, va prinde iarăşi rădăcini dedesubt, şi deasupra va da rod. 30 Ceea ce nu se va strica in casa lui Iuda, ceea ce va ramane, va da radacini in jos, iar in sus va aduce rod, caci din Ierusalim vor iesi cativa ramasi si din Sion, cativa izbaviti.
31 Căci din Ierusalim va ieşi o rămăşiţă, şi din muntele Sionului cei scăpaţi. Iată ce va face râvna Domnului oştirilor." 31 Ravna Domnului Savaot va face aceasta.
32 De aceea, aşa vorbeşte Domnul asupra împăratului Asiriei: "Nu va intra în cetatea aceasta, nici nu va arunca săgeţi în ea, nu va sta înaintea ei cu scuturi şi nu va ridica întărituri de şanţuri împotriva ei. 32 De aceea asa zice Domnul de regele Asiriei: Nu va intra in cetatea aceasta, nici va arunca sageti incoace; nu se va apropia de ea cu scut, nici va face intarituri de santuri impotriva ei.
33 Se va întoarce pe drumul pe care a venit şi nu va intra în cetatea aceasta, zice Domnul. 33 Pe drumul pe care a venit, se va intoarce si in cetatea aceasta nu va intra, zice Domnul;
34 Căci Eu voi ocroti cetatea aceasta ca s-o mântuiesc, din pricina Mea şi din pricina robului Meu David." 34 Caci Eu voi pazi cetatea aceasta, ca sa o izbavesc pentru Mine si pentru David, robul Meu".
35 În noaptea aceea, a ieşit îngerul Domnului şi a ucis în tabăra asirienilor o sută optzeci şi cinci de mii de oameni. Şi când s-au sculat dimineaţa, iată că toţi erau nişte trupuri moarte. 35 In noaptea aceea s-a intamplat ca a iesit ingerul Domnului si a lovit in tabara Asirienilor o suta optzeci si cinci de mii, si cand s-au sculat dimineata, iata erau peste tot numai trupuri moarte.
36 Atunci Sanherib, împăratul Asiriei, şi-a ridicat tabăra, a plecat şi s-a întors; şi a locuit la Ninive. 36 Atunci Senaherib, regele Asiriei, sculandu-se, a plecat si s-a intors si a locuit in Ninive.
37 Şi, pe când se închina în casa dumnezeului său, Nisroc, Adramelec şi Şareţer, fiii săi, l-au ucis cu sabia şi au fugit în ţara Ararat. Şi, în locul lui, a domnit fiul său Esar-Hadon. 37 Dar pe cand se ruga el in casa lui Nisroc, zeul sau, l-au ucis cu sabia fiii sai Adramelec si Sareter si au fugit in pamantul Ararat, iar in locul lui s-a facut rege Asarhadon, fiul lui.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***