Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 18

1 În al treilea an al lui Osea, fiul lui Ela, împăratul lui Israel, a început să domnească Ezechia, fiul lui Ahaz, împăratul lui Iuda. 1 In anul al treilea al lui Osea, fiul lui Ela, regele lui Israel, s-a facut rege Iezechia, fiul lui Ahaz, regele Iudei.
2 Avea douăzeci şi cinci de ani când a ajuns împărat şi a domnit douăzeci şi nouă de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Abi, fata lui Zaharia. 2 Acesta era de douazeci si cinci de ani cand s-a facut rege si a domnit douazeci si noua de ani in Ierusalim. Numele mamei sale era Abia, fiica lui Zaharia.
3 El a făcut ce este plăcut înaintea Domnului, întocmai cum făcuse tatăl său David. 3 Acesta a facut fapte placute in ochii Domnului in toate, cum facuse si David, tatal sau, ca el a desfiintat inaltimile, a sfaramat stalpii cu pisanii idolesti, Aserele,
4 A îndepărtat înălţimile, a sfărâmat stâlpii idoleşti, a tăiat Astarteile şi a sfărâmat în bucăţi şarpele de aramă pe care-l făcuse Moise, căci copiii lui Israel arseseră până atunci tămâie înaintea lui: îl numeau Nehuştan. 4 Si a stricat sarpele cel de arama, pe care-l facuse Moise; chiar pana in zilele acelea fiii lui Israel il tamaiau si-l numeau Nehustan.
5 El şi-a pus încrederea în Domnul Dumnezeul lui Israel; şi dintre toţi împăraţii lui Iuda, care au venit după el sau care au fost înainte de el, n-a fost niciunul ca el. 5 Si a nadajduit el in Domnul Dumnezeu. Ca el n-a mai fost altul intre toti regii lui Iuda, nici inainte, nici dupa;
6 El s-a alipit de Domnul, nu s-a abătut de la El şi a păzit poruncile pe care le dăduse lui Moise, Domnul. 6 Caci s-a lipit el de Domnul si nu s-a abatut de la El, ci a pazit poruncile Lui, cum poruncise Domnul lui Moise.
7 Şi Domnul a fost cu Ezechia, care a izbutit în tot ce a făcut. El s-a răsculat împotriva împăratului Asiriei şi nu i-a mai fost supus. 7 De aceea Domnul a fost cu el si tot ce a facut Iezechia, facea cu chibzuinta. Si s-a departat el de regele Asiriei si n-a mai slujit aceluia.
8 A bătut pe filisteni până la Gaza şi le-a pustiit ţinutul, de la toate turnurile de pază până la cetăţile întărite. 8 Apoi a batut pe Filisteni pana la Gaza, precum si in cuprinsul ei, de la turnul de paza pana la cetatea intarita.
9 În al patrulea an al împăratului Ezechia, care era al şaptelea an al lui Osea, fiul lui Ela, împăratul lui Israel, Salmanasar, împăratul Asiriei, s-a suit împotriva Samariei şi a împresurat-o. 9 in anul al patrulea al regelui Iezechia, adica in anul al saptelea al lui Osea, fiul lui Ela, regele lui Israel, s-a dus Salmanasar, regele Asiriei, asupra Samariei si a impresurat-o si dupa trei ani a luat-o.
10 După trei ani a luat-o, în al şaselea an al lui Ezechia, care era al nouălea an al lui Osea, împăratul lui Israel: atunci a fost luată Samaria. 10 In anul al saptelea al lui Iezechia, adica in anul al zecelea al lui Osea, regele lui Israel, a fost luata Samaria.
11 Împăratul Asiriei a dus pe Israel rob în Asiria şi i-a aşezat la Halah şi Habor, lângă râul Gozan şi în cetăţile mezilor, 11 Atunci regele Asiriei a stramutat pe Israeliti in Asiria si i-a asezat in Halach, in Habor, langa raul Gozan, in cetatile Mediei,
12 pentru că n-ascultaseră de glasul Domnului Dumnezeului lor şi călcaseră legământul Lui; pentru că nici n-ascultaseră, nici nu împliniseră tot ce poruncise Moise, robul Domnului. 12 Pentru ca n-au ascultat glasul Domnului Dumnezeului lor si au calcat legamantul Lui; tot ceea ce a poruncit Moise, robul Domnului, ei nici n-au ascultat, nici n-au facut.
13 În al paisprezecelea an al împăratului Ezechia, Sanherib, împăratul Asiriei, s-a suit împotriva tuturor cetăţilor întărite din Iuda şi a pus stăpânire pe ele. 13 Iar in anul al paisprezecelea al regelui Iezechia s-a dus Senaherib, regele Asiriei, asupra tuturor cetatilor intarite ale lui Iuda si le-a luat.
14 Ezechia, împăratul lui Iuda, a trimis să spună împăratului Asiriei la Lachis: "Am greşit! Depărtează-te de mine. Ce vei pune asupra mea voi purta." Şi împăratul Asiriei a cerut lui Ezechia, împăratul lui Iuda, trei sute de talanţi de argint şi treizeci de talanţi de aur. 14 Atunci a trimis Iezechia, regele Iudei, la regele Asiriei in Lachis, ca sa-i zica: "Vinovat sunt! Du-te de la mine, caci ceea ce vei pune asupra mea, voi plati!" Si a pus regele Asiriei asupra lui Iezechia, un bir de trei sute de talanii de argint si treizeci de talanti de aur.
15 Ezechia a dat tot argintul care se afla în Casa Domnului şi în vistieriile casei împăratului. 15 Si a dat Iezechia tot argintul ce s-a gasit in templul Domnului si in vistieria casei domnesti.
16 Atunci a luat Ezechia, împăratul lui Iuda, şi a dat împăratului Asiriei aurul cu care acoperise uşile şi uşorii Templului Domnului. 16 In vremea aceea a luat Iezechia aurul de pe usile templului Domnului si de pe stalpii cei vechi pe care-i aurise insusi Iezechia. si l-a dat regelui Asiriei.
17 Împăratul Asiriei a trimis din Lachis la Ierusalim, la împăratul Ezechia, pe Tartan, Rab-Saris şi pe Rabşache cu o oştire puternică. S-au suit şi au ajuns la Ierusalim. Când s-au suit şi au ajuns, s-au oprit la canalul de apă al iazului de sus, pe drumul care duce în ogorul înălbitorului. 17 Si a trimis regele Asiriei din Lachis pe Tartan, pe Rabsaris si pe Rabsache cu ostire mare asupra Ierusalimului si, sosind, s-au oprit la canalul iazului de sus, care se afla langa drumul ce merge spre tarina nalbitorului.
18 Au chemat pe împărat; şi Eliachim, fiul lui Hilchia, mai marele peste casa împăratului, s-a dus la ei cu Şebna, logofătul, şi cu Ioah, fiul lui Asaf, arhivarul. 18 Si chemand aceia pe rege, au iesit la ei Eliachim, fiul lui Hilchia, capetenia curtii domnesti, Sebna scriitorul si Ioah cronicarul, fiul lui Asaf.
19 Rabşache le-a zis: "Spuneţi lui Ezechia: "Aşa vorbeşte marele împărat, împăratul Asiriei: "Ce este încrederea aceasta pe care te bizui? 19 Atunci a zis catre ei Rabsache: "Spuneti lui Iezechia: Asa zice regele cel mare, regele Asiriei: Ce fel de nadejde este aceea in care te reazemi? Tu ai spus numai vorbe goale; pentru razboi insa trebuie pricepere si putere.
20 Tu ai zis: "Pentru război trebuie chibzuinţă şi putere." Dar acestea sunt doar vorbe în vânt. În cine, dar, ţi-ai pus încrederea de te-ai răsculat împotriva mea? 20 Acum insa in cine nadajduiesti tu, de te-ai razvratit impotriva mea?
21 Iată, ai pus-o în Egipt, ai luat în ajutor trestia aceea frântă, care înţeapă şi străpunge mâna oricui se sprijină pe ea: aşa este faraon, împăratul Egiptului, pentru toţi cei ce se încred în el. 21 Iata, tu socoti sa te reazemi pe Egipt, pe acea trestie franta care de se sprijineste cineva in ea ii intra in mana si i-o sparge. Asa este Faraon, regele Egiptului, pentru toti cei ce nadajduiesc in el.
22 Poate că îmi veţi spune: "În Domnul Dumnezeul nostru ne încredem." Dar nu este El acela ale cărui înălţimi şi altare le-a îndepărtat Ezechia, zicând lui Iuda şi Ierusalimului: "Să vă închinaţi înaintea altarului acestuia la Ierusalim"? 22 Iar de-mi veti zice: Noi nadajduim in Domnul Dumnezeul nostru! Apoi in acela, oare, ale carui inaltimi si jertfelnice le-a stricat Iezechia si a zis lui Iuda si Ierusalimului: Numai inaintea acestui jertfelnic sa va inchinati, care este in Ierusalim?
23 Acum fă o învoială cu stăpânul meu, împăratul Asiriei: îţi voi da două mii de cai, să vedem dacă poţi din partea ta să dai atâţia călăreţi ca să încalece pe ei. 23 Deci intra in legatura cu stapanul meu, regele Asiriei, si eu iti voi da doua mii de cai; poti tu oare sa gasesti calareti pentru ei?
24 Şi cum ai putea îndepărta o căpetenie din cei mai mici slujitori ai stăpânului meu? Îţi pui încrederea în Egipt pentru care şi călăreţi. 24 Cum vei birui tu macar o singura capetenie dintre cele mai mici slugi ale stapanului meu? Ai nadejde in Egipt, pentru care si pentru calareti?
25 De altfel, oare fără voia Domnului m-am suit eu împotriva acestui loc, ca să-l nimicesc? Domnul mi-a zis: "Suie-te împotriva ţării acesteia şi nimiceşte-o." 25 Pe langa aceasta, au doara eu fara voia Domnului am venit la locul acesta ca sa-l stric? Domnul mi-a zis: Du-te asupra tarii acesteia si o strica!"
26 Eliachim, fiul lui Hilchia, Şebna şi Ioah au zis lui Rabşache: "Vorbeşte robilor tăi în limba aramaică, fiindcă o înţelegem; nu ne vorbi în limba iudaică, în auzul poporului de pe zid." 26 Iar Eliachim, fiul lui Hilchia, Sabna si Ioah au zis catre Rabsache: "Vorbeste cu robii tai in limba aramaica, pentru ca noi intelegem, si nu grai cu noi in limba iudaica, in auzul poporului, care sta pe zid!"
27 Rabşache le-a răspuns: "Oare stăpânului tău şi ţie m-a trimis stăpânul meu să spun aceste vorbe? Oare nu acestor oameni care stau pe zid să-şi mănânce balega şi să-şi bea udul cu voi?" 27 Zis-a Rabsache catre ei: "Au doara stapanul meu m-a trimis sa spun aceste cuvinte numai stapanului tarii si tie? Nu, ci si poporului care sta pe zid si care va ajunge sa-si manance murdaria si sa-si bea udul cu voi!"
28 Atunci Rabşache, înaintând, a strigat cu glas tare în limba iudaică şi a zis: "Ascultaţi cuvântul marelui împărat, împăratul Asiriei! 28 Apoi s-a sculat Rabsache si a strigat cu glas tare in limba iudaica si a spus aceste cuvinte: "Ascultati cuvantul regelui celui mare, regele Asiriei!
29 Aşa vorbeşte împăratul: "Să nu vă înşele Ezechia, căci nu va putea să vă izbăvească din mâna mea. 29 Asa zice regele: Sa nu va insele pe voi Iezechia, caci nu poate sa va izbaveasca din mana mea,
30 Să nu vă facă Ezechia să vă încredeţi în Domnul, zicând: "Domnul ne va izbăvi, şi cetatea aceasta nu va fi dată în mâinile împăratului Asiriei." 30 Si sa nu va incurajeze Iezechia cu Domnul, zicand: Ne va izbavi Domnul si cetatea aceasta nu va fi data in mainile regelui Asiriei.
31 N-ascultaţi de Ezechia; căci aşa vorbeşte împăratul Asiriei: "Faceţi pace cu mine, supuneţi-vă mie, şi fiecare din voi va mânca din via lui şi din smochinul lui, fiecare va bea apă din fântâna lui, 31 Sa nu ascultati pe Iezechia, caci asa zice regele Asiriei: Impacati-va cu mine si iesiti la mine; sa-si manance fiecare rodul vitei sale de vie si al smochinului sau si sa bea fiecare apa din fantana sa, pana nu vin sa va iau intr-o tara la fel cu tara voastra,
32 până voi veni şi vă voi duce într-o ţară ca a voastră, într-o ţară cu grâu şi cu vin, o ţară cu pâine şi vii, o ţară cu măslini de untdelemn şi miere, şi veţi trăi şi nu veţi muri. N-ascultaţi, dar, de Ezechia, care vă amăgeşte zicând: "Domnul ne va izbăvi." 32 In tara painii si a vinului, in tara fructelor si a viilor, in tara smochinelor si mierei, si nu veti muri, ci veti trai. Deci nu ascultati pe Iezechia, care va amageste, zicand: Domnul ne va izbavi.
33 Oare dumnezeii neamurilor au izbăvit ei fiecare ţara lui din mâna împăratului Asiriei? 33 Dumnezeii popoarelor au izbavit ei oare fiecare tara sa din mana regelui Asiriei?
34 Unde sunt dumnezeii Hamatului şi Arpadului? Unde sunt dumnezeii Sefarvaimului, Henei şi Ivei? Au izbăvit ei Samaria din mâna mea? 34 Unde sunt dumnezeii Hamatului si ai Arpadului? Unde sunt dumnezeii Sefarvaimului, Inei si Hevei? Au scapat oare Samaria din mana mea?
35 Care dintre toţi dumnezeii acestor ţări şi-au izbăvit ţara din mâna mea, pentru ca şi Domnul să izbăvească Ierusalimul din mâna mea?" 35 Care din dumnezeii tarilor acestora a izbavit tara sa din mana mea? Asadar va izbavi Domnul Ierusalimul din mana mea?"
36 Poporul a tăcut şi nu i-a răspuns o vorbă; căci împăratul dăduse porunca aceasta: "Să nu-i răspundeţi." 36 Poporul insa a tacut si nu i-a raspuns nici un cuvant, pentru ca porunca regelui era sa nu-i raspunda.
37 Şi Eliachim, fiul lui Hilchia, căpetenia casei împăratului, Şebna, logofătul, şi Ioah, fiul lui Asaf, scriitorul, au venit la Ezechia cu hainele sfâşiate şi i-au spus cuvintele lui Rabşache. 37 Dupa aceea a venit Eliachim, fiul lui Hilchia, capetenia curtii domnesti, Sebna scriitorul si Ioah cronicarul, fiul lui Asaf, la Iezechia, cu hainele sfasiate si i-au spus vorbele lui Rabsache.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***