Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

2 Imparati (2 Regi) 17

1 În al doisprezecelea an al lui Ahaz, împăratul lui Iuda, a început să domnească peste Israel la Samaria Osea, fiul lui Ela. A domnit nouă ani. 1 In anul al doisprezecelea al lui Ahaz, regele Iudei, a fost facut rege in Samaria peste Israel, Osea, fiul lui Ela si a domnit noua ani.
2 El a făcut ce este rău înaintea Domnului, totuşi nu ca împăraţii lui Israel dinaintea lui. 2 El a facut lucruri rele in ochii Domnului, dar nu ca regii lui Israel, care au fost inainte de el.
3 Salmanasar, împăratul Asiriei, s-a suit împotriva lui; şi Osea i s-a supus şi i-a plătit un bir. 3 Impotriva lui s-a ridicat Salmanasar, regele Asiriei, si a ajuns Osea supusul acestuia si-i platea bir.
4 Dar împăratul Asiriei a descoperit o uneltire la Osea, căci trimisese soli lui So, împăratul Egiptului, şi nu mai plătea pe fiecare an birul împăratului Asiriei. Împăratul Asiriei l-a închis şi l-a pus în lanţuri într-o temniţă. 4 Dar regele Asiriei a simtit necredinciosia lui Osea, caci acesta trimisese robi la So, regele Egiptului, si nu platise bir regelui Asiriei in fiecare an. De aceea regele Asiriei l-a luat legat si l-a aruncat in inchisoare.
5 Şi împăratul Asiriei a străbătut toată ţara şi s-a suit împotriva Samariei, pe care a împresurat-o timp de trei ani. 5 Apoi regele Asiriei a navalit asupra tarii intregi si a mers si la Samaria si a tinut-o impresurata trei ani.
6 În al nouălea an al lui Osea, împăratul Asiriei a luat Samaria şi a dus pe Israel în robie în Asiria, l-a pus să locuiască la Halah şi la Habor, lângă râul Gozan şi în cetăţile mezilor. 6 Iar in anul al zecelea al lui Osea, regele Asiriei a luat Samaria si a stramutat pe Israeliti in Asiria si i-a asezat in Halach si in Habor, langa raul Gozan, in cetatile Mediei.
7 Lucrul acesta s-a întâmplat pentru că copiii lui Israel au păcătuit împotriva Domnului Dumnezeului lor care-i scosese din ţara Egiptului, de sub mâna lui faraon, împăratul Egiptului, şi pentru că s-au închinat la alţi dumnezei. 7 Cand fiii lui Israel au inceput a pacatui inaintea Domnului Dumnezeului lor, Care ii scosese din. pamantul Egiptului si de sub mana lui Faraon, regele Egiptului, si s-au apucat sa cinsteasca dumnezeii altora;
8 Au urmat obiceiurile neamurilor pe care Domnul le izgonise dinaintea copiilor lui Israel şi obiceiurile rânduite de împăraţii lui Israel. 8 Cand au inceput ei sa se poarte dupa obiceiurile popoarelor pe care le alungase Domnul de la fata fiilor lui Israel si dupa obiceiurile regilor lui Israel, facand cum faceau acestia;
9 Copiii lui Israel au făcut pe ascuns împotriva Domnului Dumnezeului lor lucruri care nu sunt bune. Şi-au zidit înălţimi în toate cetăţile lor, de la turnurile străjerilor până la cetăţile întărite. 9 Cand au inceput fiii lui Israel a face fapte neplacute Domnului Dumnezeului lor, zidindu-si inaltimi prin toate targurile lor, de la turnul de straja, pana la cetatea intarita,
10 Şi-au ridicat stâlpi idoleşti şi Astartei pe orice deal şi sub orice copac verde. 10 Si asezand idolii si chipurile Astartei pe tot dealul inalt si sub tot pomul umbros;
11 Şi acolo au ars tămâie pe toate înălţimile, ca şi neamurile pe care le izgonise Domnul dinaintea lor, şi au făcut lucruri rele, prin care au mâniat pe Domnul. 11 Si cand s-au apucat sa savarseasca tamaieri pe toate inaltimile, ca popoarele pe care le izgonise Domnul de la ei si sa faca fapte urate, care maniasera pe Domnul
12 Au slujit idolilor, despre care Domnul le zisese: "Să nu faceţi lucrul acesta!" 12 Slujind idolilor de care Domnul le zisese: "Sa nu faceti aceasta",
13 Domnul a înştiinţat pe Israel şi Iuda prin toţi prorocii Lui, prin toţi văzătorii şi le-a zis: "Întoarceţi-vă de la căile voastre cele rele şi păziţi poruncile şi rânduielile Mele, urmând în totul Legea pe care am dat-o părinţilor voştri şi pe care v-am trimis-o prin robii Mei prorocii." 13 Atunci Domnul a dat marturie impotriva lui Israel si a lui Iuda prin toti proorocii Sai, prin toti vazatorii, zicand: "Intoarceti-va din caile voastre cele rele si paziti poruncile Mele, asezamintele Mele si toata invatatura pe care Eu am dat-o parintilor vostri si pe care v-am dat-o si voua prin prooroci, robii Mei".
14 Dar ei n-au ascultat, şi-au înţepenit grumazul, ca şi părinţii lor, care nu crezuseră în Domnul Dumnezeul lor. 14 Dar ei n-au ascultat, ci si-au invartosat cerbicia, ca si parintii lor care nu crezusera in Domnul Dumnezeul lor
15 N-au vrut să ştie de legile Lui, de legământul pe care-l făcuse cu părinţii lor şi de înştiinţările pe care li le dăduse. S-au luat după lucruri de nimic, şi ei înşişi n-au fost decât nimic, şi după neamurile în mijlocul cărora trăiau, măcar că Domnul le poruncise să nu se ia după ele. 15 Si au dispretuit poruncile Lui si legamantul Lui, pe care-l incheiase El cu parintii lor si descoperirile Lui, cu care El ii desteptase si au umblat dupa idoli si au ajuns netrebnici, purtandu-se ca popoarele cele dimprejur de care Domnul le zisese sa nu se poarte ca ele;
16 Au părăsit toate poruncile Domnului Dumnezeului lor, şi-au făcut viţei turnaţi, au făcut idoli de ai Astarteii, s-au închinat înaintea întregii oştiri a cerurilor şi au slujit lui Baal. 16 Si au parasit toate poruncile Domnului Dumnezeului lor si au facut chipurile turnate a doi vitei si au asezat Asere si s-au inchinat la toata ostirea cerului si au slujit lui Baal;
17 Au trecut prin foc pe fiii şi fiicele lor, s-au dedat la ghicire şi vrăjitorii şi s-au vândut ca să facă ce este rău înaintea Domnului, mâniindu-L. 17 Si au trecut pe fiii lor si pe fiicele lor prin foc, au ghicit si au vrajit si s-au apucat sa faca lucruri netrebnice in ochii Domnului si sa-L manie.
18 De aceea Domnul S-a mâniat foarte tare împotriva lui Israel, şi i-a îndepărtat de la faţa Lui. - N-a rămas decât seminţia lui Iuda: 18 Atunci S-a maniat Domnul tare pe Israeliti si i-a lepadat de la fata Sa, si n-a mai ramas decat semintia lui Iuda.
19 şi chiar Iuda nu păzise poruncile Domnului Dumnezeului lui, ci se luase după obiceiurile rânduite de Israel. - 19 Dar nici Iuda n-a pazit poruncile Domnului Dumnezeului sau si s-a purtat dupa obiceiurile Israelitilor, cum Se purtau acestia.
20 Domnul a lepădat tot neamul lui Israel; i-a smerit, i-a dat în mâinile jefuitorilor şi a sfârşit prin a-i izgoni dinaintea feţei Lui. 20 Si Si-a intors Domnul fata de la toti urmasii lui Israel si i-a smerit dandu-i in mainile jefuitorilor si in sfarsit i-a lepadat de la fata Sa.
21 Căci Israel se dezlipise de casa lui David şi făcuseră împărat pe Ieroboam, fiul lui Nebat, care-i abătuse de la Domnul şi făcuse pe Israel să săvârşească un mare păcat. 21 Caci Israelitii se dezbinasera de la casa lui David si facusera rege pe Ieroboam, fiul lui Nabat, Ieroboam a abatut pe Israeliti de la Domnul si i-a bagat in pacat mare.
22 Copiii lui Israel se dăduseră la toate păcatele pe care le făcuse Ieroboam; nu s-au abătut de la ele, 22 Si au umblat fiii lui Israel in toate pacatele lui Ieroboam, cate facuse acesta si nu s-a departat de la ele, pana cand n-a lepadat Domnul pe Israel de la fata Sa, cum zisese prin toti proorocii, robii Sai.
23 până ce Domnul a izgonit pe Israel dinaintea Lui, cum vestise prin toţi slujitorii Săi proroci. Şi Israel a fost dus în robie, departe de ţara lui, în Asiria, unde a rămas până în ziua de azi. 23 Si a fost stramutat Israel din pamantul sau in Asiria, unde se afla pana in ziua de astazi.
24 Împăratul Asiriei a adus oameni din Babilon, din Cuta, din Ava, din Hamat şi din Sefarvaim şi i-a aşezat în cetăţile Samariei în locul copiilor lui Israel. Au pus stăpânire pe Samaria şi au locuit în cetăţile ei. 24 Dupa aceea regele Asiriei a adunat oameni din Babilon, din Cuta, din Ava, din Hamat si din Sefarvaim si i-a asezat prin cetatile Samariei in locul fiilor lui Israel. Acestia au stapanit Samaria si au inceput a locui prin cetatile ei.
25 Când au început să locuiască aici, nu se temeau de Domnul, şi Domnul a trimis împotriva lor nişte lei care-i omorau. 25 Dar fiindca la inceputul vietuirii lor acolo ei nu cinsteau pe Domnul, de aceea Domnul a trimis asupra lor lei care-i omorau.
26 Atunci au spus împăratului Asiriei: "Neamurile pe care le-ai strămutat şi le-ai aşezat în cetăţile Samariei nu cunosc felul în care să slujească Dumnezeului ţării, şi El a trimis împotriva lor nişte lei care le omoară, pentru că nu cunosc felul în care trebuie să slujească Dumnezeului ţării." 26 Atunci s-a spus regelui Asiriei, zicand: "Popoarele pe care tu le-ai stramutat si le-ai asezat prin cetatile Samariei nu cunosc legea Dumnezeului acelei tari si de aceea El trimite asupra lor lei si iata acestia le omoara, pentru ca ele nu cunosc legea Dumnezeului acelei tari".
27 Împăratul Asiriei a dat următoarea poruncă: "Trimiteţi pe unul din preoţii pe care i-aţi luat de acolo în robie; să plece să se aşeze acolo şi să le înveţe felul în care să slujească Dumnezeului ţării." 27 Iar regele Asiriei a poruncit si a zis: "Trimiteti acolo pe unul din preotii pe care i-ati adus de acolo, ca sa se duca sa traiasca acolo si sa-i invete legea Dumnezeului acelei tari".
28 Unul din preoţii care fuseseră luaţi robi din Samaria a venit de s-a aşezat la Betel şi le-a învăţat cum să se teamă de Domnul. 28 Atunci a venit unul din preotii cei ce fusesera adusi din Samaria si a locuit in Betel si i-a invatat cum sa cinsteasca pe Domnul.
29 Dar neamurile şi-au făcut fiecare dumnezeii săi în cetăţile pe care le locuiau şi i-au aşezat în templele idoleşti din înălţimile zidite de samariteni. 29 Afara de acestea, fiecare popor si-a mai facut si dumnezeii sai si i-a pus in capistile de pe inaltimi pe care le facusera Samarinenii; fiecare popor in cetatea sa in care traia.
30 Oamenii din Babilon au făcut pe Sucot-Benot, oamenii din Cut au făcut pe Nergal, cei din Hamat au făcut pe Aşima, 30 Caci Babilonenii si-au facut pe Sucot-Benot, Cutienii si-au facut pe Nergal, Hamatienii si-au facut pe Asima,
31 cei din Ava au făcut pe Nibhaz şi Tartac; cei din Sefarvaim îşi ardeau copiii în foc în cinstea lui Adramelec şi Anamelec, dumnezeii din Sefarvaim. 31 Aveenii si-au facut pe Nivhaz si Tartac, iar Sefarvaimii isi ardeau pe fiii si pe fiicele lor cu foc in cinstea lui Adramelec si Anamelec, zeii lor.
32 Totodată se închinau şi Domnului şi şi-au făcut preoţi ai înălţimilor, luaţi din tot poporul: preoţii aceştia aduceau pentru ei jertfe în templele din înălţimi. 32 Cinsteau insa si pe Domnul si si-au facut dintre ei preoti pentru inaltimi si acestia slujeau la ei, in capistile de pe inaltimi.
33 Astfel se închinau Domnului, dar slujeau în acelaşi timp şi dumnezeilor lor, după obiceiul neamurilor de unde fuseseră mutaţi. 33 Dar ei cinsteau pe Domnul si slujeau zeilor sai dupa obiceiul popoarelor din mijlocul carora fusesera adusi.
34 Până în ziua de astăzi îşi urmează ei obiceiurile de la început: nu se închină Domnului şi nu se ţin nici de legile şi rânduielile lor, nici de legile şi poruncile date de Domnul copiilor lui Iacov, căruia i-a pus numele Israel. 34 Asa urmeaza ei pana in ziua de astazi, dupa obiceiurile lor cele de la inceput; de Domnul nu se tem si nu urmeaza dupa asezamintele, dupa randuielile, dupa legea si dupa poruncile pe care le-a poruncit Domnul fiilor lui Iacov, caruia ii daduse numele de Israel si cu ai carui urmasi incheiase legamant si le poruncise asa: "Sa nu cinstiti pe dumnezeii altora, nici sa va inchinati lor;
35 Domnul făcuse legământ cu ei şi le dăduse porunca aceasta: "Să nu vă temeţi de alţi dumnezei; să nu vă închinaţi înaintea lor, să nu le slujiţi şi să nu le aduceţi jertfe. 35 Sa nu le slujiti nici sa le aduceti jertfe;
36 Ci să vă temeţi de Domnul, care v-a scos din ţara Egiptului cu o mare putere şi cu braţul întins; înaintea Lui să vă închinaţi şi Lui să-I aduceţi jertfe. 36 Ci sa cinstiti pe Domnul, Care v-a scos din pamantul Egiptului cu putere mare si cu brat inalt; pe Acesta sa-L cinstiti si Lui sa va inchinati si sa-I aduceri jertfe;
37 Să păziţi şi să împliniţi întotdeauna învăţăturile, rânduielile, Legea şi poruncile pe care vi le-a scris El şi să nu vă temeţi de alţi dumnezei. 37 Siliti-va in toate zilele sa impliniti randuielile, asezamintele, legea si poruncile pe care vi le-a scris El, iar pe zeii altora sa nu-i cinstiti;
38 Să nu uitaţi legământul pe care l-am făcut cu voi şi să nu vă temeţi de alţi dumnezei. 38 Legamantul pe care l-am incheiat cu voi sa nu-l uitati si pe zeii altora sa nu-i cinstiti;
39 Ci să vă temeţi de Domnul Dumnezeul vostru; şi El vă va izbăvi din mâna tuturor vrăjmaşilor voştri." 39 Ci sa cinstiti numai pe Domnul Dumnezeul vostru si El va va izbavi din mana tuturor vrajmasilor vostri".
40 Ei n-au ascultat şi au urmat obiceiurile lor de la început. 40 Dar ei n-au ascultat, ci au urmat obiceiurile celor de mai inainte.
41 Neamurile acestea se temeau de Domnul, şi slujeau şi chipurilor lor cioplite; şi copiii lor şi copiii copiilor lor fac până în ziua de azi ce au făcut părinţii lor. 41 Astfel popoarele acestea cinsteau pe Domnul, dar slujeau si idolilor lor. Ba si copiii lor si copiii copiilor lor pana in ziua de astazi urmeaza tot asa cum au urmat si parintii lor.
Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***